Έπαιρνε για 14 χρόνια τη σύνταξη του νεκρού πατέρα του

Έπαιρνε για 14 χρόνια τη σύνταξη του νεκρού πατέρα του Facebook Twitter
Eurokinissi - Φωτογραφία Αρχείου
3

Ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε στο Εφετείο, για νέα επιμέτρηση της ποινής, υπόθεση γιου αποβιώσαντα στρατιωτικού, που ελάμβανε επί 14 χρόνια την σύνταξη του πατέρα του. 

Ο Άρειος Πάγος, μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, ανέπεμψε στο Εφετείο Αθηνών για νέα επιμέτρηση της ποινής, υπόθεση υιού πρώην ενστόλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, καθώς εισέπραττε επί 14 χρόνια την σύνταξη του πατέρα του, που είχε αποβιώσει και αρνήθηκε, στην συνέχεια, να επιστρέψει το ποσό των 228.990 ευρώ, που αντιστοιχούσε στις συντάξεις τις οποίες παράνομα είχε οικειοποιηθεί, όλα αυτά τα χρόνια.

Ειδικότερα, ο συνταξιούχος, απόστρατος αξιωματικός, απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1999 και μοναδικοί κληρονόμοι του ήταν η σύζυγός του, η οποία απεβίωσε στην συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2002 και ο γιος του. Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, ο γιος του αποβιώσαντος στρατιωτικού, «παρά το γεγονός ότι είχε υποχρέωση από τον νόμο να αναγγείλει στην αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τη μεταβολή που επήλθε στη συνταξιοδοτική κατάσταση του πατέρα του, δηλαδή το γεγονός του θανάτου του, δεν το έπραξε».

«Με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος (σσ υιός αποβιώσαντος στρατιωτικού) παράνομο περιουσιακό όφελος, εν γνώσει του αθέμιτα παρασιώπησε το γεγονός αυτό από την αρμόδια υπηρεσία, με αποτέλεσμα να παραπλανήσει τους αρμόδιους υπαλλήλους που στελέχωναν την υπηρεσία συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οποίοι αγνοώντας τον θάνατο του πατέρα του, εξακολούθησαν να πιστώνουν κάθε μήνα σε λογαριασμό που τηρείτο στην Τράπεζα, στον οποίο ο κατηγορούμενος ήταν συνδικαιούχος, τη σύνταξη του θανόντος για ολόκληρο το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 1999 μέχρι και το Μάιο του 2013, δηλαδή επί μακρό χρονικό διάστημα, το δε συνολικό ποσό που πιστώθηκε στον λογαριασμό αυτό ανέρχεται σε 228.989,29 ευρώ», συνεχίζει η δικαστική απόφαση. 

Ακόμα, αναφέρει το ΣΤ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, όταν αναζητήθηκε «το αχρεωστήτως πιστωθέν ποσό, διαπιστώθηκε ότι στον λογαριασμό υπήρχε υπόλοιπο 8,66 ευρώ, αφού ο κατηγορούμενος ως συνδικαιούχος, είχε αναλάβει το ποσό των 228.980,63 ευρώ, με χρήση κάρτας αναλήψεως από ATM, την οποία είχε προμηθευτεί ως συνδικαιούχος του λογαριασμού, ποσό που βεβαιώθηκε στη ΔΟΥ και το οποίο ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να επιστρέψει». Επίσης, αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση, ότι η σύζυγος του αποβιώσαντος στρατιωτικού «μέχρι τον θάνατο της ποτέ δεν ζήτησε την απονομή σ' εκείνη ισόβιας σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ως χήρα του αποβιώσαντος συζύγου της συνταξιούχου του Δημοσίου».

Κατόπιν αυτών, ο γιος του πρώην στρατιωτικού κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για διακεκριμένη απάτη, κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του Δημοσίου και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του για 5 χρόνια. Ο γιος του πρώην στρατιωτικού κατέθεσε αίτηση στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον εφετειακή απόφαση. Το Ποινικό Τμήμα απέρριψε, ως αβάσιμους και αόριστους, όλους τους λόγους που προέβαλε ο καταδικασθείς γιος, αναφέροντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις.

Αντίθετα, το ΣΤ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 386 παράγραφος 2 του παλαιού Ποινικού Κώδικα, «αν η απάτη στρέφεται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, διώκεται αυτεπάγγελτα και παραγράφεται μετά 20 έτη» και προσθέτει ότι μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα (1-7-2019) «με τις διατάξεις του άρθρου 386 παράγαρφοι 1-2, το έγκλημα της διακεκριμένης απάτης σε βάρος του Δημοσίου, με προκληθείσα ζημία υπερβαίνουσα τα 120.000 ευρώ, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή έως 1.000 ημερήσιες μονάδες, δηλαδή το πλαίσιο ποινής είναι επιεικέστερο του προηγουμένου νόμου».

Τελικά, ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετεία Αθηνών για νέα επιμέτρηση της ποινής και για να διαγραφεί η επιβολή της παρεπόμενης ποινής της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για 5 έτη, η οποία με τον νέο Ποινικό Κώδικα έχει καταργηθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Το σύστημα μας θαρρείς και μας παρακαλάει να κάνουμε το παράνομο. Μου δίνει την δυνατότητα να μην δηλώσω τον θάνατο, που θα έπρεπε να γινεται αυτόματα, με την έκδοση του πιστοποιητικό θανάτου. Μου δίνει την δυνατότητα να δικαζομαι και να ασκώ έφεση για κάτι που δεν χρειάζεται καν μαρτυρία, έχω κάνει ανάληψη ποσού που κατατέθηκε ως σύνταξη αποθανόντος. Αυτές οι υποθέσεις θα έπρεπε να λύνονται από την αρμόδια υπηρεσία , δεν μπορεί να απασχολείται δικαστήριο. Πάω εγώ για παράνομο παρκάρισμα στα δικαστήρια; Όχι, πληρώνω το πρόστιμο και λέω περαστικά μου. Και να επιστρέφεται το ποσό, ή κοινωνική εργασία για 20 χρόνια. Τι κερδιζω ως πολιτεία από την φυλάκιση; Για να μην πούμε γι αυτήν το ανέκδοτο του δικαστικού μας συστήματος, την αναστολή. Λόγω προτέρου εντίμου βίου. Έχω κάνει κατάχρηση επι δεκαετίες αλλά έχω πρότερο έντιμο βίο;;