Νύχια - μαλλιά

Facebook Twitter
6

 

Στην αρχή ήταν απλώς μία ενόχληση στο αυτί. Ούτε ενόχληση ακριβώς. Περισσότερο μια διαπίστωση ότι τραβάει πολύ τα φωνήεντα, ότι οι λέξεις υποφέρουν εκεί κοντά στη λήγουσα.

Μετά ήρθε η υπογράμμιση. Κάθε φορά που υπήρχε υποψία άρρενος πληθυσμού – στο café, στο διάλειμμα για τσιγάρο, στο γραφείο – η μπλούζα έπαιρνε τον κατήφορο, ανέτειλε ο ένας ώμος και «ανέβαινε» οκτάβα στην όποια κουβέντα.

Και πιο μετά, κάθε μέρα και μία ρετρό έκπληξη: από το passé, αλλά μάλλον αιώνια πιασάρικο παίξιμο του χεριού με τα μαλλιά, από το μάσημα της τσιχλας με – το ζόρι αισθησιακό – ανοιχτό στόμα, από το τσεκάρισμα του κραγιόν και στη λαμαρίνα του ψυγείου στο κυλικείο... Ένα ισοβιο άγχος κακής λήψης, χωρίς να φαίνεται πουθενά φωτογραφικός φακός.

Τη μέρα που λιποθύμησε (ζέστη και μόνιμη δίαιτα δεν κάνουν ακριβώς καλή παρέα), στις τουαλέτες έλαβε χώρα μία σουρεάλ ανάσταση. Συνήλθε εκνευρισμένη, σχεδόν γρατζουνώντας τη συνάδελφο που είπε να τη συνεφέρει δροσίζοντας της το κεφάλι με λίγο νερό.

«Είσαι τρελή; Θα κατσαρώσουν!», ούρλιαξε και λιποθύμισε ξανά.

Όχι νερό στα μαλλιά και το πρόσωπο, όχι ζόρικες επιφάνειες στα νύχια, όχι στον ήλιο, όχι 3 γεύματα τη μέρα, όχι προβλήματα και στενοχώριες, όχι πολιτικά, όχι αναλύσεις, «φυσικά-και – ξέρω- ποιός- είναι- ο - Σακελλαρίδης», μόνο ποτάκια, τσαντάκια, μανόν και ψηλοτάκουνα, «φυσικά και ξέρω ποιος είναι ο Ρεμπώ», μην μας πουν κι αγράμματες, «τι εννοείς δεν βλέπει Μενεγάκη;».

 

Και πολύ πιο μετά άνοιξε η Κερκόπορτα σ’ έναν περίεργα εξαγριωμένο «γυναικείο»  κόσμο, ένα σύμπαν στο οποίο υπάρχει κάποια μόνο αν είναι πολύ γλυκιά, πολύ θηλυκή, πολύ πριγκίπισσα, με το κάθε τσίνορο να στέκεται νευρωτικά στη θέση του, η κάθε στάση (στο café, στο γραφείο, στον οδοντίατρο) να είναι πόζα για φωτογραφία, το κάθε πλάνο να θυμίζει λίγο από τηλεοπτικό σετ, λίγο από περιοδικό μόδας.

 

Μία μικρή αποτελεσματική δικτατοριούλα που κάνει ηλεκτροπληξιούλες στις ατέλειες, στις κοιλίτσες, στα στραβά δόντια, στις ρυτίδες και στις άσπρες τρίχες, στους πόνους και στα παράπονα, μία χώρα που η ευτυχία και η ομορφιά (;) είναι οι μόνες έγνοιες. Οι άλλοι, ας πεθάνουν. Ή απλώς, ας μη φαίνονται.

 

Κι Εκείνη θέλει να φαίνεται. Μόνο από το καλό της προφίλ. Δεν τρώει (ποτέ) μπροστά στους άλλους, δεν ιδρώνει ποτέ, διαφωνεί με τακτ, σήμερα έχει μανικιούρ – πεντικιούρ – αποτρίχωση,αύριο σολάριουμ, μεθαύριο θα περάσει «ρίζα»  και οι εβδομάδες θα κλείνουν με «φίλη», «κοριτσάκι μου», «αγάπη», «κουκλάρα», σερφάρισμα σε προσφορές μεγάλων οίκων με τεράστια luxuries, «βουτιές» σε ροζ εξώφυλλα και ενημερώσεις για πλαστικές, «τι πειράζει κάτι που θα με κάνει να νιώσω καλύτερα;», «πώς είμαι; Πώς φαίνομαι; Πόσο με κάνεις; Τι-εννοείς- δεν – έχεις – καθρεφτάκι;».

 

Δεν περνάει (ποτέ) καλά. Εκτός κι αν την κοιτάνε όλοι. Εκτός κι αν αρέσει σε όλους. «Αυτό δεν σημαίνει το να ‘σαι θηλυκό;»(!). Θα ζήσει όπως οι stars. «Κακό είναι;». Δεν θα γεράσει ποτέ, δεν θα εγκαταλείψει τα όπλα, θα είναι πάντα «μάχιμη».  Μπορεί να κατοικήσει μέσα στα περιοδικά, να εργάζεται κοπιωδώς για ν' αποκτήσει gap ανάμεσα στα πόδια, να ζήσει για πάντα ανάμεσα σε τσάντες, εξτένσιονς, λαδάκια για τα μαλλιά, ζώδια και νύχια "χτιστά". 

Υπέροχα πράγματα, κόσμος φωτεινός, εύτακτης αταξίας, νύχια – μαλλιά – νιαουρητά, σαν αντίβαρο στο μπλεγμένο που ζούμε, σαν ένα κακοφορμισμένο, παρερμηνευμένο «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα πρότυπα highλίκια του lifestyle, σα να μην πέρασε ούτε μήνας με απλήρωτα ενοίκια και κομμένο ρεύμα, «κάπου θα βρούμε 2 χιλιαρικάκια, φίλη, για λίγη Μύκονο!».

Και Εκείνη, δεν είναι μία. Δεν είναι κάποια. Είναι ιδέα. Τρόπος ζωής. Τηλεόραση, βιβλία και ραδιόφωνο, «πλαστικά» όνειρα σε τιμή quiz. Το λες και κίνημα: Νύχια – μαλλιά.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Λίγο υπερβολικό το άρθρο...Ναι, δυστυχώς υπάρχουν αυτές οι γυναικες και κυκλοφορούν ανάμεσά μας..Πάντα υπήρχαν, πάντα θα υπάρχουν..Είτε διανύεις περίοδο κρίσης, είτε διανύεις περίοδο ανάκαμψης αυτές ασχολούνται με το φαίνεσθαι..Αυτό είναι ο άνθρωπος παιδιά, ένα πλάσμα με αδυναμίες..Προσωπικά δεν μου κάνει εντύπωση πιά, αποφεύγω τέτοιους τύπους ανθρώπων και τέλος!Και κάτι ακόμα για τους άντρες που κράζουν τις λολίτες και τα νυμφίδια.......αφού αυτές προσέχουμε και ξερογλυφόμαστε ρε...Αν όχι για σχέση, σίγουρα πάντως για σεξ....sad but true!
Ηταν ισως η πιο προσεγμενη περιγραφη της μεσης νεοελληνιδας.. Μακαρι να εβλεπαν κι αλλοι την πραγματικη οψη της σαπιλας πισω απο το τειχος ομορφιας που χτιζουν μερικες, προκειμενου να κρυψουν ανασφαλειες, φοβιες, κομπλεξ. Και μακαρι οι ιδιες γυναικες να γινονταν πιο ρεαλιστριες και να απολαμβαναν τη ζωη που εχουν χωρις ολο αυτο το πατιρντι. Εξαλλου, οσο ομορφη και αψογη (προσπαθει να) ειναι καποια, δεν την καθιστα αυτοματα και πολο ελξης των παντων. Μερικα κρυφα βλεματα ναι αλλα περα απο αυτο περα απο δεος και ανελπιδο ποθο δεν προκαλει τιποτα παραπανω. Και στην τελικη δεν νομιζω οτι καποιος αντρας θα αντεχε με μια υστερικη που η ανωτερη μορφη επικοινωνιας μαζι της θα ηταν το αρθρο του Κοσμοπολιταν. κριμα...ειλικρινα κριμα...