ΠΟΥ: 3,3 εκατομμύρια θάνατοι από αλκοόλ το 2012

ΠΟΥ: 3,3 εκατομμύρια θάνατοι από αλκοόλ το 2012 Facebook Twitter
11

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις τάσεις χρήσης αλκοόλ σε 194 χώρες.

Μόνο μέσα στο 2012 σημειώθηκαν 3,3 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως, ενώ το 16% των ανθρώπων στον πλανήτη καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ. 

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε άνθρωπος στον πλανήτη, από 15 ετών και πάνω, πίνει κατά μέσο όρο 6,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ κάθε χρόνο.

Η Ευρώπη είναι στην κορυφή της λίστας με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ ανά κεφαλή, συγκεντρώνοντας περίπου το 25,7% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Το μόνο ενθαρρυντικό για τη Γηραιά Ήπειρο είναι ότι τουλάχιστον η κατανάλωση δεν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις -όπως στην Ασία και τις περιοχές του δυτικού Ειρηνικού- αλλά παραμένει σταθερή τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στις υπόλοιπες ηπείρους, οι Καναδοί έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ σε όλη την Αμερική – αντίστοιχο της Ευρώπης, ενώ χαμηλή είναι η κατανάλωση στη Β. Αφρική, στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια τα ποσοστά ανεβαίνουν.

Από χώρες στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ρωσία και ακολουθούν οι "γείτονες" Λευκορώσοι και Ουκρανοί.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γυρεύει μια Γιαπωνέζα ποδοσφαιρίστρια στην Αθήνα;

Living / Τι γυρεύει μια Γιαπωνέζα ποδοσφαιρίστρια στην Αθήνα;

Η Νανάκο Κομπαγιάσι μεγάλωσε σε μια επαρχία της Ιαπωνίας, έπαιξε ποδόσφαιρο στο πιο υψηλό επίπεδο, τα παράτησε, αφοσιώθηκε στη δουλειά της, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει, στην Ευρώπη αυτήν τη φορά. Και η ζωή την έβγαλε στο Περιστέρι.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Το HR του 2026: Όπου το AI και ο άνθρωπος συνεργάζονται

Living / Το HR του 2026: Όπου το AI και ο άνθρωπος συνεργάζονται

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πια εργαλείο. Το 2026, στο HR γίνεται στρατηγικός παίκτης. Όχι για να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, αλλά για να αλλάξει ριζικά το πώς οι οργανισμοί παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
Αντιμετωπίζοντας τους εφιάλτες μας

Living / Αντιμετωπίζοντας τους εφιάλτες μας

Ένα νέο βιβλίο καταγράφει την εξέλιξη της επιστήμης των ονείρων τον τελευταίο αιώνα, διαβεβαιώνοντάς μας ότι παρότι οι εφιάλτες μάς επηρεάζουν σε συναισθηματικό επίπεδο, δεν χρειάζεται να υποφέρουμε από αυτούς για πάντα.
THE LIFO TEAM
Ακαδημία «Λέοντες»: Ένα βράδυ στον Πειραιά με σπαθιά και βυζαντινές πανοπλίες

Living / Ένα βράδυ στον Πειραιά με σπαθιά και βυζαντινές πανοπλίες

Παρακολουθήσαμε μια προπόνηση των «Λεόντων», μιας ακαδημίας ιστορικών ευρωπαϊκών πολεμικών τεχνών, και ανακαλύψαμε τα μυστικά ενός αθλήματος που ισορροπεί μεταξύ Ιστορίας και σωματικής άσκησης.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Να απαγορευτεί λοιπόν το beneficial όταν καταναλώνεται με το σωστό τρόπο αλκοόλ επειδή κάποιοι είναι binge drinkers. Αλλά να επιτραπούν τα πολύ λιγότερο διαδεδομένα ναρκωτικά τα οποία είναι παντού και πάντα επιζήμια θεωρώντας πως οι θάνατοι δεν πρόκειται να αυξηθούν και αυτό παρά την μεγαλύτερη διάδοση τους!Πιάσε μια κοκαΐνη και μια ηρωίνη τώρα λέμε!
Αν κοιτάμε τα στοιχεία της σελίδας http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/alcohol/by-country/ τότε πώς -χονδρικά πάντοτε- συνδυάζεται π.χ. το 1,1/100.00 της Βρετανίας, με τα κάτωθι στοιχεία:http://www.ons.gov.uk/ons/rel/subnational-health4/alcohol-related-deaths-in-the-united-kingdom/2012/stb---alcohol-related-deaths-in-the-united-kingdom--registered-in-2012.html (8.367 θάνατοι επί του συνόλου του πληθυσμού 1-75+, approx. 63.182.000)? Κάπου το χάνω.
Μεγάλος αριθμός αλλά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των καταναλωτών αλκοολούχων. Μεγαλύτερος ή τουλάχιστον συγκρίσιμος ο αριθμός εκείνων που πεθαίνουν από σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα (2.5εκ μόνο από AIDS) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε το σεξ.
Συμφωνώ απόλυτα: "responsible drinking" [τώρα όσον αφορά τις σχετικές έρευνες μάλλον τις παίρνω "with a pinch of salt", καθώς μία τα λένε έτσι μία λένε γιουβέτσι, αναλόγως τα μποφόρ (βλ. επίσης καφές/καφεΐνη και λοιπές ουσίες)].Πάντως είναι, σαφώς, και κούλτουραλ θέμα (βλ. Ρωσία κ.λπ.)
Δες και αυτό"TO JUDGE by national averages, Belarus, Moldova and Russia are the biggest drinkers in the world, quaffing between 15 to 18 litres per adult annually, according to the World Health Organisation in a new report. But those figures only tell part of the story. Not everyone drinks. When abstainers are excluded the national averages look extremely different. " (δικό μου σχόλιο: ακόμα χειρότερα για τους Ρώσους και τους Μολδαβούς)http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2014/05/daily-chart-8
Χμμ... ενδιαφέρον, αλλά θα ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρον αν είχε σε συνδυασμό και τα alcohol related deaths γι' αυτές τις χώρες, (γιατί, για επιπρόσθετους λόγους, μπορεί να μην είναι ακριβώς αναλογικά τα νούμερα)[Παρεμπιπτόντως εχουμε 780.000 από το Chad (σε σύνολο περίπου 10.5 εκ) που πίνουν 34 λίτρα μ.ο. και 81.104.280 (αν τα υπολογίζω σωστά) από τη Ρωσία (σε σύνολο περίπου 143,7 εκ) που πίνουν 22 λίτρα μ.ο.].
alcohol related deaths για κάθε χώρα εδώ =>http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/profiles/en/Ενδέχεται να μην συνδέονται στενά αφού τα προηγούμενα δεδομένα αφορούν μέσους και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η μέση κατανάλωση όλων εκείνων που πίνουν όσο ο αριθμός εκείνων που πίνουν πάνω από κάποια ποσότητα/που διαθέτουν drinking habits που θεωρούνται επιζήμια