Mια περικεφαλαία στη Σταδίου

Facebook Twitter
2

Aπό το μπλογκ του Athensville

Στην ωραία άπλα της Σταδίου, ιδίως μπροστά απ' την Παλιά Βουλή στέκει το άγαλμα του Κολοκοτρώνη που συμπυκνώνει την νεοελληνική κουτοπονηριά ή δικαιότερα τη θεμιτή ανάγκη ενός νεοπαγούς κράτους να χτίσει εθνική ταυτότητα, πράγμα που μετά από 100 χρόνια, μπορούμε να πούμε πως το κατέκτησε.

Είναι το 1884 όταν Ναυπλιώτες συγκεντρώνουν ποσό και παραγγέλνεται ανδριάντας του Κολοκοτρώνη στον γνωστό γλύπτη Λάζαρο Σώχο, ο οποίος αφού κάνει την έρευνά του αποφασίζει να αποτυπώσει τον Κολοκοτρώνη όπως ήταν. Έλα όμως που η Επιτροπή λαχταρούσε έναν επιβλητικό ήρωα και όχι έναν απλό πολεμιστή, πόσο μάλλον με μακριά μαλλιά και ξυρισμένο εμπρός το κεφάλι, πράγμα που συνήθιζαν οι Αρβανίτες. Έτσι αναγκάζουν τον γλύπτη να φορέσει στον Γέρο περικεφαλαία και μάλιστα βαριά, αρχαιοπρεπή, μέσα στο μεγαλείο.

Ο γλύπτης το δέχτηκε αλλά για να τα 'χει καλά με την συνείδησή του άφησε μήνυμα στην επόμενη γενιά που αποκαλύφθηκε το 2002 σε εργασίες συντήρησης του αγάλματος οπότε και βρέθηκε κάτω απ' την περικεφαλαία χαραγμένη μια μικρή επιγραφή του γλύπτη «Παρά τη θέλησιν του Σώχου, Κολοκοτρώνη μου, ξαναφόρεσε την περικεφαλαία, Paris 1909».

Βέβαια δεν θα 'ταν η μόνη παραχώρηση που έκανε, αφού σε έναν έφιππό ανδριάντα τα πόδια του αλόγου δείχνουν τον τρόπο που πέθανε ο ήρωας: και τα τέσσερα στη γη = φυσικός θάνατος, τα δύο μπροστινά στον αέρα=πέθανε στην μάχη, το ένα μπροστινό στον αέρα=πέθανε αργότερα από τραύματα της μάχης. Εδώ λοιπόν το ένα μπροστινό είναι στον αέρα, αλλά ο Κολοκοτρώνης δεν πέθανε από τραύματα της μάχης αλλά από εγκεφαλικό στον γάμο του γιου του.

Τέλος πάντων, μικρή σημασία έχουν πια αυτά, το άγαλμα στο σήμερα ομορφαίνει και δίνει χαρακτήρα σ'αυτό το σημείο της Σταδίου. Το μεγάλο ερωτηματικό που μας συνοδεύει πια, είναι πού δείχνει το δάχτυλο, όπου κι εδώ δεν υπάρχει σαφής απάντηση: κάτι θα'χε βέβαια στο νου του ο γλύπτης του τότε και δεν θα έδειχνε το κενό, με πιθανότερη τελικά εκδοχή, να μετακινήθηκε απ' την αρχική του θέση. Πηγές: 1234

Αρχείο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Ας ειρωνευτούμε λοιπόν και τον Κολοκοτρώνη... Σάμπως τα πάντα που θυμίζουν κάτι δεν τα ειρωνευόμαστε. Εγώ πάλι θα προτιμήσω να βλέπω οτι με αποφασιστικότητα κοιτάει μπροστά και οδηγεί. Όσο για την περικεφαλαία, μάλλον όντως σπάνια την φορούσε. Την είχε όμως. Ενθύμιο από τότε που υπηρετούσε στον αγγλικό στρατό με τον βαθμό του Ταγματάρχη. Εκτίθεται μάλιστα μαζί με τον υπόλοιπο οπλισμό του στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλιά Βουλή. Ξέρετε... αυτό το παλιόσπιτο που είναι από πίσω του.