Το αντιρατσιστικό βίντεο των μαθητών και ένα «ΚΛΙΚ» από τις καταλήψεις των 90s

Facebook Twitter
2

 "Μην μου μιλάτε άλλο για τον Στουρνάρα. Τι γίνεται με τον Ντίλαν και την Κέλι";

Βλέποντας το αντιρατσιστικό βίντεο των μαθητών για τον Σχορτσιανίτη χθες μου ήρθε στο μυαλό ένα εξώφυλλο του περιοδικού «ΚΛΙΚ» από τις περιβόητες μαθητικές καταλήψεις της δεκαετίας του ενενήντα. Μαθητής τότε και εγώ, είχα αγοράσει το περιοδικό το οποίο πουλούσε τέλεια το θέμα στους αναγνώστες, με τον Αλ Πατσίνο να κάθεται σταυροπόδι στο εξώφυλλο και τίτλο: «Μαθητές: Να καθαρίσουμε τους κακομούτσουνους».

Οι μαθητές ήταν τα πιο «καυτά» πρόσωπα των ημερών και ο εχθρός τους ένας: Οι κακομούτσουνοι μεγάλοι. Από τους γονείς μέχρι τους πολιτικούς, που έπρεπε να ακούσουν τα πιτσιρίκια που τα καταπίεζε το σύστημα. Μα πραγματικά, βλέποντας την σημερινή κατάσταση που επικρατεί σκέφτομαι: Πόσο τυχεροί και πόσο χαζοί ήμασταν οι έφηβοι της τότε εποχής.

Τυχεροί, γιατί καμία Κρίση δεν είχε χτυπήσει την πόρτα μας και ήμασταν πραγματικά ανέμελοι διότι και οι οικογένειες μας ήταν ανέμελες. Ναι, χωρίς εισαγωγικά η λέξη αν και στο εφηβικό μας μυαλό όλα τα προβλήματα ήταν γίγαντες.

Ποιος νοιαζόταν για τις δηλώσεις του υπουργού οικονομίας και για το μέλλον της χώρας; Η αγωνία σου ήταν μεγαλύτερη για το ποιο κομμάτι θα ρίξει ποιο στο Top 10 του MTV παρά για το τι θα δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας.

Δες σήμερα. Από τα δημοτικά μέχρι τα λύκεια. Παρατήρησε τον νεαρόκοσμο στα λεωφορεία. Δεκάχρονα παιδιά μιλάνε για ΔΝΤ και για το μέλλον της χώρας. Δεκαεφτάχρονοι αγχώνονται σαν τριαντάρηδες για το ποιο θα είναι τον μέλλον τους στον επαγγελματικό στίβο. Δάσκαλοι παρατηρούν τις ζωγραφιές των μαθητών τους να είναι βαθιά επηρεασμένες από την θλίψη της εποχής.

Από την άλλη πόσο χαζοί ήμασταν τότε, μπορώ καθαρά να το δω σήμερα. Ποιος μαθητής ήξερε τότε τι είναι ο ρατσισμός; Ποιος είχε εικόνα ρατσιστικών επιθέσεων μέσα στην κοινωνία; Τι ήταν αυτή η σβάστικα που κάτι «καμένα» ακόμα και τότε χάραζαν στο θρανίο; Βέβαια κάποιοι επιδίδονταν σε bullying αβέρτα στην σχολική αυλή αλλά δεν ήξεραν ούτε την λέξη. Και πόσο βαθιά νυχτωμένοι ήμασταν για το τι συνέβαινε στον κόσμο. Ναι, μπορείς να βρεις διάφορα αρνητικά στο ίντερνετ και στην συστηματική χρήση του από τους σημερινούς έφηβους αλλά ένα θετικό καλύπτει τα πάντα: Η πληροφορία σου ανοίγει το μυαλό. «Συγγνώμη «ΚΛΙΚ» μια χαρά ήσουν για τότε, αλλά μαθαίναμε ότι ήθελες να μάθουμε και ότι μπορούσες να μάθεις»(σ.σ ταφόπλακα)

Η πληροφορία παραμένει ένα ισχυρό όπλο για τους σημερινούς νέους. Το πώς θα την χρησιμοποιήσουν είναι δικό τους θέμα. Μπορεί να έχουν την ατυχία να χάνουν λίγη από την ανεμελιά της ηλικίας, με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά έχουν την δύναμη στα χέρια τους για να κάνουν πραγματικά τον κόσμο καλύτερο.

Έτσι λοιπόν το βίντεο, το οποίο είπαν κάποιοι ότι είναι «υποκινούμενο και δεν μπορεί να το έκαναν παιδιά» θέλω να τους πληροφορήσω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κανένας πια δεν μπορεί να υποκινήσει κανέναν γιατί κανένας δεν πιστεύει κανέναν. Πόσο μάλλον όταν είσαι δεκαέξι. Βρίσκουν τα λόγια τους ωριμότερα από την ηλικία τους άρα υποκινούμενα; Δεν θα έπρεπε γιατί όλα αυτά που ζούνε τους αναγκάζουν να σκεφτούν ωριμότερα. Τώρα, αν και αυτοί μεγαλώσουν και γίνουν ένα με αυτά που έφτυναν (σ.σ όπως οι ρομαντικοί καταληψίες των 90s που βολεύτηκαν μια χαρά σε υπουργικά γραφεία μέσω κομματικών νεολαίων) αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ας τους ευχηθούμε να μην γίνουν μια από τα ίδια.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Η σύγκριση δύο ιστορικά διαφορετικών περιόδων, ακόμα και στιγμών, οδηγεί σε λανθασμένο αποτέλεσμα, ακριβώς επειδή η μεθοδολογία αυτή είναι λανθασμένη. Βασικά πράγματα, τα μάθαμε στην τρίτη γυμνασίου, κάποτε. Μιας που είμαι ο μοναδικός χρήστης που σχολίασε -σε άλλο post- πως το "αντιρατσιστικό βίντεο" για τον Σχορτσιανίτη δεν πρέπει να δημιουργήθηκε από μαθητές, να πω το εξής:Το κείμενο δεν αποπνέει ωριμότητα. Για ανωριμότητα, δεν θα μιλήσω, δεν έχει νόημα. Αντιθέτως, μυρίζει "γραμμή" και, όπως το βλέπω εγώ τουλάχιστον, είναι προϊόν, όχι μαθητών, αλλά συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Το ποιός έκανε το post production μάς ενδιαφέρει ή τί πρεσβεύει στην ουσία του; Βλέπω μίσος στο βίντεο... Σχετικό σχόλιο περί μίσους έκανε κι άλλος χρήστης, οποίος μπήκε και στον κόπο να δώσει ετυμολογία. Τέλος, δεν πήραμε όλοι μέρος στις τότε καταλήψεις, όπως και δεν ήμασταν όλοι ανέμελοι από ανέμελες οικογένειες. Αν δεν κρίνεις εξ ιδίων, τότε σίγουρα γενικεύεις.
Συνιστώ μια βόλτα σε παλαιοβιβλιοπωλείο με περιοδικά εποχής (πριν το 1995). Οποιαδήποτε περιοδικά: από ΚΛΙΚ μέχρι TV Zapping. Είναι αποκαλυπτική! (Και, φυσικά, κάθε γύρισμα σελίδας συνοδεύεται με ένα "πωωωπωωω - πώς ήμασταν τότε;!")