7 πράγματα που ίσως δεν υπήρχαν εάν δεν είχε εφευρεθεί το iPhone

7 πράγματα που ίσως δεν υπήρχαν εάν δεν είχε εφευρεθεί το iPhone Facebook Twitter
32

Ρίχνουμε μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, με σκοπό να 'πιθανολογήσουμε' σχετικά με το επερχόμενο, συναρπαστικό της μέλλον.

 

 

1. Υπολογιστές και φορητές συσκευές (κινητά, tablets) με interface πολλαπλής αφής.

Μέχρι την εμφάνιση του iPhone, τo καλύτερο που θα περίμενε κανείς από ένα smartphone ήταν απλή οθόνη αφής, πληκτρολόγιο και πενάκι.

 

2. Το ευπαρουσίαστο internet στο κινητό.

Οι κάτοχοι smartphones και tablets γνωρίζουν ότι οι ιστοσελίδες, πλέον φαίνονται -και αντιδρούν- ακριβώς όπως σε έναν "κανονικό" browser.
Ε, λοιπόν, αυτό οφείλεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου στο iPhone, αφού πριν την εμφάνισή του, οι περισσότερες ιστοσελίδες ήταν κατα κύριο λόγο κειμενο-κεντρικές, και ως εκ τούτου καθόλου φιλικές στη χρήση (και το μάτι). Η έλευση του iPhone πίεσε και έπεισε τους developers να δημιουρήσουν σάιτ που θα φαίνονταν το ίδιο καλά σε όλες τις πλατφόρμες.

 

3. Η έννοια του app store.

Όταν η Apple εγκαινίασε το app store το 2008, έδωσε στους επαγγελματίες developers του Web το μεγαλύτερο κατάστημα πώλησης λογισμικού στην ιστορία, ανοίγοντας παράλληλα 1000άδες θέσεις εργασίας, και έθεσε τον πήχη αρκετά ψηλά για τις υπόλοιπες εταιρείες. Από τότε, έχουν κατέβει πάνω από 50 δισ. εφαρμογές μόνο από το App Store.

 

4. To iPad.

Είναι γεγονός ότι το iPhone "άνοιξε το δρόμο" για την έλευση του δημοφιλούς tablet της Apple. Ενός "μαγικού" προϊόντος, όπως συνήθιζε να λέει ο Steve Jobs. Αυτό αποδεικνύουν φωτογραφίες από prototypes συσκευών tablet, που η Apple επεξεργαζόταν αρκετά πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με το iPhone.

 

5. To ηλεκτρονικό περίπτερο (Νewsstand App).

Είναιτο σημείο όπου πολλοί εκδότες είδαν να διαμορφώνει το μέλλον της βιομηχανίας του τύπου και το υιοθέτησαν ως το μέσον ομαλής μετάβασης από το χαρτί στα πίξελ.

 

6. Η... σειρά Galaxy, της Samsung.
Ναι, όσο κι αν φαίνεται περίεργο. Αν και πλέον τα κορυφαία κινητά της Κορεατικής εταιρείας έχουν αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, τα πρώτα μοντέλα της σειράς βρήκαν στο iPhone το role model στο οποίο ήθελαν να μοιάσουν.

 

7. H κατάχρηση της λέξης 'καινοτομία'

Χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ από το 2007 και μετά, σε σημείο φθοράς του ίδιου του νοήματός της, ιδιαίτερα κάθε φορά που η Apple, έδειχνε στον κόσμο ένα καινούριο "καινοτόμο" προϊόν. Εξαιτίας αυτής της καινοτομίας, (ή της επιτυχούς δημιουργίας εντύπωσης για κάτι τέτοιο)  σε κάθε νέα παρουσίαση της, η Apple, πλεόν, "κατηγορείται" για μια γεωμετρική μείωσή των καινοτόμων ιδεών που επιλέγει για τα νέα της προϊόντα.

Δείτε την πρώτη παρουσίαση του iPhone από τον Steve Jobs:

 


 

Διαφωνείτε; Συμφωνείτε; Παραλείψαμε κάτι; Τα σχόλια στη διάθεσή σας.

 

 

Τech & Science
32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτό που λες συμβαίνει σήμερα και είναι αλήθεια, αλλά το άρθρο μιλάει για την επιρροή του iphone τα πρώτα χρόνια (π.χ. 2007, 2008 κλπ) οπότε ας μην αλλάζουμε συζήτηση.Επιπλέον οι ιδέες από μόνες τους δεν έχουν καμία αξία. Σημασία έχει ποιός τις υλοποιεί σωστά. Πολλοί είχαν σκεφτεί τα multi-touch και τα λοιπά κόλπα αλλά η Apple το υλοποίησε με τόσο τέλειο τρόπο που επηρέασε όλη την αγορά και ανάγκασε τους άλλους κατασκευαστές να τρέχουν πανικόβλητοι να κάνουν κάτι αντίστοιχο.Είναι εύκολο να διαμαρτύρεσαι στα δικαστήρια "το είχα σκεφτεί πρώτος" (βλ. Google) αλλά είναι πολύ δύσκολο αντί να γκρινιάζεις εκ των υστέρων να το υλοποιείς πρώτος και μάλιστα σωστά και με επιτυχία.Ποτέ δεν κατάλαβα όσους μισούν την Apple.(είμαι χρήστης Android - δεν είχα ποτέ iphone - αλλά κουράστηκα να πρέπει να κάνω factory reset το κινητό κάθε 1-2 χρόνια για να μπορεί να τρέχει πάλι γρήγορα όπως όταν το πρωτοαγόρασα)