Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Nalyssa Green*

Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Nalyssa Green* Facebook Twitter
1

Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Nalyssa Green* Facebook Twitter

Στο σαλόνι μας υπήρχε το πικ απ και οι δίσκοι των γονιών μου. Μια αξιοπρεπής συλλογή που περιείχε δίσκους διαφόρων ειδών. Beatles, Πυξ Λαξ, Abba, Tσιτσάνης, Rimsky Korsakov, Credence Clearwater Revival, Πάριος, Dave Brubeck, A-ha, Bee Gees,The Poll, Beethoven, Barbra Streisand...  Πέρασα από όλα όσο μεγάλωνα. Το μεγαλύτερο και -από όσο μπορώ να θυμηθώ -το πρώτο κόλλημα μου ήταν το Dark side of the moon των Pink Floyd.

 

Περιέργως, μεγάλη ικανοποίηση μου δημιούργησε και η διασκευή του εν λόγω δίσκου από τους Flaming Lips. Στην αρχή, πριν ακούσω, ήμουν διστακτική για το εν λόγω εγχείρημα (ποιος θέλει να του πειράξουν κάτι που του φαίνεται τέλειο;)

Ώρες χαμένη σ’αυτό το δίσκο. Απλά ακούγοντας. Καθισμένη στον καναπέ. Να σηκώνομαι για να αλλάξω πλευρά, ή για να ξεκολλήσω τη βελόνα που πάντα κολλούσε στο τέλος του Money. Αυτό που με μάγευε ήταν ότι μετά από άπειρες ακροάσεις πάντα έβρισκα κάτι καινούριο να παρατηρήσω, κάποιον ήχο που άκουγα για πρώτη φορά, κάθε φορά κάτι καινούριο να νιώσω, να σκεφτώ, κι ας ήξερα όλο το δίσκο απέξω και ανακατωτά μετά από αμέτρητες ακροάσεις.

Η σχέση μου με αυτό το δίσκο ξεκίνησε όταν ήμουν παιδί, κάπου στο δημοτικό αλλά εντάθηκε από τότε που μπήκα στην εφηβεία. Και επέμεινε. Ακόμα καταφεύγω μια στο τόσο σε αυτόν. Είναι τόσο οικείος. Κομμάτι μου. Πάντα όταν επιστρέφω νιώθω θαλπωρή. Σα να συναντώ τον παλιό μου εαυτό και να του κρατώ το χέρι.

Περιέργως, μεγάλη ικανοποίηση μου δημιούργησε και η διασκευή του εν λόγω δίσκου από τους Flaming Lips. Στην αρχή, πριν ακούσω, ήμουν διστακτική για το εν λόγω εγχείρημα (ποιος θέλει να του πειράξουν κάτι που του φαίνεται τέλειο;). Παρόλα αυτά απόλαυσα αυτήν τη ματιά πάνω στα τραγούδια που αγαπώ, μου έδωσε μια φρέσκια, πιο ελαφριά -για κάποιο λόγο- διάσταση σε συνθέσεις με τις οποίες συνδέομαι τόσο βαθιά. (ειδικά το great gig in the sky με Peaches.)

Το φεγγάρι με μαγεύει. Με τραβάει πολύ. Να το κοιτάξω, να το σκεφτώ, να το παρακολουθήσω, όπως αυτό με παρακολουθεί ανέκαθεν. Πάντα με ενδιέφερε. Από μικρή. Δεν ξέρω αν φταίει αυτός ο δίσκος γι αυτό. Ή αν αυτό φταίει για τη σχέση μου με αυτό το δίσκο. Μπορεί και να είναι άσχετα. Απλά το καταθέτω. Ζήτω η σκοτεινή πλευρά του.

 

 ________________

* Η Nalyssa Green υπογράφει τη μουσική της παράστασης "Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ" του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, που ξεκινάει στο Εθνικό Θέατρο στις 19 Νοεμβρίου. Περισσότερα για την Nalyssa Green στην σελίδα της στο Facebook


To Snow μέσα απο το άλμπουμ της "The Seed"

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Deadly Festivals

Μουσική / 9 φορές που το πάρτι μετατράπηκε σε εφιάλτη

Πάμε σε συναυλίες και φεστιβάλ για να περάσουμε καλά - δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Πράξεις βίας που έχουν σημειωθεί σε διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν πως η ασφάλεια των συμμετεχόντων δεν μπορεί να είναι μια τεχνική υποσημείωση αλλά το θεμέλιο κάθε πολιτιστικής συγκέντρωσης.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η ηλεκτρονική μουσική δεν είναι απολιτίκ - ή τουλάχιστον δεν ήταν

Μουσική / Η ηλεκτρονική μουσική δεν είναι απολιτίκ - ή τουλάχιστον δεν ήταν

Μέσα σε ένα παγκόσμιο σκηνικό βίας, πολέμων και γενοκτονιών, η ηλεκτρονική μουσική καλείται να ξαναβρεί τη χαμένη της τιμή, ανακτώντας τον άμεσο, ενωτικό και απελευθερωτικό της χαρακτήρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
«Έπαθα νευρολογική διαταραχή, είχα αυτοκτονικές σκέψεις» - Κι εκεί γεννήθηκε ο Ivy Robins

Μουσική / Πέτρος Βεντουρής: «Έγραψα τραγούδια για να μην πεθάνω»

Όταν ο Πέτρος Βεντουρής βυθίστηκε στη σιωπή της κατάθλιψης λόγω μιας νευρολογικής ασθένειας, γεννήθηκε ένας άλλος εαυτός, ο Ivy Robins. Περνώντας μέσα από το σκοτάδι, την απώλεια και την ψυχοθεραπεία, βρήκε στη μουσική τον τρόπο να ξανασταθεί στα πόδια του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Φεστιβάλ Ελάτειας: Εκεί που η μουσική στήνει φωλιά κάτω απ’ τα πλατάνια εδώ και 12 χρόνια

Φεστιβαλ Ελάτειας / «Δεν ήταν φεστιβάλ, δεν υπήρχε σκηνή, ούτε πρόγραμμα»

Ξεκίνησε ως ένα πάρτι στο δάσος. Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, το Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας έχει γίνει σημείο αναφοράς για όσους πιστεύουν στη δύναμη της κοινότητας, της αυθεντικότητας και της μουσικής που ενώνει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ

σχόλια

1 σχόλια