1.

 

Αγαπητέ Κρίς,

πόσα χρόνια διαμονής στην Ελλάδα απαιτούνται για να υπάρξει δικαιωμα πολιτογράφησης; Για τους φοιτητές ισχύει κάτι ιδιαίτερο;

Χρύσα

 

Αγαπητή Χρύσα,

Όπως ίσως ξέρεις ορισμένες από τις διατάξεις που για την απόδοση ιθαγένειας κρίθηκαν πρόσφατα αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Επίσης, η κυβέρνηση ετοιμάζει να ψηφίσει νέο νομοθέτημα για το θέμα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Συνεπώς, κάθε απάντηση τώρα είναι επίφοβη μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται σίγουρα τουλάχιστον επτά χρόνια συνεχούς νόμιμης διαμονής στη χώρα (τα οποία μάλλον αυξάνονται σε δέκα). Για τους φοιτητές φημολογείται (αλλά δεν είναι σίγουρο) ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά αλλοδαπών οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εάν τα παιδιά αυτά επιτύχουν στις αντίστοιχες εξετάσεις και εγγραφούν σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

 

_____________

 

2.

 

Καλησπέρα!
Θα 'θελα να ρωτήσω αν κάποιος ανασφάλιστος αλλοδαπός (εκτός Ε.Ε.), που διαμένει όμως νόμιμα στην Ελλάδα για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, δικαιούται οποιοδήποτε επίδομα αναπηρίας.
Ευχαριστώ πολύ!

 

Αγαπητή/-έ,

Υπάρχουν στην Ελλάδα δεκάδες επιδόματα και προνοιακές παροχές κάθε είδους για άτομα με διαφόρων μορφών αναπηρίες ή πολύ βαριές ασθένειες και είναι δύσκολο να απαντήσω ώστε να τα καλύψω όλα. Γενικά μπορώ να σου πω (αλλά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις) ότι προνοιακά επιδόματα δικαιούνται και οι αλλοδαποί πρόσφυγες στους οποίους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο, εκείνοι στους οποίους δεν έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα αλλά διαθέτουν το λεγόμενο «ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού», καθώς και οι αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα νόμιμα και διαθέτουν άδεια διαμονής ενιαίου τύπου ή άδεια παραμονής αλλοδαπού.

 

_____________

 

3.

 

Αγαπητέ Χρήστο,

Θα ήθελα να μάθω κατά πόσο είναι νόμιμο να αναπαραγάγεις video με εικόνα και ήχο (αντί για μουσική) από το youtube σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Και τι γίνεται στην περίπτωση που αυτό το κάνεις offline,δηλαδή τα έχεις ήδη αποθηκευμένα. Τέλος αν τα video εμπεριέχουν στιγμιότυπα από ταινίες αλλάζει κάτι?
Ευχαριστώ.

exnpan

 

Αγαπητή/-έ exnpan,

Η αναπαραγωγή του video από το youtube (είτε online είτε έχοντας αποθηκεύσει το video) σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνιστά «δημόσια εκτέλεση» του αντίστοιχου μουσικού έργου. Πέρα λοιπόν από την τυπική άδεια του Δήμου για την λειτουργία μουσικής το κατάστημα πρέπει επίσης να διαθέτει άδεια δημόσιας εκτέλεσης από τους αντίστοιχους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των δικαιωμάτων των δημιουργών που υπάρχουν για τα έργα μουσικής (π.χ. η ΑΕΠΙ και η ΕΡΑΤΩ) και για τα οπτικοακουστικά έργα (π.χ. ΕΠΟΕ, ΔΙΑΣ και ΗΡΙΔΑΝΟΣ).

_____________

 

4.

 

Μένω σε δικό μου διαμέρισμα σε μια πολυκατοικια "οικογενειακη". Όταν κατασκευάστηκε προ 40 ετών δεν έγινε καταστατικό για τους ιδιοκτήτες. Τώρα 40 χρόνια μετά ο καθένας λειτουργεί σαν να είναι αφεντικό. Πληρώνουν ότι θέλουν για τα κοινόχρηστα με βάση ποσοστά που δεν υπάρχουν. Άλλοτε συμμετεχουν στα κοινά και άλλοτε όχι. Συνδιαστικά με το ότι το καλοριφέρ λειτουργεί μόνο όποτε θέλουν οι λίγοι (δηλαδή ποτε) δεν έχω άλλη επιλογή από το να το πουλήσω το σπίτι εκτός εάν με κάποιο τρόπο μπορώ να διασφαλήσω τα δικαιώματα μου σαν ιδιοκτήτης τα οποία όμως ούτε λίγο ούτε πολύ δεν τα γνωρίζω. Υπάρχει περίπτωση σε ενδεχόμενο μη σύνταξης καταστατικού σε μια πολυκατοικία να υπάρχει κάποια βασική ισχύουσα νομοθεσία που να καλύπτει κάποια βασικά στον τρόπο λειτουργίας - κοινής διαβίωσης σε μια πολυκατοικία;


Πάνος - Κέντρο Αθήνας

 

Αγαπητέ Πάνο,

Υπάρχει ο νόμος 3741/1929 που ορίζει κάποια βασικά πράγματα για τις πολυκατοικίες που δεν έχουν κανονισμό (καταστατικό) και όπου οι ένοικοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Οι βασικές αυτές προβλέψεις είναι οι εξής: (α) κάθε συνιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους κοινούς χώρους (π.χ. διάδρομοι, σκάλες) και τα κοινά πράγματα (π.χ. ασανσέρ) υπό τον όρο ότι δεν θα βλάπτονται τα δικαιώματα των υπολοίπων συνιδιοκτητών, (β) κάθε συνιδιοκτήτης να συνεισφέρει στα κοινά βάρη της πολυκατοικίας (κοινόχρηστα, συντήρηση και επισκευή φρεατίων, ανελκυστήρων, βόθρων, εγκαταστάσεων κεντρικής θερμανσης, κλπ) με βάση την αξία του ορόφου ή του διαμερίσματος του.  

_____________

 

5.

 

Καλησπέρα,
τι προβλέπει ο νόμος για γείτονα που απειλεί συνεχώς τα ζώα μας; Πήγαμε στην αστυνομία και μας είπαν πως πρέπει να κάνουμε μήνυση ή να περιμένουμε να τα βλάψει και να καλέσουμε περιπολικό. Όπως καταλαβαίνετε δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί (στην βλάβη του ζώου), και λεφτά για μηνύσεις δεν έχουμε. Θα θέλαμε απλώς να ενημερώσουμε τον γείτονα για τον νόμο και τις συνέπειες του καθώς θεωρούμε πως βασίζεται στο γεγονός πως δεν υπάρχει νομοθεσία. Ευχαριστώ!

 Χρύσα

 

Τι μπορώ να κάνω για τους γείτονες που κακομεταχειρίζονται το σκυλί τους; (πχ το αφήνουν ατελείωτες ώρες δεμένο στο μπαλκόνι κι αυτό αλυχτάει)

 Νάσια

 

Αγαπητές Χρύσα και Νάσια,

Ο νόμος απαγορεύει τον βασανισμό, την κακοποίηση, την κακή και βάναυση μεταχείριση καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου. Όποιος προβαίνει σε αντίστοιχες πράξεις διαπράττει πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Οπότε εσύ μεν Χρύσα θα πρέπει να ενημερώσεις τον γείτονα ότι εάν τολμήσει να βλάψει τα ζώα σου θα έχει ποινική ευθύνη, εσύ δε Νάσια θα πρέπει να κάνεις μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου.

______

 

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.