Ποιο είναι το πιο επιτυχημένο ελληνικό αγγλόφωνο τραγούδι στο youtube;

 Ποιο είναι το πιο επιτυχημένο ελληνικό αγγλόφωνο τραγούδι στο youtube; Facebook Twitter
Η Κατερίνα Παπαχρήστου των Tango with Lions, δημιουργός του τραγουδιού
2

Δεν είναι της Monika. Δεν είναι της Nανάς Μούσχουρη, ούτε και των Aphrodite’s Child, καλλιτεχνών δηλαδή που καυχιούνται δικαίως ότι είχαν διεθνή καριέρα. Μπορεί και να κάνουμε λάθος, όμως το δημοφιλέστερο σε views ελληνικό αγγλόφωνο τραγούδι στο youtube, είναι το “In a bar” των Tango with lions, που όπου να ‘ναι πλησιάζει τα έξι εκατομμύρια views.

 

 

Πώς έγινε αυτό; Πώς ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2011 και δεν έκανε ποτέ επιτυχία στα charts καμίας χώρας, ούτε και ακούστηκε τρομερά πολύ στη δικιά μας, πήρε τόσα clicks; 

Προφανώς με βοήθεια από το εξωτερικό. Η Κατερίνα Παπαχρήστου, πάντως, κεντρικό πρόσωπο των Tango with Lions και δημιουργός του μελαγχολικού αυτού τραγουδιού, δεν έχει ιδέα για το πώς και τι. Κι όταν την παίρνω τηλέφωνο, ξαφνιάζεται: «Δεν ξέρω λεπτομέρειες…. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το ανέβασε μια κοπέλα που έχει λογαριασμό στο youtube και λέγεται “tzortzinious”. Την είχα γνωρίσει σε κάποια φάση πριν από χρόνια. Μήπως θες να της στείλω»;

 Ποιο είναι το πιο επιτυχημένο ελληνικό αγγλόφωνο τραγούδι στο youtube; Facebook Twitter
Φωτο: Theo Vranas, Inner Ear Records

Της στέλνω εγώ, βρίσκοντας το e-mail της από τον λογαριασμό της. Και δύο μέρες μετά, η tzortzinious απαντάει: “Συνδυασμός πολλών παραγόντων. Το “In a bar” είχε την τύχη να βρίσκεται δίπλα σε ένα άλλο κομμάτι που είχα αναρτήσει ένα χρόνο πριν  και αριθμούσε ήδη κάποια εκατομμύρια views, με αποτέλεσμα οι ακροατές  εκείνου του κομματιού να προσανατολίζονται από τα προτεινόμενες επιλογές στους Tango with Lions. Σημαντικό ρόλο έπαιξε σίγουρα η φωτογραφία της όμορφης κοπέλας που κάθεται στο μπαρ και μαγνητίζει το βλέμμα, η ονομασία της μπάντας και ο τίτλος του κομματιού. Όλα αυτά σε κάνουν να θέλεις να πατήσεις το play. Σε δεύτερο χρόνο, άρχισε το μοίρασμα σε facebook, tumblr  και ιδίως  ανάμεσα στους χρήστες του YouTube. Tα μουσικά blogs ήρθαν σαν τρίτο κύμα, όταν είχε ήδη αυξηθεί ο όγκος της επισκεψιμότητας. Tέλος, εκείνο που κράτησε όσους πάτησαν πάνω στο βίντεο είναι η μουσική η ίδια - και αυτό είναι το ουσιώδες». Όσο για το πραγματικό όνομα και την ιδιότητα της tzortzinious: Τζωρτζίνα Κομνηνού, υπεύθυνη επικοινωνίας του ιντερνετικού σταθμού Innersound Radio.

Η διαδικτυακή επιτυχία του “In a bar”, βέβαια, είναι πρωτοφανής μόνο όσον αφορά τα αγγλόφωνα τραγούδια. Γιατί στα ελληνόφωνα, έχει κι αλλού πορτοκαλιές: Το «Δεν ταιριάζετε σου λέω» του Παντελή Παντελίδη, φλερτάρει αυτή τη στιγμή με τα 14 εκατ. views - σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το νούμερο του Παντελίδη γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν παρατηρήσει κανείς πως το “Love Interruption” του Jack White, για παράδειγμα (τραγούδι-χιτ ενός δημοφιλούς Αμερικανού ροκ σταρ, που κυκλοφόρησε επίσης το 2012 και ακούστηκε σε όλο τον κόσμο), έχει μόλις 10 εκατομμύρια views!

 

Συμπέρασμα; Η Ελλάδα ακούει youtube. Και στον κόσμο του youtube (που, ας μη γελιόμαστε, είναι το κύριο Μέσο πρόσβασης στη μουσική σήμερα), ο Παντελίδης είναι πιο δημοφιλής από τον Jack White…

 

To τραγούδι “In a bar” των Tango with Lions βρίσκεται στο άλμπουμ “Verba Time” που κυκλοφορεί από την Inner-ear. 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια