O Φυντανίδης απαντά στη LiFO

O Φυντανίδης απαντά στη LiFO Facebook Twitter
9

O Φυντανίδης απαντά στη LiFO Facebook Twitter
Σε απάντηση του ρεπορτάζ της Ελίζας Μπενβενίστε "Η Άγρια Δύση της Ελευθεροτυπίας" ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας κ. Σεραφείμ Φυντανίδης έστειλε και στη LiFO το εξής κείμενο, το οποίο και δημοσιεύουμε αυτούσιο:

 

_______________

Μακάρι κάθε εποχή να είχε τη δική της «Ελευθεροτυπία», την εφημερίδα που είχα την τύχη να διευθύνω επί 31 χρόνια, όπως και την Κυριακάτικη «Ε» από το 1987 ως την ημέρα που έφυγα το 2007.

 

Πολλά έχουν γραφτεί ως τώρα για αυτή την εφημερίδα και εμένα προσωπικά, τα περισσότερα ανακριβή ως και συκοφαντικά (αλήθεια, η κυρία Κύρα Αδάμ ξεστόμισε πράγματι τη φράση ότι είχα ... off shore εταιρεία; Αν ναι, ας αναλάβει την ευθύνη αυτής της ... αποκάλυψης.)

 

Με αφορμή, λοιπόν, τα όσα γράφτηκαν στο Lifo του κ. Τσαγκαρουσιάνου (τον είχα και αυτόν συνεργάτη επί πολλά χρόνια) θέλω να πω μερικά πράγματα για την αποκατάσταση της αλήθειας. Ως τώρα σιώπησα σεβόμενος την ιστορία της «Ε» και τη μνήμη του Κίτσου Τεγόπουλου.

 

1. Δεν διαφώνησα με την κα. Μάνια Τεγοπούλου επειδή θα μου περιέκοπτε το μισθό. Εκείνο που με εξόργισε ήταν ότι ένα βράδυ, στο διάδρομο του δευτέρου ορόφου, παρόντος και υπομειδιώντος του κ.Θανάση Τεγόπουλου, με σταμάτησε και μου είπε ότι πρέπει πλέον να δουλεύω λιγότερο! Και ξέρω γιατί το είπε αυτό. Γιατί τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια συστηματική προσπάθεια από κάποιους που είχα βοηθήσει να αναδειχθούν σε αυτό το επάγγελμα να με σπρώξουν στην άκρη. Ήθελαν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

 

2. Πράγματι έπαιρνα ένα μεγάλο μισθό. Αλλά ας μην ξεχνούν κάποιοι ότι διηύθυνα όχι μία, αλλά δύο εφημερίδες, δουλεύοντας εφτά μέρες την εβδομάδα. Αυτά τα πολλά λεφτά τα χάρηκα μόνο δύο χρόνια και ιδού γιατί. Όταν ήταν να μπει η Χ.Κ. Τεγόπουλος στο Χρηματιστήριο, έκανα ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας και εγώ έβγαινα στα κανάλια να λέω πόσο καλή ήταν αυτή η κίνηση. Και ενώ άλλοι εκδότες έδωσαν πολλές μετοχές σε διευθυντικά και μη στελέχη, εμένα μου δόθηκαν μόλις 100 μετοχές, όσες δόθηκαν και στον τελευταίο κλητήρα. Μόνο ένας πήρε 15.000 μετοχές και έβγαλε ένα ωραίο σπίτι. Κάποτε, λοιπόν, ο Κίτσος, ίσως επειδή ένιωθε ενοχές, μου έκανε μια γερή αύξηση (εγώ ποτέ δεν του τη ζήτησα) «για να πατσίσουμε», όπως μου είχε πει.

 

3. Για το αν χάρηκαν κάποιοι επειδή έφυγα, να ρωτήσετε τους ίδιους. Βέβαια, υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις... Μέχρι απεργία είχαν προτείνει πολλοί συντάκτες αντιδρώντας στην αποχώρησή μου, αλλά τους είπα να μην κάνουν τίποτα, αλλά να εξακολουθήσουν να εργάζονται για τη συνέχιση της πορείας των δύο εφημερίδων. Δυστυχώς, η συνέχεια είναι γνωστή.

 

Στον κόσμο που ζούμε σήμερα, ο φθόνος και η συκοφαντία είναι καθημερινό φαινόμενο. Αλλά όσοι δούλεψαν στην «Ε» και την «Κ.Ε.» να θυμούνται ότι αυτό που έζησαν ως το 2007 δεν έγινε ποτέ, ούτε δυστυχώς θα ξαναγίνει. Τόση ελευθερία δεν γνώρισαν ποτέ δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, ίσως και σε όλο τον κόσμο. Και είμαι ευτυχής που ήμουν επί 31 χρόνια επικεφαλής αυτής της ωραίας προσπάθειας, σεβόμενος πάντοτε την πραγματική αποστολή αυτού του λειτουργήματος που λέγεται δημοσιογραφία.

 

Υ.Γ. Η νεαρή συντάκτρια του δημοσιεύματος στη LIFO, κα. Ελίζα Μπενβενίστε, καιρός είναι να μάθει μια βασική αρχή της δημοσιογραφίας. Τη διασταύρωση της πληροφορίας.

 

 

-----

 

 

Απάντηση της Ελίζας Μπενβενίστε για το ρεπορτάζ της

 

Το ρεπορτάζ «Η Άγρια Δύση της Ελευθεροτυπίας» βασίζεται σε έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας μου μίλησε ένας σημαντικός αριθμός προσώπων από όλες τις τάσεις που διαμορφώθηκαν στην εφημερίδα εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, τίποτα από όσα αναφέρονται δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μου.

 

 

 

Αρχείο
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχείο / Απάντηση της Κύρας Αδάμ στο δημοσίευμα της LIFO για την Ελευθεροτυπία

"Κατά τη συζήτηση αυτή, έλαβα το λόγο και υποστήριξα ότι η οικονομική διαφορά των δύο εταιρειών, αυτής της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και αυτής του Σερ. Φυντανίδη, δεν αφορά τους εργαζομένους της «Ε»."
READERS' DIGEST
Η Άγρια Δύση της Ελευθεροτυπίας

Διάφορα / Η Άγρια Δύση της Ελευθεροτυπίας

Δέκα μήνες μετά το κλείσιμο της Ελευθεροτυπίας, κανείς δεν έχει αναπληρώσει το μεγάλο δημοσιογραφικό της κενό. Καθώς δυό ομάδες επιγόνων ετοιμάζονται να συνεχίσουν το όραμα του Κίτσου Τεγόπουλου, η Ελίζα Μπενβενίστε αναρωτιέται: η πτώση της ιστορικής εφημερίδας οφείλεται μόνο στην κρίση ή και στην άρνηση της Μάνιας Τεγοπούλου να διαχειριστεί την καυτή πατάτα που κληρονόμησε από τις εποχές της ευμάρειας και τον χαρισματικό πατέρα της;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΖΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Αυτό πια το παραμύθι της ελευθερίας....Μα γι αυτό προσλαμβάνουν τους κατάλληλους με την επιθυμητή ιδεολογία σε διάφορες αποχρώσεις, για να γράφουν ελεύθερα ό,τι θέλουν!!! Αφού αυτό που θέλουν να γράψουν είναι το "σωστό"!Γκέγκε;;Για προπαγανδιστικούς μηχανισμούς μιλάμε όχι για τα προπύργια της αντίστασης όπως αυτοπαρουσιάζονται..
Μου αρέσει που σφυράει αδιάφορα όμως για το θέμα των εταιρικών καρτών όπου αναφέρεται στο κείμενο της Μπενβενίστε: "Κάποιοι –οι πιο προβεβλημένοι– τις χρησιμοποιούν κατά κόρον, προβαίνοντας σε εξόφθαλμες αγορές αποκλειστικά από επιχειρήσεις συγγενικών τους προσώπων". Τι κάνει νιαου νιάου
Και; απο την τσεπη της Μπενβενιστε τα πηραν; Ιδιωτικη επιχειρηση ειναι και κανει συμφωνιες με τους υπαλληλους της. Στην τελικη, ας ειχαν μια διευθυνση εσωτερικου ελεγχου η οποια να παρακολουθουσε ποιος ξοδευει τι.
Επειδή, προσωπικά, θεωρώ ένα από τα πιο σοβαρά site αυτό της lifo , θεωρώ πως σήμερα υποπεσατε σε μέγα ατόπημα.Γράφετε στην εισαγωγή:Για "να αποκαταστήσει την αλήθεια", αλλά χωρίς να διαψεύδει κανένα απολύτως στοιχείο από το ρεπορτάζ της Ελίζας Μπενβενίστε "Η Άγρια Δύση της Ελευθεροτυπίας" ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας κ. Σεραφείμ Φυντανίδης απαντά μέσω του διαδικτύου τα εξής:.........Kαι η απάντηση του κ. Φυντανίδη στη δεύτερη, μόλις, παράγραφο αναφέρει: Πολλά έχουν γραφτεί ως τώρα για αυτή την εφημερίδα και εμένα προσωπικά, τα περισσότερα ανακριβή ως και συκοφαντικά (αλήθεια, η κυρία Κύρα Αδάμ ξεστόμισε πράγματι τη φράση ότι είχα ... off shore εταιρεία; Αν ναι, ας αναλάβει την ευθύνη αυτής της ... αποκάλυψης.)Θεωρώ πως κανείς από εμας τους αναγνώστε σας δε μπορεί να γνωρίζει αν όντως η συγεκριμένη ατάκα ειπώθηκε. Αλλα, σορυ ρε παιδιά, τι άλλο πρέπει να γράψει κάποιος για να "διαψέυσει κάποιο στοιχείο από το ρεπορτάζ της Ελίζας Μπενβενίστε"????
Με ολο το θαρρος, αν διαβασετε την τελευταια προταση προσεκτικα θα καταλαβετε οτι δεν μπηκε καν στον κοπο να διαψευσει το οτιδηποτε επειδη ακριβως θεωρει οτι υπαρχουν πολλες ανακριβειες στο ρεπορταζ.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ