ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
13.5.2018 | 02:35

H καταθλιψη περναει αν το θελεις.

Καποιος εγραψε ρωτωντας αν ειναι δυνατον να ξεπεραστει η καταθλιψη.Ειμαι 21 και φετος αποφασισα να παω σε καποιον ειδικο για να με βοηθησει μιας και η ζωη μου ειχε φτασει σε τελμα.Καταθλιπτικη μαλλον απο τα 13,με ακραια ξεσπασματα ,αλλα τοτε ειχα τους στοχους μου για να με κρατουν προσηλωμενη και να μην υπολογιζω τιποτα αλλο.Πλεον τα πραγματα ειναι πιο χαοτικα και χαθηκαν οι σταθερες μου.Προσπαθω να βρω ποια ειμαι και τι θελω.Ακομα δεν εχω καθορισει στο μυαλο μου αν η καταθλιψη ειναι μια κατασταση στην οποια περιηλθα ή αν η εντονη μελαγχολια και η ολη καταθλιπτικη προσεγγιση ειναι κομματι αυτου που ειμαι.Θα πω κατι ομως.Ολα ειναι θεμα του πως επιλεγουμε να διαχειριστουμε τα πραγματα.Εσυ επιλεγεις αν θα βλεπεις τη χαρα ή τη μαυριλα.Εσυ θα επιλεξεις αν θα παλεψεις ή θα το βαλεις στα ποδια..Οι πικριες,οι δυσαρεσκειες γενικοτερα οι ασχημες εκφανσεις της ζωης ,ειναι εκεινες που προσδιδουν το αλατοπιπερο και την κανουν ενδιαφερουσα.Απο την αλλη, αν ημασταν ολοι διαρκως σε μια κατασταση αστειρευτης ευτυχιας και ευδαιμονιας το πιθανοτερο ειναι να βαριομασταν.Ναι,να βαριομασταν.Τουλαχιστον οσον αφορα το κοσμικο πλαισιο της ζωης.Οι αναζητησεις καλες ειναι για να μας κρατουν απασχολημενους αλλα μεχρι ενα σημειο.Επισης,κατι αλλο που μου αρεσει να σκεφτομαι ειναι πως τα συναισθηματα μας ειναι δεδομενα που μας δινουν πληροφοριες ..Δεν υπαρχουν καλα και κακα συναισθηματα,μονο πληροφοριες.Γενικοτερα ,η καταθλιψη ειναι η πιο κραυγαλεα ενδειξη πως εχεις αναγκη απεγνωσμενα τον εαυτο σου.Οσο πιο χαλαρος θα εισαι,να σε ακους,να αφουγκραζεσαι ολα εκεινα που βιωνεις-να σε αφηνεις να βιωνεις ομως -τοσο πιο κοντα θα ερχεσαι με εσενα.Που αυτο ειναι και το σημαντικοτερο.Σκεφτομαι,συχνα πως αν η ψυχολογος μου μου ελεγε στα μουτρα μου πως εχω καταθλιψη -το αποφευγει - θα ηταν ενα βημα ,γιατι θα ηξερα οτι ειναι απλα μια κατασταση και πρεπει να την αντιμετωπισω.Θα γνωριζα τον "εχθρο" μου.Αλλα και παλι τι σημασια εχει;Τοσοι ανθρωποι περασαν και περνουν καταθλιψη...Ειναι κατι που συμβαινει,αλλα ειναι κατι που ξεπερνιεται.Μην ξεχναμε πως η υγεια υπαρχει.Δεν ειναι ολα νοσηρα.Οσοι παλευουν με την καταθλιψη καλο θα ηταν να ψαξουν μεσα τους,τι ειναι εκεινο που τους ποναει και ποτε συμβαινει.Τι πυροδοτει το ψυχικο αλγος;Και να δουλεψουν προς την κατευθυνση αυτη με αγαπη,σεβασμο και υπομονη προς τον εαυτο τους.Ολοι εχουμε το δικο μας ρυθμο και ολα ξεπερνιουνται.Αρκει να το θελουμε.Ο εγκεφαλος μπορει να μας παιζει συχνα παιχνιδια ,αλλα δε μπορουμε να παραδινομαστε στα συναισθηματα μας,τις σκοτεινες μαυρες σκεψεις που απομυζουν τη ζωη μας.Το δοκιμασα.Δεν ειναι η πιο εξυπνη λυση.Η πιο ενδιαφερουσα και εξυπνη επιλογη ειναι η ζωη.Προσπαθησε να δεις τα θετικα της.Βαλε στοιχημα με τον εαυτο σου πως θα τα καταφερεις.Και θα τα καταφερεις.Αρκει να το θελεις...Ευχομαι τα καλυτερα και υγεια πανω απο ολα σε ολους!
9
 
 
 
 
σχόλια
Αγαπητέ/ή εννοείται ότι υπάρχει τρόπος να απαλλαγεί κάποιος από την κατάθλιψη! Το καλύτερο φάρμακο κατ' εμέ είναι η πίστη στο Θεό και η Θεία Κοινωνία με κατάλληλη προετοιμασία δηλαδή εξομολόγηση! (χωρίς να υποτιμώ καθόλου το έργο των επιστημόνων). Το λέω σοβαρότατα και αν δεν το χει δοκιμάσει κάποιος παρακαλώ να μην το κατακρίνει. Σας εύχομαι υγεία & Χαρά.
Δεν υπάρχει ένας τύπος κατάθλιψης, το κάθες είδος έχει διαφορετική συμπτωματολογία και διαφορετικό τρόπο εκδήλωσης και ο άνθρωπος που πόσταρε την εξομολόγηση για την κατάθλιψη, μπορεί να πάσχει από κάποιο σοβαρό είδος κατάθλιψης, μπορεί να έχει κάνει και κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο.Για να ενισχύεται όπως λέει συνεχώς η αγωγή του προφανώς δεν νιώθει καλά και δεν είναι σίγουρα στο χέρι του να νιώσει καλά, δεν είναι θέμα επιλογή η καλή διάθεση ούτε μπορείς να επιλέξεις αν θα γίνεις καλά, ούτε είναι όλα μέσα στο μυαλό του καταθλιπτικού και απλά δεν θέλει να βγει από τον κυκεώνα.Πιστεύω ότι αν πεις σε έναν καταθλιπτικό ότι μπορεί να το ξεπεράσει αν το θέλει πραγματικά, θα τον γεμίσεις με αφόρητες ενοχές ,τύψεις και ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα ανεπάρκειας.Η κατάθλιψη έχει διάγνωση, έχει και φαρμακευτική θεραπεία και θέλει συνδυαστική παρακολούθηση από ψυχίατρο και ψυχολόγο.Κανείς σοβαρός γιατρός δεν θα σου εγγυηθεί θεραπεία από οποιαδήποτε νόσο ακόμα και από την πιο κοινή, πόσο μάλλον από μια τόσο σύνθετη όσο η κατάθλιψη.Με συστηματική θεραπεία όμως θα δει κάποιος θεαματικά αποτελέσματα.Η παρατεταμένη βαρεμάρα που αναφέρεις ή δυσθυμία είναι ένα είδος ήπιας κατάθλιψης που και αυτή αντιμετωπίζεται.Αν η ψυχολόγος δεν σου λέει ότι έχεις κατάθλιψη, όπως πολύ σωστά λέει ο χρήστης my head is a jungle,τότε δεν έχεις.
Χαίρομαι την θέλησή σου για ζωή χαίρομαι που σε μία τόσο μικρή ηλικία έχεις το θάρρος της ενδοσκόπησης, χαίρομαι που έχεις στήριξη από το περιβάλλον σου, κάπως έτσι μου δίνεις την εντύπωση ότι γίνεται. Να είσαι καλά πάντα με υγεία και δυνατος/η.
Η ψυχολόγος σου δε σου λέει οτι έχεις κατάθλιψη γιατί απλά δεν έχεις.Και όχι, όταν νοσείς από κατάθλιψη δεν επιλέγεις εσύ αν θα δεις τη χαρά ή τη μαυρίλα. Επιλέγει η ασθένεια για σένα και ακόμα κι αν σου συμβεί κάτι αντικειμενικά ευχάριστο η κατάθλιψη σου επιβάλλει να δεις τη μαυρίλα.Είναι σα να συγκρίνουμε το συνάχι με την πνευμονία. Με το συνάχι νιώθεις άρρωστος, ταλαιπωρείσαι, αλλά παραμένεις λειτουργικός στην καθημερινότητα σου. Έχεις κάτι ακίνδυνο που θα περάσει μόνο του ή μπορείς να δοκιμάσεις διαφορα γιατροσόφια που σου προτείνει ο γείτονας, ο φαρμακοποιός, ο συνάδελφος κλπ. Ίσως πας και σε παθολόγο.Αλλά ζεις μια δυσάρεστη κατάσταση-δεν είσαι άρρωστος.Όταν έχεις πνευμονία επιβάλλεται να πας σε εξειδικευμένο γιατρό, να κάνεις εξετάσεις, να πάρεις ισχυρά φάρμακα, ίσως νοσηλευτείς σε νοσοκομείο και να αποσυρθείς για λίγο απ' τη ρουτίνα σου. Να προσεχείς πολύ για να μην απειληθεί η ζωή σου και όλα αυτά γιατί είσαι άρρωστος.Που θέλω να καταλήξω;Μην προτείνεις το τέλειο βιολογικό μίγμα βοτάνων για τον βήχα όταν ο άλλος εχει πνευμονία.
Κι επειδή δε σχολίασα τον τίτλο, η κατάθλιψη δεν περνάει με τη δύναμη της θέλησης. Περνάει μόνο με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, έναν καλό γιατρό και λίγη τύχη.Δεν είναι επιλογή-είναι ασθένεια.
Όλα τα παραπάνω που λες + (ψ) θεραπεία. Κοστίζει κακά τα ψέματα αλλά θεραπεύεται. Και δεν μιλάμε φαντάζομαι για άκρως κλινικές περιπτώσεις..Που εκεί η νοσηλεία είναι αναπόφευκτη.Και επειδή ο βιολογικός παραγοντας είναι παρών αδιαμφισβήτητο για εμενα γεγονος μόνο που ερευνητικά δεν έχουν βρει τον γονίδιο όπως σ άλλες ασθενειες. Αυτό που πυροδοτεί το ψυχικό άλγος είναι ένα "σήμα" που δεν φτάνει στον προορισμό του. Μετά όλα τ αλλά είναι μία κατασκευή. Τέλος μην ξεχνάμε πως η βαρεμάρα είναι ακόμη ένα σύμπτωμα μαζί με όλα τ αλλά όπως κόπωση αδυναμία μυϊκός πόνος θλίψη κλάμα μόνιμη ψυχικη ένταση διατροφικές ανωμαλίες καταχρισεις..και οι ιδεασμοι (το μεγαλύτερο παλούκι που έχω φάει στην αντιμετώπισή τους..). Και θέλω να καταλήξω ότι την βαρεμάρα καλό θα ήταν να μην την δαιμονοποιούμε και να λέμε στον εαυτό μας αφού μόνο βαριέσαι,είσαι ενας άνθρωπος που απλά βαριέσαι και δεν αξίζεις κλπ κλπ άλλοι είναι έτσι έτσι και έτσι.. Τέλος πάντων πέρασε και όλα καλά .. το χειρότερο σενάριο είναι να ξαναεμφανιστεί. Η διάγνωση εμένα προσωπικά από γιατρό με ανακούφισε. Τουλάχιστον να ξέρω με τι έχω να κάνω.. ένας ψυχολόγος μπορεί να κάνει διάγνωση αλλά δεν την οφείλει στον θεραπευόμενο του. Ένας γιατρός μπορεί να το κάνει και οφείλει να το κάνει. ΥΓ. Δεν έχω αναρτήσει εγώ το παραπάνω κείμενο αλλά είμαι παθουσα.
H ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει και εντελώς δωρεάν σε ένα νοσοκομείο ή σε ένα δημοτικό κέντρο ψυχικής υγείας.Η κατάθλιψη ωστόσο ανάλογα με το είδος φυσικά θέλει παρακολούθηση από ψυχίατρο και για να μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση και να δώσει και την ανάλογη αγωγή.Οι ψυχολόγοι δεν συνταγογραφούν.