ΠΟΥ: 3,3 εκατομμύρια θάνατοι από αλκοόλ το 2012

ΠΟΥ: 3,3 εκατομμύρια θάνατοι από αλκοόλ το 2012 Facebook Twitter
11

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις τάσεις χρήσης αλκοόλ σε 194 χώρες.

Μόνο μέσα στο 2012 σημειώθηκαν 3,3 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως, ενώ το 16% των ανθρώπων στον πλανήτη καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ. 

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε άνθρωπος στον πλανήτη, από 15 ετών και πάνω, πίνει κατά μέσο όρο 6,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ κάθε χρόνο.

Η Ευρώπη είναι στην κορυφή της λίστας με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ ανά κεφαλή, συγκεντρώνοντας περίπου το 25,7% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Το μόνο ενθαρρυντικό για τη Γηραιά Ήπειρο είναι ότι τουλάχιστον η κατανάλωση δεν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις -όπως στην Ασία και τις περιοχές του δυτικού Ειρηνικού- αλλά παραμένει σταθερή τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στις υπόλοιπες ηπείρους, οι Καναδοί έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ σε όλη την Αμερική – αντίστοιχο της Ευρώπης, ενώ χαμηλή είναι η κατανάλωση στη Β. Αφρική, στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια τα ποσοστά ανεβαίνουν.

Από χώρες στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ρωσία και ακολουθούν οι "γείτονες" Λευκορώσοι και Ουκρανοί.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Gen Z δεν θέλει να γίνει διάσημη. Θέλει απλώς να την αφήσουν ήσυχη

Πολιτισμός / Η Gen Z δεν θέλει να γίνει διάσημη. Θέλει απλώς να την αφήσουν ήσυχη

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι μόνο το 9% των νέων κάτω των 30 θέλει να γίνει διάσημο, ενώ το 79% προτιμά την ιδιωτικοτητά του. Μετά από δύο δεκαετίες reality TV, influencers, screenshots και μόνιμης ψηφιακής έκθεσης, η φήμη δεν μοιάζει πια με όνειρο.
THE LIFO TEAM
Η σχέση των Ελλήνων με το τατουάζ

Guest Editors / To 17% των Ελλήνων έχει τατουάζ. Γιατί το κάνουν;

Ποιος αποφασίζει τελικά για το σώμα μας; Το άτομο ή οι κοινωνικοί κανόνες; Με αφορμή νέα πανελλαδική έρευνα, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ, παρουσιάζει τα δεδομένα και αναλύει τι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία και τι παραμένει ίδιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Ζούμε, ρε! / Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Πώς η μόδα μπορεί να γίνει σύμμαχος της αυτονομίας; Πώς επιλέγεις ρούχα όταν είσαι τυφλός; Η σχεδιάστρια Ευγενία Μητροσύλη μιλά για την προσβασιμότητα, την τεχνολογία και τη δύναμη της ορατότητας.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Mπήκαμε πρώτοι στο ολοκαίνουργιο Κλακάζ

Sneak preview / Aυτό είναι το «Κλακάζ», το νέο μαγαζί της Αβραμιώτου. Προβλέπεται γ^%μάτο.

Πάνω στις στάχτες του six d.o.g.s., στην Αβραμιώτου πάντα, γεννιέται η νέα, ενδιαφέρουσα κόλαση του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου. Είναι πολυεπίπεδη, ποικιλόμορφη και γεμάτη ενέργεια. Την βλέπετε πρώτοι.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Αθλητισμός / Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Μπήκαμε στο πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που φτιάχτηκε στην Ελλάδα και θυμηθήκαμε γιατί ο Σπόρτιγκ ήταν, είναι και θα είναι μία από τις σπουδαιότερες ομάδες της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πώς φροντίζεις 600 κυψέλες στο νησί της Καρπάθου;

Lifo Picks / Με θυμάρι, δεντρολίβανο και αγριολούλουδα, χιλιάδες μέλισσες στην Κάρπαθο φτιάχνουν το μέλι του Βαγγέλη

Ο μελισσοκόμος Βαγγέλης Γεργατσούλης μας ξεναγεί σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από τη φροντίδα των κυψελών μέχρι την εξαγωγή και την προετοιμασία του λαχταριστού μελιού.
THE LIFO TEAM
Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Living / Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Δεν είναι μόδα, ούτε μια μακάβρια συνήθεια, αλλά μια απρόσμενα πρακτική μέθοδος για να κάνεις ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα: να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, να βάλεις σε τάξη τις υποχρεώσεις σου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Να απαγορευτεί λοιπόν το beneficial όταν καταναλώνεται με το σωστό τρόπο αλκοόλ επειδή κάποιοι είναι binge drinkers. Αλλά να επιτραπούν τα πολύ λιγότερο διαδεδομένα ναρκωτικά τα οποία είναι παντού και πάντα επιζήμια θεωρώντας πως οι θάνατοι δεν πρόκειται να αυξηθούν και αυτό παρά την μεγαλύτερη διάδοση τους!Πιάσε μια κοκαΐνη και μια ηρωίνη τώρα λέμε!
Αν κοιτάμε τα στοιχεία της σελίδας http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/alcohol/by-country/ τότε πώς -χονδρικά πάντοτε- συνδυάζεται π.χ. το 1,1/100.00 της Βρετανίας, με τα κάτωθι στοιχεία:http://www.ons.gov.uk/ons/rel/subnational-health4/alcohol-related-deaths-in-the-united-kingdom/2012/stb---alcohol-related-deaths-in-the-united-kingdom--registered-in-2012.html (8.367 θάνατοι επί του συνόλου του πληθυσμού 1-75+, approx. 63.182.000)? Κάπου το χάνω.
Μεγάλος αριθμός αλλά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των καταναλωτών αλκοολούχων. Μεγαλύτερος ή τουλάχιστον συγκρίσιμος ο αριθμός εκείνων που πεθαίνουν από σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα (2.5εκ μόνο από AIDS) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε το σεξ.
Συμφωνώ απόλυτα: "responsible drinking" [τώρα όσον αφορά τις σχετικές έρευνες μάλλον τις παίρνω "with a pinch of salt", καθώς μία τα λένε έτσι μία λένε γιουβέτσι, αναλόγως τα μποφόρ (βλ. επίσης καφές/καφεΐνη και λοιπές ουσίες)].Πάντως είναι, σαφώς, και κούλτουραλ θέμα (βλ. Ρωσία κ.λπ.)
Δες και αυτό"TO JUDGE by national averages, Belarus, Moldova and Russia are the biggest drinkers in the world, quaffing between 15 to 18 litres per adult annually, according to the World Health Organisation in a new report. But those figures only tell part of the story. Not everyone drinks. When abstainers are excluded the national averages look extremely different. " (δικό μου σχόλιο: ακόμα χειρότερα για τους Ρώσους και τους Μολδαβούς)http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2014/05/daily-chart-8
Χμμ... ενδιαφέρον, αλλά θα ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρον αν είχε σε συνδυασμό και τα alcohol related deaths γι' αυτές τις χώρες, (γιατί, για επιπρόσθετους λόγους, μπορεί να μην είναι ακριβώς αναλογικά τα νούμερα)[Παρεμπιπτόντως εχουμε 780.000 από το Chad (σε σύνολο περίπου 10.5 εκ) που πίνουν 34 λίτρα μ.ο. και 81.104.280 (αν τα υπολογίζω σωστά) από τη Ρωσία (σε σύνολο περίπου 143,7 εκ) που πίνουν 22 λίτρα μ.ο.].
alcohol related deaths για κάθε χώρα εδώ =>http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/profiles/en/Ενδέχεται να μην συνδέονται στενά αφού τα προηγούμενα δεδομένα αφορούν μέσους και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η μέση κατανάλωση όλων εκείνων που πίνουν όσο ο αριθμός εκείνων που πίνουν πάνω από κάποια ποσότητα/που διαθέτουν drinking habits που θεωρούνται επιζήμια