Μια πίστα αγκυλωτοί σταυροί, μια παραλιακή βλακείας

Facebook Twitter
33

Τερματισμός: Τατουαζ Γιάννης Πλούταρχος

Γεννήματα θρέμματα του παρτσακλού κομματιού των 90s, τα αστεράκια της παραλιακής που συντρόφευαν την καψούρα της φούσκας του χρηματιστηρίου, οι ανακαλύψεις της "ΜπραβοΡούλας" ανοίγουν το στόμα τους το 2013. Θέλουν να πουν: «Έπεσε το κασέ μας, δεν γεμίζουν τα μαγαζιά, μιας πιάνει η εφορία για τα σκάφη, δεν αγοράζεται τα cd μας, να πάρει και να σηκώσει το σύμπαν ολόκληρο». Και όλο αυτό καλύπτεται με φράσεις γεμάτες αγωνία για το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα, για το τι μας ξημερώνει, για το που πηγαίνουμε ως κοινωνία και φυσικά η απαραίτητη δήλωση για την Χρυσή Αυγή. Η Χ.Α είναι το νέο must της παραλιακής. Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. «Κούμπωσε» η ελαφρότητα του παραλιακού σουξέ με τη βαρύτητα του τούβλου και γεννήθηκε το τέρας: Ο λαϊκός τραγουδιστής με άποψη για ότι συμβαίνει σήμερα.

Ελπίζω και ο τελευταίος ελαφρόμυαλος που αποκαλεί «λαϊκούς» , «παιδιά της πιάτσας» και «εκφραστές του λαϊκού αισθήματος» αυτούς τους ανθρώπους να έχει συνειδητοποιήσει ένα πράγμα: Δεν υπήρξαν ποτέ λαϊκοί αυτοί οι τύποι. Ποτέ δεν ήταν μέσα στα πράγματα. Εκτός από αυτό που συμβαίνει στο σπιτάκι τους δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για οτιδήποτε. Όλο αυτό το τσίρκο της παραλιακής είναι γεμάτο με θηρία που ο μόνος θηριοδαμαστής τους όλα αυτά τα χρόνια ήταν τα φράγκα. Τα φράγκα τους κρατούσαν με το στόμα κλειστό εκτός από την στιγμή που το άνοιγαν για να μασήσουν το σουξέ τσιχλόφουσκα. Είναι η απόλυτη έκφραση μικροαστικής ανοησίας. Τώρα που τα φράγκα τέλειωσαν βλέπουμε τα θηρία πεινασμένα να δείχνουν τα δόντια τους.

Ο γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής είναι πάνω από όλα γνήσιος λαϊκός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του λαού και της κοινωνίας επειδή είναι κομμάτι της. Αυτές οι πυγολαμπίδες δεν υπήρξαν ποτέ κομμάτι του λαού. Κινήθηκαν μέσα στην μικροαστική ασφάλεια της πίστας τους, τσαλαβούτησαν μέσα στην κοσμική πλέμπα, έλαμψαν στα κίτρινα εξώφυλλα και χειροκροτήθηκαν από τα συμπλεγματικά κοτόπουλα-θαμώνες. Ας σταματήσουμε να τους προσφωνούμε λαϊκούς. Είναι ντροπή γιατί το λαϊκό τραγούδι του παρελθόντος ήταν όχι μόνο καλύτερο αλλά ερμηνευόταν και από καλύτερους ανθρώπους.

33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Πόσο δίκιο έχεις...Διαβάζοντας το άρθρο,θυμήθηκα την ιστορία της Σωτηρίας Μπέλλου - η οποία συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς το 1943 στην Καισαριανή, βασανίζεται, πολεμάει με τον ΕΛΑΣ, ξαναφυλακίζεται και όταν ακόμα μετά τραγουδάει με τον Τσιτσάνη και τον Βαμβακάρη, για να ζήσει δουλεύει ως καθαρίστρια, πουλάει τσιγάρα με ένα καρότσι στην Ομόνοια και τις νύχτες κοιμάται σε βαγόνια και παγκάκια...Μια βραδιά μια παρέα από χίτες μπαίνουν στο μαγαζί και ένας της ζητάει να πει το «Του αετού ο γιός». Η Μπέλλου, που δε σκύβει κεφάλι σε κανέναν, του απαντά «Α πάενε ρε» και τότε οι χίτες της ορμάνε και την δέρνουν. «Έξι άτομα με βαράγανε στο πάλκο αλλά αυτό που με πόνεσε πιο πολύ ήταν που δεν σηκώθηκε ένας άντρας να με υπερασπιστεί», είχε πει η ίδια.Ο κάθε Πλούταρχος (για τον οποίο λαϊκό τραγούδι σημαίνει εύκολο χρήμα, μοντέλες και μαφιόζοι στο πρώτο τραπέζι, κόκα/μαύρο και Τατιάνα), θα είχε πει όχι ένα, αλλά δύο τραγούδια...
Ο Τσιτσάνης όμως ( ο λαϊκός που τον μνημονεύετε όλοι οι άσχετοι με ένα νοσταλγικό απλανές βλέμμα) της είπε "Τι έκανες μωρή θα μας κάψεις". Τη συνέντευξη του Πλούταρχου τη διάβασα και από πουθενά δεν προκύπτει ότι είναι Χρυσαυγίτης ή φασίστας. Λέει ακριβώς αυτό που συμβαίνει. Για την άνοδο της ΧΑ δεν φταίει ο κόσμος που την ψήφισε αλλά τα κόμματα που με την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους έσπρωξαν τον κοσμάκη προς τα εκεί. Αν η Αθήνα δεν είχε αφεθεί στη μοίρα της να φοβάσαι να κυκλοφορήσεις το βράδυ, η ΧΑ θα βρισκόταν ακόμα στα αζήτητα. Ποιος ασχολούνταν μαζί της πριν τρία- τέσσερα χρόνια; Ακόμα και πέρσι πριν τις εκλογές ποιος περίμενε ότι θα έμπαινε στο κοινοβούλιο. Ακούστε το λόγο της Άννας Βαγενά (καμία σχέση με φασίστρια η Βαγενά εκτός και αν όποιος λέει πράγματα που δε σας αρέσουν είναι φασίστας) μέσα στη Βουλή, για το χάλι στο Μεταξουργείο. Ποιος άφησε την Αθήνα να καταντήσει έτσι στέλνοντας παράλληλα στην αγκαλιά του Κασιδιάρη και του Μιχαλολιάκου ένα σωρό κόσμο; Ο Πλούταρχος; και αν ο Πλούταρχος δε μίλαγε τότε που τα έπαιρνε μίλαγε κανένας άλλος; Μίλαγε η Αλεξίου η η Πρωτοψάλτη; Η τελευταία μάλιστα μας παρακινούσε να πάρουμε δάνειο από την τράπεζα για να αγοράσουμε σπίτι.
Μα το ίδιο δε συμβαίνει με όλους;;;Γιατί δε γράφετε πχ και για τον Βαξεβάνη, που θυμήθηκε να γίνει αντιμνημονιακός μόλις τέλειωσε το 1.5εκ ευρώ για το Κουτί της ΝΕΤ;Μόλις τελειώσουν τα φράγκα, όλοι θυμούνται τα δόντια τους...άλλοι δαγκώνουν αριστερά, κ άλλοι δεξιά.