Στο επόμενο τραχανότο, καίγεσαι! Από την Ελένη Ψυχούλη

Στο επόμενο τραχανότο, καίγεσαι! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
shogunkitchen.blogspot.gr
2

(Πάνω σε μια κουβέντα που είχαμε χθες με τη Νανά)

 

Μετά από δεκαετίες με Τσελεμεντέδες, φιλετάκια α λα κρεμ και λοιπές γαλλοπρέπειες, μετά από τα fusion, την ισπανομάνια, την σουσομάνια και λοιπά εξωτικά δάνεια, λόγια δεν έχω να περιγράψω την εθνική χαρά μου, όταν επιτέλους η δημιουργικότητα του σεφ συναντήθηκε με την κουζίνα της γιαγιάς του. Όταν έψαξε τα κελάρια της για να ξεθάψει τον τραχανά, το κριθαράκι, τα τυριά, το σταμναγκάθι, τη φάβα, την ταπεινή φακή και το μαυρομάτικο, για να επιχειρήσει το λίφτινγκ του μουσακά, να του επιστρέψει τη χαμένη του αξιοπρέπεια και να τον σερβίρει στα ψηλά πατώματα της γαστρονομίας. Εκεί που οφείλει να στέκει, για να φάμε εμείς καλύτερα και με την ευκαιρία να ανοίξουμε και καμμιά καλή παρτίδα με το εξωτερικό, να πουληθούμε ως νοστιμότατος λαός- που είμαστε!

 

Με μεγάλη συγκίνηση στήριξα ως καταναλώτρια και ως δημοσιογράφος τα πρώτα κριθαρότα, τα τραχανότα με λάδι δυόσμου, την πανσέτα με φακές, τα ντολμαδάκια με πλιγούρι, τους αφρούς φέτας και ελιάς και όλους μαζί τους μάγειρες που σήκωσαν το λάβαρο της τοπικότητας για να δηλώσουν περήφανοι που μεγάλωσαν με φασολάδα και όχι με φουά-γκρα.

 

Και ύστερα, ήρθε η πλήξη. Η επανάληψη. Η ανία της νοστιμάδας. Η ίδια γεύση στον ουρανίσκο από καραμελωμένες πανσέτες, μελωμένα μάγουλα με κριθαράκι, κόκορα με παπαρδέλες, κότσι με πουρέ σελινόριζας, τραχανότο με γαρίδες, ουρά. Τώρα πια, που λέει και η φίλη μου η Νανά Δαρειώτη που ζει το ίδιο δράμα, η μόνη απαντοχή μας πηγαίνοντας σε ένα καινούριο εστιατόριο, είναι αν θα βρούμε την πανσέτα σερβιρισμένη με μανέστρα, με τραχανά ή με πιρουνάτο πουρέ. Με μόνη διαφορά κάτι αδιόρατες γευστικές πινελιές, του τύπου τραχανάς με μυρώνια ή μήπως με pesto καυκαλήθρας-που αφορούν μόνο το δικό μας επαγγεματικό γαστρονομικό λόμπυ της απολύτου μειοψηφίας και ποσώς τον κόσμο εκεί έξω, τα μενού νομίζεις ότι τυπώνονται με καρμπόν και μοιράζονται σε φέιγ-βολάν στις δημιουργικές κουζίνες της επικράτειας, που κατασκοπεύουν η μια την άλλη με μόνο σκοπό τη μίμηση και την απομίμηση.

 

Η ελληνικότητα μεταμορφώνεται σε δικαιολογία, ο κόκορας εισάγεται από την Ιταλία, τα μάγουλα και τα κότσια από τη Γερμανία, οι γαρίδες από το Μαρόκο, η ουρά από τη Γαλλία, οι παπαρδέλες από την Ιταλία. Λίγες κουζίνες στις στριμωγμένες ώρες της κρίσης έχουν τα μέσα να στηρίξουν την ακριβή- αλλά και ποιοτικότερη- ελληνική πρώτη ύλη. Στο ταξίδι για την Ελλάδα, η Ελλάδα βγαίνει και πάλι από το -οικονομικό- παιχνίδι. Κι ύστερα, αγαπημένα μου αγόρια και κορίτσια της κουζίνας, να σας ενημερώσω ότι η μικρή τοπική παραγωγή ζυμαρικών βιώνει τον απόλυτο οργασμό της δημιουργικότητας, έτσι για νάλλάξουμε λίγο από τον τραχανά και το κριθαράκι: ζυμαρικά με λαχανικά, με φρούτα, με όλα τα μυρωδικά της γλάστρας, με εσπεριδοειδή, μέχρι με σοκολάτα και με σπιρουλίνα.

 

Λίγοι είναι οι μάγειρες που στην κουζίνα τους πάνε χέρι-χέρι με τον μικρό παραγωγό με φαντασία, χωρίς τον οποίο δουλιά οργανωμένη δεν γίνεται για το μέλλον της εθνικής μας κουζίνας, αλλά δεν θα τους αναφέρω εδώ, γιατί μετά αρχίζουν οι σχολιασμοί και οι πικροχολισμοί, τους οποίους δεν αντέχω ως χαρακτήρας.

 

Πίσω από την έμπνευση που τη βλέπω να μπουκώνει και να στομώνει κι αυτή τη βιαστική στροφή του να παντρέψουμε τα ελληνικά με τα ταϋλανδέζικα, γιαπωνέζικα και λοιπά απωανατολίτικα -του χρόνου να μου το θυμηθείτε η μόδα θα φορέσει με πάθος το japanogreek- κρύβεται κατά την ταπεινότατη άποψή μου μια ανεπάρκεια.

 

Στο βάθος, οι τοπικοί μας μάγειρες αγνοούν τη συνταγή. Ή μάλλον τις δισεκατομμύρια συνταγές της ελληνικότητας, το τί μαγειρευόταν σε κάθε χωριό αυτής της πατρίδας που στην κατσαρόλα της τα έχει βάλει όλα: το πικρό, το ξινόγλυκο, το γλυκόξινο, το ωμό και το ψημένο, το εκκεντρικό και το λαδερό. Θέλει βαθιά μελέτη και πολύ ψάξιμο η ανανέωση. Να πατήσεις πάνω σε έναν τεράστιο όγκο από παλιές συνταγές και να χτίσεις πάνω τους τη δικιά σου, μοντέρνα, γλώσσα αντί να περιορίζεις την εφευρετικότητα σε μερικές σταγόνες τρουφόλαδο πάνω στα μάγουλα της γάστρας- αυτό το κάνει και η γάτα μου. Κι ύστερα βάλε μέσα στο φαί όποια κουλτούρα θέλεις, αλίμονο, μια γειτονιά είναι ο κόσμος και το γουσάμπι μια χαρά ταιριάζει στην κολοκυθόσουπα.

 

Και μου λέει, που λες, η Νανά: στο Άργος στα καφενεία, σερβίρουν το ούζο με ωμή αγκινάρα με άνηθο και κρεμμυδάκι κι από πάνω μια κουταλιά πελτέ. Όταν ανακατευτεί στο πιάτο το σύνολο, σου βγάζει μια γλύκα, μια ανατροπή! Γιατί να μην πατήσει ο δημιουργός πάνω σ’ αυτή την απλή συνταγή, να αφήσει τη φαντασία του να προσθέσει, να αφαιρέσει, να φτιάξει το καινούριο; Κι έχω να σου υποδείξω μερικά φορτηγά συνταγές που περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία, σ’ αυτή τη χώρα που όλα τρώγονται. Ακόμα και τα φύλλα της αγκινάρας.

  

 

 

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Χμμμ μιλώντας για μόδες, περιμένω εκείνη τη μέρα που θα γίνει της μόδας το ceviche, μπας και ξαναφάω που'χω κάτι χρόνια... Κι όταν οι Ελληνες θα πάψουν να φοβούνται τα στρείδια και θ΄ανοίξει ένα ωραίο oyster bar κάπου στο κέντρο.
Μην ανησυχείς γιατί:Α) Κύκλους κάνουν κι οι γαστρονομικές μόδες.Β) Ελάχιστοι είναι αυτοί που πλέον τους αφορά αυτή η μονοτονία της "υψηλής" εστίασης. Ταβερνάκι καλό να 'χεις και πλέον ευτυχώς κι αυτοί που δεν τα καταδέχονταν, τα βρίσκουν πολύ trendy πλέον.