ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Αργεντινή: «Με έκλεψε και με μεγάλωσε το καθεστώς»

Αργεντινή:

"Με έκλεψε και με μεγάλωσε το καθεστώς"

Η ιστορία του Guillermo Perez Roisinblit


 

06.10.2017  -  Μια μέρα σαν σήμερα, αλλά το 1978, δεν είχα ακόμη γεννηθεί. Ήμουν στον 8ο μήνα εγκυμοσύνης της μητέρας μου. Είχα τους γονείς μου και μια μικρή αδελφή 15 μηνών.

11.03.2018   -  "Κοίτα σε τι μπελάδες με έμπλεξες που πήγες με αυτές τις γριές!", μου έλεγε ο απαγωγέας μου, ο Francisco Gómez, ενώ ήμουν υπό κράτηση επειδή με είχε κλέψει, είχε αλλάξει την ταυτότητά μου και πλαστογραφήσει όλα τα έγγραφά μου.

08.12.2018  -  Σήμερα θα ήταν τα 66α γενέθλια της μητέρας μου, Patricia Julia Roisinblit, αλλά την εξαφάνισε η Πολεμική Αεροπορία πριν από 40 χρόνια. Σήμερα θα έπρεπε να είναι μια μέρα γιορτής, όμως είναι μια άλλη μέρα αναζήτησης, θλίψης και αναγκαιότητας. Σ' αγαπώ, μαμά. Χρόνια πολλά όπου κι αν βρίσκεσαι.

15.08.2019   - Σήμερα η γιαγιά μου η Ρόζα γίνεται 100 ετών. Μια τεράστια γυναίκα, με απαράμιλλο θάρρος και μοναδικό σθένος. Παραβατική, γενναία και με αυτοθυσία, αγωνίζεται εδώ και 42 χρόνια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όλων. Χρόνια πολλά, Baba!

27.04.2020   - Χθες πέθανε ο Francisco Gómez, ο πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Πολεμικής Αεροπορίας που ήταν μέλος της ομάδας κρούσης που κράτησε ομήρους τους γονείς μου, τους βασάνισε και τους εξαφάνισε. Ήταν επίσης αυτός που με έκλεψε και με καταχώρησε ως βιολογικό του γιο για 21 χρόνια.

27.04.2020   -  Και επίσης πού βρίσκονται τα σώματά τους;
Κατά τη διάρκεια του #JuicioRIBA, το 2016, είχε την ευκαιρία να δώσει κάποιες πληροφορίες. Η τελευταία του κακή πράξη απέναντί μας ήταν να διαιωνίσει την εξαφάνιση του πατέρα μου και της μητέρας μου με τη σιωπή του. Η προσωποποίηση των φόβων μου δεν υπάρχει πια.

27.04.2020   -  Δεν είμαι ευτυχής με τα νέα. Δεν χαίρομαι για κανέναν θάνατο. Δεν πέθανε ατιμώρητος αλλά αυτό έγινε χάρη στον αγώνα των γιαγιάδων μου και της @abuelasdifusion. Λυπάμαι; Δεν ξέρω ακόμα. Αισθάνομαι αδυναμία γιατί πήρε μαζί του την αλήθεια για το τι έκαναν στους γονείς μου.

 15.08.2021   -  Η Baba μου, Rosa Tarlovsky de Roisinblit, είναι 102 ετών. ♥️ Πέρασε τα τελευταία 42 χρόνια υπερασπιζόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και μαζί με την @abuelasdifusion έδωσε πίσω την ταυτότητά τους σε 130 ανθρώπους που απήχθηκαν από την πολιτικοστρατιωτική δικτατορία. Σχεδόν τίποτα, σωστά;

06.10.2022   -  Πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια, τέτοια εποχή, η οικογένειά μου κοιμόταν ήσυχα και περνούσαμε την τελευταία νύχτα μας μαζί, στην ελευθερία. Φαντάζομαι τη μητέρα μου στη δεξιά πλευρά του κρεβατιού, στο πλάι, γιατί την εμπόδιζα να πάρει οποιαδήποτε άλλη στάση, τον πατέρα μου απέναντί της, να της χαϊδεύει τα μαλλιά, και την αδελφή μου στη μέση του κρεβατιού.

17.08.2023   -  Θέλω να μου εξηγήσει η Vassallo [Emilia Eva Vasallo, μητέρα του δολοφονημένου Pablo Sebastián Alcorta -σ.σ.], το πλαίσιο μέσα στο οποίο η απαγωγή των γονιών μου, ο βασανισμός τους, ο εξαναγκασμός της μητέρας μου να με αποχωριστεί στο υπόγειο της ΕΣΜΑ, η εξαφάνισή τους, το γεγονός ότι με έκλεψαν και η αλλαγή της ταυτότητάς μου για 21 χρόνια είναι ένα απλό λάθος της "στρατιωτικής κυβέρνησης".

[Από το Twitter του Guillermo Perez Roisinblit]


 

 

Αργεντινή: Με έκλεψε και με μεγάλωσε το καθεστώς Facebook Twitter
Ο Guillermo με την Baba του, τη γιαγιά του Rosa Tarlovsky de Roisinblit, που πρωτοστάτησε στο κίνημα των Γιαγιάδων (Abuelas) της Πλατείας Μαΐου. Το 2022 ανακοινώθηκε ότι αναγνωρίστηκε και το "εγγόνι υπ’ αρ. 131", 44 ετών σήμερα.


 

Ed Stocker 
AFP - 18.07.2012
 

Εν όψει της επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αργεντινή, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου 2016 ότι επρόκειτο να αποχαρακτηρίσει ευαίσθητα αρχεία από τον "βρώμικο πόλεμο" της Αργεντινής.
 

Ο Guillermo Perez Roisinblit έχει μία συνηθισμένη μεσοαστική ζωή. Ζει σε ένα ήσυχο χωριουδάκι έξω από το Μπουένος Άιρες με την γυναίκα του και τα δύο μικρά παιδιά τους, και για να φτάσει τις καθημερινές στην πρωτεύουσα της Αργεντινής ταξιδεύει 40 λεπτά με το τρένο.

Αλλά η ιστορία του Perez Roisinblit απέχει πολύ από το να είναι φυσιολογική. Πράγματι, μόνο η οικογένειά του και η αταλάντευτη ανάγκη για δικαιοσύνη τον κράτησαν ζωντανό κατά τη διάρκεια της ταραχώδους και βαθιά συγκεχυμένης τελευταίας δεκαετίας.  

"Τώρα γνωρίζω την αλήθεια. Τώρα ξέρω ποια είναι η πραγματική μου καταγωγή, ποια είναι η πραγματική μου οικογένεια, τι μου συνέβη και πού πραγματικά γεννήθηκα", λέει ο 33χρονος. "Αλλά περισσότερο από αυτό, χρειάζομαι δικαιοσύνη, γιατί κάποιος είναι υπεύθυνος για όλα αυτά. Κάποιος έπαιξε τον Θεό και αποφάσισε ποιος θα ζήσει, ποιος θα πεθάνει και ποιος θα μεγαλώσει τα παιδιά των θυμάτων.

Ο Perez Roisinblit είναι ένα από τα κλεμμένα μωρά της Αργεντινής. Γεννήθηκε από γονείς αριστερούς αγωνιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983) και οδηγήθηκαν σε ένα παράνομο κέντρο κράτησης λόγω των πεποιθήσεών τους.

Στη συνέχεια "εξαφανίστηκαν" από τις ένοπλες δυνάμεις - πιθανώς ναρκώθηκαν και πετάχτηκαν από αεροπλάνα στα θολά νερά του River Plate, μια από τις αγαπημένες μεθόδους του καθεστώτος για να διασφαλίσει ότι τα πτώματα δεν θα εμφανιστούν ποτέ.

Αλλά ακόμη και για τα δεδομένα των μαζικών δολοφόνων, η λογική της χούντας ήταν διεστραμμένη. Περίμεναν να γεννήσουν οι έγκυες μητέρες πριν τις σκοτώσουν. Το καθεστώς απήγαγε τα μωρά και τα μεγάλωνε σε στρατιωτικές οικογένειες για να διασφαλίσει ότι θα μεγάλωναν με τις "σωστές" ιδεολογικές αντιλήψεις. Νωρίτερα αυτό το μήνα, δύο πρώην πρόεδροι του καθεστώτος, μεταξύ άλλων, καταδικάστηκαν για την επίβλεψη της απαγωγής περίπου 500 μωρών.

Η υπόθεση ήταν ιστορική, επειδή ήταν η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη της Αργεντινής αναγνώρισε ότι επρόκειτο για ένα συστηματικό, κρατικό σχέδιο. Προηγούμενες δίκες είχαν καταδικάσει άτομα για μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες εκείνη την εποχή θεωρούνταν μεμονωμένες.

Ο Perez Roisinblit θυμάται μια μέρα του 2000, όταν μια κοπέλα ονόματι Mariana ήρθε στο χώρο εργασίας του και του έκανε πολλές ερωτήσεις για εκείνον. Καχύποπτος, αρνήθηκε να της μιλήσει, αλλά δέχτηκε την επιστολή της. Έλεγε ότι πίστευε ότι ήταν αδέρφια - και παιδιά εξαφανισμένων γονέων.

Τότε ήταν που ο κόσμος του άρχισε να καταρρέει. "Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι, όταν δεν αναζητάς την πραγματική σου καταγωγή - γιατί εγώ δεν αναζητούσα την καταγωγή μου - είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτείς", εξηγεί.

Το γράμμα της Μαριάνας ήταν κρυμμένο μέσα σε ένα βιβλίο. Όταν άνοιξε τις σελίδες για να το διαβάσει, βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με δύο ασπρόμαυρες εικόνες. Εκείνη τη στιγμή δεν είχε ιδέα ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν στην πραγματικότητα οι δικοί του γονείς, αλλά βρήκε την ομοιότητά του με τον άνδρα στη φωτογραφία "τρομακτική".

Η επιστολή τού δημιούργησε αρκετές αμφιβολίες ώστε να συμφωνήσει να μιλήσει με τις Abuelas de Plaza de Mayo, μια ομάδα γιαγιάδων που έχουν περάσει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια αναζητώντας τα παιδιά των εξαφανισμένων γιων και θυγατέρων τους.

Συμφώνησε να δώσει δείγμα DNA για να συγκριθεί με μια εθνική βάση δεδομένων. Έναν μήνα αργότερα συμβιβαζόταν με την τρομακτική πραγματικότητα ότι δεν ήταν ο γιος του αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών της Πολεμικής Αεροπορίας  Francisco Gomez και της συζύγου του. Αυτοί ήταν, στην πραγματικότητα, οι απαγωγείς του. Οι πραγματικοί του γονείς ήταν νεκροί και είχε γεννηθεί στο διαβόητο κέντρο κράτησης ESMA.

Ο Perez Roisinblit είναι ένα από τα 105 κλεμμένα μωρά που κατάφεραν να μάθουν την πραγματική τους καταγωγή μετά την επιστροφή στη δημοκρατία. Η σύγχυση που ένοιωσε ήταν σαν "κάποιος να τραβάει το έδαφος κάτω από τα πόδια σου και να αρχίζεις να πέφτεις". Ξαφνικά όλα όσα νόμιζε ότι γνώριζε για τον εαυτό του και όλα όσα τον είχαν μάθει να πιστεύει τέθηκαν υπό αμφισβήτηση.

Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η δίκη των απαγωγέων του, η οποία τελικά κατέληξε σε ετυμηγορία το 2004, αφού είχε τραβήξει αρκετά χρόνια. Ο Gomez καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλακή και η σύζυγός του σε τριάμισι χρόνια για απαγωγή.

Έχοντας να αντιμετωπίσει μια άκρως πολιτικοποιημένη δικαστική υπόθεση που συχνά γινόταν πρωτοσέλιδο στις ειδήσεις, ο Perez Roisinblit ένιωσε ότι έπρεπε να αποφασίσει ανάμεσα στη νέα του οικογένεια και σε εκείνη που γνώριζε σε όλη του τη ζωή. "Δεν ήθελα το αίμα μου [ή το DNA] να γίνει το βασικό αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη των ανθρώπων που με είχαν μεγαλώσει", προσθέτει.

Ο Perez Roisinblit παραδέχεται ανάμεικτα συναισθήματα για τους ανθρώπους που τον εξαπάτησαν σε τόσο επική κλίμακα. Έχει αποσύρει το επώνυμό του Gomez υπέρ των δύο επωνύμων των γονέων του (Patricia Roisinblit και Jose Perez). Ωστόσο, συνεχίζει να είναι γνωστός ως Guillermo, παρόλο που πλέον γνωρίζει ότι οι πραγματικοί του γονείς ήθελαν να τον αποκαλούν Rodolfo.

Παραδέχεται επίσης ότι διατηρεί δεσμούς με τη σύζυγο του Gomez και παρακαλεί να μη συμπεριληφθεί το όνομά της στο παρόν άρθρο. Η σχέση του με τον Gomez, που απουσίαζε όταν μεγάλωσε μετά από ένα πικρό διαζύγιο, ήταν πάντα περίπλοκη.

"Η τελευταία φορά που τον είδα ήταν στις 23 Δεκεμβρίου 2003. Ήξερα την πραγματική μου ταυτότητα εδώ και τρία χρόνια, αλλά εξακολουθούσα να πηγαίνω να τον βλέπω", εξηγεί. "Ήταν στο χώρο κράτησής του, μεθυσμένος, και όταν έφτασα εκεί άρχισε να με επιπλήττει, λέγοντας ότι ήταν εκεί εξαιτίας μου. Και μετά απείλησε ότι θα με πυροβολήσει όταν βγει από τη φυλακή".

Ο Perez Roisinblit έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 2000, από το θυμό και τη σύγχυση στην αποδοχή. 'Ισως να μην επέλθει κάθαρση μέχρι να βρεθούν και τα 500 μωρά - και να ανακαλύψει τον τόπο ανάπαυσης των γονιών του.

"Αυτό που χρειάζομαι, όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, είναι να μάθω πού βρίσκονται τα λείψανά τους", λέει. "Τότε θα μπορώ να έχω ένα μέρος όπου θα μπορώ να τους τιμήσω. Και να τους κλάψω".
 

Δείτε ακόμα στο Αλμανάκ:

"Ο μπαμπάς μου, ο βασανιστής": η σπαρακτική μαρτυρία της κόρης ενός γενοκτόνου


 

Αργεντινή: Με έκλεψε και με μεγάλωσε το καθεστώς Facebook Twitter
Ο Guillermo Perez Roisinblit μπροστά στον καθρέφτη με τις φωτογραφίες των γονιών του. Twitter Guillermo Perez Roisinblit


Αργεντινή: "Με έκλεψε και με μεγάλωσε το καθεστώς" Facebook Twitter
Η "τρομακτική ομοιότητα" του Guillermo με τον πατέρα του. Twitter Guillermo Perez Roisinblit


Αργεντινή: Με έκλεψε και με μεγάλωσε το καθεστώς Facebook Twitter
Το κίνημα των γιαγιάδων (κι έπειτα των μητέρων και των οικογενειών) πάντα ζωντανό. Κάλεσμα για πορεία στην Πλατεία Μαΐου στις 24 Μαρτίου 2024.


 

Αλμανάκ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ