Τι διάολο σκεφτόμασταν τότε; Ειλικρινείς απορίες πάνω από ντάνες παλιών περιοδικών...

Τι διάολο σκεφτόμασταν τότε; Ειλικρινείς απορίες πάνω από ντάνες παλιών περιοδικών... Facebook Twitter
1

Το ψιλοφλώρικο – πλην σωστό – κλισέ λέει ότι, όταν το παρόν σε πνίγει, επιστρέφεις με φόρα στο παρελθόν. Σκαλίζεις, ψάχνεις, ξεθάβεις αποδείξεις, φωτογραφίες, αναμνήσεις που να σου επιβεβαιώνουν ότι κάποτε υπήρξες ευτυχισμένος, στον «κόσμο σου», σχεδόν υπερόπτης.

 

Τα εξώφυλλα (και ο κορμός) παλιών περιοδικών είναι μια χαρά ντοκουμέντο. Για το πόσο «αλλιώς» ήσουν τότε, όχι μόνο εσύ, μια ολόκληρη γενιά που τώρα κοπανιέται στα sites του Kariera και των Μικρών Αγγελιών, που χολοσκάει στα 30 για το χαράτσι της ΔΕΗ, που έχει μια σιγουριά ότι την προηγούμενη δεκαετία (και βάλε) απλώς την ονειρεύτηκε. Η ζωή ήταν πάντα έτσι.

Παρά το ότι, όπως αποδείχθηκε, ζούσαμε για χρόνια μέσα σ’ ένα ψέμα, όποιον κι αν ρωτήσεις θα σου πει ότι όλο το ’90 και οι αρχές των 00s ήταν το... «ελληνικό όνειρο». Το «φωνάζουν» τα περιοδικά που δεν προλαβαίνουν να ανακαλύπτουν τη σιλικόνη και το photoshop, την πίκρα για τον χαμό της Λαίδης Ντι και τα μυστικά της ελληνικής επαρχίας που καταθέτει περιουσίες στα πόδια των "αρπαχτών" του modeling.

Η ελληνική σύγχυση σε ένα εξώφυλλο: και γνώστες τα του οίκου του Ουίνδσορ και μύστες της ελληνικής επαρχιώτικης νύχτας που κρύβει πολλά και τη μέρα οργώνει χωράφια με σαγιονάρα Μιτσούκο.

LADY D

Επιβλητικό μαύρο, σχεδόν βινύλ, cover του “Nitro” με την ασπρόμαυρη φωτό της αδικοχαμένης πριγκιπίσσης, από το μακρινό 1997 τα λέει όλα σε 3 τίτλους: «Αφιέρωμα: Lady Diana – Οι φωτογραφίες της ζωής της, οι αποκαλύψεις για το τέλος της», «Ήρωες – Αναζητώντας απεγνωσμένα είδωλα», «Οι αρπαχτές των μοντέλων στην επαρχία – Μπουζούκια και Κασέ: Μαρκίζες, παρασκήνια και καβγάδες».

 

Μπόνους έξτρα στο συγκεκριμένο τεύχος, εντυπωσιακές φωτογραφίες από καλλονές που η εγχώρια showbiz θυμάται με θολούρα, η δε «νέα γενιά» του εξτέσιον και της μεσημβρινής ζώνης ενδεχομένως αγνοεί: Μάνια Ντέλου, Βίκυ Λυκοτραφίτη, Γιάννα Νταρίλη (τι 'πες τώρα!) and many more…

 skliva

Μήνες παρακάτω, στο αρχείο, «στέκεται» ένα τεύχος με την Ειρήνη Σκλήβα. Το περιοδικό το λένε “Out”, η ένδειξη αναφέρει «δρχ. 1500», ο τίτλος κάτω από το όνομα της καλλονής γράφει «Άκρως ερωτική» και η θεματολογία κινείται στα εξής: «Γυναίκες: Τι θέλουν – τι λένε – τι εννοούν...», «Μάνια Ντέλου – Ερωτικές φαντασιώσεις» και «50 πρόσωπα και πράγματα που μας τη δίνουν». Α, υπάρχει και θέμα “Top Secret: Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας”, γιατί καλό το life style, αλλά με τους γείτονες δεν είναι να ξεχνιέσαι.

ΒΑΝΔΗ

Τον Ιανουάριο του ’98, αλήθεια, τι σκεφτόμασταν; Πως ήταν τα κέφια; Η ζωή μας; Πως είμασταν εμείς; Πάντως, η Δέσποινα Βανδή, ήτο χάρμα οφθαλμών. Ζουμερή (!), με καρέ μαλλί και χρυσοκίτρινο μάτι κι όπως γράφει και το “DownTown” πρόκειται στο (τότε) εξώφυλλο του, πρόκειται για «Μια κυρία στα μπουζούκια». Στο δεξί της χεράκι, όπως το βλέπει κανείς στο εξώφυλλο, «ξαπλώνει» ένας τίτλος – αίνιγμα: «Το 1998 του Κώστα Σημίτη – 16 επώνυμοι μιλάνε για τον επόμενο χρόνο του πρωθυπουργού», λίγο παρακάτω ο Γιάννης Πάριος δηλώνει «Δεν πουλάω τη ζωή μου» (touché) και στον κορσέ – κορμάκι με το οποίο φωτογραφήθηκε τότε η Δέσποινα, ο τίτλος τα λέει όλα: «Δήμητρα Λιάνη – Το σοκ: Το βιβλίο σταμάτησε να πουλάει. Σπυρόπουλος τέλος. Η Δήμητρα σε κατάθλιψη. Μοναξιά και μελαγχολία». You tell me…

ΜΑΧΙΜ

To '99 τα περιοδικά για τον «άνδρα» που τον θέλουν στο... μάξιμουμ, εκτός όλων των άλλων έχουν και τον βραχνά της αναγραφής διπλών τιμών. Το “Maxim” πωλείται προς 1.700 δρχ ή 6 ευρώ για όσους νταλαβερίστηκαν θαρραλέα με το (τότε) νέο «σκληρό» νόμισμα, έξω φιγουράρει με ζαρτιέρες και (επίσης) μαύρο body η Ελευθερία Σιφναίου (σ.σ.: δεν τη θυμάμαι...Τί διάολο; Τί έκανα τότε;) και στα εξωφυλλίστικα θέματα το ανήσυχο αρσενικό βρίσκει και «16 έξυπνα κόλπα για να ξεφύγει από την εφορία» και «πώς να γίνει sex – machine… κάθε νύχτα!». Τώρα, το γιατί οι μηχανές του σεξ εκείνης της εποχής, χτυπάνε πλέον το αραιό κεφάλι τους πάνω στα «μπιλιετάκια» των ΔΟΥ, δεν είναι να απορείς...

 

ΚΛΙΚ ΓΙΟΒΟΒΙΤΣ

Το 2000 είναι μια περίεργη χρονιά, απ’ όπου κι αν το δεις. Το «ΚΛΙΚ» επιμένει στο κόκκινο φόντο για Μιλένιουμ καταστάσεις και εννοεί ότι δεν έχει γκώσει ακόμη ο αναγνώστης από ζαρτιέρες, «μωρά» στα μαύρα - ειδικά αν πρόκειται για τη Μίλα Γιόβοβιτς-  και ιστορίες για τους Παπανδρέου από το Καστρί. Η τηλεόραση ακόμη έχει pure trash, pure τηλεοπτικό κοινό να πει τον πόνο της κι από τα hit της εποχής είναι ο Ασλάνης που απαντά στη «Ζούγκλα», η "κομμένη" εκπομπή του Θέμου κι άλλα φαντασμαγορικά.

Αστερίσκος: τα περιοδικά ΕΧΟΥΝ διαφημίσεις. Πολλές! Για τις οποίες κάποτε παραπονιόμασταν ότι καταλαμβάνουν περισσότερες σελίδες από τη θεματολογία του τεύχους. Δεν καταπίναμε ένα μαγκάλι κάρβουνα! Πού να ξέραμε...

 

Έτσι, νωχελικά, με τις συνήθειες του «άξεστου» νεοέλληνα, περνάει ο καιρός. Το καταγράφει και ο «Ταχυδρόμος» (σε αρκετά τεύχη του)

ταχυδρομος

και το «Ε»

 

Ε

και το «ΒήΜΑgazino», ενώ κοριτσίστικα “PinkWoman”

 

paris hilton

και άλλα συναφή ασχολούνται με το πώς είναι από κοντά η Πάρις Χίλτον.

Στο ενδιάμεσο, ο ίδιος νεοέλληνας κάνει χαρούλες για τους Ολυμπιακούς του 2004,

BHMAGAZINO

επίσης, κάνει δίαιτες, μπότοξ, μαθαίνει πιλάτες, παθαίνει ανορεξίες, γνωρίζεται με τα reality, χρήμα τσουλάει από παντού – από που δεν έχει σημασία – κι η ζωή είναι ωραία. Ειδικά, όταν δεν βλέπεις (;), δεν έχεις ιδέα (;), δεν σε νοιάζει (;) τί έρχεται.

Ανάμεσα στον glossy χαμό με τις εγχώριες ντίβες, απ’ το ’95, ένα εξώφυλλο με απίστευτο, σχεδόν ανεπεξέργαστο «κοντινό» στον Ίθαν Χωκ, με γκάμα συνεντεύξεων που ξεκινάει από την P.J.Harvey και φτάνει στην Ξανθή Περράκη και τον Ανδρέα Ευαγγελόπουλο(!), με κουβέντα με την πρώτη των πρώτων – εκείνων των Πανελληνίων – (καμιά φορά αναρωτιέμαι τί να ΄γινε αυτό το κορίτσι...).

 

ETHAN

Ίσως είναι η μόνη στάση στο αρχείο που δεν σηκώνει απορίες τύπου «τι σκατά σκεφτόμασταν τότε;». Αυτό που δεν σκεφτόμασταν, αυτό έγινε. Περίεργη άνοδος, πομπώδης πτώση, λίγη μελαγχολία, κάργα ρεαλισμός, φωτογραφίες και φωτογραφίσεις που έγιναν σχολή, σεμνοτυφίες μηδέν. "Μηδέν ένα", για την ακρίβεια.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Τα τελευταία χρόνια στράβωσαν πολλά. Το θέμα είναι ποιός έχει να χάσει τα περισσότερα.Όπως είχε πει ένα Έλληνας ο Σπάρτακος οι σκλάβοι δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους.