Παγωμένη σούπα καρπούζι

Παγωμένη σούπα καρπούζι Facebook Twitter
1

Το καρπούζι εμφανίστηκε σε άγρια μορφή στην Αφρική, πολλά πολλά χρόνια πριν. Εκεί υπάρχει ακόμα υπό διάφορες μορφές: γλυκό, άγλυκο και πικρό.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι καλλιεργήθηκε στην κοιλάδα του Νείλου 2.000π.Χ. Τα σπόρια του έχουν βρεθεί στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών κι έχουν αναφερθεί στη Βίβλο ως το φαγητό που έτρωγαν οι αρχαίοι Ισραηλίτες στην Αίγυπτο. Τώρα ο μεγαλύτερος παραγωγός καρπουζιού στον κόσμο είναι η Κίνα, όπου τα καρπούζια καλλιεργούνται από τον 10ο αιώνα. Έφτασε στην Ευρώπη τον 13ο αιώνα και η πρώτη του εμφάνιση σε αγγλικό λεξικό έγινε το 1615.

Παγωμένη σούπα καρπούζι Facebook Twitter
H γυναίκα του εμπόρου, Boris Kustodiev, 1918

Η παρακάτω συνταγή είναι κρύα, έχει λίγο αλκοόλ και φέτα, όμως ο πρωταγωνιστής είναι το καρπούζι, αν καταφέρετε να μην το φάτε όλο:

Κρύα σούπα καρπούζι

Παγωμένη σούπα καρπούζι Facebook Twitter

(για 6 μερίδες)

2.7 κιλά καρπούζι σε κομμάτια

2 κουταλιές ψιλοκομμένη μέντα

1 κουταλιά ζάχαρη

2 κουταλιές χυμός λεμόνι

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

1 κουταλάκι ψιλοκομμένο τζίντζερ

8 κουταλιές φέτα

¼ φλιτζάνι αφρώδες κρασί (η αφρώδες νερό)

Σε ένα μπολ βάλτε το 1 φλιτζάνι καρπούζι, τη μέντα και τη ζάχαρη και αφήστε τα στην άκρη. Χτυπήστε το υπόλοιπο καρπούζι, το λεμόνι, το κρασί και το τζίντζερ σε ένα μπλέντερ. Αφήστε το στο ψυγείο για μισή ώρα. Στραγγίξτε τη σούπα, μοιράστε της στα μπολ. Σερβίρετε με το καρπούζι του μπολ και με 1 κουταλάκι φέτα.

Παγωμένη σούπα καρπούζι Facebook Twitter
Darren Maurer

Παγωμένη σούπα καρπούζι Facebook Twitter
Abbey Ryan

 

Παγωμένη σούπα καρπούζι Facebook Twitter
Duane Keiser

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια