Αποχώρησε η συριακή αντιπολίτευση από τις ειρηνευτικές συνομίλιες - Παραμένει σε «γενικές γραμμές» η εκεχειρεία λέει ο ΟΗΕ

Αποχώρησε η συριακή αντιπολίτευση από τις ειρηνευτικές συνομίλιες - Παραμένει σε «γενικές γραμμές» η εκεχειρεία λέει ο ΟΗΕ Facebook Twitter
2

Οι ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, επιβεβαίωσε απόψε ότι η συριακή αντιπολίτευση αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της κατάστασης επί του πεδίου.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα διαβεβαίωσε ότι οι αντιπρόσωποι τη Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC) της αντιπολίτευσης θα παραμείνουν στην Ελβετία για «ανεπίσημες» συζητήσεις.

Ο ντε Μιστούρα σημείωσε επιπλέον ότι το χάσμα μεταξύ της HCN και της συριακής κυβέρνησης παραμένει «σαφώς μεγάλο», μολονότι και οι δύο πλευρές μιλούν για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

«Την Παρασκευή θα αποτιμήσουμε τις συνομιλίες, θα επανεξετάσουμε το πού βρισκόμαστε, αφού μάθουμε ποια είναι η στάση όλων των πλευρών και κατόπιν θα αποφασίσουμε το πώς και το πότε θα προχωρήσουμε», είπε στους δημοσιογράφους.

Η εκεχειρία στη Συρία σε γενικές γραμμές «κρατάει» αν και οι συγκρούσεις που σημειώνονται στο Χαλέπι αποτελούν λόγο ανησυχίας, συνέχισε ο ντε Μιστούρα. «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι μάχες που σημειώνονται επί του παρόντος σε ορισμένες περιοχές, ιδίως στο Χαλέπι, είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός. Η εκτίμησή μας όμως –και νομίζω ότι πρόκειται για μια αντικειμενική εκτίμηση– που βασίζεται σε πληροφορίες και αναλύσεις από ολόκληρη τη χώρα (...) είναι ότι η παύση των εχθροπραξιών αντέχει σε πολλές περιοχές», είπε.

«Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια καθυστερεί ακόμη πολύ»«, πρόσθεσε.

Εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας ο ντε Μιστούρα είπε ότι αναμένει ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα συγκαλέσουν μια έκτακτη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG).

Ο ίδιος και η ομάδα του σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συζητήσεις με όλες τις πλευρές. «Πρέπει να ξέρετε ότι σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές. Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες είναι πολύ ευέλικτες», είπε στους δημοσιογράφους.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Explainer / Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Ο καθηγητής Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς εξηγεί γιατί η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και πώς αυτή επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκοτεινή ιστορία της δανικής κυριαρχίας στην Γροιλανδία

Διεθνή / Η σκοτεινή ιστορία της κυριαρχίας των Δανών στη Γροιλανδία

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τις υποθέσεις των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και των κοριτσιών που υποβλήθηκαν ακούσια σε τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος για τον περιορισμό των γεννήσεων στο αχανές νησί.
THE LIFO TEAM
ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια