Τι είναι η «Δίαιτα του Βούδα» και γιατί είναι η μόνη που αξίζει να δοκιμάσεις;

Τι είναι η «Δίαιτα του Βούδα» και γιατί είναι η μόνη που αξίζει να δοκιμάσεις; Facebook Twitter
5

Αν έχεις κουραστεί από τις περίφημες αποτοξινωτικές δίαιτες, τη 'λατρεία' των χυμών και κάθε είδους κουλή διατροφική τάση που κάνει το φαγητό να μοιάζει μαρτύριο, η δίαιτα του Βούδα είναι για σένα!

Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται τόσο για δίαιτα όσο για διατροφική συνήθεια: κάτι που μπορείς να υιοθετήσεις και να εφαρμόζεις καθημερινά εφ' όρου ζωής. Και δεν υπάρχει καλύτερη εποχή να το κάνεις από τις γιορτές που οι διατροφικές προκλήσεις είναι πολλές και παντού. Βλέπεις, η "δίαιτα του Βούδα" θα σε κάνει να δεις τη νηστεία και την αποτοξίνωση με... άλλο μάτι!

Η συγγραφέας του βιβλίου Buddha's Diet: The Ancient Art of Losing Weight Without Losing Your Mind, Tara Cottrell εξηγεί πως η συγκεκριμένη πρακτική δεν έχει να κάνει τόσο με το πόσο τρως αλλά με την ώρα που το τρως! "Η Δίαιτα του Βούδα είναι ένας νέος 'παλιός' τρόπος να τρώμε, βασισμένος στις αρχαίες διδαχές του Βούδα αλλά και στα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα για την περιοδική νηστεία. Συνοπτικά, η δίαιτα αυτή επικεντρώνεται στην συρρίκνωση του χρονικού παραθύρου μέσα στο οποίο τρώμε, δημιουργώντας έτσι ένα νέο μοτίβο διατροφής" εξηγεί η Cottrell. 

Αν θες να δοκιμάσεις αυτό το νέο μοτίβο διατροφής, δεν έχεις παρά να τηρήσεις ένα παράθυρο 9 ωρών μέσα στο οποίο θα τρως όλα σου τα γεύματα.

"Η περιοδική νηστεία είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται χιλιάδες χρόνια τώρα με ποικίλους τρόπους. Όταν ο Βούδας έθεσε τους πρώτους κανόνες για τους ακολούθους τους, τους συμβούλευσε να αποφύγουν να τρώνε άτακτα. Για εκείνον, αυτό σήμαινε να μην τρώνε μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Κάτι τέτοιο βέβαια, σήμερα, θα ήταν υπερβολικά περιοριστικό. Αλλά ο Βούδας είχε καταλάβει πως το να τρώει κανείς όλες τις ώρες ή αργά τη νύχτα, ήταν κακή ιδέα. Τότε μπορεί να μην υπήρχε η επιστήμη για να το επιβεβαιώσει, πλέον όμως αυτό έχει ήδη συμβεί" συνεχίζει η Cottrell ενώ εξηγεί πώς μπορείς να δοκιμάσεις και εσύ αυτή τη νέα δίαιτα.

"Αν θες να δοκιμάσεις αυτό το νέο μοτίβο διατροφής, δεν έχεις παρά να τηρήσεις ένα παράθυρο 9 ωρών μέσα στο οποίο θα τρως όλα σου τα γεύματα. Ένα καλό παράδειγμα είναι το 9.00 - 18.00 αν και επειδή κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οι ώρες αυτές μπορεί να αλλάξουν, να είναι περισσότερες ή και λιγότερες. Το τρικ βέβαια είναι να περάσεις σταδιακά σε ένα διατροφικό παράθυρο 12, 11 και 10 ωρών πριν να καταλήξεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, παρατηρώντας πώς αντιδρά ο οργανισμός σου σε κάθε νέο βήμα και ρυθμίζοντας έτσι το επόμενο βήμα".

Σύμφωνα με την Cottrell, όταν κανείς αρχίσει να στενεύει το παράθυρο διατροφής του, θα παρατηρήσει πως αρχίζει να τρώει πολύ πιο συνειδητά. Βλέπεις το βράδυ είναι συνήθως η ώρα που ενδίδουμε στις χειρότερες επιλογές αφού είμαστε κουρασμένοι και στρεσαρισμένοι. Δίνοντας λοιπόν στον οργανισμό σου ένα διάλειμμα την ώρα που κανονικά θα κατανάλωνες κάτι επουσιώδες, του κάνεις ένα δώρο και παράλληλα μειώνεις το πρήξιμο και το βάρος που θα σου προκαλούσε ένα γεμάτο σάκχαρα και υδατάνθρακες σνακ.

Αντί λοιπόν φας κάτι ακόμα, πήγαινε μια βόλτα, διάβασε ένα βιβλίο ή κάνε κάτι παραγωγικό που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής σου ακόμα περισσότερο!

Με στοιχεία από το coveteur.com

(Κεντρική Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από το Chef's Table με τη βουδίστρια μοναχή και σεφ Jeong Kwan)

Υγεία & Σώμα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP

σχόλια

2 σχόλια
1) Βασική αρχή του Βουδισμού είναι το "μην προξενείς οδύνη". Γι αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των βουδιστών είναι χορτοφάγοι η βήγκαν.2) Σε αντίθεση με τις άλλες θρησκείες, ο Βουδισμός είναι θρησκεία της Γνώσης και όχι της Πίστης. Δεν "πιστεύεις" σε θεόσταλτους κανόνες, δεν υπάρχουν καν σταθεροί κανόνες. Εσύ αποφασίζεις τι θα κάνεις, με βάση τις γνώσεις σου και τις εμπειρίες σου. Η χορτοφαγία δεν αποτελεί κάποιον βουδιστικό κανόνα, αλλά προσωπική επιλογή που βασίζεται στις γνώσεις σου.Υπάρχουν (ελάχιστοι) βουδιστές που τρώνε κρέας για τους δικούς τους λόγους.3) Οι περισσότεροι άνθρωποι - σε ότι αφορά την κρεατοφαγία - ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να ξέρουν. Είτε τα νούμερα και τα στοιχεία είναι "βαρετά" ,Είτε θα ανακαλύψουν κάποια ψευτοδικαιολογία τραβηγμένη από τα μαλλιά (του στυλ θα μας λείψει η Β12 ή επειδή έτσι είναι φυσικό) ,Είτε θα το ρίξουν στο "δε βαριέσαι".4) Η σημαντικότερη πλευρά στον Βουδισμό είναι αυτή της προσωπικής επιλογής. Δεν ακολουθείς έτοιμους κανόνες που κάποιος κάποτε έγραψε σε ένα Ιερό Βιβλίο και κάποιοι άλλοι ερμηνεύουν (συχνά όπως γουστάρουν).Το να είσαι χορτοφάγος δεν αποτελεί ούτε στέρηση, ούτε παραίτηση, ούτε νηστεία. Το να μην θέλεις να σκοτώσεις ζώα είναι δική σου επιλογή που σε κάνει ευτυχισμένο. Δεν είναι στερητικός κανόνας που σου επιβλήθηκε.5) Χορτοφάγοι και βήγκαν έχουν στατιστικά πολύ μικρές πιθανότητες να είναι υπέρβαροι. Η χορτοφαγία σε αδυνατίζει σίγουρα. Ο Βουδισμός προσφέρει συμπληρωματικά ένα ιδεολογικό υπόβαθρο σε όλο αυτό (αν το χρειάζεσαι).Υ.Γ. Δεν είμαι βουδιστής, είμαι άθεος.Υ.Υ.Γ. Η ιστορία με το ωράριο είναι εντελώς φλου και πολύ απίθανο να οδηγεί σε χάσιμο βάρους. Αποκλείεται να είπε ποτέ ο Βούδας "μην τρώτε το βράδυ γιατί είσαστε πιο στρεσαρισμένοι". Στην τελική, γιατί δεν είμαστε στρεσαρισμένοι στις 12 το μεσημέρι; Ο Βουδισμός δεν ξέρει το στρες.Πιο κοντά στην βουδιστική νοοτροπία είναι η προτροπή "μάθε ΤΙ τρως" (είπαμε, θρησκεία της Γνώσης).Αν μάθεις - με όλες τις λεπτομέρειες - τι είναι αυτό που βάζεις στο πιάτο σου, τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους. Του αδυνατίσματος συμπεριλαμβανομένου.
Άλλο βουδισμός και άλλο βουδιστές.Το (μη προξενείς οδύνη) είναι αστείο.Μπορείς πολύ εύκολα να δεις στο διαδίκτυο την εθνοκάθαρση και το διωγμό που εφιστάται η μειονότητα ροχινγκα στο Μιανμάρ από βουδιστές με τις ευλογίες των αρχιερέων βουδιστών. Σκέτη απογοήτευση.
Άλλο χριστιανισμός και άλλο χριστιανοί.Οι φρικαλεότητες που έχουν κάνει οι χριστιανοί γεμίζουν βιβλιοθήκες. Όχι ότι το ένα αντισταθμίζει το άλλο, απλά επισημαίνω τις ομοιότητες.Υπενθυμίζω ότι μιλάς με έναν άθεο. Το 99,99% των μαζικών εγκλημάτων στην Ιστορία έχουν γίνει στο όνομα κάποιου θεού.Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλες οι θρησκείες περιέχουν σωστά διδάγματα (π.χ. αγαπάτε αλλήλους).Αν το άρθρο απλά έλεγε "μην τρώτε ορισμένες ώρες για να αδυνατίσετε", δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να το διαβάσω, πόσο μάλλον να σχολιάσω.Αλλά το να βάζεις στον τίτλο του άρθρου σου "η δίαιτα του Βούδα" και να κολλάς στις ώρες του φαγητού χωρίς να αναφέρεις ότι το 99% των βουδιστών είναι χορτοφάγοι / βήγκαν είναι οξύμωρο.