Guilty Pleasures

Guilty Pleasures Facebook Twitter
2

Δευτέρα 17.02:

Με πιάνει κατά καιρούς. Βάζω στο μυαλό μου ένα φαγητό, μια λαιμαργία, όχι ένα καλοφτιαγμένο πράγμα, κάτι που συνήθως δεν χρειάζεται ώρες μαγειρικής για να γίνει. Είναι ζουμερό, με δυο-τρεις γεύσεις να κοντράρονται στον ουρανίσκο. Πολλές φορές είναι καυτερό, άλλες είναι κρεμώδες. Σατανικό! Όλη μέρα αυτό σκέφτομαι. Και όταν τα καταφέρνω να «συναντηθώ μαζί του», είμαι συνήθως μόνος στην κουζίνα, και στο όρθιο, μες στην ησυχία μασουλάω βουλιμικά αυτό το αριστούργημα που μάλλον κάτι ψυχολογικό πάει και βρίσκει και καταπραΰνει, αλλιώς δεν εξηγείται. Το πιο πρόσφατο παραστράτημά μου είναι το εξής: έχω από τα Χριστούγεννα ένα μισόκιλο πραλίνα Valrhona που έχω πάρει από τον Παρλιάρο. Παίρνω φέτες ψωμί, λευκό συνήθως, βάζω πάνω ένα πολύ πολύ χοντρό κομμάτι ανάλατο βούτυρο, το πασπαλίζω με αλάτι και τελειώνω με δυο κουταλιές πραλίνα. Τώρα, ας πούμε, που γράφω αυτό το κείμενο και που μόλις έχω επιστρέψει από ένα υπέροχο δείπνο με ωραίο λεπτεπίλεπτο φαγητό με φίλους, σαν αποτρελαμένος απλώνω το βούτυρο στο ψωμί και ρίχνω την πραλίνα από πάνω. Ανεξήγητο, αλλά είναι με διαφορά η καλύτερη στιγμή μέσα στη μέρα μου. Παλιότερα είχα κι άλλα τέτοια, πολλά: πολύ ρυζόγαλο, όλων των ειδών και ποιοτήτων, τοστ ζαμπόν τυρί σε εξάδες από τον καφενέ κάτω από το γραφείο, φαχίτας που έφτιαχνα σε μια μεγάλη δόση κι έτρωγα για τρεις-τέσσερις μέρες. Τορτίγιες γεμάτες κοτόπουλο, πιπεριές, και καραμελωμένα κρεμμύδια, μια καλή καυτερή σάλτσα, sour cream και κομμάτια αβοκάντο, όχι γουακαμόλε, γίνεται πολύπλοκο – όταν είχα ανακαλύψει την επική shakshuka, το ισραηλινό πιάτο με τα αυγά και την καυτερή σάλτσα ντομάτας, είχα πάθει εμμονή, η μέρα δεν τελείωνε ή δεν άρχιζε πολλές φορές, αν δεν έχωνα μια αραβική πίτα μέσα στο ζουμί αυτού του τηγανιού. Είναι μέρες που το μόνο που σκέφτομαι είναι τα σουβλάκια από τον Κώστα ή μια μακαρονάδα με κιμά, κάτι σοκολατίνες αισθητικής ’70s με βουτυρόκρεμα τίγκα στο σιρόπι και καφέ γλάσο αντί για σοκολάτα. Νομίζω το πιάνετε το μήνυμα. Ρώτησα τους φίλους μου στο Facebook και στη δουλειά να μου πουν τις δικές τους ένοχες απολαύσεις. Λοιπόν, διάβασε να λιποθυμήσεις. Ένοχη απόλαυση για μένα είναι να τρώω το λίπος που καλύπτει το σύγκλινο, πίνοντας από το μπουκάλι Knob Creek (μπέρμπον) / η αγία σφολιάτα / αυγά, πατάτες, λιωμένο τυρί – αν είναι και σε συνδυασμό, even better / πατάτες, αυγά, συκωταριά, όλα στο τηγάνι! / Να τρώω μπανάνα και φράουλες, ενώ τα περιλούζω κομματάκι-κομματάκι με γλάσο βαλσαμικού (υπέροχο προϊόν στα ΑΒ) / Πατάτες-truffle mayo από το Burger Joint / να γλείφω τον πάτο της κατσαρόλας από την μπεσαμέλ που μόλις έφτιαξε η μαμά / να τρώω τυριά στη μέση της νύχτας όρθια μπροστά στο ψυγείο / πατάτες τηγανητές με μαγιονέζα και ό,τι καμένο μένει στο ταψί όταν ξαναζεσταίνεις κάτι / Η ωμή ζύμη του κέικ / grilled cheese (κατά προτίμηση cheddar ώριμο και χυδαίο) πάνω σε τυπικό τοστάκι γαλοπούλα-μίλνερ / να τσακίζω τη σοκολάτα μαγειρικής μαζί με ένα καλό κονιάκ, στο σκοτάδι και με μπαρόκ μουσική στη διαπασών / να δοκιμάζω το μείγμα για τους κεφτέδες πριν τους πλάσω για το τηγάνι / τυρί-προσούτο-ιταλικό σαλάμι / πατάτες τηγανητές με φέτα φυσικά / ψημένο Chevre, religieuse Laduree βιολέτα και καϊμάκι από την Πόλη μόνο του, με μέλι ή σε οποιονδήποτε συνδυασμό / οι «πίτες των φτωχών», χωρίς φύλλο, με αλεύρι, στο ταψί και από πάνω ό,τι υπάρχει στο ψυγείο / Μερέντα και ΙΟΝ αμυγδάλου η μεγάλη / φέτες φρέσκο ψωμί μέσα στο λάδι από τα βραστά κολοκυθάκια το καλοκαίρι, με λεμόνι κι αλάτι / ζαχαρούχο γάλα από την κονσέρβα / τοστ με μερέντα και κομμάτια σοκολάτας / πατάτες τηγανητές με φέτα, σοκολάτα ΙΟΝ ολόκληρη / λιωμένο αβοκάντο με κατίκι Δομοκού, γιαούρτι, τόνο και κάππαρη, απλωμένο σε φέτες του τοστ και από πάνω πιπεριές ψητές Φλωρίνης / ανθόγαλο από τη στάνη / πατάτες φούρνου με λίπος πάπιας που έχω κρατήσει από την κονσέρβα της / παστουρμαδόπιτα με διπλό κασέρι και αυγό μάτι από πάνω / τυρογαριδάκια - ψωμί - σοκοφρέτα εναλλάξ / πατάτες τηγανητές, αυγά μάτια και χόρτα / τηγανητά αυγά με στάκα – άντε, και πατάτες / burgers / ποπ-κορν εναλλάξ με nestle dessert κουβερτούρα γάλακτος / βουτυρένια κουλουράκια του Ασημακόπουλου με ελληνικό καφέ / cookies με κρύο γάλα / προφιτερόλ και Σικάγο με παρφέ σοκολάτα του Αqua Μarina / κουλούρια πεταλάκια σοκολατένια από το Desire / γάλα Βλάχας ζαχαρούχο με το κουτάλι / μαύρη σοκολάτα με πατατάκια / τυρογαριδάκια, δρακουλίνια, πακοτίνια, McDonalds / να τρώω με το κουτάλι μόνο τα αμύγδαλα από το βάζο με το γλυκό κυδώνι / οτιδήποτε με λιωμένο τυρί – αν καεί και λίγο τυρί στις άκρες, ακόμα καλύτερα / φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο, Μάρμαϊτ, κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα πορτοκαλιού / να τρώω άπειρη σαντιγί κατευθείαν απ’ το σπρέι μπουκαλιού που αγοράζω απ’ το σούπερ-μάρκετ / σπαγγέτι με ελαιόλαδο, σκόρδο, αντσούγια, μπόλικο μαϊντανό και τριμμένο τυρί / πολύ τυρί, ώριμη παρμεζάνα, φρυγανισμένο ψωμί, χοντρή φέτα με τραγανή κόρα και τυρί μετσοβόνε, να το βάζω πάνω να ζεσταίνεται / πιτόγυρα / φυστικοβούτυρο με μαρμελάδα / πιροσκί με λουκάνικο βουτηγμένο σε κρέμα Βαυαρίας / Σπαγγέτι με ελαιόλαδο και σκόρδο με τηγανητό μπέικον, μπόλικο τριμμένο κασέρι και με δύο αυγά μάτια πάνω τους για σάλτσα / νουτέλα με βάφλες / Ο πουρές –το απόλυτο comfort food (φτιαγμένο φυσικά με κανονικές πατάτες, γάλα και βούτυρο)–, διότι, όπως έχει πει και η Νόρα Έφρον, «I have made a lot of mistakes falling in love, and regretted most of them, but never the potatoes that went with them» / μακαρονάδα με κιμά «και» ψωμί «και» μπλε τυρί / Μια ολόκληρη γαβάθα πατάτες τηγανητές κυδωνάτες με πολύ θαλασσινό αλάτι και θρούμπι και φέτα δίπλα / φιστικοβούτυρο με τσιπς και αμέσως στο καπάκι φιστικοβούτυρο με κομμάτια σοκολάτας ΙΟΝ Αμυγδάλου / πίτσα με παγωτό βανίλια, αρκεί η πίτσα να έχει πάνω λουκάνικο, ειδάλλως είναι too much / μερέντα με το κουτάλι της σούπας / οι τηγανητές πατάτες της μαμάς μου (μόνο) / φιστικοβούτυρο με μαρμελάδα φράουλα / πάστες, όλων των ειδών οι πάστες / μιλφέιγ με διπλό εσπρέσο / Φιλαδέλφεια τυρί κρέμα με μαρμελάδα φράουλα / caprice απ’ την κατάψυξη, βουτηγμένα σε λιωμένη κουβερτούρα / πουρές πατάτας με βούτυρο-αλάτι και Coca Cola light / Μουσακάς ή παστίτσιο, όπως έχει μείνει από την προηγούμενη, για πρωινό, ψημένο ψωμί βουτηγμένο στο λάδι της χωριάτικης, όπου έχω λιώσει και τη φέτα με το πιρούνι / αυγά με ντομάτα, μπέικον, κίτρινο τυρί, τσίλι και ταμπάσκο – ό,τι ώρα και να ’ναι / επαγγελματική συσκευασία Νachos (τις τεράστιες, από τα Μakro) με ένα μεγάλο μπολ γουακαμόλε. Και τελειώνουμε με την ένοχη απόλαυση του Αλέξανδρου: σπαγγέτι με Νουτέλα. Που μου θυμίζει κάτι που έτρωγα μικρός: φιδέ μέσα σε γλυκό γάλα. Είμαστε όλοι survivors τελικά. Τον έχουμε τον τρόπο μας. Σας φιλώ.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
Λιγουρεύομαι εδώ και πολύ καιρό που στερούμαι το αλάτι σαρδέλες με μπόλικο λάδι και ζυμωτό ψωμί για παπάρα.Και φυσικά κάθε είδος τυριού και αλλαντικού, αλλά οι σαρδέλες μου έχουν γίνει έμμονη ιδέα.Άλλη μια λιχουδιά αποκλειστική νομίζω είναι το ψωμί που έριχνε η γιαγιά μου στο τηγάνι, για να δει αν έκαψε το λάδι.Και επειδή μου άρεσε πολύ, πριν ρίξει μέσα το φαγητό, έριχνε μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί στο ζεστό λάδι, την πασπάλιζε με αλάτι και μου την έδινε.Τις σπάνιες φορές που τηγανίζουμε πατάτες, πάντα κλέβω λίγο ψωμί και το βουτάω στο λάδι.Η αδερφή μου στις μεγάλες πείνες έσφαζε ένα φρατζολάκι ψωμί, το γέμιζε με πακοτίνια και σοκολάτα λάκτα και το κατέβαζε με τη βοήθεια ενός μίλκο στην παλιά συσκευασία, ξέρουν οι πιο σιτεμένοι και ακόμα απορώ πως με τόσο φαγητό που έκανε και που κάνει ακόμα παραμένει σαν σουβλί.