Γερμανικά ΜΜΕ: Κυριαρχία Μέρκελ – Αγωνία για τους φιλελεύθερους

Γερμανικά ΜΜΕ: Κυριαρχία Μέρκελ – Αγωνία για τους φιλελεύθερους Facebook Twitter
20

Σε αγώνα δρόμου για να μεταδώσουν όσο πιο νωρίς γίνεται τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν μπει τα γερμανικά ΜΜΕ που δίνουν μια πρώτη «γεύση» της αναμέτρησης.

Για απόλυτη πλειοψηφία Μέρκελ κάνει λόγο το γερμανικό δίκτυο ARD, με 302 έδρες σε σύνολο 598.

Η Süddeutsche Zeitung γράφει χαρακτηριστικά: Θρίαμβος για την Μέρκελ. Εκλογικό θρίλερ για το κόμμα των φιλελευθέρων.

Το κόμμα της Μέρκελ ανεβαίνει, το FDP τρέμει, το Kόμμα Εναλλακτική Επιλογή για την Γερμανία ελπίζει γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel. Αν και το CDU/CSU συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά, δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα συνεχίσει να κυβερνά με τους φιλελεύθερους. Η βραδιά θα είναι μεγάλη.

Το ARD γράφει πως η Άγκελα Μέρκελ κερδίζει με άνεση την τρίτη της θητεία στην Καγκελαρία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών συγκεντρώνει 42 %.

Η Zeit γράφει πως οι οπαδοί του κόμματος της Μέρκελ πανηγυρίζουν για τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Στο άρθρο αναφέρονται επίσης τα υψηλά ποσοστά του CDU/CSU στα πρώτα exit polls. «Αγωνία για το κόμμα των φιλελευθέρων αν θα μπει στην Βουλή. Οι Φιλελεύθεροι βελτιώνουν την θέση τους. Σταθερή θα είναι η θέση των Πρασίνων και του κόμματος της αριστεράς» προσθέτει.

Τα exit polls

 

Ποσοστό γύρω στο 42,5%, συγκέντρωσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ. «Ενα σούπερ αποτέλεσμα που θα το χειριστούμε με υπευθυνότητα» όπως δήλωσε η Καγκελάριος.

Μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, τα exit polls από το ARD προεξοφλούσαν θρίλερ για την αυτοδυναμία στην παράταξη της Μέρκελ καθώς το SPD υποχωρούσε περισσότερο από τις αρχικές αναλύσεις. Τα ποσοστά ήταν CDU 42,5%, το SPD 25,6%, το FDP 4,6% (από 14,8% στις προηγούμενες εκλογές), η Αριστερά 8%, οι Πράσινοι 8%, οι Πειρατές στο 2,1%, το AfD στο 4,9%.

Το ευρωσκεπτικιστικό και ακραίο λαϊκιστικό AfD βρέθηκε κοντά στην είσοδο στην Μπούντεστανγκ, με 4,9%, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην κεντροαριστερά: «Είναι επικίνδυνοι για τις ιδέες που προβάλλουν. Δεν μπορούμε πια να τους αγνοήσουμε» δήλωσε στέλεχος του SPD.

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Δεν υπάρχουν πραγματικές παραχωρήσεις» στην απάντηση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση νέας επίθεσης κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM