Κάθε Ακαδημία έχει τη Δημουλά που της αξίζει

Κάθε Ακαδημία έχει τη Δημουλά που της αξίζει Facebook Twitter
96

Στην αρχή σκέφτεσαι ότι δεν μπορεί να έγιναν έτσι τα πράγματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, μία, η όποια ποιήτρια, να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις σε μια εκδήλωση στην Κυψέλη. Είναι αδύνατον η θεραπαινίδα μιας τέχνης που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και την ψυχή να αναλώνεται σε απλουστευτικά ξενοφοβικά τσιτάτα, copy paste από φυλλάδιο της Χρυσής Αυγής για την τρίτη ηλικία.


Πώς είναι δυνατόν μια ποιήτρια, η όποια ποιήτρια, να αναλώνεται μιλώντας για τον χώρο που της πιάνουν οι μετανάστες στα παγκάκια; Ας υποθέσουμε ότι πράγματι βγήκε βόλτα μια μέρα και είχαν καταλάβει τον ζωτικό «παγκακιακό» χώρο τρεις από αυτούς. Δεν της πέρασε ούτε στιγμή από το μυαλό να αναρωτηθεί από πού είναι; Να φανταστεί την οδύσσεια που τους έφερε ως εδώ; Δεν έχει δει ποτέ αυτές τις εικόνες με τους εκατοντάδες μετανάστες που ναυαγούν στα νερά της Ιταλίας; Με τις μάνες που χάνουν τα παιδιά τους 100 μέτρα από τις ακτές της Μυτιλήνης; Δεν έχει ακούσει ότι ξεκινά στο Μόναχο η δίκη μιας τρομοκρατικής ομάδας νεοναζί που δολοφόνησε 9 ανθρώπους, έναν Έλληνα ανάμεσά τους –αν γι' αυτήν έχει ξεχωριστή σημασία–, μόνο και μόνο επειδή ήταν μετανάστες; Στο μαύρο παγκάκι της ψυχής της δεν υπήρχε μια θέση για τίποτε από αυτά;


Αυτό που ενοχλεί εδώ δεν είναι το ρατσιστικό, όπως έσπευσαν πολλοί να κατακρίνουν. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για ρατσιστικές δηλώσεις. Η κ. Δημουλά δεν είπε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να κάθονται κατάχαμα για να θρονιάζονται στα παγκάκια οι ανώτεροι Ελληνάρες. Αυτό που ξαφνιάζει είναι η ρηχότητα. Και ο Έζρα Πάουντ κάποια στιγμή, και πολύ κακώς, εκθείασε τον φασισμό, αλλά ως ποιητής. Όχι ως φοβισμένη κυρία που της κλέψανε δυο τετραγωνικά παγκάκι. Αν ασχολείσαι με τα τόσο μικρά, πώς μπορείς να ασχοληθείς, ως ποιήτρια, με τα μεγάλα;


Τελικώς, όλα είναι θέμα διαμετρήματος. H κ. Δημουλά δεν είναι κακή ποιήτρια, αλλά στην εποχή των media και των δημοσίων σχέσεων υπερεκτιμήθηκε. Κυρίως χάρη στις επαφές με το σύστημα ανακηρύχθηκε σπουδαία, για να εκτοξευθεί εκεί που δεν έγιναν δεκτοί ο Καρούζος, ο Λειβαδίτης, ο Αναγνωστάκης και τόσοι άλλοι άξιοι, στην Ακαδημία Αθηνών. Κάθε χώρα –ή, καλύτερα, κάθε Ακαδημία– έχει τη Δημουλά που της αξίζει.

Κάθε Ακαδημία έχει τη Δημουλά που της αξίζει Facebook Twitter
Κική Δημουλά

Θα σεβόμασταν απόλυτα την επιλογή της κ. Δημουλά να ασχολείται στα ποιήματά της αποκλειστικά με τον εσωτερικό της πόνο, αν μας άφηνε κι εμάς στον πόνο μας. Γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ασχολείται με τα όποια κενά μιας ποιήτριας, αν η τελευταία δεν ασχολείται με τα κοινά. Αλλά πότε οι δηλώσεις για τους μετανάστες της Κυψέλης και άλλοτε παλιότερα κείμενα εναντίον του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, τα οποία υπέγραψε από κοινού με προσωπικότητες και πολιτικούς, όπως ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, δείχνουν ότι επιφυλάσσει στον εαυτό της και ρόλο παρέμβασης στις εξελίξεις.


Από αυτή την άποψη, η κατάσταση δεν είναι απλώς μέτρια, όπως στο ποιητικό μέρος, αλλά απογοητευτική. Γιατί το μεγάλο έλλειμμα είναι ακριβώς αυτό: ο ποιητής(τρια) που, όπως όλοι οι μεγάλοι ποιητές της Ελλάδας, θα τραγουδήσει την τραγωδία της χώρας. Όχι το ναι ή το όχι στο μνημόνιο (δίλημμα στο οποίο η κ. Δημουλά έχει πάρει, για πρώτη φορά, θέση: προτιμά το ναι). Αυτός που θα μιλήσει για τον φόβο στις ψυχές των ανθρώπων, για το «ζητείται ελπίς» και τις σκιές που περπατάνε στις νύχτες στην Αθήνα, ψάχνοντας τα σκουπίδια, για την παράδοση στους ξένους και την ηθική κατάρρευση, για τους σπόρους του αλληλοσπαραγμού που φυτρώνουν, για τους νέους και τις νέες που δεν βρίσκουν δουλειά και αξιοπρέπεια και φεύγουν στο εξωτερικό.


Όσο για την κ. Δημουλά, που φέρεται να αρνήθηκε μια θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ το 2004, ποτέ δεν είναι αργά. Στο άδειο παγκάκι της Βουλής έχουν πιάσει θέσεις και άλλα κόμματα.

Στήλες
96

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

13 σχόλια
Σε μία εποχή που στη χώρα - επιτέλους - καταρρέει με πάταγο μαζί με τον πολιτικό και ο δημοσιογραφικός Λαϊκισμός, ο κ. Κούλογλου ανέλαβε το ιερό καθήκον να τον διασώσει με ένα ακόμη δακρύβρεχτο, μεταπολιτευτικού τύπου κείμενο που εναντιώνεται στον ανύπαρκτο ρατσισμό της κ. Δημουλά, ενώ κόπτεται "για τους νέους και τις νέες που δεν βρίσκουν δουλειά και αξιοπρέπεια και φεύγουν στο εξωτερικό." Ε λοιπόν είμαι ένας από αυτούς τους νέους και σας λέω ότι καθόλου δεν με εκφράζει ο λαικιστικός μιζεραμπιλισμός σας, διότι σε αυτόν ακριβώς οφείλεται η σημερινή μας κατάσταση και όχι στην "παράδοση στους ξένους". Υπό την δική σας γραφίδα και άλλων ομοίων σας εκδιώχθηκαν ευκαιρίες, επιχειρήσεις και δουλειές. Υπό τη δική σας γραφίδα συντηρήθηκαν κρατικίστικες αγκυλώσεις και υπό τη δική σας γραφίδα προστατεύτηκε κάθε είδος θεσμικής κατάρρευσης στο όνομα του πρόσκαιρου, του ευχάριστου, και του "λαικού". Η δική μου γενιά πιστεύει και αισιοδοξεί διότι απλούστατα δεν αναζητά κάπου άλλου να ρίξει την ευθύνη. Πιστεύει στην ατομική διάκριση και προσπάθεια. Στο προσωπικό μεράκι. Στην αξία του ταλέντου και της εργασίας. Εσείς είστε εθισμένοι στον ετεροκαθορισμό. Τώρα είναι αργά για δάκρυα...
Βγάζοντας στην άκρη τα περι ρατσισμού(στο άρθρο ο κ.Κούλογλου έτσι κι αλλιώς διευκρινίζει ότι δε θεωρεί ρατσιστικές τις δηλώσεις αυτές,αλλά ρηχές),σε όλα τα άλλα σχετικά με τη Δημουλά συμφωνώ απολύτως-τη βρίσκω πολύ υπερεκτιμημένη..Πρόκειται για καθαρά υποκειμενική άποψη,φυσικά.Ακόμη κι όταν δεν είχαν βγει στη δημοσιότητα οι πλήρεις δηλώσεις της πάντως,όλοι έσπευσαν να τη δικαιολογήσουν,μη τυχόν και την κακοχαρακτηρίσει κανείς.Αυτές τις διακρίσεις δεν μπορώ-οποιοσδήποτε άλλος να τα έλεγε,θα χαρακτηριζόταν τουλάχιστον αναίσθητος και εκτός πραγματικότητας.Ελπίζω να εφαρμοστεί αυτήν η τακτική σε όλους κι όχι μόνο για τη Δημουλά-φτάνει πια με το κοσκίνισμα των απόψεων του καθενός.
Κε Κούλογλου, διαβάσατε όλο το κείμενο της Κας Δημουλά; Κάντε ένα κόπο και διαβάστε το , μην διαβάζετε μόνο την "Εφημερίδα των Συντακτών", βλάπτει σοβαρά την νοημοσύνη . Μήπως το πρόβλημά σας τελικά είναι ότι η Κα Δημουλά έχει ταχθεί υπέρ του μνημονίου ; Και η λάσπη και οι ειρωνίες στο τέλος περί βουλής που κολλάνε την στιγμή που όταν της προσφέρθηκε τέτοια θέση την αρνήθηκε; Εχουμε χορτάσει Κε Κούλογλου από σταλινική δημοσιογραφία και δυστυχώς τώρα τελευταία την φλερτάρετε επικίνδυνα. Κρίμα αυτό από έναν (πρώην) καλό δημοσιογράφο.
Πάντως,αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο θα συμφωνήσω με τον κύριο Κούλογλου στο ότι η Δημουλά είναι υπερεκτιμημένη. Δεν θεωρώ την ποίηση της τόσο σπουδαία τελικά. Τουλάχιστον σε μένα δεν βγάζει κάποιο συναίσθημα.
Και από πότε κε Κούλογλου θεωρήσατε αυτονόητο ότι εσείς ξέρετε καλύτερα από τους ίδιους τους ποιητές με τι θέματα πρέπει να ασχολούνται; Από πότε θεωρήσατε τον εαυτό σας Ζντάνεφ;
Στον κοσμο του κ. Κουλογλου τα παντα ειναι απλοικα.Οι αριστεροι ειναι καλοι-οι δεξιοι κακοι.Ο Πινοσετ κακος-ο Καστρο και ο Τσαβες καλοι.Ο Μπους κακος ο Σανταμ καλος.Οι λαθρομεταναστες καλοι-οι ξενοφοβικοι κακοι.Αλοιμονο σε οσους ισχυριστουν οτι τα πραγματα ειναι ασυληπτα πολυπλοκοτερα.
Προφανώς ο κ. Κούλογλου δεν πρόσεξε τις πλήρεις δηλώσεις της Δημουλά (τις φιλοξένησε η LIFO) αλλά μόνο το κακόπιστο και συκοφαντικό άρθρο της Άννας Δαμιανίδη. Γιατί στις πλήρεις δηλώσεις δεν υπήρχε ίχνος ρατσισμού - αλλά μόνο συμπόνοια.
Μα γράφει ο κ.Κούλογλου "Αυτό που ενοχλεί εδώ δεν είναι το ρατσιστικό, όπως έσπευσαν πολλοί να κατακρίνουν. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για ρατσιστικές δηλώσεις." Ενώ την "θάβει"¨για άλλα, ρατσίστρια δεν την λέει, όπως πολλοί άλλοι έσπευσαν να κάνουν.
Που είδες δε άνθρωπε ρατσιστικό παραλήρημα; Ίσα ίσα που η γυναίκα τους εξύψωσε! Γιατί δεν την εξυμνείς που σε αντίθεση με αντιρατσιστές και αντικαπιταλιστές της πλάκας, εμμένει να ζει στην υποβαθμισμένη Κυψέλη; Οι κάτοικοι του κέντρου τρώνε σκ… και τα ακούνε κι από πάνω! Η γυναίκα είπε ότι το πρόβλημα είναι η άναρχη δόμηση. Γιατί το κρύβετε; Για να μη στενοχορηθούν οι μεγαλοκαπιταλιστές εργολάβοι! [...]
Νομίζω ότι καθένας είναι ελεύθερος να γράφει και να υποστηρίζει τα πιστεύω του ορμώμενος από τις ιδέες του και τα βιώματά του όπως η κ.Δημουλά, ο κ.Κούλογλου...Για τη σημερινή κατάσταση όμως θεωρώ ότι υπεύθυνοι είμαστε όσοι ψηφίσαμε αυτούς που είναι ανίκανοι να μας προστατεύσουν και εξακολουθούμε να τους ανεχόμαστε!
Δεν έχω ζυγαριά ποίησης ή δημοσιογραφίας, αλλά τόσο εσάς, όσο και την Κική Δημουλά σας έχω στα ...like μου (για να το πω με τρόπο που μάλλον δεν θα αρέσει σε κανέναν από τους δυο σας). Αυτό το άρθρο λοιπόν, ήρθε κερασάκι στην τούρτα (στρώσεις άρθρων και διαδικτυακών σχολίων) της απογοήτευσης μου. Πρώτη φορά θα διαφωνήσω τόσο μαζί σας. Λέτε: "Δεν της πέρασε ούτε στιγμή από το μυαλό να αναρωτηθεί από πού είναι;"Ενώ έχει πει: "Μην ξεχνάμε πως οι ξένοι που βρέθηκαν εδώ ήταν λόγω της φτώχειας των χωρών εκείνων. Ηλθαν να ζήσουν εδώ πέρα. Οι ξένοι (οι Αλβανοί τουλάχιστον) επιστρέφουν βέβαια στις πατρίδες τους. Το μόνο που κάνω για την Κυψέλη είναι να ζω ακόμη εκεί."Και για την εγκληματικότητα: "Περιορισμένα περιστατικά ναι αλλά ο φόβος είναι απεριόριστος. Δεν θέλω να πω ότι οι ξένοι της Κυψέλης είναι και ληστές."Θα θαύμαζα περισσότερο μία δήλωση εκ μέρους της τύπου "αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν γερά τα χέρια", αλλά αυτή είναι μία δήλωση που καταλαβαίνω κι επιπλέον εμπιστεύομαι. Με πείθει. Μιλάει για μία πραγματικότητα. Δεν είναι όλοι οι μετανάστες κακοί, δεν είναι όλοι καλοί. Η αυξημένη βία είναι ένα γεγονός κι αν το αρνούμαστε, οι άνθρωποι που βιώνουν το φόβο ή κι έχουν βιώσει κάποιες τραυματικές εμπειρίες, δε θα έχουν άλλο χώρο για να σταθούν παρά της Χρησύς Αβγύς (της οποίας η βία είναι σαφώς πολύ χειρότερη, απάνθρωπη, αδικαιολόγητη - και στην κορυφή της πυραμίδας της ...ενοχής είναι βέβαια όλοι οι -εκλεγμένοι- πολιτικοί μας: η πηγή ή μάλλον το πηγάδι του κακού, το ένα κακό εκ του οποίου μύρια έπονται. Αυτοί έκαναν εφικτά όλα τούτα). Εξ' ου και το μόνο μελανό σημείο για την ποιήτρια: η υπογραφή της υπέρ του μνημονίου.
Και εγώ εκτιμώ απεριόριστα τον κ. Κούλογλου και τη συμβολή του στην έγκυρη ενημέρωση των συμπολιτών μας. Και γι' αυτό εκπλήσσομαι από κάποιες θέσεις του, όπως τώρα με την κα Δημουλά. Νομίζω ότι κάποιοι είναι υπερβολικά αυστηροί μαζί της. Προσωπικά, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι η Κ. Δημουλά, ως μη όφειλε, υποχρεώθηκε να κάνει ένα σωρό disclaimers, μην τυχόν και την κακοχαρακτηρίσουν ("όλοι γείτονες είστε", "μην ξεχνάμε πως οι ξένοι που βρέθηκαν εδώ ήταν λόγω της φτώχειας των χωρών εκείνων", "περιορισμένα περιστατικά", "δεν θέλω να πω ότι οι ξένοι της Κυψέλης είναι και ληστές", "στα δε παγκάκια κάθονται άνθρωποι ξένοι - πολύ φυσικό βέβαια πώς να περάσουν την ώρα τους", "βεβαίως τους αγαπάμε τους ξένους", "μακάρι να μην υπήρχε αυτό το θέμα της πείνας", "εδώ πια είναι ένα πρόβλημα πώς συντηρούνται αυτοί οι άνθρωποι"). Παρ’ όλα ταύτα, κάποιοι κατάφεραν να της κολλήσουν τη ρετσινιά: Μερικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα είπε για να καλύψει τον ρατσισμό της (κάτι σε «ναι μεν, αλλά»). Άλλοι την είπαν ξενοφοβική, άλλοι απλώς μια γραία που πάσχει από φοβίες ή και άνοια. Τέλος, κάποιοι άλλοι είπαν ότι οι απόψεις αυτές διατυπώθηκαν εν είδει καφενειακής κουβέντας, χωρίς πολλή περίσκεψη (και χωρίς πολλή λύπη ή αιδώ). Η αλήθεια νομίζω είναι πώς, αντιθέτως, η πρεμούρα της κας Δημουλά να υπογραμμίσει σε κάθε της πρόταση πώς απετάξατο τον ρατσισμό, δείχνει και την οξεία αντίληψη που έχει για τα πράγματα: Γνωρίζει τον κίνδυνο που διατρέχει από τους εκπροσώπους της «αστυνομίας σκέψης», γνωρίζει ότι όσα λέει δεν είναι «πολιτικώς ορθά», γνωρίζει ότι ήδη έχει κατηγορηθεί για φορμαλισμό και μικροαστισμό. Γιατί τί σόι πνευματικός άνθρωπος είναι αυτή αφού δεν έχει περάσει από τα μετερίζια της αριστεράς και δεν έχει γράψει για κομσομόλους, πιονέρους, κομμούνες, μπαλαλάικες και τον «Στάλιν που ανάβει τα μεγάλα ηλεκτρικά στον ορίζοντα»; Για παράδειγμα, π.χ. ο Ν. Κούνδουρος, παρ’ ότι παρομοίασε τη χώρα μας με «πουτ@ν@ που ανοίγει τα πόδια της» στους μετανάστες, παρ’ ότι αναφέρθηκε σε «κτήνη και βαρβάρους» και στην «εισβολή των ξένων στην Ελλάδα», κτλ, κτλ, δεν έφαγε το κράξιμο της Δημουλά. Ίσως, η συμμετοχή του κ. Κούνδουρου στο ΕΑΜ και στις μάχες εναντίον των Άγγλων στα Δεκεμβριανά και η εξορία του στη Μακρόνησο (δικαίως) να τον έσωσαν από τον διασυρμό. http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=393433Η κ. Δημουλά δεν έχει όμως τέτοιες περγαμηνές. Και γι’ αυτό, και παρ’ όλες τις προφυλάξεις της, δεν απέφυγε και το κράξιμο. Αυτό είναι που θα πρέπει να μας προβληματίσει, τόσο για το μέλλον της δημοκρατίας μας, όσο και για το ποιος πραγματικά συμβάλλει στην άνοδο της Χ.Α.: Όπως συχνά συμβαίνει, αυτοί που σπεύδουν να καταγγείλουν ένα πρόβλημα, είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι γι’ αυτό.
@Vangelis1972 9.5.2013 | 15:55 > π.χ. ο Ν. Κούνδουρος, παρ’ ότι παρομοίασε τη χώρα μας με «πουτ@ν@ που ανοίγει τα πόδια της» στους μετανάστες, παρ’ ότι αναφέρθηκε σε «κτήνη και βαρβάρους» και στην «εισβολή των ξένων στην Ελλάδα», κτλ, κτλ, δεν έφαγε το κράξιμο της Δημουλά.> http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=393433Λοιπόν, έψαξα στη Google για δημοσιεύσεις στο Lifo σχετικές με τη συνέντευξη του Κούνδουρου. Τίποτα…
ein Steppenwolf 9.5.2013 | 19:52 Λύκε, έχω ψάξει αρκετά στο internet και δεν έχω βρεί πουθενά αρνητικό σχολιασμό των δηλώσεων Κούνδουρου (εκτός από απλές, ασχολίαστες, αναπαραγωγές τους). Και δεν μιλάμε για κάποιον άγνωστο, ούτε για συνέντευξη σε άγνωστο μέσο (η εφημερίδα ήταν το Βήμα). Ούτε και είναι αρχαίες δηλώσεις (έγιναν προ 2ετίας).Επομένως;;
Το LIFO.gr (με τη σημερινή του μορφή) ήταν σχεδόν αγέννητο όταν έκανε τις δηλώσεις ο Κούνδουρος. Είχε μόνο καναδυό μπλογκ και την ύλη του εβδομαδιαίου εντύπου. Οι δηλώσεις της Δημουλά (ανθρώπινες αν και λίγο απρόσεκτες) είναι Άγιες μπροστά στον οχετό του Κούνδουρου, οπότε υποθέτω ότι όσοι την κατηγόρησαν θα έφριτταν διαβάζοντας τη συνέντευξή του. Η περίπτωση Κούνδουρος αντιμετωπίστηκε διαφορετικά, νομίζω, για άλλους λόγους. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι θυμάμαι ότι είπαν κάτι του στυλ "ο γιατρός είπε να του λέμε πάντα ναι, θα είναι σα να κλέβουμε εκκλησία το να του επιτεθούμε" και τον αγνόησαν εντελώς.
@ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ 9.5.2013 | 21:02> υποθέτω ότι όσοι την κατηγόρησαν θα έφριτταν διαβάζοντας τη συνέντευξή του.Θα όφειλαν να φρίξουν. Αμφιβάλλω όμως πολύ αν το έκαναν όταν τη διάβασαν.
ein Steppenwolf 9.5.2013 | 20:46 Δε νομίζω να αγνοούν τις δηλώσεις - μα είναι δυνατόν να πέρασαν παρατήρητες; Απλά, ο Κούνδουρος είναι πολύ μεγάλο μέγεθος, με τη Μαγική Πόλη και τον Δράκο του άλλαξε τον νεώτερο ελληνικό κινηματογράφο. Και βέβαια, πέραν της κομματικής του ένταξης (που την πλήρωσε ακριβά), ο Κούνδουρος εξέφραζε και πολιτικό λόγο και μέσα από τις ταινίες του. http://sevenart.gr/news-detail.php?catid=15&id=2779Ποιοί έχουν τα κότσια να αντιπαρατεθούν μαζί του; Όταν παρηγορούσε τη σύντροφο του Μπελογιάννη τη στιγμή της εκτέλεσής του, όταν παραλίγο να χάσει τη ζωή του στα Δεκεμβριανά, θα τολμούσε κανείς από τους σημερινούς αριστερούς του καναπέ να τον κράξει γιατί εξαγριώθηκε με τους μετανάστες που λίγο έλλειψε να τον σκοτώσουν; Το θέμα δεν είναι να κράξουμε τον (συμπαθέστατο κατ' εμέ) Κούνδουρο. Αλλά άν δεν θέλουμε αύριο η Χ.Α. να φτάσει το 30%, το θέμα είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου "η κ. Δημουλά δεν είπε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να κάθονται κατάχαμα για να θρονιάζονται στα παγκάκια οι ανώτεροι Ελληνάρες". (Άν το έκανε, θα ήταν ρατσίστρια). Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι οι (μη ρατσιστικές) απόψεις της κας Δημουλά, αλλά ακόμα και το ό,τι δεν εξέφρασε την αγαλίασή της που τώρα οι Έλληνες κάθονται κατάχαμα για να θρονιάζονται στα παγκάκια οι ανώτεροι μετανάστες. Καταλαβαίνουμε σε ποιό σημείο διαστροφής έχουμε φτάσει; Να λέει η Δημουλά: "Σας παρακαλούμε, αφήστε λίγο χώρο και για εμάς" (επί λέξει: "Βεβαίως οι Κυψελιώτες έχουν εκτοπιστεί, αυτό είναι μια πραγματικότητα, βεβαίως τους αγάπαμε τους ξένους αφού φύγαν από εκεί για έλθουν και να ζήσουν να δουλέψουν αλλά κάπως πρέπει να μοιραστούν οι χώροι"), και να την καταγγέλουν κάποιοι ότι εισηγείται τη δημιουργία Απαρτχάιντ (!!) Η συνέντευξη στο Βήμα έχει ημερομηνία 03/04/2011. Και εάν το Lifo.gr ήταν τότε αγέννητο, υπήρχαν ένα σωρό άλλα ιστολόγια. Κράξιμο όμως δεν είδα από πουθενά.
Μην ξεχναμε οτι ο Κουνδουρος επεσε θυμα ληστειας μεσα στο σπιτι του, οπου οι ληστες - αλλοδαποι τον έδειραν αγρίως παρα το προχωρημενο της ηλικιας του. Μάλλον αυτό του έδωσε την 'ασυλία' στις παραπάνω δηλώσεις του. Βλ. και σχετικη συνεντευξη: http://www.defencenet.gr/defence/o/18852
bittergirl, και η Δημουλά αναφέρθηκε στην εισαγόμενη εγκληματικότητα με αφορμή τις ληστείες και ξυλοδαρμούς της (επίσης) ηλικιωμένης αδελφής της και γαμπρού της. Δεν βλέπω γιατί ειδικά για την περίπτωση του Κούνδουρου αυτό παρέχει ασυλία.Αποφεύγω να χρησιμοποιώ πηγές από δεύτερο χέρι, ακριβώς για να μην πέφτω θύμα εξυπνάκηδων όπως η Δαμιανίδη. Δεν θα σου συνιστούσα να χρησιμοποιείς τις αναδημοσιεύσεις του defencenet ή όποιου άλλου, στο αρχικό μου σχόλιο παραθέτω το link από το πρωτότυπο του Βήματος. (Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο site, τις προάλλες αναφερόταν στους IRBM - βαλλιστικούς πυραύλους ενδιαμέσου βεληνεκούς - της Β. Κορέας και είχε για φώτο έναν... διηπειρωτικό πύραυλο ΤΙΤΑΝ ΙΙ των ΗΠΑ, χωρίς, έστω, την ένδειξη "φώτο αρχείου").Από περιέργεια, κοίταξα τον τοίχο της Vena Georgakopoulou (στην οποία παραπέμπει προηγούμενο σχετικό άρθρο του Lifo): Ομολογώ ότι ανακατεύτηκα. Παραθέτω τις απόψεις της αυτούσιες από post της:"... Που νά πανε; Σε καφενειο να πιουνε εσπρεσο; Τον αερα τους παιρνουν οι ανθρωποι. Χωρις εξοδα. Αυτη με τόν μισθό της απο την Ακαδημια και τα εσοδα απο τά βιβλία της ας παει νά κάτσει στό Ζοναρς, που εχει το καπουτσίνο 7 ευρω"(Και τα σχόλιά της από κάτω)- Δεν ειπε κανεις οτι ειναι Μιχαλολιάκος. ανοητη ειναι. Και πολυ μαλίστα- Οταν σε καλουν να μιλησεις για τή γειτονια σου και βρισκεις ευκαιρία να κλαφτεις για τούς κακούς μετανάστες εισαι κρυπτορατσίστρια- So what που αλλαξε η φυσιογνωμια της Κυψέλης; Οποιος δεν θελει να αλλάζουν οι γειτονιες ας το πει καθαρα "εξω οι μετανάστες"- (φίλος της της λέει): ...Δεν ειπα να φυγουν οι μεταναστες. Αλλα επειδη προφανως ζεις στα beau cartiers μιλας με την ανεση που ζητουσαν απεργιες απο τους εργατες της Ρενω οι μεσοαστοι φοιτητες της Σορβωνης (και τους κατηγορουσαν οταν δεν ηταν οσο επαναστατες επρεπε). Nα και η κατα ΝΕΑ απομαγνητοφωνηση. Σου μοιαζει πολυ ρατσιστρια η τοσο πολυ ανοητη, Βενα?- (απάντηση Βένας): μου μοιαζει ανοητη και καθολου πνευματικός ανθρωπος(!!!)Εάν άνθρωποι με αυτό το επίπεδο αποτελούν opinion leaders της χώρας μας, δεν θα πρέπει να μας προκαλούν εντύπωση τα χάλια μας. Θα ήταν καλό κάποτε να την έπιανε κάποιος από το χέρι αυτή την κυρία και να της εφαρμόσει την μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη, ξεκινώντας από κοινά αποδεκτές παραδοχές (ότι στην Κυψέλη έχουν στοιβαχτεί περισσότεροι άνθρωποι απ' ό,τι επιτρέπουν οι υποδομές, ότι ο πεινασμένος αναγκαστικά θα κλέψει για να φάει, ότι ο αλλοδαπός αναγκαστικά είναι πιο απελπισμένος και από τους απελπισμένους Έλληνες - άρα ο αλλοδαπός, και δη ο παράνομος, συχνά δεν έχει άλλη διέξοδο από το έγκλημα, ότι οι αλλοδαποί όντως δεν έχουν 7 ευρώ για να πιούν καπουτσίνο στο Ζόναρς - άρα είναι αραχτοί ολημερίς στα παγκάκια - επομένως γιατί αρνούμαστε ότι οι περίοικοι έχουν εκτοπιστεί γεωγραφικά και κοινωνικά, κτλ, κτλ, κτλ). Είμαι σίγουρος ότι μετά τη λήξη της συζήτησης, η εν λόγω κυρία, τόσο συνηθισμένη που είναι στα λογικά άλματα, θα πάθαινε αλλεργικό σοκ.
Vangelis1972, συμφωνώ στα περισσότερα από όσα λες, αλλά έχω και μία τρόπον τινά ένσταση. Το ότι ο φόβος όσων ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου εντείνεται όταν παραγνωρίζεται ή υποτιμάται από όσους ασχολούνται αποκλειστικά με τον φόβο και τη δεινή θέση των μεταναστών είναι η μία όψη του πράγματος. Συμφωνώ ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένος φόβος (για τον προφανή λόγο, που έχεις αναφέρει κι εσύ επανειλημμένως, ότι ο εξαθλιωμένος είναι σαφώς αρκετά έως πολύ πιθανό να στραφεί στο έγκλημα προκειμένου να επιβιώσει). Η άλλη όψη αυτού του πράγματος είναι ότι αυτός που σπεύδει να αποδώσει τον φόβο στον ρατσισμό έχει και αυτός πολύ πραγματικούς λόγους να φοβάται ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και ρατσιστικά κίνητρα. Αν θεωρήσουμε ότι δεν είναι απαραίτητα εξ αρχής υπερβολικός ο πρώτος, αλλά γίνεται στην πορεία "δικαιολογημένα" λόγω της υποτίμησης του φόβου του (κι γι'αυτό στρέφεται στη ΧΑ), γιατί να θεωρήσουμε ότι ο δεύτερος είναι εξ αρχής υπερβολικός και δεν γίνεται κι εκείνος "δικαιολογημένα" στην πορεία; Παράδειγμα. Έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος πιστεύει ανέκαθεν ότι οι Έλληνες δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, ότι οι ξένοι μάς οφείλουν αιώνια ευγνωμοσύνη, ότι τα κατορθώματά μας οφείλονται στο ελληνικό dna και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, ότι υπάρχει σχέδιο εξάλειψης του ελληνισμού, ότι "δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ", ότι πρέπει να καθαρίσει ο τόπος και να καθαρίσουν μαζί και άλλοι τόποι όπως η Κωνσταντινούπολη την οποία πρέπει να ξαναπάρουμε κ.ο.κ. (Φαντάζομαι θα έχεις πετύχει πολύ πριν από την κρίση κι εσύ κάποιους και δεν θα διαφωνήσεις ότι περιγράφει εν πολλοίς την τρομακτική κοσμοθεωρία αρκετών Ελλήνων -παρότι ως σχήμα αναγκαστικά προτείνει ανθρωπότυπο και προφανώς δεν μπορεί να χωρέσει όλα όσα τους διαφοροποιούν μεταξύ τους ως ανθρώπους.) Αν αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, μετακομίσει σήμερα στην Κυψέλη -με τα πολύ πραγματικά προβλήματα- θα φοβάται λόγω προϋπαρχουσών πεποιθήσεων ή λόγω των προβλημάτων; Αν φοβάται και για τα δύο, δεν είναι λογικό να υποθέσουμε ότι λόγω του προϋπάρχοντος ρατσισμού θα έχει την τάση να προτείνει/επιδοκιμάσει πολύ πιο επιθετικές λύσεις για τα προβλήματα σε σύγκριση με τον άνθρωπο που φοβάται *μόνο* λόγω των προβλημάτων; Οι πεποιθήσεις δεν είναι ανώδυνη θεωρία. Μεταφράζονται σε συγκεκριμένες δράσεις. Αυτός που φοβάται μόνο λόγω της κατάστασης δεν θέλει αίμα και δεν θα ζητήσει ούτε θα επιδοκιμάσει ακραίες λύσεις. Αυτός που αποδίδει την κατάσταση στο κατώτερο dna του μετανάστη θα το κάνει – ούτως ή άλλως πίστευε στην καθαρότητα του έθνους και ότι έπρεπε να "καθαρίσει ο τόπος" πολύ πριν το μεταναστευτικό πάρει τις σημερινές του διαστάσεις. Ο "υστερικός ανθρωπιστής” κάνει το λάθος να τσουβαλιάζει τον πρώτο με τον δεύτερο (και οξύνει το πρόβλημα), αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι τον δεύτερο ορθώς τον φοβάται. Τόσο ορθώς όσο φοβάται κανείς ότι η συγκέντρωση πολλών εξαθλιωμένων ανεξαρτήτως εθνικότητας σε μια περιοχή μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Αν είναι να αποδώσουμε την καταφυγή κάποιου στη ΧΑ στην υστερία του αριστεριστή (μόνο), θα πρέπει να αποδώσουμε ταυτόχρονα και την υστερία του αριστεριστή στον προϋπάρχοντα εθνικισμό και ρατσισμό (μόνο). Σε ποια βάση θα θεωρηθεί παράλογος ο φόβος του ενός όταν θεωρείται κατανοητός/ανθρώπινος/λογικός ο φόβος του άλλου; Ο μόνος λόγος να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά – να μην είμαστε δηλαδή εξίσου επιεικείς ή εξίσου αυστηροί και με τους δύο, αλλά πιο αυστηροί με τον αριστεριστή – είναι να θεωρούμε δεδομένο ότι ο (πραγματικός) αριστερός εκκινεί από ηθικά ανώτερη ιδεολογία και επομένως ότι “s/he should know better than that” (όπου “that”, “κρεμάω ταμπέλες αντί να προσπαθήσω να εξηγήσω τις αιτίες”). Αυτή είναι η ένστασή μου. Η Δημουλά δεν μπήκε στη διαδικασία των disclaimers επειδή φοβήθηκε μόνο τον υστερικό αριστεριστή που ψάχνει αφορμή να κρεμάσει ταμπέλες. Φοβήθηκε και αυτόν που ψάχνει αφορμή να ξεπλύνει στον δικαιολογημένο φόβο τον αδικαιολόγητο ρατσισμό και το αίμα που χύνεται (και ξένων και Ελλήνων, παρεμπιπτόντως). ΥΓ: Ενα κείμενο που κατά τη γνώμη μου δένει επιτυχημένα τα δύο σε ένα είναι αυτό: http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/435/%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AF%CE%B1
@ dim_m 10.5.2013 | 18:12 Θα συμφωνήσω εν μέρει με όσα λες. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω , παραπέμπεις σε ένα βεμπεριανό «ιδεότυπο» του κακώς νοούμενου «ελληναρά», ο οποίος είχε ήδη προκαταλείψεις έναντι των αλλοδαπών, ακόμα και πριν αυτοί του δώσουν αφορμή λόγω συμβίωσης. Η διαφωνία μου είναι ότι ελάχιστοι Έλληνες συγκεντρώνουν το σύνολο αυτών των χαρακτηριστικών και απόψεων (αυτή άλλωστε είναι και η έννοια του ιδεότυπου που προσδιορίζει τα οριακά χαρακτηριστικά που κυριαρχούν). Ο αριθμός αυτών των συμπολιτών μας είναι τόσο ασήμαντος, ώστε να απεικονίζει (χωρίς να αντιστοιχεί απόλυτα με) τον πολύ μικρό σκληρό πυρήνα της Χ.Α. Οι υπόλοιποι (δυστυχώς) είτε ψηφίζουν άκρα δεξιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είτε επειδή ακριβώς η Χ.Α. είναι η μόνη που τείνει ευήκοον ους στα προβλήματά τους (τη στιγμή που οι άλλοι, όπως η Δαμιανίδη, απλά σνομπάρουν εκ του ασφαλούς). Τί θέλω να πώ; Έστω ότι κάποιος πιστεύει ότι την εποχή που εμείς κτίζαμε Παρθενώνες οι άλλοι τρώγαν βελανίδια. Θεωρείς ότι αυτός ο άνθρωπος εξαιτίας αυτής του της άποψης και μόνο, θα αισθάνεται αδικαιολόγητο φόβο έναντι των αλλοδαπών; Ή, ακόμα χειρότερα, ότι θα ασκήσει ρατσιστική βία;; Δέ νομίζω ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Και φαντάζομαι ότι δεν θα ισχύει, ακόμα και άν είναι ψηφοφόρος της Χ.Α. Ελάχιστοι (που συγκεντρώνουν πολλά χαρακτηριστικά του ιδεότυπου του ελληναρά) ίσως και να κατέφευγαν στη βία. Αλλά εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η βία είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Δεν ξέρω άν έχεις δεί την ταινία Fight Club του D. Fincher. Σε κάποιο σημείο ο ένας εκ των «δύο» πρωταγωνιστών αναθέτει στα μέλη του Club δουλειά για το σπίτι: Να προκαλέσουν καυγά με κάποιον άγνωστο και να χάσουν. Οπότε σε voice-over εξηγεί: «Now this is not as easy as it sounds. Most people, normal people, do just about anything to avoid a fight.» Ασχέτως ιδεολογίας, η άσκηση βίας είναι δύσκολη υπόθεση για κάποιον που είναι άμαθος σ’ αυτήν.Όντως, και πριν από την κρίση υπήρχαν κάποιοι γραφικοί (και ακόμα λιγότεροι πραγματικά επικίνδυνοι τύποι). Ήταν όμως τόσο λίγοι που δεν απετέλεσαν πρόβλημα. Στη δεκαετία του '80 στη Γλυφάδα ζούσαν έγχρωμοι (όχι μόνο από την αμερικανική βάση, αλλά ακόμα π.χ και από τη Τανζανία). Όπως και Λιβανέζοι που ζούσαν στην ίδια περιοχή, Αρμένηδες στο Δουργούτι, Άραβες και Παλαιστίνιοι σε άλλες συνοικίες, Αιγύπτιοι στα Πατήσια, Αιθίοπες στην Κυψέλη. Πλήθος υποτροφιών δίδονταν (και δίδονται) σε υπηκόους αφρικανικών και αραβικών χωρών και πολλοί μετά τις σπουδές τους παραμένουν στην Ελλάδα (π.χ. ίσως θα έχεις δει τις τελευταίες δεκαετίες στο αστυνομικό δελτίο, τον σεβάσμιο έγχρωμο ιατροδικαστή Θεσσαλονίκης από τη Ζιμπάμπουε). Κανείς ποτέ (ούτε γραφικός, ούτε ρατσιστής) δεν τους ενόχλησε γιατί και σέβονταν τους συνανθρώπους τους και είχαν τις δουλειές τους και τα εισοδήματά τους. Δεν χρειάστηκε να γίνουν ούτε νταβατζήδες, ούτε νταραβεριτζήδες, ούτε μπουκαδόροι. Ήταν όλοι τους άγιοι; Σίγουρα όχι. Αλλά παρουσιάζοντας παραβατική / αντικοινωνική συμπεριφορά σε ποσοστά ανάλογα με αυτά των ντόπιων, δεν έδωσαν το δικαίωμα σε κανέναν να τους στοχοποιήσει. Αντιθέτως, άν πας στο ποίημα με links «Στην Ελλάδα οι μετανάστες φοβούνται περισσότερο απ’ τους ποιητές» (http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/38156 ) και πατήσεις στον σύνδεσμο «Μη χτυπήσει ξαφνικά η πόρτα», θα δεις την Λιλιάνα Σαλίαϊ, εκπρόσωπο του Αλβανικού Φόρουμ να λέει: "Μας λέγανε ότι πίσω από τα σύνορα της Αλβανίας ο κόσμος ήταν στην κυριολεξία ζούγκλα. Μια κοινωνία καπιταλιστική, διεφθαρμένη, με ναρκωτικά, με πορνεία και μαθαίναμε ότι αυτό είναι η δημοκρατία του καπιταλισμού, το χάος. Τότε, λοιπόν, ο κάθε Αλβανός που βγήκε από τις φυλακές είπε μέσα του ότι θα πάω εκεί και θα κάνω ό,τι θέλω, είναι δημοκρατία, άρα και κλέβεις και παίρνεις ναρκωτικά και σκοτώνεις ακόμα. Να ξεκαθαρίσουμε όμως με την εγκληματικότητα. Σκεφτείτε να άνοιγε ξαφνικά ο Κορυδαλλός και να έβγαιναν όλοι έξω. Τι θα γινόταν; Δεν είναι ότι αυτοί ήρθαν και εγκλημάτησαν στην Ελλάδα. Αυτοί τα κάνανε τα εγκλήματα και στην Αλβανία". (Σημ: Αυτό που δεν μας λέει η Λιλιάνα είναι ότι στην Αλβανία όλοι αυτοί σπάγανε πέτρες στα κάτεργα, δεν ήτανε ξαμολυμένοι πχ στην πλατεία Κυψέλης, καλή ώρα). Τί θέλω να πώ; Σίγουρα, η συζήτηση για τη σχέση του ρατσισμού με το μεταναστευτικό μοιάζει με το ερώτημα εάν έκανε το αβγό την κότα ή ή κότα το αβγό. Κρίνοντας όμως από το τί ίσχυε στην Ελλάδα πριν επιπέσουν τα (συγκεκριμένα) στίφη των αλλοφύλων, νομίζω ότι η ξενοφοβία (σε πολύ μεγάλο βαθμό) προκλήθηκε από Α) την οικονομική κρίση.Β) τη συμπεριφορά των πολύ συγκεκριμένων μεταναστών. (Για να αναφέρω το αθωότερο παράδειγμα: Εάν όλα τα παγκάκια της πλατείας ήταν κατηλειμμένα από μετανάστες και μια γριά γυναίκα έψαχνε τόπο να καθήσει, θα ήταν άραγε τοοοόσο μεγάλη θυσία για κάποιον μετανάστη να παραχωρήσει τη θέση του; Άν όχι από σεβασμό, έστω από ωφελιμισμό, έτσι για να κερδίσει τις εντυπώσεις και να μην δώσει λαβές για ξενοφοβικά σχόλια. Δεν ξέρω, προσωπικά, μου ακούγεται απαράδεκτο να παρακαλάει η Δημουλά, 82 χρονών γυναίκα, να της παραχωρηθεί κι’ αυτηνής λίγος χώρος στην πλατεία που μεγάλωσε – και να την κράζουν κι’ από πάνω (εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι, δηλαδή). Γ) την απόλυτη ανικανότητα του κράτους να διαχειριστεί το πρόβλημαΔ) το σνομπάρισμα και τσουβάλιασμα (από μερίδα του τύπου και των κομμάτων) όσων αντιμετωπίζουν υπαρκτά προβλήματα από τη μετανάστευση (βλ. Δημουλά).
> νομίζω ότι η ξενοφοβία (σε πολύ μεγάλο βαθμό) προκλήθηκε από> Α) την οικονομική κρίση.> Β) τη συμπεριφορά των πολύ συγκεκριμένων μεταναστών.Χμ…[Μισαλλοδοξία](http://bit.ly/X4W0NX) (ημερομηνία: 1986-06-22, βασισμένο σ’ έρευνα της ΕΥΡΩΔΗΜ του Μαΐου 1986):> Στην ερώτηση: “Ένας Έλληνας Εβραίος είναι Έλληνας;”, το 41% των Ελλήνων άπαντα αρνητικά. Στην αντίστοιχη ερώτηση του IFOP μόνον 12%, των Γάλλων είπε όχι. (79%, ναι. Έλληνες: 49%.).> Μόνον 17% των Γάλλων θα είχε αντίρρηση για ένα γαμπρό (η νύφη) Εβραίο — στους Έλληνες το ποσοστό είναι 51%,. Ακόμα: το 49%, από μας δεν θα ψήφιζε έναν Εβραίο βουλευτή (Γάλλοι: 13%) και 43% δεν θα πήγαινε σε Εβραίο γιατρό (Γάλλοι: 7%)! Και —αθάνατη παράνοια!— το 55% των συμπολιτών μας πιστεύει πως οι Εβραίοι κυβερνούν τον κόσμο!> Και να σκεφθείτε πως στην Ελλάδα ρωτήθηκαν μόνον Αθηναίοι (τα προοδευτικότερα στοιχεία του πληθυσμού!).> Η έρευνα καλύπτει, πέρα από τους Εβραίους, άλλες δύο μειονότητες — Μουσουλμάνους και Τσιγγάνους. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι τα ποσοστά σ' αυτές τις κατηγορίες είναι ακόμα μεγαλύτερα — μερικά σε επίπεδο παγκόσμιας επίδοσης… (Π.χ. 66% δεν θέλουν γαμπρό τσιγγάνο).> Αλλά, πέρα από τη φυλετική διάκριση, η έρευνα εμφανίζει και μερικά, σχεδόν μεσαιωνικά γνωρίσματα. Όπως θρησκευτική μισαλλοδοξία. Στο ερώτημα αν εμπιστεύονται έναν Ορθόδοξο απάντησε καταφατικά το 92% — έναντι 63% για έναν Καθολικό και 57% για έναν Διαμαρτυρόμενο. Φυσικά το ποσοστό πέφτει στο 37% για τους Εβραίους και στο 35% για τους Μουσουλμάνους.> Με άλλα λόγια — το ένα τρίτο των Αθηναίων δεν εμπιστεύεται, έναν Χριστιανό (έστω λευκό και Ευρωπαίο), μόνο και μόνο επειδή δεν είναι, Ορθόδοξος! Για να μη σχολιάσω τα δύο τρίτα που δεν εμπιστεύονται —a priori— Εβραίους, Μουσουλμάνους και Τσιγγάνους.Θα έλεγα ότι η ξενοφοβία και μισαλλοδοξία δεν προκλήθηκαν, αλλά ξεσκεπάστηκαν από την οικονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, παλιότερα οι Έλληνες ψήφιζαν με κριτήρια πελατειακά. Τα υπόλοιπα κριτήρια έρχονταν σε δεύτερη μοίρα. Με την κρίση όμως μειώθηκε δραματικά το κονδύλι του προϋπολογισμού για ρουσφέτια. Έτσι οι Έλληνες άρχισαν να ψηφίζουν με κριτήρια ξενοφοβικά και ρατσιστικά. Φυσικά δεν είναι μόνο η ΧΑ ξενόφοβη, αλλά π.χ. κι οι αντιγερμανοί φίλοι των μεταναστών, που αν δεν σου αρέσει που τον Schäuble τον λένε «καροτσάκια» ή «κουτσό», θα σε πουν «γερμανοτσολιά».
Έχεις δίκιο, Βαγγέλη. Κάκιστα δεν έχει αρχίσει ακόμα ο Ζαμπούνης τα μαθήματα στους μετανάστες των πλατειών. Φαντάζεσαι σκηνή; Η Δημουλά να περιφέρεται από παγκακίου εις παγκάκιον εκλιπαρώντας: "Κάνε πιο κει, λεβέντη μου, να κάτσω κι εγώ." "Να κάτσεις σπίτι σου, παλιόγκρια!" να της λέει ο αλλόφυλος μαντραχαλάς. Πώς να μην ανεβαίνει ύστερα η ΧΑ;
@ ein Steppenwolf 11.5.2013 | 00:37 Φίλε Λύκε, θα συμφωνήσω μαζί σου εν μέρει. Στην Ελλάδα αρεσκόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας και αεροψεκασμών και γι’ αυτό δε μου προκαλούν έκπληξη τα ντροπιαστικά ευρήματα της έρευνας. Μόνο που δεν θα πρέπει να δώσουμε σ’ αυτά διαστάσεις που δεν υπάρχουν. Οι Έλληνες πάντα είχαμε μια τάση να θεωρούμε εαυτούς «έθνος ανάδελφο» (ας θυμηθούμε τις σχετικές δηλώσεις του πρώην Προέδρου Χ. Σαρτζετάκη). Ωστόσο, για παράδειγμα, η αυτοαντίληψη έθνους ως κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά και τους ίδιους τους Εβραίους (ενδιαφέρον είναι το άρθρο του Γ. Κοκκόλη)www.iefimerida.gr/blog-content/29039/έλληνες-και-εβραίοι-δύο-«ανάδελφα-αδέλφια»Οι σφαγές και διώξεις που υπέστησαν οι εβραίοι από τους Σελευκίδες αποτελούν σημαντικό μέρος της ιουδαϊκής παράδοσης. (Οι εορτασμοί της εβραϊκής Χάνουκα αφορούν ακριβώς ενθύμιση αυτών των γεγονότων. Ακόμα και στην Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία η 1η Αυγούστου είναι η μέρα που εορτάζουμε τη μνήμη των Αγίων Επτὰ Μακαβαίων). Στο Ισραήλ οι γάμοι μεταξύ εβραίων και μη-εβραίων απαγορεύονται από τον ίδιο το νόμο. Άν ρωτήσεις έναν Ισραηλινό, άν θα του άρεσε η κόρη του να παντρευτεί έλληνα χριστιανό, ποιά απάντηση νομίζεις ότι θα σου έδινε;http://en.wikipedia.org/wiki/Interfaith_marriage_in_JudaismΑυτό όμως τί σημαίνει; Ότι οι Ισραηλινοί μισούν τους Έλληνες (και ότι θα ασκούσαν εναντίον τους ρατσιστική βία;) Το "Radio Agapi" του Τελ Αβίβ παίζει ελληνική μουσική 24 ώρες καθημερινά, 7 μέρες την εβδομάδα. Ο Καζαντζίδης είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές της χώρας, σε σημείο λατρείας: http://www.haaretz.com/culture/arts-leisure/the-greek-pillar-of-israeli-music-1.2895Φίλη μου έλεγε πως όταν πέθανε, τον πενθούσαν για μια εβδομάδα. Για να μην μιλήσουμε για τη Γλυκερία, τον Νταλάρα ή άλλους καλλιτέχνες. Αυτό το clip είναι από τους εορτασμούς της Ημέρας των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων:http://www.youtube.com/watch?v=_zfSnj4Vrd4Όπως επίσης, τεράστια σημασία έχει για την παράδοσή τους π.χ. η Θεσσαλονίκη. (Χαρακτηριστικά, σε εκδήλωση με κατάθεση στεφάνου, ισραηλινός αξιωματικός, συγκινημένος, παρέκαμψε το πρωτόκολο για να τρίψει με τα δάκτυλά του και να μυρίσει τις δάφνες του ελληνικού στεφανιού – όταν έμαθε ότι εστάλη από τη Θεσσαλονίκη). ΟΚ, από πλευράς μας είχαν υπάρξει και περιστατικά αντισημιτισμού, ελάχιστα όμως σε σχέση με αυτά σε άλλες χώρες. Και βέβαια, υπήρχαν και παραδείγματα αυτοθυσιαστικής προστασίας των ελλήνων εβραίων κατά την Κατοχή, όταν 600 ιερείς μας συνελήφθησαν από τους Ναζί με την κατηγορία ότι προστάτευαν εβραίους. Ή όταν ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός έκανε πάν δυνατόν για να τους σώσει, τόσο σε επίπεδο συμβολικό, όσο και πρακτικό. Και όταν ο J. Stroop, διοικητής των SS, απείλησε γι’ αυτόν τον λόγο να τον θέσει στο εκτελεστικό απόσπασμα , ο Δαμασκηνός περήφανα του απάντησε: «Σύμφωνα με τις παραδόσεις της Ελληνο-Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ιερείς μας δεν τουφεκίζονται αλλά απαγχονίζονται . Παρακαλώ να σεβαστείτε τις παραδόσεις μας!» Γνωστά είναι τα παραδείγματα στη Ζάκυνθο και αλλού:http://en.wikipedia.org/wiki/Archbishop_Damaskinos_of_Athens http://www.raoulwallenberg.net/es/generales/archbishop-damaskinos/Οπότε και εσύ φίλε Λύκε, μπορεί να έχεις πραγματικές φίλες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ήθελες και να τις παντρευτείς. Είπαμε, άλλο γάμος, άλλο φιλία! (Αστειεύομαι, προφανώς).
Μπουχός 11.5.2013 | 01:23 Ακριβώς! «Πώς να μην ανεβαίνει ύστερα η ΧΑ;» Όταν αυτό καταλαβαίνεις από τα λεγόμενά μου, και αυτές είναι οι απόψεις σου, γιατί κάποιοι να μην θεωρήσουν ότι η Χ.Α. είναι η μόνη που αντιλαμβάνεται το πρόβλημά τους; Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου, από ένα ξερονήσι της Δωδεκανήσου, έμεινε χήρα το 1948 και φόραγε μαύρα ρούχα και κεφαλόδεσμο μέχρι τη μέρα που άφησε αυτόν τον κόσμο – επί 55 συνεχή χρόνια. Όταν έρχομαι στην Ελλάδα και βλέπω τις ηλικιωμένες Αλβανίδες με τα μαύρα τσεμπέρια, κάποιες φορές συγκινούμαι γιατί μου θυμίζουν τη γιαγιά μου. Αυτό το αναφέρω ως αφορμή για να τονίσω ότι σε συγκεκριμένα ζητήματα (όπως ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους) τόσο οι μέσοι Αλβανοί, όσο και οι μέσοι Αφγανοί ή οι Πακιστανοί δεν έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από αυτήν που έχουμε εμείς. Επομένως, κανονικά, οι μετανάστες ΔΕΝ θα χρειάζονταν μαθήματα savoir vivre για να πράξουν ανάλογα. Το γεγονός ότι η κάθε κυρία Δημουλά πρέπει να παρακαλέσει για να βρει παγκάκι να καθήσει, δείχνει ακριβώς και το ποιόν κάποιων πολύ συγκεκριμένων αλλοδαπών. Ο μέσος Αλβανός πιστεύω ότι θα της παραχωρούσε τη θέση του χωρίς καν να του ζητηθεί. Ο πρώην ποινικός έγκλειστος των φυλακών του Δυρραχίου, όμως, πιθανότατα να μην ενδιαφερόταν και τόσο. Ευτυχώς που αυτά τα λέει η Αλβανίδα (ακτιβίστρια, κιόλας) Λιλιάνα Σαλίαϊ. Φαντάζεστε σάλος που θα’ χε ξεσπάσει άν τα’ λεγε π.χ. η (κάθε) Δημουλά;Έλεος! Για πόσο ακόμα θα συνεχίσουν κάποιοι να μπερδεύουν την ισότητα με την ισοπέδωση; Η Δαμιανίδη και η υπερασπίστριά της, η Vena Georgakopoulou, επιμένουν ότι οι αλλοδαποί εγκληματούν τόσο όσο και οι Έλληνες. Εξαρτάται όμως τί χρησιμοποιείς ως δείγμα για την ανάλυσή σου. Οι μέσοι Αλβανοί ίσως να εγκληματούν με την ίδια συχνότητα. Οι μέσοι Αφγανοί επίσης. Οι απελπισμένοι – πεινασμένοι Αφγανοί όμως κάπως θα πρέπει να βρούν φαγητό. Επίσης, οι πρώην κατάδικοι όλων των Βαλκανίων και ανατολικής Ευρώπης που έχουν μαζευτεί στην Ελλάδα (πχ ο Σολόνικ ή ο Αλκέτ Ριζάι) θα βρουν ψωμί (και παντεσπάνι) κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα.Αντίστοιχα, κι’ εγώ μπορώ να αποδείξω ότι οι πχ κάτοικοι της Μογγολίας είναι οι πιο έξυπνοι στον κόσμο: Άν χρησιμοποιήσω ως δείγμα μόνο τους φοιτητές του πανεπιστημίου του Ουλάν Μπατόρ και τους συγκρίνω με τους μέσους πολίτες οποιασδήποτε χώρας, αυτό θα προκύψει ως αποτέλεσμα. Άν όμως χρησιμοποιήσω για δείγμα τους έγκλειστους σε άσυλο φρενοβλαβών, τα αποτελέσματα θα είναι τα αντίθετα.
@ein Steppenwolf 9.5.2013 | 20:46> Αν στέλναμε τις δηλώσεις του Κούνδουρου σ’ αυτούς που τοποθετήθηκαν εναντίον της Δημουλά κι τους ζητούσαμε να τοποθετηθούν;Ρώτησα την Άννα Δαμιανίδη με σχόλιο στο ιστολόγιό της, το οποίο πια εγκρίθηκε και είναι εμφανές. Συνεπώς το έχει διαβάσει.
Vangelis, για να είμαι ειλικρινής, συμμερίζομαι περισσότερο την απαισιόδοξη οπτική του ein Steppenwolf (όπως τη διατυπώνει στο τέλος του σχολίου του) παρά την δική σου, αν και πολύ θα ήθελα να συνέβαινε το αντίθετο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ως προς τον ρόλο της κρίσης και της αδιαφορίας της πολιτείας, είναι πολύ μεγάλος. Αλλά πιστεύω ότι περισσότερο επέτειναν ό,τι υπέβοσκε παρά δημιούργησαν. Θα επιμείνω ότι είναι πολύ πιθανόν κάποιος που ασπάζεται μία από τις πεποιθήσεις που ανέφερα ενδεικτικά στο προηγούμενο ποστ, να φλερτάρει με (στην καλύτερη) ή να ασπάζεται και κάποια από τις υπόλοιπες, ρητά ή μη. Θα έλεγα σχεδόν βέβαιο, αν η πρώτη (με τα φώτα του πολιτισμού και τα κατορθώματα) δεν ήταν σχετικά light συγκριτικά με τις υπόλοιπες, αλλά ούτε εκείνη με προδιαθέτει για συνομιλητή που έχει αποκτήσει υγιή σχέση με το δικό του και κατ’επέκταση με το ξένο. Ένα σχήμα (θα έλεγα "ιδεότυπος", έκανες ωραία σύνδεση, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι εδώ έχω ακριβώς το ίδιο πράγμα με τον Βέμπερ στο μυαλό μου) πράγματι, δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με την πραγματικότητα γιατί δεν μπορεί να χωρέσει τις αισθήσεις, τα συναισθήματα, τις εμπειρίες, την καθημερινότητα - όλες τις αμέτρητες συνιστώσες που συγκροτούν έναν άνθρωπο σε ένα μοναδικό σώμα και πνεύμα. Αλλά την ιδεολογία του είναι αρκετά πιθανό να την συνοψίσει εύστοχα σε έναν σημαντικό βαθμό, επειδή η ιδεολογία -συνειδητοποιημένη ή μη- είναι σύστημα και προϋποθέτει μια σχετική συνοχή. (Σε μία συζήτηση βέβαια, για να μη λειτουργώ σαν τους υστερικούς που λέγαμε, θα ήμουν ηθικά υποχρεωμένη –και απέναντι στον εαυτό μου– να εκμαιεύσω τις άρρητες πεποιθήσεις –εφόσον πράγματι είναι «εκεί»– και να μην τις προβάλλω στον άλλο έχοντας αποφασίσει a priori ότι το σχήμα κολλάει σε όλους και σε όλα.) Εν προκειμένω: Αν θεωρώ ότι η (ελληνική) ψυχή μου –εναλλακτικά dna- είναι ιδιαίτερη, είναι απίθανο να μην πιστεύω/πιστέψω κάποια στιγμή ότι οι άλλοι με φθονούν και με επιβουλεύονται (αλήθεια, πόσοι πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν και πώς μπορεί να αποδοθεί σε κάποιον απ’τους τέσσερις παράγοντες που ανέφερες;). Επίσης, δεν είναι απίθανο να πιστεύω/πιστέψω κατά βάθος ότι ουσιαστικά δικαιούμαι περισσότερα από όσα έχω - πόσω μάλλον αν παλιά τα είχα κιόλας (το ότι δεν θα κηρύξω πόλεμο αλαλάζοντας σημαίνει ότι είμαι *πραγματικά* παραιτημένος από μεγαλοϊδεατισμούς του πολύ πρόσφατου παρελθόντος; Αν δεν είμαι παραιτημένος, ο μόνος τρόπος που μπορεί να γίνει επικίνδυνη η μη παραίτηση είναι να ουρλιάζω να πάμε σε πόλεμο; Δεν ξέρω αν ουρλιάζουν οι Τούρκοι, αλλά το σχέδιο Βαριοπούλα του τουρκικού βαθέος κράτους, σε επίπεδο ερμηνείας από την κοινή γνώμη, δεν θα είχε εδώ μικρότερη επιτυχία απ’όση θα είχε εκεί αν είχε τελικά εφαρμοστεί). Επίσης, αν θεωρώ την ελληνική ψυχή μου ιδιαίτερη, είναι μάλλον δεδομένο -ακόμα και αν μένει άρρητο- ότι αισθάνομαι ανώτερη από κάποιους άλλους ή όλους τους άλλους, εφόσον το να είναι ιδιαίτερη η ψυχή μου προϋποθέτει θετική για εμένα διαφοροποίηση σε σχέση με την ψυχή (των) άλλων. Για να είμαι εγώ ιδιαίτερη, πρέπει (οι) άλλοι να είναι μη ιδιαίτεροι. (Η αισιόδοξη ερμηνεία λέει ότι μπορεί να θεωρώ ιδιαίτερες/μοναδικές τις ψυχές όλων των λαών/εθνών, αλλά παραείναι αισιόδοξη γιατί είναι πολλά τα συμπτώματα για να ερμηνευτούν έτσι – πόσες φορές έχουμε ακούσει π.χ. για το σθένος της ελληνικής ψυχής σε μια ποδοσφαιρική επιτυχία ή γενικώς για τον «Θεό των Ελλήνων»;) Και πόσο απέχω τελικά από το να θεωρήσω (τελείως ανιστόρητα και αντιεπιστημονικά) ότι η ιδιαιτερότητα της ελληνικής ψυχής μου καθρεφτίζεται στο αίμα μου, το οποίο επομένως δεν πρέπει να επιμειχθεί με το αίμα άλλων; Εν ολίγοις, και τον Παρθενώνα αν τον έχω ερμηνεύσει λάθος (ως δείγμα εγγενούς ιδιαιτερότητας/ανωτερότητας όπως υπονοείται από τη σύγκριση με τους άλλους που την ίδια εποχή έτρωγαν βελανίδια – Αλλιώς γιατί το λέω; Γιατί το θέτω έτσι; Τι εννοώ αν δεν εννοώ αυτό; Εσύ το έχεις πει ποτέ; Κρίνοντας από τα σχόλια σου γενικώς πολύ αμφιβάλλω), δεν νομίζω ότι απέχω μίλια από το να πιστέψω και κάποια από τα υπόλοιπα. Ως προς τον αριθμό. Θα ήθελα να συμφωνήσω ότι είναι ελάχιστοι. Αλλά σταχυολογώντας πρόχειρα (και όπως καταλαβαίνεις απ’τα προηγούμενα, θεωρώ δεδομένο –νομίζω δικαιολογημένα– ότι ο εθνικισμός, δηλ. η κακώς εννοούμενη αγάπη/ο φανατισμός για την πατρίδα, και ο ρατσισμός σε διαφορές εκδοχές –όχι μόνο λευκοί/μαύροι– πάνε χέρι-χέρι): Είναι ελάχιστοι αυτοί που, π.χ., ψήφιζαν προ κρίσης τον Καρατζαφέρη; (στη Βουλή έμπαινε πάντως - αναπαρήγαγα και το σύνθημα κατά λάθος!!) Όσοι δεν θεώρησαν αυτόματα παράλογο τον τρόπο που είχε εξηγήσει η Φανή Χαλκιά την επιτυχία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Αυτοί που και προ κρίσης θα είχαν αντιδράσει σαν να διεπράχθη ιεροσυλία με το "1821" του ΣΚΑΙ ή με την παράσταση της Κιτσοπούλου, ανεξαρτήτως ενδεχόμενων *ψύχραιμων* ενστάσεων για την εγκυρότητα της έρευνας και αισθητικής/προσωπικού γούστου αντιστοίχως; (Ο Ανδρουλάκης με το «Mv» θα διαφωνούσε, και μάλλον συνολικά είναι ασήμαντο το ποσοστό όσων δέχονται το «Πατρίδα» χωρίς το «Θρησκεία» από το σχετικό τρίπτυχο – εν πολλοίς αντιμετωπίζονται ως αλληλένδετα «ιερά και όσια». ) Επίσης, προ κρίσης είχε προβληθεί ο «Μέγας Αλέξανδρος» στο σινεμά με το disclaimer στην αρχή της ταινίας περί διάκρισης ιστορίας-τέχνης! Για να μην παρεξηγηθούν ελάχιστοι επισημάνθηκε το αυτονόητο; (Θα παρεξηγούνταν με την αμφιφυλοφιλία. Άσχετο; Καθόλου. Αν θεωρώ τον ομοφυλόφιλο κατώτερο, γιατί αποκαλώ έναν άλλο λαό «αδελφάτο»; Για να υπονοήσω ότι τον έχω ίσα με εμένα τον «αυθεντικά αρσενικό»; ) Όσοι προ κρίσης αντέδρασαν στο να κρατήσει την ελληνική σημαία ο αριστούχος Τσενάι ήταν λίγοι; (Αν οι υπόλοιποι Αλβανοί που ήρθαν εδώ ήταν προβληματικές περιπτώσεις, γιατί δεν δέχομαι και δεν επιβραβεύω αυτόν που αφομοιώθηκε; Μπορούσαν οι προβληματικές περιπτώσεις, όσες κι αν ήταν, να με κάνουν να πιστέψω ότι κάτι δεν πάει καλά με έναν ολόκληρο λαό, αν δεν το πίστευα/δεν είχα την τάση από μόνος μου να το πιστέψω;) Ή μήπως ήταν ελάχιστοι όσοι είχαν μαζευτεί στη συγκέντρωση για τις ταυτότητες αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι η αναγραφή του θρησκεύματος μπορούσε να αποτελέσει βάση διακρίσεων και ότι η υποχρεωτική μη αναγραφή δεν ήταν επίθεση στη θρησκεία και το έθνος μας; (Δεν έχω καν αναφερθεί στην κλιμάκωση του τρίπτυχου, την "ήπια" χούντα μας, που "δεν σε πείραζε αν δεν την πείραζες"!) Δεν θα κάνω εκτενή αναφορά στις απαντήσεις της έρευνας που παραθέτει ο ein Steppenwolf, γιατί το να εξηγήσεις τα αποτελέσματα μιας έρευνας είναι πολύ περίπλοκη υπόθεση - δεν μπορούν να παρθούν at face value. Αλλά πώς μπορεί το 41% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι ο Έλληνας Εβραίος δεν είναι Έλληνας λόγω κάποιου/κάποιων από τους τέσσερις παράγοντες που αναφέρεις; Δεν οδηγείται ούτε από την κρίση ούτε από την επαφή με προβληματικούς ξένους ούτε από τον αριστεριστή ούτε από την προβληματική/ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική. (Αναγκαστικά, διακόπτω εδώ, γιατί είναι τεράστιο. Επανέρχομαι με δεύτερο.)
@Vangelis1972 11.5.2013 | 13:27Εντυπωσιακά τεκμηριωμένη απάντηση!Δυστυχώς ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα είναι παλιά υπόθεση. Στη σφαγή της Τριπολιτσάς θανατώθηκαν και όλοι οι Εβραίοι πλην ενός και της οικογένειάς του. Αυτό βεβαίως το αγνοούμε, όπως και άλλες μελανές σελίδες της ιστορίας μας, π.χ. το πογκρόμ της Κέρκυρας. Ιστορικοί θεωρούν ότι το υψηλότατο ποσοστό των Εβραίων που χάθηκαν στην Ελλάδα στον 2ο ΠΠ δεν εξηγείται εκτός κι αν δεχτούμε ότι οι Έλληνες συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς στην εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού. Στη Θεσσαλονίκη έμπαιναν στα εβραϊκά σπίτια, των οποίων οι ένοικοι είχαν λίγο πριν συλληφθεί, κι έβρισκαν το φαΐ ν’ αχνίζει ακόμα πάνω στο τραπέζι ή να γίνεται στη φωτιά. Δηλαδή δεν έχαναν ούτε λεπτό για το πλιάτσικο. Και βέβαια το Αριστοτέλειο χτίστηκε πάνω στο εβραϊκό νεκροταφείο.
(συνεχίζω με την ελπίδα ότι έχεις πολλή υπόμονη!!)Συμφωνώ ως προς το ότι οι συντριπτικά περισσότεροι από όσους έχουν τις σχετικές απόψεις δεν θα ασκήσουν τελικά βία οι ίδιοι. Συμφωνώ απόλυτα! Γι'αυτό χρησιμοποίησα τα "προτείνω" και "επιδοκιμάζω" αντί για άλλα ρήματα. (Είναι αρχή, δεν διαφωνούμε ποτέ με το Fight Club!;)) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το πιο ελαφρύ «δεν διαφωνώ» - υπάρχουν διαβαθμίσεις. Αλλά δεν με παρηγορεί. Τι να το κάνω το ότι δεν θα ασκήσουν βία οι ίδιοι αν η στάση τους απέναντι στη βία των άλλων (των λίγων) είναι στην καλύτερη ανεκτική; Το πρόβλημα δεν απορρέει από το ενδεχόμενο να προβούν οι έχοντες εθνικιστικές/ρατσιστικές αντιλήψεις σε βίαιες πράξεις οι ίδιοι, αλλά από την τάση -άμεσα συναρτημένη με αυτές τις αντιλήψεις- να συμφωνούν λιγότερο ή περισσότερο με βίαιες ενέργειες όταν προβαίνουν άλλοι (η μικρή μειοψηφία των σκληροπυρηνικών χρυσαυγιτών) σ'αυτές. Αν ασκεί άλλος τη βία, δεν έχουμε λερώσει οι ίδιοι τα χέρια μας άμεσα/εξόφθαλμα και μπορούμε ταυτόχρονα να πείθουμε τον εαυτό μας ότι δεν φέρουμε εμείς την ευθύνη της πράξης παρότι (στην καλύτερη) δεν διαφωνούμε μ’αυτήν. Άλλος έδειρε/μαχαίρωσε – εμείς μπορούμε να διατηρήσουμε την αυτοεικόνα μας ως πολιτισμένων επειδή δεν συμμετείχαμε έμπρακτα και ταυτόχρονα να ανακουφιζόμαστε που βρέθηκε κάποιος άλλος να το κάνει. Στον λόγο, αυτό συνήθως μεταφράζεται στο "ναι μεν (…), αλλά (κι εδώ μπαίνει αυτό που πραγματικά θέλω να πω κρυμμένο πίσω από την πολιτικά ορθή φράση που έχει προηγηθεί)". (Είναι σαφές ότι οι «ναιμεναλλάδες» δεν αφορούν μόνο τη δεξιά, είναι πολύ γενικότερο πρόβλημα.) Παράδειγμα για το προκείμενο θέμα: «Ναι μεν δεν είναι όλοι οι μετανάστες κακοί, αλλά πολλοί είναι» ή «Ναι μεν δεν συμφωνώ με τις πρακτικές της ΧΑ, αλλά δεν ασχολείται άλλος». Άρα: «Ε, αφού είναι πολλοί, οι περισσότεροι δηλαδή, αν φάει ξύλο και κανείς που δεν πείραξε κανέναν, τι να κάνουμε; Άλλωστε, ήταν πιθανό να πειράξει κάποιον τελικά» και «Αφού δεν ασχολείται άλλος, έχω δίκιο να ψηφίζω ΧΑ, δεν φταίω καθόλου εγώ, είμαι μια χαρά σε όλα μου, δεν είχα άλλη επιλογή». Αν δεν υπήρχε άλλη επιλογή, θα ψήφιζε όλη η Κυψέλη ΧΑ. Όσοι δεν την ψηφίζουν είναι ατρόμητοι ή εκτός τόπου και χρόνου; Είναι ήρωες, και δεν μπορούμε να απαιτούμε να γίνουν και οι υπόλοιποι; Όχι, κι εκείνοι φοβούνται, κι εκείνοι πιστεύουν ότι η μεταναστευτική μας πολιτική είναι ανύπαρκτη, κι εκείνοι πιστεύουν ότι δεν μπορεί η χώρα να βοηθήσει/αφομοιώσει τόσο εξαθλιωμένο κόσμο, κι εκείνοι εκνευρίζονται με τις ταμπέλες των υστερικών. Αλλά εκείνοι δεν κατέληξαν ότι «δεν γίνεται αλλιώς, θα ψηφίσω αυτούς που χύνουν αίμα όπως λόγω πεποιθήσεων ήθελαν να κάνουν και *πριν* προκύψουν οι δύσκολες συνθήκες», και αν κάποιοι ανάμεσα τους καταλήξουν εκεί τελικά (θα γίνει δυστυχώς), και πάλι θα πρέπει να βρεθεί μια ερμηνεία για όσους δεν θα το κάνουν. Οι συνθήκες και τα προβλήματα είναι ίδια για όλους. Αν η αιτία της διαφοροποίησης στην τελική επιλογή, στην κάλπη, δεν είναι οι προϋπάρχουσες πεποιθήσεις, ποια είναι; (Σημειωτέον ότι, αν και δεν θα το μάθουμε ποτέ, δεν πιστεύω ότι θα τους ψηφίσει ποτέ η Δημουλά) Δεν πιστεύω ότι είμαστε εγγενώς ξενοφοβικοί περισσότεροι απ’ό,τι είναι ένας οποιοσδήποτε άλλος λαός. Είμαι της άποψης ότι όλοι οι άνθρωποι απέναντι στο ξένο, στο ανοίκειο (από κάτι μικρό, όπως μια ασυνήθης για τις παραστάσεις μας κόμμωση, έως κάτι μεγάλο, όπως είναι η φυλή) νιώθουμε φόβο πολύ πριν νιώσουμε την περιέργεια να το εξερευνήσουμε. Δεν φοβάμαι την ξενοφοβία – θα ήταν υποκριτικό. Φοβάμαι την ξενοφοβία, τον οποιοδήποτε φόβο, το θυμικό γενικώς *όταν* γίνεται πεποίθηση. Και για να γίνει πεποίθηση, πρέπει να υπάρχει υπόστρωμα (να μην έχει χαλιναγωγηθεί το ένστικτο μέσα από την εκπαίδευση, τον εκπολιτισμό) πριν γίνουν πρόσφορες οι συνθήκες. Ανεξάρτητα από το *αν*, με τι τρόπο και με τι ποσοστά επιτυχίας αντιμετωπίζεται η ξενοφοβία σε άλλες χώρες, εδώ φοβάμαι ότι σε επίπεδο εκπαίδευσης δεν έχει γίνει καλή δουλειά. Οι συνθήκες, οι παραλείψεις, τα προβλήματα έρχονται να επικαθήσουν σε μια ήδη προβληματική κοσμοθεωρία. Χωρίς την τελευταία, δεν θα οδηγούσαν σε τόσο απάνθρωπη επιλογή σε τέτοια έκταση. Μακάρι να κάνω λάθος, και ο φόβος να είναι απλώς φόβος και να μην έχει γίνει πεποίθηση σε μεγάλο βαθμό.
@ ein Steppenwolf 11.5.2013 | 17:05 & dim_m 11.5.2013 | 18:03 Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και ανταποδίδω. Θα ήθελα να απαντήσω και στους δύο σας, συμφωνώντας επί της αρχής, αλλά με αρκετές ενστάσεις. Π.χ. για το θέμα του Τσενάϊ είμαι κάθετα αντίθετος, αν όχι για άλλο λόγο, τουλάχιστον διότι η Υ.Α. Γ4/150/2000 ΦΕΚ Β' 246/02.03.2000, Άρθρο 3, Παράγραφος Δ προβέπει ότι "Δεν μπορούν να ορισθούν σημαιοφόροι και παραστάτες οι έχοντες ξένη υπηκοότητα και ξένη καταγωγή μαθητές." Εάν θέλουμε να έχουμε κράτος δικαίου δεν μπορούμε να επικαλούμαστε/εφαρμόζουμε το Νόμο κατά το δοκούν. Πέραν αυτού, διαφωνώ με τη χρήση του εθνικού συμβόλου ως "βραβείου", το οποίο μπορεί να λαμβάνει ο οποιοσδήποτε καλός μαθητής, άνευ άλλης προϋποθέσεως. Ούτε και είναι (κατά την ταπεινή μου γνώμη) "ανθρώπινο δικαίωμα" να φέρεις τη σημαία κράτους του οποίου δεν είσαι υπήκοος (εάν αναφερόμασταν στο λάβαρο του σχολείου ή του Δήμου τα πράγματα, φυσικά, θα άλλαζαν). Η ιδιαίτερη λεπτομέρεια (την οποίαν πολλοί αγνοούν) με τον Τσενάι είναι ότι ως Αλβανός, τυπικά, είναι πολίτης χώρας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ελλάδα μέχρι και σήμερα (η Αλβανία αρνείται να υπογράψει συνθήκη ειρήνης μαζί μας εδώ και 70 χρόνια, διότι ακόμη ονειρεύεται Τσαμουριές, Πρέβεζες, Άρτες και Γιάννενα - για τον ίδιο λόγο δεν υπέγραψε ούτε την Τελική Πράξη του Ελσίνκι). Οπότε, αντιλαμβάνεστε (ελπίζω) το γελοίον του πράγματος. Τέλος πάντων, υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι στα διάφορα θέματα που θίγετε, όπως π.χ. η εικαζόμενη συνεργασία των Ελλήνων με τους κατακτητές για να εξολοθρευτούν οι Εβραίοι μας. Σίγουρα υπήρχαν δοσίλογοι και πλιατσικολόγοι, αλλά νομίζω ότι το Κέντρο Simon Wiesenthal και οι άλλοι σχετικοί φορείς δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να κατατάξουν την Ελλάδα με το πλευρό των "πρόθυμων δήμιων του Χίτλερ", εάν υπήρχαν ενδείξεις μαζικής συμμετοχής μας.Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν καλύτερα να μην συνεχίσουμε, διότι ο κ. Κούλογλου, άν δεν έχει ακόμα κόψει τις φλέβες του διαβάζοντας τα σεντόνια μας, είναι βέβαιο ότι θα το κάνει σύντομα! Ευχαριστώ πολύ και τους δυό σας για την πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή επιχειρημάτων!!
PS @ dim_m 11.5.2013 | 18:03 Εννοείται !!! Οι διάλογοι από τα: Fight Club του Fincher / τριλογία του Νονού του Coppola / Oldboy του Park / Cross of Iron του Peckinpah / Blade Runner του Scott και Big Lebowski των Coen αποτελούν τα σημαντικότερα κείμενα ηθικής, αισθητικής, θεολογικής, κοινωνικής, πολιτικής, κτλ, φιλοσοφίας του τελευταίου μισού αιώνα, ολόκληρης της ανθρωπότητας ;-)
Ελπίζω να μην είναι υποχρεωμένος να τα διαβάζει, γιατί τώρα νιώθω άσχημα!;) Κι εγώ σ'ευχαριστώ! Και δράττομαι της ευκαιρίας για να σου πω ότι κάποια στιγμή είχα διαβάσει κι ένα σχόλιο σου πάνω στη μεταναστευτική πολιτική με πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα/παραμέτρους, και προσωπικά θα ήθελα να το δω ποσταρισμένο σαν άρθρο στο σάιτ. Θέλω να πιστεύω ότι θα γινόταν ωραία συζήτηση, κι εμένα θα μου ήταν πολύ χρήσιμη, γιατί τις πρακτικές πτυχές του θέματος "μεταναστευτική πολιτική" δεν τις ξέρω, οπότε θα μου έδινε τουλάχιστον μια ιδέα το να δω επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα.ΥΓ: Τώρα μ'έβαλες στην πρίζα με όλα μαζί, ετοιμαζόμουν ούτως ή άλλως να ξαναδω τους "Νονούς", θα ξαναδώ και το "Fight Club", και θα δω και τα υπόλοιπα! Αλλά θα βάλω και το "Dogville" στο...playlist.;)
@ Vangelis1972 OSCE Presence in Albania to commemorate 30th Anniversary of Helsinki Final Act[...] Albania joined the Organization on 19 June 1991 and signed the Helsinki Final Act on 16 September 1991. In 1997, it invited the OSCE to establish a Presence to assist the country in its democratic transition. Since then, Albania has gradually progressed towards international standards and the Presence has accordingly narrowed its mandate and reduced its size and budget.[...]http://www.osce.org/albania/46674[...] Άρση του εμπολέμουΣτις 28 Απριλίου 1987 η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε άρση του εμπολέμου η οποία πήρε τον τύπο της κυβερνητικής δήλωσης και δεν αποτέλεσε πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ούτε δημοσιεύτηκε ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως*. Η κυβερνητική δήλωση τόνιζε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: "Η κυβέρνηση αποφαίνεται και δηλώνει ότι ο χαρακτηρισμός της Αλβανίας ... ως εχθρικού κράτους έχει παύσει να υφίσταται ... Η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η δήλωσή της αυτή αποτελεί την αφετηρία για τη ρύθμιση των ζητημάτων, που είναι ακόμη εκκρεμή ανάμεσα στις δύο χώρες...".Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και οι άλλες σύμμαχες χώρες υπέγραψαν με την Ιταλία Συνθήκη Ειρήνης με την οποία έδιναν τέλος στην μεταξύ τους εμπόλεμη κατάσταση. Το ίδιο συνέβη και με την Βουλγαρία.[...]Ελληνοαλβανικό Σύμφωνο φιλίαςΣτις 21 Μαρτίου 1996 υπογράφηκε το "Σύμφωνο φιλίας, συνεργασίας, καλής γειτονίας και ασφάλειας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας" και το οποίο κυρώθηκε με το Ν. 2568/1998128.Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Συμφώνου, "Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα αντιμετωπίσει τη δυνατότητα για την άρση, εντός του νομικού του πλαισίου, των εμποδίων που δυσχεραίνουν την απόλαυση των περιουσιών που έχουν υπήκοοι του ενός Μέρους στην επικράτεια του άλλου".[...] *** Η άποψη ότι οι συνομιλίες Μπίτσιου-Baholli στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με άτυπη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ανταλλαγή πρεσβευτών αποτέλεσαν de facto άρση της εμπόλεμης κατάστασης, δεν ευσταθεί.Για τη διαδικασία της άρσεως του εμπολέμου και τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας βλ. αναλυτικά Π. Παραρά, "Η διαδικασία άρσεως του εμπολέμου καταστάσεως με την Αλβανία. Συνταγματικά ζητήματα"http://www.kostasbeys.gr/articles.php?s=4&mid=1479&mnu=3&id=23328[...] 6. Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις στην περίοδο 1944-1974 και η ελληνική μειονότηταΗ Αλβανία την περίοδο της κήρυξης του πολέμου εκ μέρους της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας αποτελούσε τμήμα του ιταλικού Βασιλείου. Η Ελλάδα τέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση έναντι της Αλβανίας, ορίζοντας ως εχθρικά κράτη την Ιταλία μετά των κτήσεων, αυτοκρατορικών εδαφών και αποικιών αυτής καθώς και την Αλβανία. Το καθεστώς της εμπόλεμης κατάστασης έμελλε να αποτελέσει το καταλυτικό στοιχείο στην εξέλιξη των ελληνο-αλβανικών σχέσεων. Συγκεκριμένα μέχρι το 1971, όταν και αποκαταστάθηκαν οι δύο χώρες διπλωματικές σχέσεις με ανταλλαγή πρέσβεων, αλλά και αργότερα μέχρι το 1987, όταν η Ελλάδα αποφάσισε την άρση της εμπόλεμης κατάστασης έναντι της Αλβανίας, εξακολουθούσε να ισχύει ακόμα τυπικά από ελληνικής πλευράς η εμπόλεμη κατάσταση. Η μεταπολεμική Ελλάδα, επειδή είχε συγκεντρώσει όλες της τις προσπάθειες στην ικανοποίηση των διεκδικήσεών της στη Βόρειο Ήπειρο και στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, δεν συνήψε μετά τη λήξη του πολέμου συνθήκη ειρήνης που να τερματίζει την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία.. [...]http://iloapp.epirotiko.se/blog/bok?ShowFile&doc=1290633027.pdfΕπίσης στη σελ 69, εδώ:http://books.google.gr/books?id=05Mw4-b9oN0C&printsec=frontcover&hl=el&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
Αν κάποιος αλλοδαπός μετανάστης κ. Κούλογλου λήστευε τη μάνα σας και την άφηνε αιμόφυρτη έξω από το σπίτι της - όπως έγινε δυο φορές με την αδελφή της Δημουλά - είμαι σίγουρος πως θα γράφατε τελείως διαφορετικό σχόλιο. Γνωρίζουμε βεβαίως όλοι μας ότι ο μακαρθισμός του αμερικάνικου "Πολιτικά Ορθού" έχει και την ..."αριστερή" του όψη!
Φίλε μου τον ΚοΚούλογλου δεν τον ενδιαφέρουν τέτοια ποταπά θέματα εγκληματίκοτητας, έχει με άλλα να ασχοληθεί όπως δηλώνει από το site του " Η μπάλα της δεοντολογίας έχει τόσο πολύ χαθεί, ώστε θα χρειαστούν χρόνια και καινούργιες γενιές για να αλλάξουν τα πράγματα. Η πλειοψηφία -γιατί υπάρχουν και πολλές φωτεινές εξαιρέσεις- των σημερινών δημοσιογράφων που έχουν επιτελικές θέσεις και δίνουν το τόνο είναι σαν τους αλκοολικούς που δέρνουν τη γυναίκα τους το βράδυ, το πρωί ζητάνε συγνώμη και μετά ξανακάνουν τα ίδια."... σαν τους δημοσιογράφους που μιλάνε για δεοντολογία και μετά παραφράζουν το λόγο, εκχυδαίζουν την προσωπικότητα και υποβιβάζουν την καλλιτεχνική αξία πολιτών , αφήνοντας να διαχυθεί μία δημοσιογραφική μικρότητα και μία ανεξέλεγκτη εμπάθεια που δηλητηριάζει τον ελεύθερο λόγο...Ευτυχώς το κοινό το αντιλήφθηκε