Η ΣΑΜΠΑΧ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ
από τις πιο δημοφιλείς ντίβες του αραβικού κόσμου. "Σαμπάχ" στα αραβικά σημαίνει "Πρωί" αλλά το πραγματικό της όνομα είναι Ζανέτ.


Γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1927 στον Λίβανο και έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας της την κακοποιούσε ενώ ο αδερφός της δολοφόνησε τη μητέρα τους γιατί υποψιαζόταν πως είχε εξωσυζυγικές σχέσεις.

 

Σε μικρή ηλικία άρχισε να εργάζεται ως ηθοποιός σε ταινίες αιγυπτιακής παραγωγής και παντρεύτηκε γρήγορα για να αποφύγει τη βάναυση κηδεμονία του πατέρα της.

 

Μαζί με τη Φαϊρούζ είναι οι μεγαλύτερες φωνές του Λιβάνου και οι πιο διάσημες. Συμμετείχε σε περισσότερες από 87 ταινίες, σε 37 θεατρικά έργα, κυκλοφόρησε 50 μουσικά άλμπουμ και τραγούδησε 3.500 τραγούδια!

 

Σαμπάχ, η Λιβανέζα Ντίβα

 

Από τη δεκαετία του '80 και ύστερα, οι στυλιστικές της προτιμήσεις άλλαξαν και οι εμφανίσεις της έγιναν πολύ εκκεντρικές. Εξίσου πομπώδης είναι και η προσωπική της ζωή, αφού έκανε δέκα γάμους αλλά απέκτησε μόνο ένα γιό και μια κόρη. Παρά τα 87 της χρόνια και τα προβλήματα υγείας, συνεχίζει να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές και να δίνει συνεντεύξεις ενώ το πολυάριθμο κοινό που την λατρεύει την αποκαλεί ''Αλ Σαχρούρα'' (αραβ., Το πουλί που τραγουδάει).

 

Σαμπάχ, η Λιβανέζα Ντίβα
Υπάρχουν και κάτι χαρτονομίσματα πεταμένα στη μοκέτα...

 

Σαμπάχ, η Λιβανέζα Ντίβα

 

Σαμπάχ, η Λιβανέζα Ντίβα


Σε όσα βίντεο την έχω παρακολουθήσει η ζωντάνια που εκπέμπει είναι μοναδική. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εύθυμη παρουσία του καλλιτεχνικού κόσμου της Μεσογείου, όπως άλλωστε αρμόζει στον Λίβανο. Μια χώρα σχεδόν μισή σε έκταση από την Πελοπόννησο αλλά με πανέμορφα όρη, κοιλάδες, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους (Μπαλμπέκ), καταπληκτική γαστρονομία, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Χώρα γεμάτη όμορφα χρώματα και ήχους.