LIVE!

Ώρα για παιχνίδι

Ώρα για παιχνίδι Facebook Twitter
10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόσπασμα παράστασης από κύλικα του Δούριδος που εικονίζει παιδαγωγό και τον μαθητή του. Ο παιδαγωγός κρατά κηρωμένη πινακίδα που αναδιπλώνεται όπως το σημερινό laptop, 485-480 π.Χ.

 

Με αφορμή μια ιδέα της Γιούλικας Χριστακοπούλου

 

 

Στον αντίποδα μιάς παλιότερης ανάρτησης της στήλης με τον τίτλο Χωρίς ενοχέςη σημερινή θα μπορούσε να έχει τίτλο «Με πολλές ενοχές», διότι απλούστατα οι σημερινές προτάσεις προσφέρονται για χάσιμο χρόνου. Με αυτή την προειδοποίηση λοιπόν, αποποιούμαι των ευθυνών μου και συνεχίζω με παιγνιώδη διάθεση για να σας παρουσιάσω μερικά διασκεδαστικά διαδικτυακά παιχνίδια που σχετίζονται με την αρχαιολογία αλλά και τις αρχαίες γλώσσες και γραφές.

Ξεκινώ με ένα θαυμάσιο παιχνίδι που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης. Δεν νομίζω ότι απευθύνεται μόνο σε παιδιά˙ το βρίσκω ελκυστικότατο και για τους ενήλικες.

Ζωγράφισε την Πεπλοφόρο

 

Ως γνωστόν πολλά αρχαία αγάλματα έφεραν χρωματική διακόσμηση. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ακροπόλεωςέχει κανείς τη δυνατότητα να χρωματίσει ένα πασίγνωστο άγαλμα, αφιέρωμα στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη, την περίφημη Πεπλοφόρο κόρη.

Διαλέξτε πινέλο, επιλέξτε τα χρώματα, ζωγραφίστε τις επιμέρους επιφάνειες του αγάλματος, αποθηκεύστε το αποτέλεσμα!

Προσωπικά είχα τη διάθεση να δημιουργήσω κάτι πολύ τολμηρό και εντελώς απίθανο. Εσείς;

Η Ζωφόρος του Παρθενώνα διαθέτει μιά πραγματικά εξαιρετική ιστοσελίδα στην οποία παρουσιάζεται με εξαιρετικό τρόπο αυτό το θαυμάσιο έργο τέχνης. Ένα μεγάλο τμήμα της ιστοσελίδας λέγεται Παίξτε με τη Ζωφόρο και φιλοξενεί πολλά ωραία παιχνίδια, τα περισσότερα των οποίων προσφέρουν μάλιστα και επιλογή του βαθμού δυσκολίας. Χωρίς υπερβολή, αν τα παίξετε όλα, θα διαπιστώσετε ότι τελικά θα έχετε μάθει τη Ζωφόρο απέξω κι ανακατωτά.

Γνωριμία με τις μορφές της πομπής

Πορεία προς το βωμό

 

Παρατηρώντας τα άλογα

 

Το κρυμμένο άρμα

 

Ένα δώρο για τη θεά Αθηνά

 

Χρωματίζοντας ένα λίθο της ζωφόρου

 

Γίνε συντηρητής

 

Και ξαφνικά το άλογό μου έγινε μαρμάρινο… (δείτε το οπωσδήποτε!)

 

Συνθέτω τη δυτική ζωφόρο

 

Αγώνες που έμειναν στα… αγγεία

 

Ολύμπια αινίγματα: βρες τους Θεούς

 

Είχατε ποτέ απορία πώς γράφεται το όνομά σας, ή πιό σωστά το μονόγραμμά σας, χρησιμοποιώντας τη σφηνοειδή γραφή των αρχαίων Βαβυλωνίων; Πατήστε ΕΔΩ και θα οδηγηθείτε σε μια σελίδα του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Pennsylvania. Ακολουθήστε τις οδηγίες και θα έχετε ένα αποτέλεσμα σαν αυτό.

Σε πολλές σελίδες, όπως αυτή ΕΔΩ, υπάρχει ανάλογος τρόπος να δείτε πώς γράφεται το όνομά σας με τους χαρακτήρες της ιερογλυφικής γραφής της αρχαίας Αιγύπτου.

Το αποτέλεσμα στην περίπτωσή μου είναι αυτό.

Πρόκειται για μια απλή μέθοδο όπου ουσιαστικά αντικαθίσταται κάθε γράμμα του ονόματος με έναν ιερογλυφικό χαρακτήρα.

Η σελίδα Hieroglyphs.net προσφέρει μια πιο περίπλοκη και μάλλον πιστότερη εκδοχή, όπου λαμβάνεται υπόψη και η προφορά του ονόματός σας όπως πιθανόν θα γινόταν στην αρχαία Αίγυπτο. Πατήστε ΕΔΩ.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να προσθέσει κανείς στο όνομά του τίτλους και επίθετα και να καταλήξει με μια ωραιότατη και κολακευτικότατη προσφώνηση.

Προσωπικά ξεκίνησα με το απλό όνομά μου

αλλά κατέληξα με τον βαρύγδουπο τίτλο της Βασίλισσας της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, Καλής Θεάς, Ηγουμένης των Δύο Χωρών, που της δόθηκε ζωή και ευημερία και είναι αγαπημένη της Hathor.

Δεν βρίσκω το λόγο να κάνω οικονομία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τι  θα γινόταν όμως αν βρισκόμασταν ξαφνικά στην αρχαία Ρώμη; Πώς θα έπρεπε να συστηθούμε;

Ένας κύριος ονόματι Ted Loker, ερασιτέχνης μελετητής της ρωμαϊκής εποχής, ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει κάποιου είδους λογάριθμο ο οποίος συνδυάζει στοιχεία του σημερινού μας ονόματος για να παραγάγει ένα εντελώς καινούργιο λατινικό.

Αν είστε άντρες, πατήστε ΕΔΩ

Αν είστε γυναίκες, πατήστε ΕΔΩ

Αν και αμφιβάλλω για την επιστημονικότητα του εγχειρήματος το καταδιασκέδασα μαθαίνοντας ότι στην αρχαία Ρώμη θα ονομαζόμουν Sulpicia Aurelia.

Κι επειδή δεν βλάπτει κανείς να είναι έτοιμος για κάθε περίπτωση, έμαθα ότι ως άνδρας (με το τωρινό γυναικείο μου όνομα) θα ονομαζόμουν Titus Sulpicius Catulus.

ΥΓ. Δεν κρατήθηκα όμως και άνοιξα λίγο τα δικά μου λατινικά λεξικά για να καταλήξω ότι ορθότερα θα ονομαζόμουν Regina Praedatoria.

Αρχαιολογία & Ιστορία
10

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ιστορία μιας πόλης / Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ποια είναι η σημασία του μυθιστορήματος «Οι Ρωμιοπούλες»; Με ποιο τρόπο αποτυπώθηκε η Αθήνα στη ζωή και το έργο της Πηνελόπης Δέλτα; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, για τη σχέση της συγγραφέως με την πόλη που τη σημάδεψε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια επίσκεψη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!» / Φρίκη και ανθρώπινα ράκη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!»: Στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Τα dirty '30s & late '20s «ακολουθούν» τον δημοσιογράφο Χρήστο Εμ. Αγγελομάτη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 και διασώζουν εικόνες αποτροπιασμού που δύσκολα περιγράφονται. Παρά «τις άναρθρες κραυγές» και «τα στριγκά ξεφωνητά» που άκουσε στην είσοδο, ο ρεπόρτερ πέρασε την πύλη. Τι αντίκρισε;
DIRTY '30S & LATE '20S
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ποιον θεωρούσαν «άσχημο» στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν και «άσχημα» αγαλματίδια στην αρχαία Αθήνα

Μικρά αγαλματίδια ή γλυπτά λατρευτικού ή θρησκευτικού συνήθως χαρακτήρα, που απεικονίζουν ανθρώπινες ή ζωικές μορφές: τα ειδώλια. Είναι όλα oμοιόμορφα ή υπάρχουν και ενδιαφέρουσες, συχνά αναπάντεχες, διαφοροποιήσεις; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Αναστασία Μεϊντάνη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η ιστορία του κούρου Αριστοδίκου που στάθηκε ορόσημο της ελληνικής τέχνης

Αρχαιολογία / Κούρος Αριστόδικος: Ένα άγαλμα ορόσημο στην αρχαία ελληνική Τέχνη

Το άγαλμα, λίγο μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους, έχει ύψος 1,95 μ., είναι σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο, χρονολογείται από τους μελετητές γύρω στα 510-500 π.Χ., αποτελεί το τελευταίο δείγμα της μεγάλης σειράς των αττικών κούρων και αποκαλύπτει ποιες ήταν οι ταφικές συνήθειες στην Αθήνα εκείνης της εποχής.
THE LIFO TEAM
Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής και πώς λειτουργούσαν;

Ιστορία μιας πόλης / Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής;

Πώς ήταν η καθημερινότητα στην Αθήνα της γερμανικής Κατοχής; Ποιες στρατηγικές ανέπτυξαν οι Αθηναίοι για να επιβιώσουν; Πώς και πού έβρισκαν τρόφιμα; Πώς επηρέασε η παρουσία των κατακτητών τις μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την καθημερινή ζωή στην κατοχική Αθήνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Στην αρχαία Αθήνα, ο λαγός δεν ήταν μόνο θήραμα, αλλά και σύμβολο ερωτικής επιθυμίας και γονιμότητας, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως προσφορά στους θεούς. Ο Ξενοφών έγραψε για το κυνήγι του, ενώ εμφανίζεται συχνά στην τέχνη - στα αγγεία, στις παραστάσεις συμποσίων, ακόμη και σε ταφικά μνημεία. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Κάτια Μαργαρίτη ρίχνοντας φως στο παρελθόν ενός ζώου που είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι ίσως φανταζόμαστε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / «Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Πόσο μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο στη σεξουαλική χειραφέτηση των Ελληνίδων; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Παναγιώτα Βογιατζή για την Ντόρα Ρωζέττη και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην Αθήνα των αρχών του 20ού αώνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Καταπληκτικό το άρθρο, σε όλες τις πτώσεις και τους αριθμούς ! Σε μερικά παιχνίδια σκάλωσα για ώρα και όλες οι σελίδες που δώσατε μπήκαν στα αγαπημένα ! Με πολλή χαρά ( της χαράς, ω χαρά ),Aulus Norbanus Varus !
Πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΟ άρθρο Βασιλική!!!! Σ' ευχαριστούμε πολύ που για ακόμη μια φορά μας χαρίζεις ένα καταπληκτικό άρθρο μοιραζόμενη μαζί μας γνώση & έγκυρη πληροφόρηση! Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η συγκεκριμένη στήλη επιτυγχάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να κάνει προσιτή την αρχαιολογία σ' όλους!!! Μακάρι οι ελπιδοφόρες αυτές προσεγγίσεις να πληθαίνουν με το πέρασμα των χρόνων σε πείσμα των συντηρητικών, δασκαλίστικων τακτικών του παρελθόντος που είναι υπεύθυνες για την αμάθεια & αποστροφή των νέων! Ευχαριστούμε πολύ "Lutatia"
Αμα δει την φωτο του παιδαγωγου ο Notis,σιγουρα θα μας πει,οτι οι αρχαιοι ειχαν λαπ-τοπ και ολη η Αθηνα ειχε τζαμπα ιντερνετ.Ακομα οτι οι αρχαιοι ειχαν ανακαλυψει και το γουαι-φαη.Βασιλικη,σε ευχαριστουμε.