Τώρα, σοβαρά, συγχρονίζονται οι περίοδοι γυναικών που ζουν μαζί;

Τώρα, σοβαρά, συγχρονίζονται οι περίοδοι γυναικών που ζουν μαζί; Facebook Twitter
Για χρόνια, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών πίστευε στο φαινόμενο του συγχρονισμού της περιόδου. Ισχύει, όμως, ή πρόκειται για μύθο;
3

 

 

Το 1971 η Martha McClintock, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξέδωσε μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία, γυναίκες που ζούσαν μαζί για καιρό, έμεναν δηλαδή στο ίδιο σπίτι ή αποτελούσαν μέρος της ίδιας ομάδας εργασίας, έβλεπαν τις περιόδους τους να συγχρονίζονται. Μετά από λίγους μήνες, η μία είχε περίοδο τις ίδιες μέρες με τις συγγενείς ή τις συναδέλφους της και αυτό κατά την επιστήμονα σίγουρα σήμαινε πολλά παραπάνω από ομαδική ανάγκη για σοκολάτα, πόνους σε όλη την ομάδα ή απλώς… ομαδικά νεύρα.

Η έρευνα της McClintock είχε γίνει σε περίπου 135 κορίτσια που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο και μοιράζονταν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας τους και φυσικά τα αποτελέσματα οδηγούσαν σε αυτό που ο πολιτισμένος κόσμος γνωρίζει σήμερα ως «συγχρονισμό κύκλου».

Αρκετά χρόνια αργότερα και σε μία άλλη έρευνα που εκπονήθηκε το 1999 αποκάλυψε ότι ένα 80% πίστευε σε αυτό το φαινόμενο, ενώ ένα 70% παραδεχόταν ότι ήταν μια ευχάριστη εμπειρία, που «έδενε» την ομάδα, τη γυναικοπαρέα, τα μέλη μιας οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εμπειρία συναίσθησης μεταξύ γυναικών, που ταλαιπωρούνται από τον ίδιο βραχνά της εμμήνου ρύσεως περιγράφεται ως εντυπωσιακή, αλλά ισχύει; Υπάρχει κάτι το αληθές σε αυτό που πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι οι ορμόνες τους μπορεί να προκαλέσει ή πρόκειται για κάτι που είναι στο μυαλό και ενισχύει τις πιθανότητες σύμπτωσης;

Εδώ και χρόνια η έρευνα της συγκεκριμένης επιστήμονα έχει δεχθεί πολλή κριτική, κυρίως για τα περιθώρια του στατιστικού λάθους, τα οποία φάνηκε να μη λαμβάνει υπ’ όψιν στην αρχική της μελέτη. Προκειμένου να καταρριφθεί η θεωρία της από τότε και μέχρι σήμερα είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες για νέες μελέτες, κάποιες επιβεβαιώναν τα αποτελέσματα της αρχικής έρευνας, κάποιες πάλι όχι και σίγουρα όλη αυτή η προσπάθεια γινόταν εναντίον μίας παγκόσμιας πεποίθησης που άγγιζε τα όρια του θρύλου. Δύσκολο να βγάλεις από το μυαλό των γυναικών ότι ο συγχρονισμός της περιόδου δεν έχει να κάνει με τη συντροφικότητα, πόσω μάλλον με τις ορμόνες τους.

Αλλά μετά ήρθε μία νέα έρευνα που εκπονήθηκε σε γυναίκες της φυλής Ντόγκον στη δυτική Αφρική. Εκεί, για περισσότερες από 763 μέρες δεν παρατηρήθηκε ούτε μία φορά το φαινόμενο συγχρονισμού. Τι ήταν όλο αυτό, λοιπόν; Ένα φαινόμενο που μπορούσε να παρατηρηθεί μόνο στις γυναίκες του δυτικού πολιτισμού; Κάτι δεν πήγαινε καλά με το μοντέλο της έρευνας.

Και σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια και του επικεφαλής της Jeffrey C. Schank, αποδείχθηκε όταν το πείραμα επαναλήφθηκε με 186 γυναίκες από την Κίνα που έζησαν μαζί για περίπου έναν χρόνο και επίσης δεν διαπιστώθηκε συγχρονισμός στους κύκλους των περιόδων τους.  

Οι ερευνητές στη συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζουν ότι η έναρξη του κύκλου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και το να συμπέσει η έμμηνος ρύση μίας με μίας άλλης απλώς δίνει την εντύπωση του συγχρονισμού. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο μιας γυναίκας με εκείνους που «πυροδοτούν» την έναρξη του κύκλου μιας άλλης, για να ειπωθεί απλά, απλώς δεν μπορούν να συγχρονιστούν.

Το δεδομένο είναι ότι ένας κύκλος κυμαίνεται μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 21 με 35 μέρες, αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένος ο τρόπος ζωής μίας γυναίκας σε σχέση με μίας άλλης: διαφορετική διατροφή, διαφορετικός ρυθμός μεταβολισμού, διαφορετικές αντιδράσεις και κυρίως αντιμετώπιση του άγχους της καθημερινότητας είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την έμμηνο ρύση μιας γυναίκας, σύμφωνα με την έρευνα. Και, ναι, μπορεί να μοιάζει κοινός ο τρόπος ζωής, αλλά ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα και όλο αυτό δεν συγχρονίζεται.

Η πιο πρόσφατη έρευνα έγινε πριν από λίγους μήνες από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη δημόσια υγεία και μάλιστα σε ένα δείγμα 30 γυναικών, για την ακρίβεια σε 15 ζευγάρια γκέι γυναικών και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο: κανένας απολύτως ορμονικός συγχρονισμός.

Όπως αναφέρει και σε σχετικό δημοσίευμα του ο Guardian μπορεί διάφορες ιστοσελίδες γυναικείου περιεχομένου να υπερθεματίζουν σε ό,τι αφορά το θέμα του συγχρονισμού, μπορεί το διαδίκτυο να συντηρεί όλον αυτόν τον μύθο, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε γυναίκα είναι κυρία του κύκλου της και καμία φίλη, συγγενής ή σύντροφος δεν μπορεί να τον επηρεάσει, όσο κι αν εξυπηρετεί να πιστεύουμε κάτι τέτοιο για την ενίσχυση των αισθημάτων αλληλεγγύης ή συντροφικότητας σε μία γυναικοπαρέα…

Με στοιχεία από τον Guardian

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ούτε και στατιστικό λάθος. Στα φοιτητικά μου χρόνια, υπήρξα σε κοριτσοπαρέα 8 ατόμων. Όταν ξεκινήσαμε ήταν αδύνατον να κανονίσουμε μπάνιο ας πούμε όλες μαζί. Μετά από άπειρα 24ωρα μαζί, με ξενύχτια, sleepovers κλπ επήλθε ο λεγόμενος συγχρονισμός με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε διακοπές και να είμαστε ολες ΟΚ. Και αυτή δεν ήταν το μοναδικό διάστημα στην ζωή μου στο οποίο παρατήρησα κάτι τέτοιο (και όχι μόνο εγώ σαφώς)