Η Ανατολή του James

Η Ανατολή του James Facebook Twitter
0
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Εβραία νύφη της Υεμένης

Από τον Νικόλα - Νταμόν Παπαδημητρίου

Η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Αθηνών, Πολύμνια Αθανασιάδη ξεκινάει την εισαγωγή του έργου της "Στο Σύνορο του Ευφράτη'' με την ακόλουθη παράθεση. "Στην ακριτική περιοχή που Ρωμαίοι και Βυζαντινοί ονόμαζαν ''σύνορο του Ευφράτη'', οι τρόποι και η ένταση της πνευματικής ζωής δεν χάνονταν κάθε φορά που η πολιτική και θρησκευτική εξουσία άλλαζε χέρια. Αντίστροφα ο νέος σπόρος γονιμοποιούσε την παράδοση εξασφαλίζοντας κάτω από τη φαινομενική ροή της αλλαγής την ποιοτική συνέχεια ενός πολυσήμαντου αλλά ενιαίου πολιτισμού''.

Κατά κάποιον τρόπο η βιογραφία του Ισλάμ αποτελεί μέρος της αέναης ιστορίας της Εγγύς Ανατολής και όλες αυτές οι ετερότητες που συναποτελούν την Ανατολή, το αμάλγαμα των διαφορετικών αισθητικών προτιμήσεων και οι εικόνες που αντικρίζουμε ως συνέπεια πολύχρονων ζυμώσεων, δηλώνονται περίτρανα στην Ανατολή του James. 

O James Stanfield υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους παγκοσμίως. Εργάστηκε ασίγαστα για περισσότερο από τρεις δεκαετίες πίσω από τον φωτογραφικό φακό και διασχίζοντας ασυνήθιστα μέρη. Βρέθηκε σε ορυχεία, ερήμους, οροσειρές όπως τα Ιμαλάια, καταυλισμούς νομάδων των Λατινικών Άνδεων και πολύχρωμες ανατολίτικες αγορές. Ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο όχι μόνο για να απαθανατίσει τον ανθρωπολογικό πλουραλισμό αλλά και για να καταγράψει γεγονότα αμύθητης χλιδής όπως η Στέψη του Σάχη του Ιράν το 1967, οι θησαυροί του Βατικανού και ο μεγαλόπρεπος Πύργος του Γουίντσορ.

Ο Stanfield δεν αγνόησε την Ανατολή και την μακραίωνη παράδοση που φέρει. Ίσα ίσα που πιστεύω ότι αποτύπωσε πολλές γλυκιές στιγμές της ζωής στην Ανατολή και μεγαλεπίβολα τοπία.

Η Ένωση Φωτογράφων του Λευκού Οίκου τον ανακήρυξε  Φωτογράφο της Χρονιάς το 1970, το 1977, το 1982 και το 1984. Ο Stanfield εργάστηκε για μια πενταετία στο έντυπο Milwaukee Journal προτού συνεργαστεί με το National Geographic ως μόνιμο μέλος της φωτογραφικής ομάδας και καλύψει 60 άρθρα του περιοδικού.

Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Πωλήτρια στο Ουζμπεκιστάν
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Φυλή Κάλας στο Πακιστάν, οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Όρος Αλαμούτ ή αλλιώς ''Η αετοφωλιά'' στο βορειοδυτικό Ιράν. Προπύργιο της δολοφονικής σέχτας των Ασσασίνων. Πρόκειται για την εξτρεμιστική ισλαμική αίρεση που πρώτη εισήγαγε τις επιθέσεις αυτοκτονίας στον ισλαμικό κόσμο. Στην Ανατολή έχουν επικρατήσει με την ονομασία ''Νιζαροί'' ενώ οι δυτικοί τους αποκαλούν ''Ασσασίνους'' από την μεσαιωνική λατινική λέξη, assasinus, δηλαδή ''δολοφόνος''. Ωστόσο παραμένει και η εκδοχή της ονομασίας τους να προέρχεται από την αραβική λέξη Hashīshiyyīn = χασισοπότες καθώς κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες χασίς προκειμένου να καταλήξουν σε αυταπάρνηση και τελικώς δολοφονήσουν τους εχθρούς αυτοκτονώντας.
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Γυναίκα από το Ομάν
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Γυναίκα από το Ομάν
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Οι νύφες αποκαλύπτουν πολλά για μια χώρα ή έναν πολιτισμό. Περίπλοκα σχέδια φτιαγμένα με χένα κοσμούν τα χέρια μιας νύφης στο Ομάν, ένα σουλτανάτο με βαθιά παράδοση και πολύ πλούτο. Χίλιες γυναίκες παρακολούθησαν την τελετή λαϊλάτ αλ χενά, την παραμονή του γάμου ενώ ο Stanfield ήταν ο μοναδικός άντρας μεταξύ τους.
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Πυραμίδες στην Αίγυπτο.
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Ένας Αιγύπτιος με την ομπρέλα του.
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Δύο μέλη της ισραηλινής χορευτικής ομάδας Ίνμπαλ.
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Μεβλεβί δερβίσηδες εκτελούν τον περιστρεφόμενο χορό, σεμά, στην Κωνσταντινούπολη. Τα ισλαμικά μοναστικά τάγματα ή ταρικάτ τέθηκαν εκτός νόμου το 1923 με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Κατηγορήθηκαν για οπισθοδρόμηση και δεισιδαιμονικό πνεύμα αγνοώντας τη διάσταση του λαϊκότροπου Ισλάμ που εξέφραζαν και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανεπίσημη εκδοχή του ετερόδοξου Ισλάμ των λαϊκών τάξεων.
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Ένα κοριτσάκι στο χωριό Σεγκίτ στην ενδοχώρα της Τουρκίας.
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Ένας θεοσεβούμενος μουσουλμάνος προσεύχεται σκυμμένος στο Κοράνι, στο Σαφράνμπολου της Τουρκίας.
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Τούρκος χωρικός σε συγκέντρωση προς τιμήν του Ερτογρούλ, πατέρα του Οσμάν Α' που ίδρυσε την δυναστεία των Οθωμανών.
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Νομάς στην όαση Fachi της Νιγηρίας.
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Ο σάχης του Ιράν, Μοχάμμαντ Ρεζά Παχλαβί καθισμένος στον θρόνο Ναντερί (επενδυμένος με 26.773 πολύτιμους λίθους εκ των οποίων το μεγαλύτερο διαμάντι είναι 65 καρατίων και το μεγαλύτερο σμαράγδι 225 καρατίων. Έχει ύψος 2, 25 μέτρα και φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας του Ιράν). Δεξιά, ο διάδοχος Ρεζά και αριστερά η αυτοκράτειρα Φαράχ. Από την στέψη του ζεύγους Παχλαβί το 1967.
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
Η Αυτοκράτειρα του Ιράν, Φαράχ Παχλαβί στη στέψη του 1967. Ανάκτορα Γκολεστάν, Τεχεράνη.
Η Ανατολή του James Facebook Twitter
James L. Stanfield
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ