Κατώτατος μισθός στην ΕΕ: Η θέση της Ελλάδας

Κατώτατος μισθός στην ΕΕ: Η θέση της Ελλάδας Facebook Twitter
Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας είναι 758 ευρώ - Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ (GETTY IMAGES)
7

Η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από τις 27 χώρες, μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, οι 21 έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενούς, ενώ την μειοψηφία αποτελούν η Κύπρος, η Ιταλία, η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία, όπου δεν έχει οριστεί κάτι αντίστοιχο. Η Ελλάδα είναι στην δέκατη θέση με 758 ευρώ. 

Τεράστιες αποκλίσεις

Στις ανατολικές χώρες ο μισθός κυμαίνεται κάτω από τα 600 ευρώ ενώ στη βορειοδυτική ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν εξασφαλίσει κατώτατο όριο 1.500 ευρώ, μηνιαίως, για τους εργαζόμενους.  Στην κορυφή της λίστας είναι το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 2.142 ευρώ ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία με 1.656€, η Ολλανδία με 1.636€ και το Βέλγιο με 1.594€.  Στον αντίποδα, η Βουλγαρία έχει κατώτατο μισθό 312€ ενώ για εννιά κράτη μέλη, οι ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές είναι μεταξύ 400 και 600 ευρώ. 

Αναλυτικά η λίστα

Λουξεμβούργο: 2.142

Ιρλανδία: 1.656
Ολλανδία: 1.636
Βέλγιο: 1.594
Γερμανία: 1.584
Γαλλία: 1.539,42
Ισπανία: 1.050
Σλοβενία: 941
Μάλτα: 777
Ελλάδα: 758
Πορτογαλία: 741
Πολωνία: 611
Λιθουανία: 607
Εσθονία: 584
Σλοβακία: 580
Τσεχία: 575
Κροατία: 546
Ουγγαρία: 487
Ρουμανία: 466
Λετονία: 430
Βουλγαρία: 312

Ο μεγαλύτερος κατώτατος μισθός είναι 7 φορές μεγαλύτερος από τον μικρότερο κατώτατο μισθό στην ΕΕ. Ωστόσο το κόστος διαβίωσης μεταξύ των κρατών μελών παρουσιάζει σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογες αποκλίσεις. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τους μισθούς που καταβλήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου. Συγκριτικά, ο αντίστοιχος κατώτατος μισθός στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα 1.119 ευρώ. 

Κατώτατος μισθός στην ΕΕ: Η θέση της Ελλάδας Facebook Twitter
Οικονομία
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Σύγκριση απλά για τις εντυπώσεις. Δεν έχουν σημασία οι κατώτατοι μισθοί αλλά το πόση δύναμη έχεις μαυτούς στην κάθε χώρα. Π.χ. 1.500+ ευρώ στη Γερμανία αλλά θεωρούνται κάπως λίγα εκεί τα 1.100 ευρώ (καθώς τόσο είναι καθαρά) αφού είναι σαν να παίρνεις 600-650 ευρώ (καθαρά) στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να συγκρινόμαστε με τα βόρεια κράτη. Να σημειώσω κάτι σημαντικό εδώ: όλα τα παραπάνω ποσά είναι μικτά απ ότι φαίνεται, όχι καθαρά. Και ακόμα πιο σημαντικό: ο κατώτατος που λέει δίπλα απ την Ελλάδα είναι λάθος!!Δεν ξέρω πως το βρήκαν αυτό οι δημιουργοί. 758 ευρώ ποτέ δεν έφτασε στην Ελλάδα. Διάολε, μέχρι και ο - προ 2015 - Σύριζα δεν τον επιδίωξε στα τόσα. Στα 650 ευρώ τον ανέβασε, μικτά. Ακόμα και τώρα που η ΝΔ εξετάζει μία μικρή αυξησούλα, πάλι πάνω από 680 ευρώ δεν θα πάει. Πάμε ακόμα παραπέρα: και 7,5% αύξηση να αποφασιζαν όπως πρότεινε η Αχτσιόγλου χθες ή σήμερα και την οποία μπέρδεψε ως ενεργή Υπουργό Εργασίας αντί για πρώην, πχ κάποιος ευρωπαίος που έφτιαξε την λίστα, πάλι δεν φτάνει τόσο! Οπότε απο που προκύπτουν τα 758 ευρώ;Λανθασμένη κατάταξη λοιπόν. Το σωστό είναι να αλλάζαμε θέση με την Πορτογαλία ακριβώς απο κάτω.
Δεν ειναι λαθος ο κατωτατος μισθος για την Ελλαδα, απλα ξεχναμε κατι πολυ βασικο, οι υπολοιπες χωρες της ΕΕ δεν εχουν 13 και 14 μισθο. Δηλαδη δεν παιρνουν δωρα Χριστουγεννων, Πασχα και καλοκαιριου. Αρα αν ο βασικος ειναι π.χ. 650 καθαρα το μηνα, 650*14= 9100 ευρω το χρονο. Αυτο το διαιρουμε με 12 μηνες του χρονου 9100/12=758,33
Υπάρχουν δώρα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, just saying. Στην Ελλάδα απεναντίας, πόσοι παίρνουν αυτά τα δώρα; Σε καλές ιδιωτικές εταιρίες που δεν αποτελούν την πλειοψηφία και κάποιους τομείς του Δημοσίου (κάποτε όλοι οι ΔΥ). Καλά οι συνταξιούχοι άστο, κόπηκαν το 2012 και τώρα το ΣτΕ είπε κιόλας καλά έκαναν. Λίγο το Μέρισμα αποτελεί τα τελευταία έτη ένα...αναιμικό δώρο Χριστουγέννων. Συν το επίδομα Πάσχα προς συνταξιούχους που ήταν κάτι σαν 13η "σύνταξη" και πρόλαβε να εφαρμοστεί μία φορά απο τον Σύριζα. Άγνωστο η ΝΔ τι θα κάνει. Όλοι οι υπόλοιποι είτε δεν παίρνουν δώρα είτε τους τα ζητάνε πίσω κάτι απαράδεκτα αναίσθητα λαμόγια αφεντικά. Τέλος πάντων, ναι έτσι όπως τα λες βγαίνει. Για κάποιο λόγο υπέθεσαν ότι όλοι τα παίρνουν μάλλον. Θα έπρεπε να αναφέρουν ότι στην Ελλάδα μετρήσαν 14 μισθούς. Και μία επισήμανση προς εσένα: τα 650 δεν είναι καθαρά αλλά μεικτά. Καθαρά είναι περίπου 550 ευρώ πλέον.
Ο καθαρός,κατώτατος μισθός,αυτή την στιγμή είναι 550€.πριν την αύξηση του,ήταν σχεδόν 500€ για τους άνω των 25 και 430€ για τους κάτω των 25.το νούμερο μπορεί να βγαίνει,συνυπολογίζοντας τα δωρα,τις 3ετιες κ το επίδομα γάμου.
το σκέφτηκα για τους 14 μισθούς αλλά πάλι δεν βγαίνει το νούμερο. Οι τριετείες δεν είναι βασικός μισθός και το επίδομα γάμου έχει καταργηθεί