City Legal

1.

Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να με ενημερώσετε για το τι προβλέπει ο νόμος για την μεταφορά των κατοικίδιων ζώων (γάτες- σκύλοι εως 5 κιλά) στα Μ.Μ.Μ. και στα ΚΤΕΛ. Φαντάζομαι τα μεγαλόσωμα σκυλιά μεταφέρονται με διαφορετικό τρόπο, σίγουρα με φίμωτρο καθώς δεν χωρούν σε καλάθι μεταφοράς όπως γάτες και μικρόσωμοι σκύλοι.
Πριν 2 χρόνια είχα επιχειρήσει να μεταφέρω μέσα σε καλάθι μεταφοράς τον μικρόσωμο σκύλο μου κάνοντας χρήση των ΚΤΕΛ Αττικής. Η αντιμετώπιση που έλαβα από τον οδηγό ήταν τουλάχιστον προσβλητική. Επίσης, επέμενε να μεταφερθεί ο σκύλος μαζί με τις αποσκευές, δηλαδή σε ένα χώρο όπου δεν υπάρχει απόθεμα οξυγόνου και όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή του. Ύστερα από δική μου επιμονή και πίεση ο σκύλος τοποθετήθηκε δίπλα μου, κάτω από το κάθισμά μου σαν χειραποσκευή, όπως εξάλλου συμβαίνει και στα αεροπλάνα. Γνωρίζω πως οι συνοδοί σκύλοι για τυφλούς εισέρχονται αβίαστα μέσα στα οχήματα, όπως είναι το λογικό. Διαφέρει αν ο σκύλος είναι οδηγός σκύλος ή απλά σκύλος συντροφιάς;
Λοιπόν, τι ακριβώς ισχύει; Υπάρχει ελπίδα για ασφαλή μεταφορά; Σε ποιο νόμο να βασιστώ την επόμενη φορά που θα βρεθώ αντιμέτωπη με κάποιον ανεκδιήγητο οδηγό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!

Σωτηρία

 

Αγαπητή Σωτηρία,

Όπως έχουμε ξαναπεί στο City Legal, ο νόμος 4039/2012 επιτρέπει τη μεταφορά «μικρών ζώων συντροφιάς» σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Ειδικώς τα πλοία πρέπει υποχρεωτικά να υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, προστατευόμενα από αντίξοες καιρικές συνθήκες. «Μικρά ζώα συντροφιάς» είναι τα ζώα με βάρος μέχρι 10 κιλά και τα οποία συντηρούνται από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς. Ειδικά οι σκύλοι βοήθειας (για τυφλούς) εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο μπορούν να μεταφέρονται χωρίς κλουβί μεταφοράς και ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.

_____________

 

2.

Χρήστο καλησπέρα. Ήθελα να σε ρωτήσω τί μπορεί να γίνει στην περίπτωση που από την ΔΟΥ σου δίνουν πινακίδες Ι.Χ που είναι τσαλακωμένες. Έχεις δικαίωμα να μην της παραλάβεις? Μπορείς να κινηθείς νομικά? Και αν ναι τί ζητάς? Σε ευχαριστώ πολύ!

Σοφία

 

Αγαπητή Σοφία,

Ο νόμος ορίζει ότι η πινακίδα κυκλοφορία του οχήματος δεν πρέπει να έχει φθαρεί «εις τοιούτον βαθμόν  ώστε αι επ’ αυτής ενδείξεις να είναι δυσανάγνωστοι». Αυτό σημαίνει ότι, εάν ο αριθμός κυκλοφορίας δεν διαβάζεται λόγω του τσαλακώματος μπορείς να αρνηθείς να παραλάβεις τις πινακίδες και να ζητήσεις την αντικατάστασή τους. Εάν όμως διαβάζεται ο αριθμός θα βάλεις στο όχημά σου την τσαλακωμένη πινακίδα.

_____________

 

3.

Εκκρεμεί απόφαση έφεσης για ποσό διατροφής και ωράριο επικοινωνίας, με ημερομηνία συζήτησης 12-2011 (δικαστήρια Αθηνών). Πως μπορώ να κινηθώ για να μάθω τι έχει γίνει και να βγει επιτέλους η απόφαση?

Β.

Αγαπητή/-έ Β.,

Δεδομένου ότι σύμφωνα με το νόμο στο Εφετείο σε εκπροσώπησε κάποιος συνάδελφος, αυτός παρακολουθεί την έκδοση της απόφασης και θα σε ενημερώσει. Δυστυχώς ο νόμος προβλέπει μόνο διαδικασίες για να επιταχύνεις τη συζήτηση μιας υπόθεσης (να ζητήσεις να προσδιοριστεί κατά προτεραιότητα κλπ) αλλά όχι την έκδοση της απόφασης. Θα πρέπει να περιμένεις το δικαστήριο. Πάντως ο νόμος προβλέπει ότι όταν το δικαστήριο δεν εκδώσει απόφαση εντός οκτώ (8) μηνών από τη συζήτηση της υπόθεσης, πρέπει να του αφαιρεθεί η δικογραφία και να ανατεθεί σε άλλη σύνθεση.

_____________

 

4.

Καλησπέρα.
Το σπίτι μου βρίσκεται απέναντι από ένα μικρό πάρκο. Δεκάδες ιδιοκτήτες σκύλων, όχι μόνο από τη γειτονιά αλλά και άγνωστοι, φέρνουν τα σκυλιά τους να κάνουν την ανάγκη τους πρωί και βράδυ. Το πρόβλημα είναι ότι εκτός από 2-3 εξαιρέσεις, κανείς δεν μαζεύει τις ακαθαρσίες των σκυλιών με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να περπατάμε γύρω από το πάρκο και να μυρίζει άσχημα η περιοχή. Τί μπορώ να κάνω χωρίς να μαθευτεί το όνομα μου?

Σοφία

Αγαπητή Σοφία,

Ο ιδιοκτήτης του σκύλου (εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας τυφλού κλπ) υποχρεούται από το νόμο να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου. Μπορείς να καλέσεις το Δήμο (παλιά ήταν αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, τώρα αρμόδιο είναι το Τμήμα Αστικής Πανίδας της Διεύθυνσης Πρασίνου & Περιβάλλοντος) και θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ σε όποιον δεν τηρεί την παραπάνω διάταξη.

_____________

 

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.