Πρωτοβουλίες ΥΠΕΘΑ για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Πρωτοβουλίες ΥΠΕΘΑ για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων Facebook Twitter
Φωτογραφία από τη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
8

Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σύσκεψη στο υπουργείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων και αντικείμενο «την προώθηση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και επανορθώσεων σε συνδυασμό με τον αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στον πυρήνα των πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται «βρίσκεται η εκτίμηση, πως, στις σημερινές συνθήκες, η εθνική ιστορική μνήμη αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της ίδιας της Εθνικής Άμυνας, τόσο σαν έννοια όσο και σαν περιεχόμενο».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θα προωθηθούν περιλαμβάνονται «πολύμορφες εκδηλώσεις στην Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχουν υποστεί τις ναζιστικές θηριωδίες αλλά και σε τόπους όπου έδρασε Εθνική Αντίσταση συνεχίζοντας την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Στρατού απέναντι στα ιταλικά και τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής».

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνει ότι η προώθηση του στόχου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα συνδέεται άμεσα και με μια παράλληλη εκστρατεία αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης και αντιναζιστικής-αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς τόσο στα σχολεία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ως πρώτο βήμα για αυτό το σκοπό εξετάζεται η έκδοση και διανομή σε σχολεία και στρατόπεδα ειδικού εντύπου.

Πρωτοβουλίες ΥΠΕΘΑ για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων Facebook Twitter
Φωτογραφία από τη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Όπως τονίστηκε οι ελληνικές διεκδικήσεις απέναντι στη Γερμανία δεν είναι απλά μια διμερής διαφορά αλλά ένα διεθνές ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τις γερμανικές οφειλές αλλά και την ενεργοποίηση του απόδημου ελληνισμού για το σκοπό αυτό. Επίσης έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το αίτημα του επαναπατρισμού των αρχαιολογικών θησαυρών που αρπάχτηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται είναι η πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο, εκθέσεων σε κεντρικούς σταθμούς των μετρό της Αθήνας, εκδήλωση στο ΥΠΕΘΑ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και εκδηλώσεις στις παραγωγικές σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων, Ικάρων). Επίσης θα υπάρχει συμμετοχή με περίπτερο προβολής των ελληνικών διεκδικήσεων, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Μόσχα στη μεγάλη γιορτή για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης όπου θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών αναμένεται να συμβάλλουν εκτός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ θα υπάρχει συμβολή και από το υπουργείο Οικονομικών.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ο Στέφανος Ληναίος, ο Γιάννης Μαύρος, ο Αριστομένης Συγγελάκης, ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος και η Χριστίνα Σταμούλη. Επίσης συμμετείχαν ο ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας, διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, η Βικτωρία Αναγνώστη και ο Γρηγόρης Καλομοίρης από ΑΔΕΔΥ, ο Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης πρόεδρος της ΟΛΜΕ, η Ολγα Ζαχαριάδου αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και η Αγγέλικα Σαπουνά από υπουργείο Παιδείας.

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί νέα προσφυγική κρίση όπως του 2015

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιπτώσεις από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πολιτική / Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων για τον επαναπατρισμό πολιτών

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
THE LIFO TEAM