Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας

1

Οι καθρέφτες οροφής και οι σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του περίπλοκου εσωτερικού χώρου σε ένα από τα πιο φουτουριστικά βιβλιοπωλεία της νοτιοδυτικής Κίνας, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την αρχιτεκτονική ομάδα X+Living. 

Μακριά από το κέντρο της πόλης, το βιβλιοπωλείο Chongqing Zhongshuge είναι πραγματικά ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της εταιρίας X+Living, που έχει ως έδρα της τη Σαγκάη, και βρίσκεται στον τρίτο και τέταρτο όροφο του Zodi Plaza. Πέρα από τους κατάλληλα σχεδιασμένους χώρους για ανάγνωση και μελέτη, το βιβλιοπωλείο διαθέτει επιπλέον ένα δωμάτιο ανάγνωσης αποκλειστικά για παιδιά, καθώς και έναν ανοιχτό χώρο, όπου πωλούνται σνακς και αναψυκτικά. 

Στο κέντρο του βιβλιοπωλείο υπάρχει ένα μεγάλο χολ, ενώ τριγύρω συναντά κανείς τις πολλές - οριζόντιες και κάθετες - σκάλες, που οδηγούν ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα ράφια στα οποία και είναι τοποθετημένα τα βιβλία.

Μάλιστα, η μεγάλη διάμετρος των σκαλοπατιών ωθεί συχνά τους επισκέπτες στο να ξεκουραστούν και να διαβάσουν εκεί, πράγμα που αποτελούσε όραμα για την αρχιτεκτονική ομάδα, η οποία ευελπιστούσε ότι έτσι "οι αναγνώστες θα βυθιστούν μέσα στα βιβλία και στις σκέψεις τους."

Εκτός αυτού, οι καθρέφτες στα πάνελ οροφής προσδίδουν μια ιδιαίτερη προοπτική στο χώρο και παράλληλα πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των σκαλιών στα μάτια των επισκεπτών. 

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter
Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

Oι κωνικές βιβλιοθήκες είναι τοποθετημένες σε διάφορα ύψη μέσα στον χώρο και αντανακλούν τόσο στο γυαλιστερό δάπεδο, που καλύπτεται από μαύρο γυαλί, όσο και στην οροφή-καθρέφτη.

"Η τοποθέτηση των αντικειμένων και ο τρόπος με τον οποίο «στριμώχνονται» σε αυτόν τον χώρο είναι πράγματι συναρπαστικός", αναφέρουν μέλη της ομάδας X+Living. "Ως εκ τούτου, ξεκινήσαμε να προσθέτουμε τις σκάλες στον χώρο και κάπως έτσι μετατράπηκε σε ένα περίπλοκο, αλλά την ίδια στιγμή λειτουργικό σώμα." 

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

Ο κεντρικός χώρος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να αντανακλά το περίγραμμα που δημιουργούν τα πανύψηλα κτίρια , τα οποία χαρακτηρίζουν το "υπνωτικό τοπίο" της πόλης Chongqing. Αντί να προσπαθεί να οπτικοποιήσει συγκεκριμένα ιστορικά σημεία της πόλης, η ομάδα X+Living επικεντρώθηκε στην απεικόνιση ενός πολυσύχναστου αστικού σκηνικού, το οποίο όμως "θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πραγματικό, αληθινό συναίσθημα στους κατοίκους της πόλης." Η εταιρία ανέφερε, επίσης, την ομοιότητα του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου με τα Stepwells, που βρίσκονται στην πόλη Ρατζαστάν της Ινδίας - πρόκειται για τα τεράστια υπόγεια πηγάδια στα οποία μπορεί κανείς να φτάσει μόνο αφού κατέβει πρώτα τα ατελείωτα σκαλιά. 

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

Οι πόρτες που βρίσκονται ανάμεσα στα ράφια οδηγούν στην κεντρική είσοδο του βιβλιοπωλείου, πράγμα που προσφέρει επιπλέον χώρο και ευελιξία κινήσεων σε όποιον θέλει απλώς να ξεφυλλίσει μερικά βιβλία. Συγχρόνως, οι κωνικές βιβλιοθήκες είναι τοποθετημένες σε διάφορα ύψη μέσα στον χώρο και αντανακλούν τόσο στο γυαλιστερό δάπεδο, που καλύπτεται από μαύρο γυαλί, όσο και στην οροφή-καθρέφτη. 

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

"Οι βιβλιοθήκες αντανακλούν στο έδαφος και έτσι σχηματίζουν ένα τούνελ από βιβλία, το οποίο παρακινεί έτι περισσότερο τους επισκέπτες να εξερευνήσουν κάθε γωνιά του χώρου και της γνώσης, που συμπυκνώνεται μέσα σ'αυτόν", περιέγραψαν μέλη της X+Living. "Παράλληλα, δημιουργούνται κατ'αυτόν τον τρόπο διάσπαρτα σποτ μέσα στον χώρο, στα οποία οι επισκέπτες συγκεντρώνονται με τους φίλους τους για να διαβάσουν και να περάσουν καλά στον ελεύθερό τους χρόνο." Το δωμάτιο αυτό διαθέτει επίσης σφαιρικές λάμπες, οι οποίες εκπέμπουν ένα ζεστό πορτοκαλί φως, που αντιτίθεται χρωματικά με τους φωτεινούς προβολείς που υπάρχουν στην κεντρική αίθουσα.

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

Τα παιδιά είναι ελεύθερα να περιπλανηθούν μέσα στο ειδικό αναγνωστήριο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από την κεντρική είσοδο. Παρά τις επιφάνειες από φυσικό ξύλο που καλύπτουν όλους τους χώρους του βιβλιοπωλείο, το αναγνωστήριο των παιδιών κινείται σε ροζ παστέλ αποχρώσεις. Χαρακτηριστικά είναι ακόμη και τα ξύλινα ράφια των βιβλίων, τα οποία είναι σε σχήμα σπιτιών, σύννεφων και βουνών, και ασφαλώς παραπέμπουν σε μια απεικόνιση των περιχώρων της πόλης Chongqing. 

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

Τέλος, ο χώρος όπου πωλούνται αναψυκτικά βρίσκεται στον πάνω όροφο της βιβλιοθήκης και είναι γεμάτος με αναπαυτικά καθίσματα, ενώ μια επιπλέον αίθουσα ανάγνωσης υπάρχει επίσης στον ίδιο όροφο, όπου και συναντά κανείς κλασσικά αναγνώσματα με ενδιαφέροντες τίτλους. - Με στοιχεία από το Dezeen

 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια