Αλτάν: “Θέλουµε Μπερλουσκόνι, είµαστε κακοµαθηµένοι”

Facebook Twitter
0

Κυνικός, καυστικός, βαθύτατα πολιτικός, µάστορας της ανθρώπινης ψυχολογίας και κατ’ εξοχήν «ατακαδόρος» ο κορυφαίος ιταλός γελοιογράφος Αλτάν µιλάει στο «Βήµα» λίγο µετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία, σχολιάζοντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς και την κρίση αξιών στην Ιταλία. «Ο µπερλουσκονισµός τελείωσε µε την αποχώρηση του Καβαλιέρε;» ρωτήσαµε τον «καλύτερο γελοιογράφο του κόσµου», όπως τον αποκαλούν κάποιοι φανατικοί θαυµαστές του.


Η απάντηση ήταν άµεση και κατηγορηµατική:«Ως πολιτική έννοια, καθόλου. Οι Ιταλοί είναι ένας λαός πολύ εγωκεντρικός και κακοµαθηµένος, γι’ αυτό θέλουν να ψηφίζουν έναν πολιτικό που υπόσχεται ότι θα τρέξει αυτός για όλες τους τις δουλειές και ότι θα τους λύσει όλα τους τα προβλήµατα» 





«Μπορεί ο Καβαλιέρε να έφυγε, στοιχεία της πολιτικής παρακαταθήκης του όµως έχουνκληροδοτηθεί στο τωρινό πολιτικό σκηνικό» µας λέει στο τηλέφωνο ο 69χρονος Φραντσέσκο Τούλιο Αλτάν, χωρίς πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την αντιµετώπιση της κρίσης από τους τεχνοκράτες της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

Και µας εξηγεί:«Πολλοί πολιτικοί, βλέποντας την απήχηση που είχε ο µπερλουσκονικού τύπου λαϊκισµόςείναι διατεθειµένοι να πορευθούν πάνω στα πολιτικά του βήµατα και να κάνουν προτάσειςγια λαϊκιστικά µέτρα αµφίβολης κοινωνικής αποτελεσµατικότητας. Ο κόσµος που τον ψήφιζε από παλιά, συνέχισε να τον ψηφίζει ακόµη και στις λιγότερο δηµοφιλείς εποχές του. Και νοµίζω ότι θα εξακολουθούσε και σήµερα να τον ψηφίζει, αν έβαζε ξανά υποψηφιότητα». 




Είναι ο «επίσηµος γελοιογράφος της εποχής Μπερλουσκόνι», αφού τα τελευταία 25 χρόνια έχει επιδοθεί, µέσα από τα σκίτσα του, σε έναν ανηλεή αγώνα εναντίον του Καβαλιέρε και των πολιτικών τακτικών του. 


Αρκούντως ασεβής, ο Αλτάν δεν δείχνει διατεθειµένος να λειάνει τον «τσεκουράτο» σαρκασµό του για χάρη κανενός, ιδίως του... «Σίλβιο Μπανάνα», όπως αποκαλεί στα σκίτσα του τον Καβαλιέρε εδώ και 11 χρόνια, από την άνοιξη του 2001, τότε που ο µακαρίτης κροίσος Τζιάνι Ανιέλι, ο ιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιοµηχανίας Fiat, αναφερόµενος στα σκάνδαλα οικονοµικής διαφθοράς της κυβέρνησης του Καβαλιέρε, είχε πει το περίφηµο και άκρως αµφιλεγόµενο «η Ιταλία δεν είναι Μπανανία». 




«Ο κυνισµός µου δεν είναι το καταφύγιό µου από την πραγµατικότητα αλλά, αντιθέτως, αυτό που µου δίνει το κουράγιο να ξυπνάω καθηµερινά και να κοιτάζω κατάφατσα τη µουντή πραγµατικότητα» επισηµαίνει ο ιταλός σκιτσογράφος. 




«Η οικονοµική κρίση είναι ανησυχητική, όπως τη βιώνουµε εδώ στην Ιταλία τουλάχιστον»λέει, προσθέτοντας: «Επειδή δεν είµαι ειδικός επί οικονοµικών θεµάτων, δεν µπορώ να σας µιλήσω για τις ισορροπίες που δηµιουργούνται πλέον, σε χρηµατοοικονοµικό επίπεδο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα αφήνω για τους οικονοµολόγους αυτά και προτιµώ να µιλάω για χιούµορ και πολιτική». 




Τι χρειάζεται για να γίνει κανείς καλός πολιτικός γελοιογράφος;» τον ρωτήσαµε.

«Πρώτον, χρειάζεται να έχει αδιάλειπτο πάθος. ∆εύτερον, χρειάζεται να παρακολουθεί τα πάντα, να επιδεικνύει καθηµερινή προσοχή στα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόµενα. Εγώ θα προσέθετα κάτι ακόµη: µια προδιάθεση του σκιτσογράφου να “πατήσει” πάνω σε άγνωστα γι’ αυτόν χιουµοριστικά εδάφη, δηλαδή να µιλήσει γι’ αυτό που δεν έχει µιλήσει κάποιος άλλος πριν από αυτόν». 

Στα σκίτσα του στρατηγοί, κληρικοί, πολιτικοί, γέροντες, µεσήλικοι και νεαροί ξεγυµνώνονται µε µεθοδικότητα επαγγελµατία ψυχοθεραπευτή. «Ασέβεια!» φωνάζουν πολλοί συντηρητικοί. «Η ασέβεια είναι σύµφυτη µε το χιούµορ»απαντά ο Αλτάν σε όσους τον κατηγορούν ότι «ξεφτιλίζει» θεσµούς όπως ο στρατός και η Ρωµαιοκαθολική Εκκλησία. 



Πρόσφατα ο Αλτάν εξέδωσε ένα ακόµη άλµπουµ µε σκίτσα και γελοιογραφίες του, ονόµατι «Tunnel» (στην Ιταλία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gallucci Editore), µε θέµα τον µπερλουσκονισµό και τις επιπτώσεις του στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της γείτονος χώρας. 



ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Αθεράπευτα αριστερός και Βραζιλιάνος

Ο Φραντσέσκο Τούλιο Αλτάν γεννήθηκε το 1942 στο Τρεβίζο και σπούδασε Καλές Τέχνες στο φηµισµένο Πανεπιστήµιο IUAV της Βενετίας. Το 1970, απαυδισµένος από την πολιτική κατάσταση στη χώρα του, µετακόµισε στο Ρίο της Βραζιλίας, όπου γνώρισε τη γυναίκα του Μάρα και αποφάσισε να µείνει µόνιµα εκεί. Τότε άρχισε να στέλνει τα πρώτα του σκίτσα σε ιταλικές εφηµερίδες. Το 1974 δηµιούργησε τον χαρακτήρα του Τρίνο, ενός Θεού που… προπονείται πώς να φτιάξει τον κόσµο. Το 1975 επέστρεψε στην Ιταλία λανσάροντας τους δύο ήρωες κόµικ που τον έκαναν διάσηµο: την Πίµπα, µια σκυλίτσα που κατόπιν πρωταγωνίστησε σε παιδικά κινούµενα σχέδια για την τηλεόραση, και τον Τσιπούτι, έναν κοµµουνιστή ιταλό εργάτη. Μόνιµος συνεργάτης της εφηµερίδας «La Repubblica», έχει συνεργαστεί µε τα περιοδικά «Panorama» και «L’ Espresso». Συνεχίζει να µοιράζει τον χρόνο του ανάµεσα στην Ιταλία και στη Βραζιλία. 

via http://www.tovima.gr/

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ