Στον πανικό του Brexit. Ο Κάμερον παραιτείται. Τα χρηματιστήρια καταρρέουν

Στον πανικό του Brexit. Ο Κάμερον παραιτείται. Τα χρηματιστήρια καταρρέουν Facebook Twitter
25

Στις 6:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τελική καταμέτρηση των ψήφων, το βρετανικό δίκτυο ITV ανακοίνωσε πως η Αποχώρηση απ' την ΕΕ είναι τελικά η επιλογή που κέρδισε στο χτεσινό δημοψήφισμα. Λίγη ώρα αργότερα, και το BBC έκανε τη δική του πρόβλεψη, δίνοντας στο Brexit 52% και στο Bremain 48%. 

Παρότι οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις των αναλυτών έδειχναν σαφή επικράτηση της Παραμονής, τα ποσοστά της Αποχώρησης ήταν σαφώς ψηλότερα απ' τα αναμενόμενα, και η βραδιά εξελίχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα.

Με κάθε νέα ενσωμάτωση περιφέρειας, η πρώτη θέση άλλαζε χέρια, αλλά μετά τις 6 τα ξημερώματα το Brexit πήρε κεφάλι, και προηγούνταν με περισσότερες από μισό εκατομμύριο ψήφους.

Στον πανικό του Brexit. Ο Κάμερον παραιτείται. Τα χρηματιστήρια καταρρέουν Facebook Twitter
Σημερινή φωτογραφία στο Μάντσεστερ, τραβηγμένη με το κινητό... Φωτ.: Getty

Στις 6:46 (4:46 ώρα Βρετανίας), όταν το Brexit προηγούνταν με 51.7 έναντι 48.3 του Bremain (και με περίπου 900.000 ψήφους), το BBC έκανε την οριστική του εκτίμηση, δίνοντας τη νίκη στο Brexit. 

Εντωμεταξύ η στερλίνα έχει κάνει βουτιά ενώ νευρικά έχουν αντιδράσει και οι αγορές. Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο, που άρχισε τη συνεδρίασή του με άνοδο σήμερα, άλλαξε κατεύθυνση και πλέον υποχωρεί κατά σχεδόν 3%, καθώς οι επενδυτές, μοιάζουν να καταλαμβάνονται από αβεβαιότητα εξαιτίας του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Αρχικά αισιόδοξοι, οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον όλο και πιο ανήσυχοι, εν μέσω των αντιφατικών δεδομένων. Μία ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών ο Nikkei είχε απολέσει 480,98 μονάδες, υποχωρώντας στις 15.757,37 μονάδες.

Στο μεταξύ, στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρούσε σε μια ισοτιμία 1:146 έναντι του γεν, υφιστάμενη πτώση 7,6% σήμερα, και κατά 4,6% έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση της έναντι του νομίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μια ημέρα.

Στον πανικό του Brexit. Ο Κάμερον παραιτείται. Τα χρηματιστήρια καταρρέουν Facebook Twitter
Υποστηρικτές του Brexit βαδίζουν σε δρόμο του Λονδίνου την Παρασκευή, τυλιγμένοι με την Βρεττανική σημαία

Ο Κάμερον παραιτείται

Την παραίτηση του από τον πρωθυπουργικό θώκο προανήγγειλε ο Ντέιβιντ Κάμερον, στην πρώτη δραματική δήλωση του μετά την απόφαση για Brexit. όπως είπε θα παραιτηθεί τον Οκτώβριο και θα υπάρξει νέα κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το Brexit. «Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία...χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

 

Όπως είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, μέχρι το φθινόπωρο δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί το άρθρο που προβλέπει την αποχώρηση ενός κράτους από την Ε.Ε., οπότε και θα κινηθούν δηλαδή οι διαδικασίες για την αποχώρηση της Βρετανίας.

 

"Έδωσα με πάθος τον αγώνα για την παραμονή, ο λαός αποφάσισε διαφορετικά", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στρίτ. 

 

H Tράπεζα της Αγγλίας ρίχνει στην αγορά 250 δισεκ. λίρες

 

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει 250 δισεκατομμύρια στερλίνες για να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για τη λειτουργία των αγορών ώστε να κατευνάσει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις χρηματαγορές, μετά τη νίκη του Brexit.

 

Η Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει τη νομισματική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, τη στιγμή που η βρετανική λίρα καταρρέει μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

"Η Τράπεζα της Αγγλίας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα" αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της για να εγγυηθεί τη νομισματική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Βρετανίας", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη εργαστεί εκτενώς καταρτίζοντας εφεδρικά μέτρα. Η Τράπεζα θα εργαστεί στενά με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών και τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Πανικός και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

 

Γκρεμίζεται το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit και τους έντονους κλυδωνισμούς που παρατηρούνται στα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια. 

 

Ο γ.δ. βρίσκεται αυτή την ώρα, λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, στο μείον 13,5% και στις 535 μονάδες, ενώ στο limit down βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

 

Mε απώλειες 7% άνοιξε το βρετανικό χρηματιστήριο ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ισχυρές απώλειες, οι οποίες ενδοσυνεδριακά υπερέβησαν το 8%, εμφάνισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία.

 

Δημοψήφισμα ζητά τώρα και η Λεπέν

 

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση "στη Γαλλία και στις άλλες χώρες της ΕΕ", μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ένωση των 28.

 

"Νίκη της ελευθερίας! Όπως το ζητώ εδώ και χρόνια, πρέπει τώρα να γίνει το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και τις χώρες της ΕΕ", έγραψε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου στο λογαριασμό της στο Twitter.

 

Ο ακροδεξιός βουλευτής Γκερτ Βίλντερς ζήτησε σήμερα δημοψήφισμα για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ, μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία.

 

"Και οι Ολλανδοί έχουν το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα. Το Κόμμα για την Ελευθερία ζητεί συνεπώς δημοψήφισμα για ένα Nexit, δηλαδή μια έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ", δήλωσε σε ανακοίνωσή του.

 

Στον πανικό του Brexit. Ο Κάμερον παραιτείται. Τα χρηματιστήρια καταρρέουν Facebook Twitter

 

Και η Βόρεια Ιρλανδία ζητά δημοψήφισμα

 

Το Brexit προκαλεί κλυδωνισμούς στη Μεγάλη Βρετανία και απειλεί την ενότητά της. Πριν από λίγο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες δήλωσε πως αποτελεί «δημοκρατική επιταγή» η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

 

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα», δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

 

«Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί. Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι σοβαρές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την οικονομία μας», σημείωσε.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη Βόρεια Ιρλανδία συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά φιλοευρωπαϊστών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

 

Η Ε.Ε καλεί τη Βρετανία να αρχίσει το «συντομότερο» τη διαδικασία εξόδου

 

Οι επικεφαλής των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνούν στην αντεπίθεση, καλώντας τη Βρετανία να ξεκινήσει το «συντομότερο δυνατόν» τη διαδικασία εξόδου της χώρας μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

«Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν» έγραψαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ,  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

 

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις» προσθέτουν σε κοινή ανακοίνωση.

 

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά είναι σεβαστή.

 

Τόνισε δε πως πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε διαδικασίες «χωρίς προηγούμενο», απόφαση που θα σεβαστούν οι άλλες 27 χώρες - μέλη, παραμένοντας ωστόσο πιστές στις αρχές τους.

 

«Περιμένουμε από τη βρετανική κυβέρνηση, χωρις καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της» είπε ο Γιουνκερ σημειώνοντας ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους.

 

Ερωτηθείς τέλος ο πρόεδρος της Επιτροπης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου αν η απόφαση των Βρετανών οδηγεί στη διάλυση της ΕΕ απάντησε κοφτά «οχι» και αποχώρησε από την αίθουσα Τυπου χειροκροτούμενος.

 

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Υπάρχνουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

Διεθνή / Ιταλία: «Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

«Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να είπε ο Βασίλε Φρουμουζάκε μέσα στη φυλακή - Οι Αρχές επεκτείνουν τώρα την έρευνα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες πέντε ετών και σε καταλόγους αγνοουμένων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ