«Ο χρόνος τους τελείωσε»: Η συγκλονιστική ομιλία της Oprah Winfrey στις Χρυσές Σφαίρες

«Ο χρόνος τους τελείωσε»: Η συγκλονιστική ομιλία της Oprah Winfrey στις Χρυσές Σφαίρες Facebook Twitter
1

Καθώς δέχτηκε το βραβείο Cecil B DeMille Lifetime Achievement, η Oprah Winfrey έδωσε μια ισχυρή και συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία για τη σεξουαλική παρενόχληση, τις φυλετικές διακρίσεις και την ελευθερία του Τύπου

Η Oprah Winfrey άρχισε την ομιλία της με αναφορά στον Sidney Poitier, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Όσκαρ το 1964 και έγινε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε ένα Όσκαρ. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, έλαβε το βραβείο Cecil B DeMille στις χρυσές σφαίρες του 1982.

H Winfrey δήλωσε: «Το 1982, ο Sidney έλαβε το βραβείο Cecil B DeMille και δεν μπορώ να ξεχάσω αυτή τη στιγμή καθώς υπάρχουν μικρά κορίτσια που με βλέπουν καθώς γίνομαι η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα της δοθεί η ίδια βραβείο. Είναι τιμή και είναι προνόμιο να μοιραστώ το βράδυ αυτό με όλους τους ανθρώπους, αλλά και με τους απίστευτους άνδρες και τις γυναίκες που με ενέπνευσαν, που με προκάλεσαν, που με υποστήριξαν στο ταξίδι μου σε αυτό το στάδιο».

 

Η Oprah, απευθυνόμενη στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, σημείωσε ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την σεξουαλική κακομεταχείριση του Χόλιγουντ υπερβαίνουν τον κλάδο της ψυχαγωγίας, σημειώνοντας ότι το θέμα «ξεπερνάει κάθε πολιτισμό, γεωγραφία, φυλή, θρησκεία, πολιτική ή εργασιακό περιβάλλον».

«Θέλω απόψε να εκφράσω ευγνωμοσύνη σε όλες τις γυναίκες που υπέφεραν χρόνια κακοποίησης και επίθεσης επειδή, όπως και η μητέρα μου, είχαν παιδιά να μεγαλώσουν και να πληρώσουν λογαριασμούς για να ονειρεύονται και να συνεχίζουν. Είναι οι γυναίκες των οποίων τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ. Είναι αυτές που εργάζονται σε σπίτια και κτήματα, σε εργοστάσια και σε εστιατόρια και βρίσκονται στον ακαδημαϊκό χώρο, στην ιατρική και στην επιστήμη. Είναι μέρος του κόσμου της τεχνολογίας και της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Είναι οι αθλήτριες μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι στο στρατό».

 

Η Winfrey αναφέρθηκε τότε στην Recy Taylor, μια μαύρη γυναίκα που απήχθη το 1944 στην Αλαμπάμα και βιάστηκε από έξι άνδρες. «Η Recy Taylor πέθανε πριν από 10 ημέρες. Έζησε όπως όλοι έχουμε ζήσει, για πάρα πολλά χρόνια σε μια κουλτούρα γεμάτη από άγριους. ισχυρούς άνδρες. Για πολύ καιρό οι γυναίκες δεν έχουν ακουστεί ή αν μιλούσαν δεν ήταν πιστευτές για όσα έκαναν αυτοί οι άντρες. Αλλά ο χρόνος τους τελείωσε. Ο χρόνος τους τελείωσε...», φώναξε η Oprah ενώ το κοινό ξέσπασε σε χειροκρότημα.


«Θέλω λοιπόν όλα τα κορίτσια να παρακολουθούν εδώ, τώρα, να γνωρίζουν ότι μια καινούργια μέρα έρχεται» τόνισε.

Oscars News
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Νεαρές μητέρες»: Είναι καλοκαιρινή επιλογή μία ταινία των αδελφών Νταρντέν; 

The Review / «Νεαρές μητέρες»: Tα κατάφεραν πάλι οι αδελφοί Νταρντέν; 

Τι κάνει τις «νεαρές μητέρες» να ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες δουλειές των Βέλγων δημιουργών; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητάνε για τη βραβευμένη ταινία που παίζεται στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Οθόνες / American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Η American Apparel πουλούσε απελευθέρωση, αλλά πίσω από τις βιτρίνες και το φίνο βαμβάκι το brand ήταν βουτηγμένο στα σκάνδαλα: σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και ένα εργασιακό κλίμα που κάθε άλλο παρά cool ήταν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Movies

Οθόνες / Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών» και 9 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ο Λίαμ Νίσον δείχνει την κωμική στόφα του, η Άλισον Μπρι και ο Ντέιβ Φράνκο πρωταγωνιστούν στην πιο αναμενόμενη ταινία τρόμου της χρονιάς, η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν και 4 επανεκδόσεις – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Είδαμε την ταινία που διασκευάζει ο Γιώργος Λάνθιμος

Οθόνες / Η ταινία στην οποία βασίστηκε ο Λάνθιμος: Ένα κρυμμένο νοτιοκορεατικό διαμάντι

Η επικείμενη κυκλοφορία του «Bugonia» στάθηκε αφορμή για να επισκεφτούμε ξανά την κινηματογραφική του πηγή, το cult «Save the Green Planet!», έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς του νοτιοκορεατικού σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «requel» ενός θρίλερ των 90s και 8 ακόμη λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το requel ενός θρίλερ των ΄90s και 7 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Η ανάσταση του «I Know What You Did Last Summer», η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby» και η ταινία που εδραίωσε το άστρο της Μόνικα Μπελούτσι - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ MICHAEL DOUGLAS

Οθόνες / Μάικλ Ντάγκλας: Το ήσυχο αντίο ενός ανήσυχου σταρ

«Nepo baby» πριν καν υπάρξει ο όρος, ο Μάικλ Ντάγκλας βρήκε τη δική του φωνή μέσα από ρόλους που σφράγισαν το Χόλιγουντ, φτάνοντας σε μια καριέρα έξι δεκαετιών γεμάτη σκαμπανεβάσματα και δυνατές στιγμές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια