TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η πρώτη δράση της Greenpeace πριν πενήντα χρόνια

Η πρώτη δράση της Greenpeace πριν πενήντα χρόνια

 

με το ψαροκάικο Phyllis Cormack (μετονομάστηκε σε Greenpeace για τους σκοπούς του ταξιδιού) το οποίο απέπλευσε στις 15 Σεπτεμβρίου 1971 από το λιμάνι του Βανκούβερ

 

Η πρώτη δράση της Greenpeace πριν πενήντα χρόνια Facebook Twitter
Τα μέλη της πρώτης αποστολής. © Greenpeace / Robert Keziere

Το 1971, μια μικρή ομάδα ακτιβιστών έβαλε πλώρη για το νησί Αμτσίτκα της Αλάσκας για να προσπαθήσει να σταματήσει μια δοκιμή πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ. Τα χρήματα για την αποστολή συγκεντρώθηκαν με μια συναυλία, το παλιό αλιευτικό τους σκάφος ονομάστηκε "Greenpeace". Από εδώ ξεκινάει η ιστορία μας. "Γιατί να μην πάμε με ένα σκάφος μέχρι εκεί και να αντιμετωπίσουμε τη βόμβα;" Ήταν στην αρχή μια τρελή ιδέα που την έριξε στον αέρα η Marie Bohlen ένα πρωί στον καφέ. Αλλά οι άνθρωποι γύρω της - μια χαλαρή συμμαχία Κουακέρων, ειρηνιστών, οικολόγων, δημοσιογράφων και χίπηδων - δεν φημίζονταν για την αδιαφορία τους απέναντι στις πραγματικά μεγάλες ιδέες." Λίγες εβδομάδες αργότερα, η επιτροπή Don't Make a Wave Committee - όπως ονομαζόταν ακόμα τότε η ομάδα - είχε ένα σχέδιο. "Αν οι Αμερικανοί θέλουν να προχωρήσουν στη δοκιμή", είπε ο σύζυγος της Marie, ο Jim, "θα πρέπει να μας σύρουν μακριά από εκεί." Φεύγοντας από μια από εκείνες τις παθιασμένες πρώτες συναντήσεις, ο Irving Stowe έκανε το σήμα της ειρήνης - όπως συνήθιζε - και είπε "Peace". Και τότε, ο συνήθως μάλλον ήσυχος Καναδός οικολόγος Bill Darnell του απάντησε αυθόρμητα: "κάν' το green peace". Όταν οι λέξεις δεν μπόρεσαν να χωρέσουν σε κονκάρδες για τον πρώτο έρανο της ομάδας, απλώς συγχωνεύτηκαν: το Green Peace έγινε Greenpeace.  

Greenpeace International 14.05.2007

 
 
Η πρώτη δράση της Greenpeace πριν πενήντα χρόνια Facebook Twitter
Ο Bob Hunter μπροστά στη γραφομηχανή του πάνω στο πλοίο. © Greenpeace / Robert Keziere

Bob Hunter, ο "Mind Bomber"

Η πρώτη αποστολή της Greenpeace, όπως την αφηγήθηκε ο Bob Hunter, συγγραφέας, δημοσιογράφος, φωτογράφος και συνιδρυτής της οργάνωσης:

Όταν επέστρεψα από την αποστολή στην Αμτσίτκα και κάθισα να γράψω ένα βιβλίο γι' αυτήν, ήμουν πεπεισμένος ότι είχαμε χάσει και ήμουν θυμωμένος. Η καλύτερη ευκαιρία που είχαμε ποτέ να παρέμβουμε πραγματικά στις πυρηνικές δοκιμές, και την είχαμε καταστρέψει από καθαρή ανοησία - και έλλειψη θάρους, για να το θέσω ευγενικά. Ο τίτλος που ερχόταν στο μυαλό μου ήταν "Cop-out on the Way to Amchitka". Και η προσωπική μου ατολμία ήταν ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτή την αποτυχία. Ακόμη χειρότερα, φοβόμουν ότι υποσυνείδητα είχα εγκαταλείψει τον αγώνα για να συνεχίσω το ταξίδι. Θα έπρεπε να ζήσω μ' αυτό μέχρι να πεθάνω ή μέχρι να ανατιναχτεί ο κόσμος, όποιο από τα δύο κι αν συνέβαινε πρώτο.

Αντιμετώπιζα επίσης το πιο σοβαρό συγγραφικό δίλημμα της ζωής μου. Από μικρός, είχα αρχίσει να γράφω ιστορίες επιστημονικής φαντασίας στα σχολικά μου τετράδια, και αναζητούσα "εμπειρίες". Όπως όλοι οι έντονοι νέοι συγγραφείς, είχα πολλά να πω, αλλά μάλλον έλειπε η συγκυρία για να παρουσιάσω τις σκέψεις μου. Είχα διαβάσει λίγο, αλλά δεν υπήρχαν ούτε λοιμοί, ούτε σταυροφορίες, ούτε πρόσφατοι πόλεμοι στα πάτρια εδάφη. Ακόμη και όταν χτύπησε η μεγάλη πλημμύρα του Κόκκινου Ποταμού το 1950, η οικογένειά μου εκκενώθηκε πριν σπάσουν τα αναχώματα. Η πραγματική περιπέτεια ήταν δυσεύρετη στην εργατική τάξη του νότιου Γουίνιπεγκ μετά τον πόλεμο, μια περίοδο κατά την οποία ο Καναδάς βρισκόταν στην πιο πληκτική του κατάσταση, αν μπορείτε να φανταστείτε. Οι περιπέτειες που είχα καταφέρει να ζήσω καθώς μεγάλωνα ήταν από τις συνηθισμένες ρομαντικές, ταξιδιωτικές ή παιδικές περιπέτειες. Είχα κάνει κάποιες κατασκηνώσεις μόνος μου στα δάση του βόρειου Καναδά και κάποιες διαδρομές με ωτοστόπ στον δυτικό Καναδά και στην Ευρώπη, είχα παντρευτεί και αποκτήσει δύο παιδιά, είχα ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα καριέρα στη δημοσιογραφία και είχα δημοσιεύσει τρία βιβλία, αλλά μέχρι εκείνο το μοιραίο ταξίδι το φθινόπωρο του 1971, δεν μου είχε συμβεί τίποτα που να ξεπηδά ως κάτι απολύτως απαραίτητο για να γράψω, έστω και μόνο για την κατανόηση της ζωής μου. Και τώρα που συνέβη, ήμουν υποχρεωμένος να μην γράψω γι' αυτό - για χάρη του σκοπού.

Το πρόβλημα ήταν ότι είχα ενταχθεί. Σε τι ακριβώς είχα ενταχθεί δεν ήταν ακόμη σαφές -ακόμα καθοριζόταν- αλλά είχα σίγουρα σταματήσει να είμαι απ' έξω κοιτάζοντας μέσα και, αντίθετα, ήμουν από μέσα κοιτάζοντας έξω. Είχα ξεκινήσει ως αρθρογράφος εφημερίδας, ο απόλυτος Ισμαηλίτης outsider, συνηθισμένος να μην είναι υπεύθυνος για τίποτα άλλο εκτός από την αυθεντικότητα των αντιλήψεων και των λόγων μου. "Πες τα όπως είναι" ήταν το δόγμα του γραφιά της αντικουλτούρας και το προσωπικό μου μάντρα. Ξαφνικά βρέθηκα στον εσωτερικό κύκλο μιας εκκολαπτόμενης πολιτικής οργάνωσης, με λίγη δυνητική δύναμη στα χέρια μου, η οποία εκείνη την εποχή έμοιαζε με τη δύναμη που θα άλλαζε τον ρου της ιστορίας. Το μόνο που έπρεπε να συμβεί ήταν το MV Phyllis Cormack, γνωστό και ως Greenpeace, να φτάσει στο νησί Αμτσίτκα και να σταθμεύσει εκεί κάτω από τη μύτη μιας πυρηνικής δοκιμαστικής βόμβας με την κωδική ονομασία Cannikin. Πόσο πιο απλό θα μπορούσε να είναι;

Ωστόσο, όλα γαμήθηκαν. Ποτέ δεν καταφέραμε να πάμε προς την κατεύθυνση που θέλαμε ή να βρεθούμε στο μέρος που θέλαμε. Και ήταν αυτό αφορμή για να τσακωνόμαστε πικρά μεταξύ μας. Ό,τι κάναμε ή λέγαμε απορροφήθηκε από μία εξουθενωτική μάχη εξουσίας. Εδώ ήμασταν, υποτίθεται ότι σώζαμε τον κόσμο μέσω του ηθικού μας παραδείγματος, μιμούμενοι ούτε λίγο ούτε πολύ τους Κουακέρους, ενώ στην πραγματικότητα περνούσαμε τον περισσότερο χρόνο με αλληλοφαγώματα, με τους εγωισμούς μας να συγκρούονται, και την ομάδα μοιραία διχασμένη από την αρχή μέχρι το τέλος. Όπως θα μπορούσε να σας πει κάθε συγγραφέας από τον Όμηρο και μετά, αυτή ήταν η ιστορία: η εσωτερική σύγκρουση. Αλλά έχοντας συμφωνήσει, από νωρίς στο παιχνίδι, να τηρήσουμε τον κανόνα της ενότητας - κάτι σαν: δεσμεύομαι να παραμείνω στο πλευρό της ομάδας ό, τι κι αν συμβεί, κάτι που φαινόταν τότε σαν ένα τολμηρό άλμα αλληλεγγύης προς το Κίνημα - είχα ουσιαστικά φιμώσει τον εαυτό μου ως δημοσιογράφος και ιστορικός. Ήταν ένας συμβιβασμός: αλλά το δέχτηκα, οπότε δεν μπορούσα να παραπονεθώ. Θα γινόμουν μέρος της συναίνεσης - το δικό μου κοκαλιάρικο χέρι στο τιμόνι της λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της αποστολής της Greenpeace, και επομένως το πεπρωμένο μου - αλλά όπως κάθε άλλος πολιτικός, θα έπρεπε να συμφωνώ να μη διαφωνώ δημοσίως. Διαφωνούσα, όπως αποδείχθηκε, σχεδόν με όλα όσα έγιναν, αλλά έπρεπε να κρατήσω το στόμα μου κλειστό. Πώς, λοιπόν, να γράψω ένα βιβλίο; Ένα εγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο να ακολουθούσε τη γραμμή του κόμματος, αλλά να έλεγε και την τρομερή αλήθεια - ότι τα είχαμε κάνει θάλασσα.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, με τα γκρίζα γένια του να έχουν ασπρίσει, ο Jim Bohlen μου εκμυστηρεύτηκε πάνω από ένα ποτό ότι εκείνος έδινε μυστικά τις εντολές πλεύσης στον καπετάνιο μας καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Καθώς ήταν αυτός που υπέγραφε τις επιταγές ως πρόεδρος της επιτροπής Don't Make a Wave, η οποία είχε ναυλώσει το σκάφος, ο Bohlen είχε τη νομική εξουσία να το κάνει αυτό, αλλά αντί να πει ότι ήταν το αφεντικό και ότι η Greenpeace και η δράση διαμαρτυρίας υπάγονταν επομένως σε μια παλιομοδίτικη ιεραρχική δομή εξουσίας, έπαιζε παιχνίδια για να μας κρατάει υπό έλεγχο εμάς τους ριζοσπαστικούς νεαρούς μέλη του πληρώματος. Ένα από αυτά ήταν η υπόσχεση ότι το πλοίο θα διοικείτο με τη συναίνεση όλων - ο καθένας από εμάς θα είχε δικαίωμα βέτο. Αυτό θεωρούνταν η πιο προχωρημένη μορφή καταμερισμού της εξουσίας εκείνη την εποχή, και εγώ, τουλάχιστον, το σεβόμουν.

Αλλά όλα αυτά ήταν μια απάτη. Αποφάσεις ελήφθησαν πράγματι - ο Bohlen τις πήρε. Και τις πήρε αφού οι υπόλοιποι επιστρέφαμε στις κουκέτες μας. Την εποχή που έγραψα το άρθρο μου, αμέσως μετά το ταξίδι, δεν είχα ιδέα για το τι έκανε ο Bohlen στα παρασκήνια. 'Οποια μέρα κι αν ήταν, οι πραγματικές κινήσεις του πλοίου, σε αντίθεση με την κατεύθυνση που είχαμε συμφωνήσει στη συνάντησή μας το προηγούμενο βράδυ, παρέμεναν ένα μυστήριο για μένα. Ο Bohlen μας είχε μπερδέψει τελείως. Του βγάζω τώρα το καπέλο μου για την πονηριά, την ωριμότητα και τη σύνεσή του. Πιθανότατα θα είχαμε πεθάνει αν δεν είχε αναλάβει τον έλεγχο. Αλλά τότε, συνωμοτούσα, και συνωμοτούσα για να τον ανατρέψω από αρχηγό επειδή "δείλιαζε". Ο Ben Metcalfe, που σιγόνταρε τον Bohlen στο σχέδιό του να μας φέρει ζωντανούς πίσω στην πατρίδα, ο άλλος ώριμος βετεράνος πολέμου στο πλοίο και ο εγκέφαλος της μιντιακής εκστρατείας, δεν έβλεπε κανένα λόγο να μας θέσει σε κίνδυνο για να αυτοκτονήσουμε όλοι μαζί, και εγώ τον χλεύαζα επειδή "τα είχε χάσει". Αλλά αυτός ο τύπος είχε πολεμήσει στον πόλεμο της ερήμου εναντίον του Ρόμμελ, είχε αντισταθεί στις διαταγές της RAF να βομβαρδίσει τους οπαδούς του Γκάντι και ήταν τόσο πολύ μπροστά από μένα όσον αφορά αυτό το άπιαστο πράγμα που ονομάζεται εμπειρία, ώστε δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία ότι σε θέματα ζωής ή θανάτου θα προσπερνούσε την αφελή νεανική παράταξη των στασιαστών. Ήταν ένας παλιός επιζών αντάρτης. Μια ιδιοφυΐα, όπως συνειδητοποιώ τώρα. Στο τέλος, σπούδασα στο πόδι του.

Ο άνθρωπος που τελικά καθόρισε την τύχη αυτού του πρώτου ταξιδιού της Greenpeace ήταν ο John C. Cormack, ο καπετάνιος και ιδιοκτήτης, ο οποίος είχε δεχτεί να οδηγήσει το αλιευτικό του σκάφος σε μια ζώνη πυρηνικών δοκιμών από οικονομική απελπισία και μόνο, γεγονός που δεν συζητήθηκε ποτέ πολύ. Εκ των υστέρων έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε τι έκανε και τι δεν έκανε ο Cormack την κρίσιμη στιγμή. Έσωσε το σκάφος του και μαζί με αυτό και εμάς. Και όλοι μας σώσαμε τα προσχήματα, τουλάχιστον αρκετά για να γυρίσουμε σπίτι.

Η κρίσιμη στιγμή του ταξιδιού ήρθε μια μέρα πριν την επιστροφή μας στο Βανκούβερ. Καθώς καθόμασταν όλοι εξαντλημένοι στο μαγειρείο, ο Bohlen ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να καταργήσει την επιτροπή Don't Make a Wave μόλις του δοθεί η ευκαιρία. Ήταν μια ad hoc ομάδα και είχε κάνει τη δουλειά της. Μην το κάνεις αυτό, του είπα. Γιατί να πάει χαμένο όλο αυτό το σκληρά κερδισμένο κεφάλαιο των μέσων ενημέρωσης; Διέλυσε την επιτροπή, εντάξει, αλλά επανασύστησέ την ως Ίδρυμα Greenpeace. Αυτή ήταν η κύρια συμβολή μου, ωστόσο η στιγμή αυτή δεν αναφέρθηκε στο κείμενό μου. Ήταν ένα στοιχείο ελπίδας για μια μελλοντική επανάσταση, και δεν ήμουν αισιόδοξος καθώς έμπαινα στο λιμάνι του Steveston, με πόνους στην καρδιά και βαριά φαρμακευτική αγωγή, γράφοντας την ιστορία της αποτυχίας μας. Στο τέλος είπα την αλήθεια όπως την έβλεπα, υποτίθεται όπως ήταν, χωρίς να με νοιάζει αν ήμουν πιστός στον σκοπό.

Όπως αποδείχθηκε, όλη η αγωνία μου ήταν περιττή. Ο χρόνος απέδειξε ότι η απελπισία μου μετά το ταξίδι ήταν εντελώς λανθασμένη. Το ταξίδι ήταν μια επιτυχία πέρα από τα πιο τρελά όνειρα οποιουδήποτε. Εκείνη η βόμβα έσκασε, αλλά οι βόμβες που είχαν προγραμματιστεί για μετά δεν έσκασαν. Το πρόγραμμα πυρηνικών δοκιμών στην Αμτσίτκα ακυρώθηκε πέντε μήνες μετά την αποστολή μας, και ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι αυτή ήταν η αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου. Ό,τι κι αν αποφασίσει η ιστορία για τη μεγάλη εικόνα, η κληρονομιά του ίδιου του ταξιδιού δεν είναι απλώς ένα μάτσο τύποι σε ένα ψαροκάικο, αλλά η Greenpeace που όλος ο κόσμος έμαθε να αγαπάει και να μισεί.​​​​​​

Bob Hunter  (1941 - 2005)

“The Greenpeace to Amchitka”, Arsenal Pulp Press, 2004, Canada.

Η πρώτη δράση της Greenpeace πριν πενήντα χρόνια Facebook Twitter
Ο Bob Hunter. Φωτ. Toronto Star
Η πρώτη δράση της Greenpeace πριν πενήντα χρόνια Facebook Twitter
Απόπλου από το λιμάνι του Βανκούβερ. Φωτ. Greenpeace
Η πρώτη δράση της Greenpeace πριν πενήντα χρόνια Facebook Twitter
Αμερικανικές εγκαταστάσεις στο νησί Αμτσίτκα για την πραγματοποίηση υπόγειων πυρηνικών δοκιμών. Φωτ. Los Alamos National Laboratory
Η πρώτη δράση της Greenpeace πριν πενήντα χρόνια Facebook Twitter
Προετοιμασίες για μία πυρηνική δοκιμή στο νησί Αμτσίτκα. Φωτ. National Library of Medicine
Η πρώτη δράση της Greenpeace πριν πενήντα χρόνια Facebook Twitter
Αμτσίτκα. Φωτ. Wikimedia Commons
Η πρώτη δράση της Greenpeace πριν πενήντα χρόνια Facebook Twitter
Ο Ben Metcalfe μιλάει στον ασύρματο του Phyllis Cormack, ενώ ο Jim Bohlen κοιτάζει από το παράθυρο. © Greenpeace / Robert Keziere
Η πρώτη δράση της Greenpeace πριν πενήντα χρόνια Facebook Twitter
Ο Robert Hunter (αριστερά) και άλλα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στο πρώτο ταξίδι της Greenpeace. Φωτ. fromtheheartproductions.com
Η πρώτη δράση της Greenpeace πριν πενήντα χρόνια Facebook Twitter
Μαθητικό τετράδιο του Bob Hunter. Φωτ. Toronto Star
Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ