Καφές ελληνικός: λέει την τύχη και... την φτιάχνει

Καφές ελληνικός: λέει την τύχη και... την φτιάχνει Facebook Twitter
5

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Καφές ελληνικός: λέει την τύχη και... την φτιάχνει Facebook Twitter

Πριν τουλάχιστον η κρίση χτυπήσει, οι Έλληνες ήταν οι μακροβιότεροι της Ευρώπης. Η δυτική μόδα στις μεγάλες πόλεις βοήθησε βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες να προτιμούμε για καφέ κάθε άλλο παρά τον ελληνικό, το ίδιο δεν ίσχυσε όμως και για την τόσο διαφορετική Ικαρία, και τόσο «ιδιότροπη». Εκεί οι γέροντες, που πατάνε τα 100 σε μοναδικό ποσοστό παγκοσμίως, μαζί με τη σοφία των καιρών τους κρατούν και το κουπάκι του γνήσιου καφέ. Διεθνής μελέτη που ερευνά του «ελληνικό παράδοξο», ώστε να κατανοηθεί η μακροζωία των Ελλήνων σε σύγκριση με τους υπόλοιπους (ευρωπαϊκούς) τόπους και λαούς, ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με τον ελληνικό καφέ.

Αποδείχτηκε όντως ότι ο ελληνικός έχει εξαιρετικά προστατευτική δράση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, και αποτελεί πράγματι καθημερινή επένδυση για να ζούμε χρόνια πολλά.

Ένα φλιτζάνι παραδοσιακός ελληνικός καφές «δείχνει να κρατά το κλειδί για την καλή υγεία των ηλικιωμένων νησιωτών »,δήλωσε ο Γεράσιμος Σιάσος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Vascular Medicine, SAGE του Μαρτίου.

Μόνο το 0,1 τοις εκατό των Ευρωπαίων ζουν πάνω από 90, αλλά στο ελληνικό νησί της Ικαρίας, ο δείκτης είναι 1 τοις εκατό. Αυτό αναγνωρίζεται ως ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας οπουδήποτε - και οι νησιώτες μάλιστα συνήθως ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε καλή κατάσταση υγείας.

Η έρευνα διεξήχθη ειδικά για τον ηλικιωμένο πληθυσμό ώστε να διαπιστωθούν τα ευεργετικά οφέλη της κατανάλωσης ελληνικού καφέ στις μεγάλες ηλικίες, και εξετάστηκε η επίδρασή του στο ενδοθήλιο, ένα επίστρωμα κυττάρων στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, κρίσιμο για τη υγεία της καρδιάς, το οποίο φθείρεται από την ηλικία και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Καφές ελληνικός: λέει την τύχη και... την φτιάχνει Facebook Twitter

Οι διεθνείς μελέτες της τελευταίας εικοσαετίας έχουν καταδείξει επανειλημμένα ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί, ελαφρά, να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, και ότι θα μπορούσε ίσως να βοηθά και την υγεία του ενδοθηλίου.

Έτσι η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, συγκέντρωσε για να εξετάσει από ένα δείγμα από 673 Ικαριωτών άνω των 65 μόνιμων κατοίκων του νησιού 71 άνδρες και 71 γυναίκες που επελέγησαν τυχαία για να λάβουν μέρος στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν διεξοδικά για υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, γενικότερα για την λειτουργία της καρδιάς, το ενδοθήλιο, και με ερωτηματολόγια καταγράφηκαν λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής τους και την κατανάλωση καφέ.

Μελετήθηκαν όλοι οι τύποι καφέ που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες - αλλά ενδιαφέρον είχε ότι περισσότερο από το 87 τοις εκατό από αυτούς έπιναν ελληνικό καφέ καθημερινά.

Το σημαντικότερο είναι ότι φάνηκε ευθέως πως όσοι προτιμούσαν τον ελληνικό για καθημερνή κατανάλωση είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία σε σχέση με τους συντοπίτες τους, που συνήθιζαν τα άλλα είδη καφέ.

Ακόμη και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μάλιστα η συνήθεια το βραστού ελληνικού συνδέθηκε με την βελτίωση της υγείας του ενδοθηλίου χωρίς ανησυχητικές ενδείξεις για την πιθανή επιβάρυνση της πίεσης, τόνισαν οι Έλληνες ερευνητές στην δημοσίευση της διεθνούς ελληνικής μελέτης.

“Το προνόμιο του δικού μας καφέ είναι ότι ενώ είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα των πολύτιμων συστατικών της μακροζωίας, τις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά, περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, και έτσι προκρίνεται σε ωφελιμότητα διατροφική σε σύγκριση με τα άλλα είδη καφέ," δήλωσε ο καθηγητής Σιάσος, όπως μάλιστα μετέδωσαν και ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Οι πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες ερευνητικά πρόκειται να συνεχιστούν. Ας ελπίσουμε, ας ευχηθούμε, και ο ελληνικός καφές ν' αντέξει, ώστε να γίνει διάσημος με την αξία του γνήσιου προϊόντος μακροζωίας στις διεθνείς αγορές. Και βέβαια, και πάλι να ευχηθούμε, να προστατεύσει εντωμεταξύ και την ελληνική του πατρότητα μια και συνόδευσε για αιώνες στην ιστορία μας τα ντέρτια, τις χαρές και τους καημούς του αυτού του λαού.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Όταν πάμε για καφέ στη χώρα μας ζητάμε έναν ελληνικό πάντως. Δε ζητάμε έναν τούρκικο ή έναν αραβικό. Έναν ελληνικό διπλό μέτριο, προσωπικά. Δεν παύει να είναι και τούρκικος και αραβικός, αλλά έχει κάποια σημασία; Επίσης, τον φίλτρου συνήθως τον λέμε γαλλικό, αλλά πίνεται κι αλλού.
Τι ψείρες που είστε... Παντού στον κόσμο υπάρχουν εδέσματα, ροφήματα κλπ. που είναι δημοφιλή σε περιοχές που γειτνιάζουν και έχουν κοινό παρελθόν...- πχ. η σούπα gulash - όπως και να το πεις σωστό είναι. Δεν είναι θέμα προέλευσης του καφέ αυτού καθ' αυτού, έχει να κάνει με μία πολιτισμική συνήθεια νομίζω (ενδεχομένως να υπάρχουν και μικροδιαφορές στην σύσταση, το κόψιμο κλπ)
Σε μια εποχή που μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας παθαίνει κρίσεις εθνικιστικής υστερίας λόγω ...τούρκικων σήριαλ, είναι καλό και χρήσιμο να θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος τύπος καφέ στη χώρα μας λεγόταν τούρκικος μέχρι πολύ πρόσφατα. Και τον πίναμε με την ίδια ευχαρίστηση.Ναι έχει ρίζες αραβικές, αλλά στα Βαλκάνια τούρκικο τον λέμε.http://www.funkycook.gr/ellinikos-kafes/