Το μανικιούρ των εξόδων ή πώς η ουσία των ανούσιων επηρεάζει τη ζωή μας.

Facebook Twitter
0

Τρίτη πρωί. Δοκιμάζω βερνίκια νυχιών σε κατάστημα καλλυντικών. Δίπλα μου, ξανθιά κυρία, μάλλον λίγο μικρότερη από μένα, κάνει το ίδιο ακριβώς. «Να σας ρωτήσω κάτι» της λέω, «σας φαίνεται ίδιο το χρώμα αυτού του μανό, μ’ αυτό;». Της δείχνω το προ εικοσαημέρου πεντικιούρ μου, το οποίο σκοπεύω να μπαλώσω με χρώμα παρόμοιο -και οικονομικό. «Κι εγώ το ίδιο ψάχνω να κάνω» μου λέει χαρούμενα, «για δες, ταιριάζει μ’ αυτό;». Στη σύντομη συζήτηση που ακολουθεί, ομολογούμε η μία στην άλλη πως αυτό ήταν το ένα και μοναδικό καλοκαιρινό πεντικιούρ μας και πως είχαμε την ίδια φαεινή ιδέα να το φρεσκάρουμε μόνες μας και να γλυτώσουμε τα άλλα είκοσι κάτι ευρώ. Καταλαβαίνω πως το συγκεκριμένο θέμα είναι καυτό.

Σ’ ένα πλαίσιο ουσιαστικών προβλημάτων και σε μια εποχή σοβαρών ζητημάτων υγείας, παιδείας, ελευθερίας και πολιτισμού, το αν η κυρία Α. έκοψε το καθημερινό χτένισμα στο κομμωτήριο δεν είναι καν άξιο σχολιασμού. Για την ίδια όμως, αυτή η, αναγκαστική, αλλαγή έχει διαταράξει την καθημερινότητά της, τις συνήθειές της, το κατά Kelly ‘προσωπικό της δόμημα’ και δε μπορεί παρά να νιώθει αποπροσανατολισμένη και κατηφής. Ας μην βιαστούμε να την καταδικάσουμε. Όσο ασήμαντο κι αν ακούγεται εκ πρώτης, η σχέση των περισσότερων γυναικών με την προσωπική τους αισθητική είναι πολύ πιο βαθιά και πολύπλοκη απ’ όσο φαντάζεται ή αποδέχεται ίσως κανείς.

Κατά κανόνα οι γυναίκες αποτελούν ένα δυνατό αγοραστικό κοινό. Πάνω σ’ αυτή τη βάση, στην ανθηρή δεκαετία του ’90, η γυναικεία φιλαρέσκεια πήρε διαστάσεις επιχειρηματικής επιδημίας. Η πόλη γέμισε spa και ινστιτούτα αισθητικής, το λεξιλόγιο μας εμπλουτίστηκε με λέξεις όπως ‘peeling σοκολάτας’ και ‘σταφυλοθεραπεία’, ενώ η  αύξηση της ταρίφας στα κομμωτήρια πλησίασε σταδιακά το 50%. Γύρω στο 2000, τα καταστήματα αποκλειστικής περιποίησης νυχιών άρχισαν να ξεφυτρώνουν παντού. Κυρίες μικρές και μεγαλύτερες, σκέτες μαμάδες και μαμάδες εργαζόμενες, υπάλληλοι γραφείων και όχι γραφείων και κοριτσάκια 14 ετών, κυκλοφορούσαν πλέον με νύχια ντιζαϊνάτα, που κόστιζαν κατά μέσο όρο 40 ευρώ. Δεν ήταν ότι όλες είχαν χρήματα να ξοδέψουν ή πονεμένες φτέρνες ή γάμο να εμφανιστούν. Ήταν απλώς μια ωραία νέα συνήθεια, που κατά βούληση την ασπάζεσαι, την κολλάς, την υπηρετείς πιστά ή την διασκεδάζεις που και που. Όπως όλα τα ωραία πράγματα στην Ελλάδα, ήταν κι αυτό βέβαια υπερτιμημένο, αλλά τότε οι εποχές ήταν αλέγρες, ήταν γλυκιά η ζωή και κόκκινα τα κραγιόν. Τώρα, που όλα χλόμιασαν, οι αφελείς συνήθειες έγιναν πολυτέλειες και το ασόβαρο δίλημμα του beauté, σοβαρό: να βγω από το παιχνίδι ή να μη βγω;

«Εμείς δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα», μου έλεγε λίγους μήνες πριν γνωστός κομμωτής. «Το καλό είναι ότι τα κομμωτήρια πληρώνονται με μετρητά και άρα δεν παρουσιάζουν αυτήν την πολύ έντονη έλλειψη ρευστότητας, που αντιμετωπίζουν άλλοι κλάδοι» μου εξηγούσε με ύφος χαλαρό. Κάποιο καιρό μετά, έλαβα διαφημιστικό sms του κομμωτηρίου του για μια προσφορά συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας και δεν θα το είχα θεωρήσει κάτι το ιδιαίτερο αν, ένα μόλις μήνα αργότερα, δε λάβαινα το ίδιο sms, στο οποίο οι μέρες της προσφοράς είχαν γίνει από μία, τρεις. Από την άλλη, η φίλη φίλου Σ. μου έλεγε πρόσφατα ότι έχει περιορίσει στο ελάχιστο τα προσωπικά της έξοδα, αλλά αρνείται να κόψει και το κομμωτήριο. «Κοίτα, δε μου έχει μείνει τίποτε άλλο. Όσο ακόμη αντέχω, το παλεύω. Αλλιώς, και πάλι θα τα δίνω, στον ψυχοθεραπευτή» μου εξηγούσε σοβαρά και δεν ήξερα τι να της πω. Ίσως γιατί αισθανόμουν ότι θα γινόμουν άδικη, με όσα, πολλά, μου έρχονταν στο μυαλό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ