Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα

Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.
0

Η συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο έγινε πριν από τρία χρόνια και στη LIFO δημοσιεύτηκε σε σύντομη version. Αυτή είναι ολόκληρη:

To Back To the Future, εκτός από μία από τις πιο πετυχημένες και δημοφιλείς τριλογίες στην ιστορία του σινεμά, είναι και από αυτές που έχουν τους πιο φανατικούς οπαδούς. Κάποιοι από αυτούς είναι και φανατικοί συλλέκτες memorabilia. Άνθρωποι που μαζεύουν ευλαβικά και με μεγάλη επιμονή αντικείμενα που εμφανίστηκαν στις σκηνές της ταινίας και που τα τελευταία χρόνια αλλάζουν χέρια ακόμα και για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Πρόσφατα η Nike κυκλοφόρησε ένα μοντέλο που είναι πιστό αντίγραφο των sneakers που φορούσε ο McFly στο μέλλον, για φιλανθρωπικό σκοπό, το οποίο ξεκίνησε να πουλιέται από τρεις χιλιάδες δολάρια και αυτή τη στιγμή η τιμή του έχει φτάσει στα ύψη. Τα έσοδα –ή μέρος των εσόδων- θα ενισχύσουν οικονομικά το ίδρυμα ερευνών για την καταπολέμηση του Πάρκινσον που έχει φτιάξει ο Michael J. Fox, o πρωταγωνιστής της τριλογίας. Η επιστημονική φαντασία πάντα ήταν ιδιαίτερα γοητευτική, επειδή σε μεταφέρει σε μελλοντικούς κόσμους και ο κόσμος της τριλογίας είναι ακόμα πιο ελκυστικός, ίσως επειδή σε μετέφερε σε ένα κοντινό μέλλον με αλλαγές που όλοι ονειρεύονταν. Οι οικείοι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών και η feel-good ατμόσφαιρα έκαναν μεγάλους και παιδιά να λατρέψουν την ταινία. Κάπως έτσι έγινε ένας από πιο μεγάλους φαν της ο Κωνσταντίνος Δήμας, μουσικός, που εδώ και χρόνια μαζεύει αντικείμενα που έχουν σχέση με την τριλογία. Το στούντίο του που φιλοξενεί τη συλλογή είναι γεμάτο από στιγμές Back to the future, από το ρόπαλο του κακού Beef, μέχρι ένα φουτουριστκό μπουκάλι Pepsi από το μέλλον και το άλμανακ που στην ταινία άλλαξε τη ροή της ιστορίας και δεκάδες αφίσες και μπλουζάκια. Τον συναντήσαμε στο σπίτι του, τον ντύσαμε McFly και μας μίλησε για τη συλλογή του.

Το απόλυτο τρίβιαλ για τα παιδάκια ήταν το hoverboard, το σκέιτ που πετούσε. Την επόμενη ημέρα πήγα κατευθείαν στο Jumbo και το ζήτησα, έπεισα την μάνα μου να πάμε να το ψάξουμε. Οι υπάλληλοι είχαν δει την ταινία και μόνο που δεν γέλαγαν...

— Πότε είδες για πρώτη φορά το Back To The Future;

Η πρώτη ταινία που είδα ήταν το 2, μας είχε πάει η μητέρα μου στο σινεμά με τον αδερφό μου και θυμάμαι ότι είχα εντυπωσιαστεί. Ήταν το 1990 και ήμουν 7 χρονών. Ήμουν πιστεύω πολύ μικρός για να καταλάβω το νόημα της ταινίας και το τι σήμαιναν όσα έβλεπα. Θυμάμαι έντονα ότι με είχε ενθουσιάσει η ιδέα ότι πάνε στο μέλλον και μου άρεσε πολύ το πώς έδειχνε τα παιχνίδια και τον κόσμο σε 30 χρόνια από τότε. Αλλά κυρίως οι ηθοποιοί που έπαιζαν μου φάνηκαν πιο φιλικοί, έβγαζαν κάτι θετικό και ήταν σαν να τους ξέρω, ένιωθα όμορφα.

— Δεν ήταν μόνο το μέλλον όμως, πήγαιναν και στο παρελθόν…

Ναι, πήγαιναν και πίσω, αλλά το μέλλον ήταν πιο εντυπωσιακό. Το απόλυτο τρίβιαλ για τα παιδάκια ήταν το hoverboard, το σκέιτ που πετούσε. Την επόμενη ημέρα πήγα κατευθείαν στο Jumbo και το ζήτησα, έπεισα την μάνα μου να πάμε να το ψάξουμε. Οι υπάλληλοι είχαν δει την ταινία και μόνο που δεν γέλαγαν…

Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.

— Τη συλλογή πώς την ξεκίνησες;

Πριν από έξι χρόνια τυχαία, όταν άρχισα να ψωνίζω από το e-bay μικροπράγματα για τη δουλειά μου, βάζω μια μέρα «back to the future» στο search και είδα ότι υπήρχαν ένα σωρό αντικείμενα –και πάρα πολλά αυθεντικά. Το πραγματικό hoverboard ήταν σε πλειστηριασμό όταν άρχισα να ψάχνω και πουλήθηκε για 60 χιλιάδες δολάρια. Υπάρχει ένας τύπος που έχει πάρει το DeLorean [το αυτοκίνητο με το οποίο ταξίδευαν στο χρόνο] και το έχει φτιάξει ίδιο και το πούλησε 150 χιλιάδες δολάρια.

— Αστρονομικά ποσά, προφανώς δεν απευθύνονται στο μέσο συλλέκτη.

Το ίδιο και με τα παπούτσια που βγήκαν τώρα, τα έβγαλε ο Michael J Fox και όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πάνε στο ίδρυμά του για το Πάρκινσον.

— Και πόσο πουλιούνται;

Έχουν βγει σε πλειστηριασμό και το λιγότερο που μπορείς να τα βρεις είναι 3 χιλιάδες δολάρια. Από κει ξεκινούν. Έφτασαν και 12 χιλιάδες. Τέλος πάντων, βρήκα πολλά αντικείμενα, και κυρίως βρήκα έναν τύπο που είναι χίλιες φορές πιο «άρρωστος» από μένα, που κάθεται και τα φτιάχνει και τα κάνει πολύ καλές ρέπλικες.

— Πρώτο τι αγόρασες;

Το hoverboard. 200 δολάρια θυμάμαι. Μετά το καπέλο και τα παπούτσια. Ειδικά για τα παπούτσια, αυτός ο τύπος κάθισε και τα έφτιαξε επί παραγγελία. Του είχαν τελειώσει και τον πλήρωσα 50 δολάρια παραπάνω για να τα φτιάξει custom για μένα.

— Πόσο έκαναν;

Κανονικά γύρω στα 150 δολάρια, αλλά πλήρωσα 200. Πήρε από το μαγαζί κανονικό Nike παπούτσι, και από πάνω το «έδεσε», έβαλε τα καλώδια κι έχει κάνει καλή δουλειά. Εξακολουθεί να πουλάει, μπαίνω καμιά φορά και βλέπω ότι συνεχίζει να έχει παραγγελίες.

— Έχεις κάτι αυθεντικό απ’ την ταινία;

Το κάδρο με τα φιλμ στριπ. Είναι από κανονική μπομπίνα της ταινίας.

Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.

— Ποιο αντικείμενο ήταν πιο δύσκολο να το βρεις;

Το καπέλο. Το έβγαλε κάποιος άλλος τύπος και επειδή ήταν τόσο καλοφτιαγμένα και πιστά αντίγραφα, έπρεπε να πάρει και άδεια από τους παραγωγούς της ταινίας. Έφτιαξε 100 κομμάτια μόνο. Για να είμαι σίγουρος ότι θα προλάβω να πάρω, παρήγγειλα δύο!

— Ξέρεις άλλους που να κάνουν συλλογή από Back to the future αντικείμενα; Στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα δεν έχω συναντήσει. Έχω πετύχει όμως ανθρώπους που δεν το έχουν δει. Πιστεύω ότι είναι από τις ταινίες που θα πρέπει να έχει δει κανείς, όπως ο Νονός, και το Scarface, -είναι κάποιες ταινίες που πρέπει να δεις, σ’ αρέσουν δεν σ’ αρέσουν.
Την ταινία την έχω δει άπειρες φορές. Και το 1 και το 2 και το 3. Θυμάμαι όμως ακριβώς πώς ήταν την ημέρα που είδαμε την ταινία οικογενειακώς πριν από 23 χρόνια. Θυμάμαι πού την είδαμε, πού πήγαμε μετά, τα πάντα. Ίσως επειδή ήμουν μικρός, κάτι συνέβη υποσυνείδητα κι ένιωθα τόσο όμορφα. Και όποτε θυμάμαι ή όποτε βλέπω αυτή την ταινία, νιώθω φανταστικά. Χωρίς να θυμάμαι ακριβώς τι έγινε. Κι έχω δει άπειρες ταινίες. Πώς όταν ακούς ένα τραγούδι και νιώθεις όμορφα ή άσχημα, κάπως έτσι. Και από τότε, όποτε βάζω να δω την ταινία νιώθω φανταστικά. Γι’ αυτό κάνω τατουάζ τώρα σε όλο μου το χέρι back to the future thing.

—Πόσο καιρό το φτιάχνεις;

Τώρα το ξεκίνησα, το Νοέμβριο. Έχω κάνει τρία ραντεβού κι έχω άλλα 7-8. Θα τελειώσει περίπου το Μάρτιο.

— Ποια είναι η αγαπημένη σου σκηνή απ’ την ταινία; Ας πούμε από το δεύτερο μέρος.

Η σκηνή με το hoverboard, που κλέβει από το κοριτσάκι το πατίνι και τον κυνηγάνε και πέφτει στο νερό.

—Έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν αν γύρναγες πίσω στο παρελθόν ή αν πήγαινες στο μέλλον;

Πολλές φορές.

— Πού θα ήθελες να πας;

Μάλλον μπροστά. Θα ήθελα να πάω κι εγώ 30-40 χρόνια μπροστά. Το βασικό του σεναρίου ήταν ότι επειδή πήγαινε 30 χρόνια πίσω ή μπροστά, ο Marty McFly ήταν συνομήλικος με τους γονείς του. Θυμάμαι στο πρώτο, είναι σε ένα mall το οποίο λεγόταν Twins Pine Mall και του λέει ο Doc θυμάμαι εδώ παλιά δεν υπήρχε τίποτα, εκτός από μια φάρμα και δυο πεύκα και όταν πετάγεται στο μέλλον και ξαναγυρνάει, επειδή χτύπησε πάνω στο ένα πεύκο και το έριξε, το mall λέγεται one pine mall. Αν παρατηρήσεις την ταινία, έχει πολλές τέτοιες λεπτομέρειες.

Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.

— Αν πήγαινες πίσω, τι θα άλλαζες;

Ποτέ δεν αλλάζει το Space-time continuum. Δεν ξέρω αν θα άλλαζα κάτι απ’ την ανθρωπότητα, γιατί δεν παρακολουθώ αυτά που έχουν συμβεί. Και να ήξερες όμως και να προσπαθούσες να πείσεις κάποιον ότι είναι αλήθεια, μάλλον θα σε περνούσε για τρελό. Ίσως να έκανα κι εγώ αυτό που έκανε ο Marty McFly, να πήγαινα πίσω και να έδινα στον εαυτό μου αποτελέσματα από στοιχήματα και προπό, τέτοια πράγματα.

— Θα τα πούλαγες αυτά που έχεις;

Όχι. Με τίποτα. Ίσα ίσα, ψάχνω να μεγαλώσω τη συλλογή μου.

— Τι άλλο θα ήθελες να πάρεις;

Ιδανικά, αν κάποια στιγμή είχα λεφτά θα έπαιρνα το DeLorean. Θα κυκλοφορούσα μ’ αυτό, κι ας μην έχω σπίτι. Είναι αμαξάρα. Είναι μοντέλο του 85 και όντως είναι πολύ μπροστά. Και πολλά από τα αντικείμενα που σχεδιάστηκαν για την ταινία είναι ακόμα και τώρα μπροστά απ’την εποχή. Το hoverboard, τα παπούτσια, το μπουφάν. Και ο σκηνοθέτης και το team που τα σχεδίασε πίστευαν ότι το 2015 θα είμαστε κάπως έτσι και δεν είμαστε ούτε καν κοντά. Τα αυτοκίνητα δεν είναι ιπτάμενα, τα παπούτσια δεν δένονται μόνα τους, το σκέιτ δεν πετάει. Κάπου διάβασα ότι το ιπτάμενο σκέιτ το έχουν ανακαλύψει [να στέκεται στον αέρα με μαγνητικά πεδία] αλλά το θεώρησαν επικίνδυνο για τα παιδιά και δεν εγκρίθηκε. Η Nike προσπαθεί χρόνια να πετύχει το automatic laced, να δένονται τα παπούτσια μόνα τους μόλις τα βάλεις στο πόδι, αλλά δεν τα έχει καταφέρει.

— Τι ακριβώς έχεις αυτή τη στιγμή στη συλλογή σου;

Το hoverboard του Marty McFly, το hoverboard του Beef, του κακού της ταινίας, το ρόπαλο του Beef, όλα τα αυτοκίνητα και από τις τρεις ταινίες, τα παπούτσια, τον πυκνωτή ροής που είναι μέσα στο αμάξι και κάνει δυνατά τα ταξίδια στο χρόνο, τις πινακίδες από το DeLorean και του 86 και του μέλλοντος που είναι barcode, την απόδειξη που του δίνουν στο μέλλον που κι αυτή είναι barcode, το άλμανακ, την pepsi από το μέλλον, το μπουφάν, τα poster σε μικρογραφίες με film strips από την αυθεντική μπομπίνα, ένα σωρό αφίσες και μπλούζες. Τα t-shirt μου είναι σχεδόν όλα από το back to the future. Κάποια πρέπει να είναι γνώστης των ταινιών για να καταλάβεις τι είναι. πχ. το welcome to the Hill Valley -ήταν το μέρος που έμενε ο McFly. Και έχω και το tattoo. Από το επίσημο σάιτ της ταινίας μου έχουν ζητήσω να τους στείλω φωτογραφίες μόλις ολοκληρωθεί.

Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.

— Και τι σου λένε γνωστοί και φίλοι; Δεν το βρίσκουν κάπως περίεργο όλο αυτό;

Ακούω «καμμένος» και «geek», αλλά δεν με ενδιαφέρει. Κι αυτοί το έχουν συνηθίσει, επειδή ήμουν ανέκαθεν back to the future. McFly τελείως. Και τώρα που ετοιμάζω νέα δουλειά στη μουσική, αν δεν υπήρχαν οι άθλιοι McFly, η αγγλική μπάντα, έτσι θα ονόμαζα το project μου. Έχουμε βγάλει κι ένα κομμάτι Back To the Future με τον αδελφό μου, όταν φτιάχναμε hardcore πιο παλιά, το οποίο ήταν και underground hit. Έπαιζα κιθάρα και τραγουδούσα κι ο αδερφός μου παίζει ντραμς. Πρέπει να ήμασταν 20 και 17. Είχε κυκλοφορήσει και σε μια συλλογή με ελληνικά γκρουπ.

— Και γιατί διαλυθήκατε;

Επειδή δεν βρίσκαμε μπασίστα. Κανείς από όσους ξέραμε δεν έπαιζε μπάσο τότε…  

https://myspace.com/myperfectenemygr/music/song/back-to-the-future-ii-26407393

Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.
Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.
Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.
Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.
Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.
Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.
Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.
Back to the future και τα μυαλά στα κάγκελα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Manteau Stam / LIFO.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM