ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

The perks of being a wallflower

The perks of being a wallflower Facebook Twitter
2
The perks of being a wallflower Facebook Twitter
Βreeder, Έκθεση Πάολα

Την Τετάρτη το βράδυ είδα στο DVD την ταινία του Stephen Chbosky The perks of being a wallflower, αυτό το εμβληματικό για τη δεκαετία του '90 βιβλίο (είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις MTV) που γύρισε ο ίδιος σε ταινία το 2012 και αποτελεί μία από τις πιο σπουδαίες εφηβικές απεικονίσεις της δεκαετίας στο σινεμά (και ας έχουν κάποιοι αντιρρήσεις για το twist του τέλους, που ελάχιστη σημασία έχει για την υπόλοιπη δομή της εξαιρετικής ταινίας). Οι Smiths ως λυτρωτικοί άγγελοι εξ ουρανού που απαντούν με άνεση σε όλα τα ερωτήματα, οι γκέι φίλοι, το αναπόφευκτο bullying (το οποίο μπορεί και να είναι τελικά καθοριστικό για να γίνεις ένα εξωγήινο «wallflower»). Τα σκεφτόμουν όλα αυτά την επόμενη ημέρα που πήγα στα εγκαίνια της έκθεσης της τραβεστί Πάολας Ρεβενιώτη στην Breeder, μιας φιγούρας βγαλμένης από τα σκοτεινά '80s, που αποφάσισε επιτέλους να εκθέσει τον εαυτό της (περισσότερο απ' ό,τι τον εκθέτει καθημερινά στο facebook) μέσα από μια έκθεση των αυθεντικών φωτογραφιών που έκρυβε στα συρτάρια της τόσα χρόνια, παρακινούμενη από τον Ανδρέα Αγγελιδάκη (ο οποίος έστησε περισσότερο από ιδανικά μια «δύσκολη» έκθεση). Μικρές κορνίζες με γυμνούς εραστές και όμορφα αγόρια που έχουν περάσει από τη ζωή της, φωτογραφημένα σε καθημερινές στιγμές (στην παραλία, πάνω από ένα πιάτο φαγητό, μπροστά από μια ντουλάπα) με τη ματιά μιας Nan Goldin ή ένος Wolfgang Tillmans – αν ήταν, αν ζούσε σε έναν άλλο γαλαξία, η Πάολα θα ήταν αυτήν τη στιγμή με άνεση στις προθήκες του MoMA ή της Tate Modern. Σαν ένα ταξίδι στο σαλονάκι της. Ένα φως που αναβόσβηνε ανά διαστήματα σου έδινε την αίσθηση του διακτινισμού από το σαλονάκι σε ένα βρομερό dark room και το αντίστροφο ή της πρόδηλης φοβίας ότι είναι οι μπάτσοι στη γωνία και θα μαζέψουν τα τραβέλια από τη Συγγρού ή από την Καβάλας. Μία έκθεση εξαιρετική απ' όλες τις απόψεις (όσο για την ασύλληπτη κοσμοσυρροή των εγκαινίων, αυτή αποδεικνύει ότι το underground είναι ακόμα ζωντανό). 

Καλοριφέρ, Στο δεύτερο encore ανάβουν τα βεγγαλικά και το Passport είναι έτοιμο να πάρει φωτιά. Passport, Καραϊσκάκη 119, ΠειραιάςΤο Σάββατο πήγαμε στον Πειραιά, στο Passport, στην πρεμιέρα του «Καλοριφέρ» του Φοίβου Δεληβοριά (του «δικού» μας Morrissey, που λέει και ο Θεοδόσης κι έχει δίκιο), αυτού του υπέροχου sui generis τύπου που μοιάζει να έχει καταπιεί σαν χάπι την πραγματικότητα (του) και τη μετουσιώνει σε μερικούς από τους καλύτερους στίχους που έχουμε ακούσει από την εποχή του Σαββόπουλου. Τα κομμάτια του είναι σαν ένα ιδανικό παλίμψηστο της αθηναϊκής πραγματικότητας και αυτό γιατί δεν κωλώνει να αναφέρει πραγματικά σημεία, μαγαζιά, λουλούδια στην άκρη του δρόμου, σερβιτόρες, μπαρ, μάρκες. Το σύμπαν του Φοίβου είναι γεμάτο αναφορές σε αυτά που ζούμε σήμερα, σε αυτά που ζήσαμε στην εφηβεία μας (να το πάλι το The perks of being a wallflower), σε αυτά που ονειρευτήκαμε κάποτε (και τα ονειρευόμαστε ακόμα), ένα τρενάκι φορτωμένο με τις μουσικές του Tom Waits, του Johnny Cash, του Χατζιδάκι, του Δήμου Μούτση, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, των εκατοντάδων μουσικών και ανθρώπων που έχουν περάσει μπροστά από το προσωπικό του timeline (και τους κονιορτοποιεί σε ένα μωσαϊκό αναφορών, επιρροών, βιωμάτων). Φέτος είναι πιο ηλεκτρισμένος, ο «τεράστιος» κιθαρίστας Κώστας Παντέλης (των Ziggy Was και των Πίσσα και Πούπουλα) του δίνει το επιθυμητό ηλεκτρισμένο τσαφ, και ο Σωτήρης Ντούβας στα τύμπανα κάνει το απαραίτητο γκελ στις γυναίκες του χώρου (που «κόβονται»).

The perks of being a wallflower Facebook Twitter
Βreeder, Έκθεση Πάολα

Οι Daft Punk και το Πουλάκι Τσίου παρεισφρέουν με έναν παράξενο τρόπο στο πρόγραμμα, στο δεύτερο encore ανάβουν τα βεγγαλικά και το Passport είναι έτοιμο να πάρει φωτιά. Και το σπαρακτικά συγκινητικό κομμάτι για τον πατέρα του, τον Φώτη, για τις Κυριακές στο Θησείο με τον Σαμψών και τα γλειφιτζούρια με έκανε να κλάψω. «Κλαίμε», που λένε και μερικοί στα social media. Μήπως είμαστε wallflowers, τελικά;

The perks of being a wallflower Facebook Twitter
Passport, Πρεμιέρα Καλοριφέρ
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια