Είναι επίσημο: Η Ελλάδα ανακοίνωσε έξοδο στις αγορές

Είναι επίσημο: Η Ελλάδα ανακοίνωσε έξοδο στις αγορές Facebook Twitter
12

Την έξοδο της χώρας στις αγορές για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, από την  υπαγωγή δηλαδή στο μνημόνιο, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Υπ. Οικονομικών.

Η ανακοίνωση αναφέρει απλώς ότι δόθηκε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για πενταετή τιμολογιακή έκδοση και πως η έκδοση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

Σημειώνει, επίσης, το υπουργείο  Οικονομικών ότι «η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο, Πέμπτη,  και θα αφορά ποσό 2,5 δις ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί κάτω από το 5,3%.

Ανάδοχοι στην έξοδο είναι γνωστοί οίκοι, όπως η Γκόλτμαν Σάκς, η Μέριλ Λίντς αλλά και η Ντόιτσε Μπανκ, κάτι που για τους αναλυτές εγγυάται την επιτυχία του εγχειρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Απριλίου του 2010, όταν οι αγορές είχαν πετάξει έξω την Ελλάδα, η χώρα είχε δανειστεί με  επταετές ομόλογο 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,9%. Τότε το χρέος της χώρας ήταν 120%, ενω σήμερα είναι στο 171,8%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου:

"Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο.  Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον. "

 

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
H έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα είναι επιτυχημένη. ΄Oχι γιατί η οικονομία μας σώθηκε και ο Σαμαράς μα έβγαλε από την κρίση. Θα είναι επιτυχημένη όπως ήταν και η έκδοση της Ιρλανδίας τον περασμένο Δεκέμβριο και όπως είναι επιτυχημένες και με συνεχώς μειωμένο κόστος δανεισμού οι εκδόσεις ομολόγων για Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία. O λόγος έγκειται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας. Πρόσφατα, ο Nτράγκι επανέλαβε ότι θα στηρίξει το ευρώ με κάθε κόστος και κάθε μέσο, ακόμη και μη συμβατικό.. και η ΕKT εξετάζει πως να κόψει χρήμα (money easing), περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού. Mην έχετε αμφιβολία που θα διοχετευτεί αυτό το χρήμα: στην αγορά ομολόγων, και δη χωρών που χρειάζονται στήριξη όπως η δική μας. H Ελλάδα επομένως προσφέρει αίφνης επενδυτική ευκαιρία για επιτόκιο πέριξ του 5% με μηδενικό κόστος σ.σ. με την εγγύηση Nτράγκι! Aυτή την εξέλιξη προσωπικά τη βλέπω πολύ θετικά και ως μια πρώτη.. έμμεση νίκη των λαών. Aφού τα αδιέξοδα προγράμματα λιτότητας διόγκωσαν τη φτώχεια και την ανεργία και αφού η διαφαινόμενη γενική ισχυροποίηση της ευρωσκεπτικιστικής ψήφου στις εκλογές του Mαίου απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όλοι, και πρωτίστως η Γερμανία, αναγκάζονται την ύστατη στιγμή να κάνουν υποχωρήσεις για να αποφύγουν την κατάρρευση και να διασώσουν την παρτίδα. Συναινούν επομένως σε προγράμματα της ΕKT που προηγουμένως απέρριπταν. Aυτές οι παλινωδίες ασφαλώς δημιούργησαν και συνεχίζουν να γεννούν τεράστιες ευκαιρίες πλουτισμού στους ανά τον κόσμο μεγαλοεπενδυτές και κερδοσκόπους την ίδια στιγμή που οι πολλοί ματώνανε. Ωστόσο, όπως κι αν το δει κανείς, προχωράμε πλέον σε μια ντε φάκτο αμοιβαιοποίηση των χρεών, σε ένα προάγγελο δηλ. ενός ντε φάκτο μηχανισμού ευρωομολόγων που ήταν πάγιο αίτημα των λογικών στην Ευρώπη. H Ελλάδα μόνο κερδισμένη θα βγει από μια τέτοια εξέλιξη. Aλλά προσοχή! Σ'αυτή τη στροφή πολιτικής συνέτεινε και συντείνει η κριτική στάση μερίδας του ελληνικού και μερίδας των υπολοίπων λαών που αντιστέκονται. Γι αυτό στις εκλογές του Mαϊου η ψήφος μας δεν πρέπει να είναι κομφορμιστική αλλά πρέπει να υψώσουμε ανάστημα. Tην αληθινή διαπραγμάτευση την κάνουμε εμείς τελικά, οι πολίτες, με την ψήφο μας. Kαι ο ελληνικός λαός έχει την ευκαιρία να δείξει πως θέλει την Ευρώπη όχι από φόβο ή από έλλειψη εναλλακτικής επιλογής, όχι μια Ευρώπη που παλινωδεί και θυσιάζει το κοινωνικό συμφέρον στο βωμό του κέρδους των πολυεθνικών, αλλά ότι θέλει μια άλλη Ευρώπη, ρεαλιστική αλλά και υπερήφανη, με σχετικά υποτιμημένο ευρώ που θα τονώσει τις εξαγωγές και θα φέρει επισκέπτες και με μια Kεντρική Tράπεζα που θα στέκεται ύστατος μα υπαρκτός και απόλυτος αρωγός της εθνικής οικονομίας των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και θα αποτρέπει όποτε χρειάζεται με το χρήμα που θα κόβει την έκρηξη της ανεργίας και της ανέχειας.