Αρνητικό ρεκόρ 16ετίας: Χάθηκαν σχεδόν 30.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο

Αρνητικό ρεκόρ 16ετίας: Χάθηκαν σχεδόν 30.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
15

Σχεδόν 30.000 θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα «χάθηκαν» τον Ιανουάριο 2017, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ο μήνας Ιανουάριος παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων από το 2001 μέχρι σήμερα (με εξαίρεση το 2014), ενώ τον Ιανουάριο του 2017 σημειώθηκε η χειρότερη επίδοση από το 2001. Ειδικότερα, σημειώθηκαν 29.817 περισσότερες απολύσεις από ό,τι προσλήψεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 126.501, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.318. Από τις 156.318 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.609 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.709 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κυρίως από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965).

Και οι τέσσερις αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης για εποχιακή απασχόληση την περίοδο των εορτών και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν αφορούν τέτοιου τύπου απασχόληση, δηλαδή θέσεις σε κλάδους που χρειάζονται επιπλέον προσωπικό λόγω της εορταστικής περιόδου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στο πρώτο πενθήμερο του Ιανουαρίου οι αποχωρήσεις/απολύσεις/λύσεις συμβάσεων ανήλθαν σε 33.000, ενώ τον υπόλοιπο μήνα, το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 4.000 θέσεις εργασίας, επισημαίνει το υπουργείο.

Σημειώνεται ωστόσο, πως αν και είναι ο χειρότερος Ιανουάριος από το 2001, δεν πρόκειται είναι ο χειρότερος μήνας στην ιστορία της «ΕΡΓΑΝΗΣ», καθώς μόλις τον Οκτώβριο του 2016 το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 82.810 θέσεις.

Ελλάδα
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Νέο Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης μετά τις εκλογές

Ελλάδα / Μητσοτάκης: Νέο Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης μετά τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιστημονική έρευνα συνδέεται άμεσα με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και επισήμανε ότι «βλέπω να αναδύεται ένας νέος χώρος όσον αφορά στην τεχνολογική καινοτομία γύρω από τον τομέα της άμυνας»
LIFO NEWSROOM
Κρήτη: Πάνω από 1.100 μετανάστες στην Αγυιά Χανίων - Ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Ελλάδα / Κρήτη: Πάνω από 1.100 μετανάστες στην Αγυιά Χανίων - Ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Έκτακτη κρίση στην Αγυιά Χανίων με 1.139 μετανάστες να φιλοξενούνται σε ακατάλληλες συνθήκες - Χωρίς επαρκή υποδομή και μεταφορά, η κατάσταση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε υγειονομική «βόμβα», προειδοποιεί η αντιδήμαρχος Ελένη Ζερβουδάκη
LIFO NEWSROOM