Στο πρώτο Υπνωτήριο Αστέγων της Θεσσαλονίκης

Στο πρώτο Υπνωτήριο Αστέγων της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
11

 

Στο πρώτο Υπνωτήριο Αστέγων της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter


Λένε πως στη ζωή «πρέπει να προσέχεις τι εύχεσαι». Γιατί μπορεί η πλειονότητα να λαχταράει λευκές γιορτές, αλλά το χιόνι και το κρύο δεν αποτελούν και τον κατάλληλο σύντροφο στο «ρεβεγιόν» των δρόμων. Ένα «ρεβεγιόν» που χρόνο με το χρόνο προσκαλεί όλο και περισσότερο κόσμο, ο οποίος αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του καταλήγει να κοιμάται σε ένα από τα παγκάκια της Τσιμισκή, της Δελφών και της Μοναστηρίου.


Έτσι, την ίδια ώρα που η ΕΜΥ προειδοποιεί με νέα ακραία καιρικά φαινόμενα ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, την «ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων» και την ΜΚΟ PRAKSIS δημιούργησαν έναν χώρο 750 τ.μ. στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13 (περιοχή ΒΙΛΚΑ), που θα γίνει σε λίγες ημέρες καταφύγιο των αστέγων.

Στο πρώτο Υπνωτήριο Αστέγων της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter


Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 74 κλίνες, ενώ θα υποδέχεται αστέγους από τις 19:00 το βράδυ μέχρι τις 08:00 το επόμενο πρωί, παρέχοντας ουσιαστικά ένα αξιοπρεπές κατάλυμα για τη νύχτα. Στον χώρο θα βρίσκονται συνολικά εφτά άτομα (μία κοινωνική λειτουργός, δύο διοικητικοί υπάλληλοι και τέσσερις καθαρίστριες), ενώ θα υπάρχουν λουτρά, στεγνοκαθαριστήριο, αίθουσες συνεδρίας και ψυχοικοινωνικής στήριξης.

Οι άστεγοι θα ενημερώνονται για τη λειτουργία του υπνωτηρίου από καταρτισμένα μέλη της «ΑΡΣΙΣ», μίας οργάνωσης που εδώ και αρκετά χρόνια έχει σταθεί στο πλευρό των αστέγων.

Στο πρώτο Υπνωτήριο Αστέγων της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter

Στο πρώτο Υπνωτήριο Αστέγων της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter


«Υλοποιείται ένα όραμα χρόνων. Από το 1992 η «ΑΡΣΙΣ» με διάφορες δράσεις όπως η «Νυχτερίδα» βοήθησε σημαντικά τους αστέγους παρέχοντας σίτιση, ρούχα και άλλες υπηρεσίες. Το 1996, άλλωστε, λειτούργησε και η πρώτη ομάδα εθελοντών street work για αστέγους που πλησίαζε και βοηθούσε κόσμο που το είχε ανάγκη. Τότε που ακόμα το φαινόμενο δεν είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Από τον περασμένο Μάρτιο είχε δημιουργηθεί πιλοτικά ένας χώρος στο «Παπάφειο» όπου έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 170 άτομα. Και φτάνουμε σήμερα στο πρώτο πρότυπο υπνωτήριο! Την απάντηση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς θα τη δώσει η κοινωνία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ιδρυτικό μέλος της «ΑΡΣΙΣ», Νίκος Γαβαλάς.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ήταν και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρό της, Θόδωρο Δαρδαβέση, να επισημαίνει τη σημασία του όλου εγχειρήματος στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Στο πρώτο Υπνωτήριο Αστέγων της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter


«Πρέπει να γίνει κατανοητό πως στην κορυφή της ανθρώπινης δυστυχίας είναι ο άστεγος. Ο φτωχός που έχει σπίτι μπορεί να ελπίσει σε κάτι, ο άστεγος σε τίποτα. Κι αυτό γεννά ψυχολογικά προβλήματα, εντάσεις και παραβατικότητα. Έρευνα στη Γαλλία είχε δείξει ότι υπήρχε συνειδητή αύξηση της εγκληματικότητας από άστεγους για να έχουν στέγη και φαγητό στη φυλακή!».

«Δεν υπήρχε δομή τα προηγούμενα χρόνια. Δύο δωμάτια ξενοδοχείων δεν αποτελεί σχεδιασμό για καταπολέμηση του φαινομένου», ανέφερε από τη μεριά της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, η οποία στάθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου χώρου. «Είναι σημαντικό να μπορεί ο άστεγος να έχει την ιατρική φροντίδα που πρέπει, να καταγράφονται τα προβλήματά του, να βελτιώνεται η υγιεινή του. Να αποκατασταθεί η εικόνα του για να μπορέσει να βρει μία δουλειά και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Δεν είναι φιλανθρωπία είναι κοινωνική αλληλεγγύη».

Φωτογραφίες: Γιώργος Πλανάκης

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
bravo πήραν , όμως τηλέφωνο επικίνονίας δεν υπάρχη....πως να βοηθηθεί ένας άστεγος που δεν έχει ίντερνετ....και εμείς που έχουμε ίντερνετ πως να βοηθισοουμε έναν αντροπο στο δρόμο χωρίς να μιλάμε την γλώσα του.....αφού τρόπο επικίνονίας δεν υπάρχη....
μπραβο και παλι μπραβο.το θεμα είναι το εκανα.ΟΚ.υπαρχει καποιος κοινωνικος λειτουργος ή καποια ομαδα τελος παντων η οποια θα παει να παρει από το χερι τους αστεγους για να τους μεταφερει εκει..πως θα το μαθουν?..!μακαρι ο λογος για τον οποιο δημηουργηθηκε κατι τετοιο εν μεσω αυτων των δυσκολων καιρων να αποβει καλο.
Είναι άγρια λέξη. Πως να το κάνουμε τώρα; Υπνωτήριο...!«Χώρος φιλοξενίας», σας χαλάει; Νομίζω για κάποιες περιπτώσεις έχει σημασία ποιές λέξεις χρησιμοποιούμε δεν αρκεί να είναι μόνο σωστές. Σε κάποιες άλλες χώρες τέτοιοι παρόμοιοι χώροι ονομάζονται χώροι βραδινής φιλοξενίας.
τόσες καταλήψεις έκλεισαν στην Αθήνα, και πάρα πολλά κτήρια δημόσια και ιδιωτικά είναι έρημα.Δεν μπορούν να μετατραπούν σε τέτοιους χώρους για αστέγους;
Αναθάρρησε λίγο η ψυχή μου μ'αυτήν την καλή είδηση, μακάρι να αρχίσουμε να ακούμε συχνότερα για τέτοιες πρωτοβουλίες που καταφέρνουν και υλοποιούνται...