Διακόπηκε για τις 21 Απριλίου η δίκη για την υπόθεση Βατοπεδίου

Διακόπηκε για τις 21 Απριλίου η δίκη για την υπόθεση Βατοπεδίου Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
2

Η δίκη για την υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου διακόπηκε για τις 21 Απριλίου. Όπως αναφέρει το αθηναϊκό πρακτορείο, στη σημερινή ημέρα εκδίκασης, κατά την οποία ήταν προγραμματισμένη η έναρξη των μαρτυρικών καταθέσεων, το δικαστήριο ασχολήθηκε με την επίδραση των αποφάσεων των πολιτικών δικαστηρίων σε δίκες μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής και επιφυλάχθηκε να εξετάσει το σχετικό ζήτημα.

Μετά τη δευτερολογία του Δημοσίου και των συνηγόρων υπεράσπισης, προέκυψε προβληματισμός στην έδρα ως προς το νόμιμο της παραστάσεως του Δημοσίου από τη θέση του πολιτικώς ενάγοντος.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους της Μονής, οι 18 αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων τη δικαιώνουν πλήρως στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης και όχι μόνον στο αστικό, στο οποίο ως προς τη νομιμότητα των ανταλλαγών έχει δικαιωθεί η Μονή, με εξαίρεση πέντε περιπτώσεις ακινήτων, όπου «για τυπικούς λόγους, οι ανταλλαγές δεν ισχύουν, και όπου και πάλι τα δικαστήρια φαίνεται ότι αναγνωρίζουν άγνοια της Μονής για τα τυπικά αυτά ελαττώματα». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι συνήγοροι τόνισαν ότι «όλες οι αστικές αποφάσεις απορρίπτουν αγωγές αποζημίωσης του Δημοσίου κατά της Μονής, με το σκεπτικό ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι μοναχοί δεν συνιστούν παράνομες πράξεις».

Η Μονή εμμένει στην ένσταση της αποκλειστικής υπαιτιότητας του Δημοσίου -ενώ συνήγοροι άλλων κατηγορουμένων ζητούν αποβολή του- για την όποια τυχόν ζημιά αυτό επικαλείται, δεδομένου ότι το 2008 του χορήγησε πληρεξουσιότητα να ανακτήσει τα ακίνητα και εκείνο αρνήθηκε.

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM
Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

Ελλάδα / Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

«Διαβάζω ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα», ξεκαθαρίζει η υπουργός
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το Δημόσιο επί Καραμανλή αρνήθηκε να υπηρετήσει το συμφέρον του, προς όφελος της Μονής. Το έπραξε όμως αυτό νομίμως, καθώς νομίμως εκπροσωπείται από την πολιτική ηγεςία. Γιατί το έπραξε αυτό; Πες, από ευσέβεια... Σαφώς όμως δεν υπηρετήθηκε το Δημόσιο συμφέρον από κείνους που είχαν αυτό το καθήκον. Ψηφίζεις Αριστερά, από το 1996 υπάρχουν επερωτήσεις του Δραγασάκη στη Βουλή για το Βατοπέδι, και σου προκύπτει πάλι Καραμανλής. Μέχρι και με το Ρουσσόπουλο ακούω ότι συζητά ο Τσίπρας το θέμα των ΜΜΕ.