Το δικαίωμα πολιτογράφησης, τα προνοιακά επιδόματα και η μουσική στα μπαρ

Το δικαίωμα πολιτογράφησης, τα προνοιακά επιδόματα και η μουσική στα μπαρ Facebook Twitter
2

1.

 

Αγαπητέ Κρίς,

πόσα χρόνια διαμονής στην Ελλάδα απαιτούνται για να υπάρξει δικαιωμα πολιτογράφησης; Για τους φοιτητές ισχύει κάτι ιδιαίτερο;

Χρύσα

Αγαπητή Χρύσα,

Όπως ίσως ξέρεις ορισμένες από τις διατάξεις που για την απόδοση ιθαγένειας κρίθηκαν πρόσφατα αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Επίσης, η κυβέρνηση ετοιμάζει να ψηφίσει νέο νομοθέτημα για το θέμα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Συνεπώς, κάθε απάντηση τώρα είναι επίφοβη μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται σίγουρα τουλάχιστον επτά χρόνια συνεχούς νόμιμης διαμονής στη χώρα (τα οποία μάλλον αυξάνονται σε δέκα). Για τους φοιτητές φημολογείται (αλλά δεν είναι σίγουρο) ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά αλλοδαπών οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εάν τα παιδιά αυτά επιτύχουν στις αντίστοιχες εξετάσεις και εγγραφούν σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

_____________

2.

 

Καλησπέρα!
Θα 'θελα να ρωτήσω αν κάποιος ανασφάλιστος αλλοδαπός (εκτός Ε.Ε.), που διαμένει όμως νόμιμα στην Ελλάδα για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, δικαιούται οποιοδήποτε επίδομα αναπηρίας.
Ευχαριστώ πολύ!

Αγαπητή/-έ,

Υπάρχουν στην Ελλάδα δεκάδες επιδόματα και προνοιακές παροχές κάθε είδους για άτομα με διαφόρων μορφών αναπηρίες ή πολύ βαριές ασθένειες και είναι δύσκολο να απαντήσω ώστε να τα καλύψω όλα. Γενικά μπορώ να σου πω (αλλά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις) ότι προνοιακά επιδόματα δικαιούνται και οι αλλοδαποί πρόσφυγες στους οποίους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο, εκείνοι στους οποίους δεν έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα αλλά διαθέτουν το λεγόμενο «ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού», καθώς και οι αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα νόμιμα και διαθέτουν άδεια διαμονής ενιαίου τύπου ή άδεια παραμονής αλλοδαπού.

_____________

3.

 

Αγαπητέ Χρήστο,

Θα ήθελα να μάθω κατά πόσο είναι νόμιμο να αναπαραγάγεις video με εικόνα και ήχο (αντί για μουσική) από το youtube σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Και τι γίνεται στην περίπτωση που αυτό το κάνεις offline,δηλαδή τα έχεις ήδη αποθηκευμένα. Τέλος αν τα video εμπεριέχουν στιγμιότυπα από ταινίες αλλάζει κάτι?
Ευχαριστώ.

exnpan

Αγαπητή/-έ exnpan,

Η αναπαραγωγή του video από το youtube (είτε online είτε έχοντας αποθηκεύσει το video) σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνιστά «δημόσια εκτέλεση» του αντίστοιχου μουσικού έργου. Πέρα λοιπόν από την τυπική άδεια του Δήμου για την λειτουργία μουσικής το κατάστημα πρέπει επίσης να διαθέτει άδεια δημόσιας εκτέλεσης από τους αντίστοιχους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των δικαιωμάτων των δημιουργών που υπάρχουν για τα έργα μουσικής (π.χ. η ΑΕΠΙ και η ΕΡΑΤΩ) και για τα οπτικοακουστικά έργα (π.χ. ΕΠΟΕ, ΔΙΑΣ και ΗΡΙΔΑΝΟΣ).

_____________

4.

 

Μένω σε δικό μου διαμέρισμα σε μια πολυκατοικια "οικογενειακη". Όταν κατασκευάστηκε προ 40 ετών δεν έγινε καταστατικό για τους ιδιοκτήτες. Τώρα 40 χρόνια μετά ο καθένας λειτουργεί σαν να είναι αφεντικό. Πληρώνουν ότι θέλουν για τα κοινόχρηστα με βάση ποσοστά που δεν υπάρχουν. Άλλοτε συμμετεχουν στα κοινά και άλλοτε όχι. Συνδιαστικά με το ότι το καλοριφέρ λειτουργεί μόνο όποτε θέλουν οι λίγοι (δηλαδή ποτε) δεν έχω άλλη επιλογή από το να το πουλήσω το σπίτι εκτός εάν με κάποιο τρόπο μπορώ να διασφαλήσω τα δικαιώματα μου σαν ιδιοκτήτης τα οποία όμως ούτε λίγο ούτε πολύ δεν τα γνωρίζω. Υπάρχει περίπτωση σε ενδεχόμενο μη σύνταξης καταστατικού σε μια πολυκατοικία να υπάρχει κάποια βασική ισχύουσα νομοθεσία που να καλύπτει κάποια βασικά στον τρόπο λειτουργίας - κοινής διαβίωσης σε μια πολυκατοικία;


Πάνος - Κέντρο Αθήνας

Αγαπητέ Πάνο,

Υπάρχει ο νόμος 3741/1929 που ορίζει κάποια βασικά πράγματα για τις πολυκατοικίες που δεν έχουν κανονισμό (καταστατικό) και όπου οι ένοικοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Οι βασικές αυτές προβλέψεις είναι οι εξής: (α) κάθε συνιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους κοινούς χώρους (π.χ. διάδρομοι, σκάλες) και τα κοινά πράγματα (π.χ. ασανσέρ) υπό τον όρο ότι δεν θα βλάπτονται τα δικαιώματα των υπολοίπων συνιδιοκτητών, (β) κάθε συνιδιοκτήτης να συνεισφέρει στα κοινά βάρη της πολυκατοικίας (κοινόχρηστα, συντήρηση και επισκευή φρεατίων, ανελκυστήρων, βόθρων, εγκαταστάσεων κεντρικής θερμανσης, κλπ) με βάση την αξία του ορόφου ή του διαμερίσματος του.  

_____________

5.

 

Καλησπέρα,
τι προβλέπει ο νόμος για γείτονα που απειλεί συνεχώς τα ζώα μας; Πήγαμε στην αστυνομία και μας είπαν πως πρέπει να κάνουμε μήνυση ή να περιμένουμε να τα βλάψει και να καλέσουμε περιπολικό. Όπως καταλαβαίνετε δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί (στην βλάβη του ζώου), και λεφτά για μηνύσεις δεν έχουμε. Θα θέλαμε απλώς να ενημερώσουμε τον γείτονα για τον νόμο και τις συνέπειες του καθώς θεωρούμε πως βασίζεται στο γεγονός πως δεν υπάρχει νομοθεσία. Ευχαριστώ!

 Χρύσα

 

Τι μπορώ να κάνω για τους γείτονες που κακομεταχειρίζονται το σκυλί τους; (πχ το αφήνουν ατελείωτες ώρες δεμένο στο μπαλκόνι κι αυτό αλυχτάει)

 Νάσια

 

Αγαπητές Χρύσα και Νάσια,

Ο νόμος απαγορεύει τον βασανισμό, την κακοποίηση, την κακή και βάναυση μεταχείριση καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου. Όποιος προβαίνει σε αντίστοιχες πράξεις διαπράττει πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Οπότε εσύ μεν Χρύσα θα πρέπει να ενημερώσεις τον γείτονα ότι εάν τολμήσει να βλάψει τα ζώα σου θα έχει ποινική ευθύνη, εσύ δε Νάσια θα πρέπει να κάνεις μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου.

______

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Η θεμελίωση δικαιώματος σχετικά με τη υποβολή αίτησης πολιτογράφησης έχει να κάνει με το είδος διαμονής του ενδιαφερόμενου. Έτσι, αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα ως πολίτες κράτους - μέλους ΕΕ, υπήκοοι τρίτων χωρών (στο εξής: ΥΤΧ, δηλ. πολίτες χωρών εκτός ΕΕ) που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής "επί μακρόν διαμένοντος" καθώς και ΥΤΧ κάτοχοι δελτίων διαμονής ή δελτίων μόνιμης διαμονής (δηλ. μέλη οικογένειας Έλληνα ή πολίτη ΕΕ) για να υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης πρέπει να διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα επί επτά (7) έτη πριν την υποβολή της αίτησής τους. Σε περίπτωση όπου ο/ή σύζυγος Έλληνα/ίδας έχει αποκτήσει μαζί του τέκνο, ο απαιτούμενος χρόνος γίνεται 3ετία.Για τη μεγάλη όμως πλειοψηφία νομίμως διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών που επιθυμούν πολιτογραφηθούν και δεν υπάγονται στις ανωτέρω διατάξεις, ισχύουν οι μεταβατικές ρυθμίσεις του ν. 3838/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 25 παρ. 1, βάσει του οποίου για να υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης πρέπει να διαμένουν νόμιμα στη χώρα ήδη πέντε (5) έτη πριν την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου, δλδ από τις 24/3/2005.Το παράβολο για τους πολίτες κρατών μελών ΕΕ και τους Έλληνες ομογενείς είναι 100 € για τους αλλογενείς αλλοδαπούς των υπολοίπων κατηγοριών 700 €.Αναλυτικότερα: http://www.ypes.gr/el/Generalsecretariat_PopulationSC/diefthinsi_ithageneias/DiadikasiesKthshsIthaPolit/