ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλυβού

Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλυβού

 

Το καθιερωμένο διήμερο φεστιβάλ οίνου και γαστρονομίας "Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2023" πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2023 στο φημισμένο οινοποιείο του κτήματος Παλυβού που απέχει μόλις 800 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας. Στην περιοχή της Νεμέας βρίσκεται ο μεγαλύτερος αμπελώνας των Βαλκανίων, το "Μπορντό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".


 

Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


 

"…'Ενα παλιό αγρόκτημα και πολλά αμπέλια γύρω του, μαρτυρούν μία ιστορία και μία παράδοση χρόνων, που κανείς στην οικογένεια δεν θυμάται, πότε φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι, και πάνω από όλα αυτά, η περιοχή της Αρχαίας Νεμέας, όπου η αμπελοκαλλιέργεια συνεχίζεται χωρίς διακοπή για 3.500 χρόνια.

Το Κτήμα Παλυβού από το 1995, που το παλιό παραδοσιακό πατητήρι αντικαταστάθηκε από ένα σύγχρονο οινοποιείο ακολουθώντας τις επιταγές των σύγχρονων καιρών, ξεκίνησε τη νέα του, άκρως δυναμική εποχή του.

Σε έναν τόπο, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως Ονομασίας Προέλευσης για την σημαντικότερη ίσως Ελληνική ερυθρή ποικιλία, το ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ, το Κτήμα Παλυβού έχει στην ιδιοκτησία του έναν από τους δύο μεγαλύτερους αμπελώνες στη ζώνη της ΝΕΜΕΑΣ. Πάνω από 300 στρέμματα φυτεμένα κατά κύριο λόγω με Αγιωργήτικο αλλά και με Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah, έχουν να προσφέρουν απλόχερα οίνους με ονομασία ποιότητας.

Οι αμπελώνες εκτείνονται σε διαφορετικές περιοχές της Αρχαίας Νεμέας, με τον πιο προνομιακό να βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρων. Στις πλαγιές του λόφου, οι βόρειοι άνεμοι, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ευνοούν στη διατήρηση της υγιεινής του κατάστασης και συμβάλλουν στη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών.
Είναι ένας αμπελώνας ενταγμένος στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας.

Τα εδάφη, επειδή είναι μικρής γονιμότητας, δίνουν την δυνατότητα στον αμπελουργό να οδηγεί τα αμπέλια να κάνουν αυτό που θέλει, αποδίδοντας υψηλής ποιότητας σταφύλια.

Διάφοροι τύποι συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα αυτού του αμπελώνα… Ασβεστώδη, πυλώδη, αργιλώδη, χαλικώδη έως και αμμώδη που έχουν προέλθει από τους τριμμένους αμμόβραχους.

Ο ιδιαίτερος συνδυασμός του μικροκλίματος του κάθε αμπελώνα, που μπορεί να ορίζεται από την τοπογραφία, τις καιρικές συνθήκες και σε συνάρτηση με τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού, μπορεί να δώσει έναν ξεχωριστό και ποιοτικό χαρακτήρα στο κάθε κρασί."

Κτήμα Παλυβού
 

Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλυβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης

Το "Τρένο του Αγιωργήτικου" ταξιδεύει τους επισκέπτες ανάμεσα στους καταπράσινους αμπελώνες της Αρχαίας Νεμέας, και γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Η μεγάλη και ιδιαίτερα απολαυστική αυτή περιήγηση στους δρόμους των τρυγητών αποκτάει κι ένα επιπλέον ενδιαφέρον χάρη στις εμβρηθείς αναφορές στην ιστορία της Νεμέας και του Αγιωργήτικου που έγιναν σε όλη τη διαδρομή. Οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν "εν κινήσει" από το τρενάκι.


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης

"Οι αμφορείς κρασιού των Manetti Gusmano & Figli κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στο χέρι ακολουθώντας τους κανόνες μιας αρχαίας τεχνικής που ονομάζεται "Based Work": ο αμφορέας στέκεται ακίνητος ενώ ο τεχνίτης γυρίζει και γυρίζει κολλώντας νέο πηλό. Η όλη διαδικασία διαρκεί τρεις μήνες. Επιπλέον, αυτό που κάνει τους αμφορείς ακόμα πιο ξεχωριστούς είναι η μοναδικότητα του πηλού. Μεταξύ των φυσικών συστατικών από τα οποία παρασκευάζεται η Terracotta, τα άλατα και το ανθρακικό ασβέστιο προσδίδουν το σωστό μικροπορώδες, επιτρέποντας στο κρασί να αναπνέει σωστά."
 


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης


Γιορτή τρύγου στο κτήμα Παλιβού Facebook Twitter
© Ν.Κ.

Αλμανάκ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ