Κουτσούμπας: Γιατί δεν ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης

Κουτσούμπας: Γιατί δεν ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης Facebook Twitter
11

Στους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης αναφέρθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκπομπή ¨Ακραίως» του Σκάι.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε σχετικά:

 «Το βασικό ζήτημα είναι ότι δεν πρέπει ο οποιοσδήποτε σεξουαλικός προσανατολισμός επιλέγεται από ενήλικους ανθρώπους, είτε μένουν μαζί είτε είναι μαζί για μια περίοδο της ζωής τους ή για όλη τη ζωή τους, δεν έχει σημασία για μας αυτό, δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο ούτε καν ρατσιστικών σχολίων, ειρωνικών σχολίων, bullying ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Και μάλιστα έχουμε ψηφίσει όλες τις τροπολογίες και τους νόμους για να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές όπου αντιμετωπίζονται ρατσιστικά. Είναι η απόφαση αυτών των ανθρώπων και ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός. Άρα αυτό είναι το βασικό ζήτημα και δικαίωμα που πρέπει να κατοχυρωθεί», είπε αρχικά ο κ. Κουτσούμπας. 

«Από κει και πέρα θα σας πω το εξής -που μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστό- ότι εμείς δεν ψηφίσαμε στη βουλή ούτε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια και είχαμε συγκεκριμένη άποψη. Θεωρούμε ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα μπορούσε πολύ απλά να λυθεί, επειδή υπάρχει νομοθεσία στα πλαίσια της κοινωνίας που ζούμε, της αστικής, με τις συγκεκριμένες παραδόσεις και θεσμούς. Κι αφού υπάρχει αυτή η έννοια του γάμου και της συμβίωσης, είτε με τον θρησκευτικό είτε με τον πολιτικό γάμο, εμείς είπαμε να είναι καθολικό δικαίωμα ο πολιτικός γάμος που θα έπρεπε επίσης να απλοποιηθεί. Γιατί το βασικό επιχείρημα όταν τότε το έφεραν, η ΝΔ νομίζω, ήταν για να γίνει πιο απλοϊκή η διαδικασία, να πηγαίνεις μόνο στο συμβολαιογράφο και όχι στο δημαρχείο κλπ. Αν κι εμείς τους είπαμε και κάναμε πρόταση να απλοποιηθεί ο πολιτικός γάμος και να είναι αυτή η βασική μορφή γάμου», πρόσθεσε.

«Η ΕΕ δεν σου λέει υποχρεωτικά να κάνεις σύμφωνο συμβίωσης. Και εμείς είπαμε αφού θέλετε έτσι να λυθεί, να λυθεί με τον πολιτικό γάμο, να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες. Και για τα ομόφυλα ζευγάρια που το ζήτημα είναι της συμβίωσης, που εθελοντικά θέλουν και αποφασίζουν, να μην εξομοιωθεί με το γάμο των ετερόφυλων, αλλά να λυθούν επίσης από τον αστικό κώδικα συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη διαθήκη, τα κληρονομικά ζητήματα κλπ, εφόσον και ο γάμος είναι και μια οικονομική σχέση στις συνθήκες που ζούμε, γιατί αυτό είναι σε τελευταία ανάλυση. Διότι και για τη συμβίωση αυτό θέτουν, την κληρονομικότητα, ή ότι πάω στο γιατρό και δεν μπορώ να πάρω εγώ τις εξετάσεις για το σύντροφο, τη συντρόφισσά μου, γιατί δεν είμαι συγγενής πρώτου βαθμού. Κι αυτό επίσης μπορεί να λυθεί, με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, με ορισμό, γιατί αυτό εδώ που τα λέμε γίνεται και σε ετερόφυλα ζευγάρια. Η πεθερά δεν γουστάρει τη νύφη και παρεμβαίνει και λέει ο γιος θέλω έτσι ή αλλιώς. Μην φτάσουμε τώρα σε τέτοιο σημείο συζήτησης για απλά ζητήματα, αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες των οικογενειών, εντός εισαγωγικών. Άρα λοιπόν μπορούσαν τέτοιου είδους προβλήματα, με πιο απλό τρόπο να λυθούν και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και θέλω να πω το εξής: Δεν έχει καμιά σχέση η άποψη του ΚΚΕ με τις αντιδραστικές, τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις που εκφράζουν είτε εκπρόσωποι -όχι όλοι ευτυχώς- της ιεραρχίας της εκκλησίας, όχι όλοι, ξαναλέω, αλλά κάποιες ακραίες φωνές, παρότι είναι εντελώς διαφορετική φυσικά η άποψη, η ιδεολογία, η αφετηρία, ούτε πολύ περισσότερο οι ναζιστικές - φασιστικές αντιλήψεις γύρω από αυτό το ζήτημα», κατέληξε. 

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM