Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Ο έξυπνος οδηγός "Think Athens" ξέρει τι σκέφτονται για την Αθήνα  οι επισκέπτες της
Ταξίδια

Ο έξυπνος οδηγός "Think Athens" ξέρει τι σκέφτονται για την Αθήνα οι επισκέπτες της

Η ιδρύτρια του, Ειρήνη Χειμωνίτη, εξηγεί στο LIFO.gr πώς λειτουργεί το διαδικτυακό εργαλείο που στόχος του είναι να υποδεικνύει στον επισκέπτη τα ωραία της χώρας -και της πόλης μας- και όχι μόνο τα "τουριστικά αγκίστρια"

 

Η Αθήνα ανήκει στους κορυφαίους προορισμούς «City Break». Καλύπτει βασικές προϋποθέσεις ώστε να αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν πόλο έλξης για τουρίστες που επιθυμούν να ξεναγηθούν στην πόλη από δύο έως πέντε μέρες και χαρακτηρίζονται ταξιδιώτες των πόλεων. Αξιοθέατα, κρυμμένα μυστικά, εναλλακτικές επιλογές και δραστηριότητες για να γνωρίσεις την Αθήνα από κάθε πλευρά της. Τι θα προτείναμε όμως σε ένα τουρίστα που αναζητά το διαφορετικό; Σε ποια σημεία θα τον στέλναμε και τι περιοχές θα υπογραμμίζαμε για να επισκεφθεί; Την απάντηση ήρθε να δώσει η start- up «Think Athens» η οποία προτείνει, καταγράφει και συστήνει μέρη της πόλης που απευθύνονται σε εκείνους που θέλουν να εξερευνήσουν την άλλη Αθήνα. Η ιδέα προέκυψε, όπως θα μας πει η ιδρύτρια του "Think Athens", Ειρήνη Χειμωνίτη, μέσα σε ένα τραίνο. Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013, όταν επέστρεφε από Γενεύη, ύστερα από μια γρήγορη επίσκεψη στο Στρασβούργο. Εκεί σκέφθηκε πόσο χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει μια εφαρμογή που θα δημιουργεί το ιδανικό πρόγραμμα για μια ολιγοήμερη επίσκεψη και σε αυτήν θα περιλαμβάνει αξιοθέατα, events, σημαντικές πληροφορίες, εκδηλώσεις και σημεία που δεν είναι αμιγώς τουριστικά.


«Παλιότερα δε θα σταματούσες στην Αθήνα, παρά για λίγες ώρες ή το πολύ ένα βράδυ πριν φύγεις για τα νησιά. Σήμερα οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, μετρούν τις μέρες της διαμονής τους στην πόλη κι αναρωτιούνται αν θα προλάβουν να δουν και να ζήσουν όλα όσα θέλουν: να πάνε στα νέα, παγκοσμίως βραβευμένα εστιατόρια και μπαρ, να θαυμάσουν τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες στη σκηνή κάποιου φεστιβάλ, να δουν την αγαπημένη τους ταινία κάτω απ' τ' αστέρια, να περπατήσουν στις γειτονιές με μουσικές και παραδοσιακά μαγαζιά, ν' αγγίξουν την άμμο μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης», μας λέει η Ειρήνη Χειμωνίτη, δημιουργός της ιστοσελίδας www.thinkAthens.com. «Το "Think Athens" δημιουργήθηκε για τους επισκέπτες της πόλης που θέλουν να δουν το καλύτερο πρόσωπο της πόλης, χωρίς ν' αφιερώσουν χρόνο αναζητώντας πληροφορίες και φτιάχνοντας προγράμματα διακοπών. Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται είναι ήδη στην "ατζέντα" τους. Και στο πρόγραμμά τους βρίσκουν μόνο μαγαζιά που αγαπούν οι ντόπιοι. Σου λύνει τα χέρια όταν ψάχνεις "κάτι ωραίο, να θυμίζει Ελλάδα, αλλά να μην είναι και τουριστικό", σου δείχνει την ακριβή διαδρομή για τον περίπατό σου στην Πλάκα και μέσα από τα άρθρα του οδηγού σου θα μάθεις την ιστορία του καθετί που βλέπεις γύρω σου. Θα σου πει ακόμα και μικρά μυστικά που δε θα έβρισκες σ' ένα συμβατικό ταξιδιωτικό οδηγό. Επίσης, για εκείνους που τους αρέσει να αθλούνται, υπάρχουν προτάσεις για να ανακαλύψουν το ιστορικό κέντρο, με παρέα όχι μόνο τον ξεναγό, αλλά και το ποδήλατό τους. Παράλληλα, αν έχουν παιδιά, ίσως προσθέσουν στην ατζέντα τους μία ξενάγηση Στον αιώνα του Περικλή, ειδικά σχεδιασμένη για τους μικρούς επισκέπτες της πόλης», λέει η Ειρήνη Χειμωνίτη και μας απαριθμεί τους βασικούς άξονες των τουριστικών τάσεων της Αθήνας από το Think Athens:

 

• Ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών της Αθήνας χρησιμοποιούν την πόλη ως stopover πριν ή μετά την επίσκεψή τους στα νησιά και όχι ως κύριο προορισμό.

 

• Οι περισσότεροι μένουν 2-3 νύχτες το πολύ, γι' αυτό και θεωρούμε ότι η κατηγορία του city break τουρισμού είναι μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα.

 

Σήμερα οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, μετρούν τις μέρες της διαμονής τους στην πόλη κι αναρωτιούνται αν θα προλάβουν να δουν και να ζήσουν όλα όσα θέλουν. Φωτο: www.tuulavintage.com
Σήμερα οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, μετρούν τις μέρες της διαμονής τους στην πόλη κι αναρωτιούνται αν θα προλάβουν να δουν και να ζήσουν όλα όσα θέλουν. Φωτο: www.tuulavintage.com

 

• Μουσεία: Το Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει κορυφαία επιλογή (και δικαιολογημένα, κατά τη γνώμη μου). Αλλά αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπως και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

• Πολλοί χρήστες εκπλήσσονται με τον αριθμό, την ποιότητα και το χαμηλό κόστος συναυλιών και φεστιβάλ που γίνονται στην Αθήνα και τα επιλέγουν. Αυτό μας ενδιαφέρει πολύ να το αναπτύξουμε, αφού είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο της Αθήνας, όσο και του Think Athens σε σχέση με τους συμβατικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς.

 

Φαγητό:η πλειοψηφία επιλέγει εστιατόρια που προτείνουμε για ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ενώ σε όλες σχεδόν τις ατζέντες υπάρχει τουλάχιστον μία φορά η επιλογή "σουβλάκι". Οι επισκέπτες που ανήκουν στο premium κοινό επιλέγουν συχνά και το προτεινόμενο εστιατόριο μοριακής κουζίνας ή άλλα εστιατόρια που εκφράζουν σύγχρονες τάσεις.

 

Διασκέδαση: με χαρά βλέπουμε ότι το κοινό μας ανταποκρίνεται θετικά στην πρότασή μας για τα wine bars, που είναι ένα φαινόμενο με τεράστια και πολύ ποιοτική ανάπτυξη στην Αθήνα.

 

• Η "εξερεύνηση" μέσα από προσχεδιασμένους περιπάτους ή ιδιαίτερες, εξατομικευμένες ξεναγήσεις, έχει μεγάλη απήχηση στους city breakers, τόσο στα πλαίσια sightseeing όπως π.χ. στον προτεινόμενο περίπατο του Think Athens «Grand Promenade» (βόλτα στο αρχαιολογικό πάρκο | διαδρομή Μοναστηράκι – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Στήλες Ολυμπίου Διός), όσο και απλής γνωριμίας με τις γειτονιές της πόλης. Πλέον αρκετοί επισκέπτες επιλέγουν και πιο εναλλακτικούς τρόπους περιήγησης, όπως η ξενάγηση με scooters ή ποδήλατο. Γενικά οι fitness και well being επιλογές κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

 

Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη από τις ατζέντες Think Athens, γιατί το ποσό εξαρτάται πολύ από τις επιλογές σε κάθε δραστηριότητα.
Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη από τις ατζέντες Think Athens, γιατί το ποσό εξαρτάται πολύ από τις επιλογές σε κάθε δραστηριότητα.

 

• Το καλοκαίρι οι επισκέπτες που μένουν πάνω από 3 μέρες, βάζουν συχνά στο πρόγραμμά τους κάποια παραλία ή ακόμα και επίσκεψη σε νησιά του Αργοσαρωνικού, ως μέρος της διαμονής τους. Μοναδικό φαίνεται επίσης στους επισκέπτες το θερινό σινεμά. Τους αρέσει, καθώς είναι κάτι που συνήθως δεν έχουν στη χώρα τους, τουλάχιστον όχι τόσο οργανωμένα όσο στην Ελλάδα.

 

• Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη από τις ατζέντες Think Athens, γιατί το ποσό εξαρτάται πολύ από τις επιλογές σε κάθε δραστηριότητα (ποιο ξενοδοχείο θα επιλέξει, τι θ' αγοράσει απ' τα προτεινόμενα καταστήματα, ποιο tour θα επιλέξει απ' τις προτεινόμενες εξατομικευμένες δραστηριότητες, κτλ).

 

• Για την ενημέρωσή τους, οι χρήστες του Think Athens μένουν σε αυτό, απ' όσο μας λένε, ακριβώς γιατί οι ατζέντες – οδηγοί πόλης είναι δομημένοι και γραμμένοι έτσι ώστε να μη χρειάζεται καμία άλλη πηγή πληροφόρησης ο χρήστης. Κάθε οδηγός Think Athens (δηλ.η Premium Agenda που αποκτά με 5.45€) περιέχει, εκτός από το πρόγραμμα και τους χάρτες της κάθε ημέρας, ένα περιεκτικό άρθρο για κάθε δραστηριότητα του προγράμματος, με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να έχει ο επισκέπτης: ώρες λειτουργίας, τιμές και υπηρεσίες έκδοσης εισιτηρίων, περιγραφή της δραστηριότητας (π.χ. τα top 10 αγάλματα του μουσείου), ακόμα και την ακριβή διαδρομή πάνω στο χάρτη, όταν πρόκειται για τους περιπάτους.

 

 

 

http://www.thinkathens.com/

 

Δημοσιογράφος. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου (j.pantazopoulos@yahoo.gr)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Walking tours ή πώς η Αθήνα θα μπορούσε να έχει τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο
Do as the locals! O καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την Αθήνα και ο πιο μεθοδικός για έξυπνες τουριστικές μπίζνες
Κατάφερε το Airbnb να ζωντανέψει τον τουρισμό της Αθήνας;
Τα θετικά και τα αρνητικά του εναλλακτικού τρόπου διαμονής που αναβάθμισε ολόκληρες περιοχές και άλλαξε την ποιότητα του τουρισμού στην Αθήνα.
Τσίπρας στον ΣΕΤΕ: Την άνοδο του τουρισμού τη βλέπει κανείς και με το μάτι στην Αθήνα
Φέτος πάμε να ξεπεράσουμε τα 30 εκ. τουρίστες", είπε ο Πρωθυπουργός και περιέγραψε τον επόμενο στόχο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

40 μέρες
Ξαφνικά, βοριαδάκι. Τι κάνουν αυτοί πρωι-πρωί;
Στο Κάστρο των Παραμυθιών και στο «μυστικό» Μοναστήρι του Ασκητή στη Δυτική Πελοπόννησο
Δύο παράξενα κτίρια που είναι ερημωμένα και μοναχικά στην άγρια φύση της Τριφυλίας.
To όνειρο. Του Στέφανου Ξενάκη
Κίμωλο για λίγες μέρες. Μη με ξυπνήσετε.
Λίμνη Τσιβλού: Μια φυσική λίμνη στα ορεινά της Πελοποννήσου που θα σε γοητεύσει
Απόλαυσε τη διαδρομή ανάμεσα στα πεύκα, με την άνεση της BP Super Unleaded 98 με τεχνολογία ACTIVE.
Ο παραθαλάσσιος παράδεισος που ήταν το Λουτρό Σφακίων
To γραφικό μέρος της Κρήτης τη δεκαετία του '70 μέσα από 36 φωτογραφίες του Μάρκου Ανδρουλακάκη
Κέα: Στο κοντινό κυκλαδονήσι για μπάνια και περιπάτους
Η φιλόξενη Κέα είναι ακόμα πιο όμορφη καθώς το καλοκαίρι τελειώνει
Ταξίδι για σερφ στο Μαρόκο
Ένα μοναδικό βίντεο του ταλαντούχου Έλληνα videographer Rodrigo Valsamis
Το ημερολόγιο του Σωκράτη Σωκράτους από ένα ταξίδι του στο Καμερούν
Ο γνωστός Ελληνοκύπριος εικαστικός βρέθηκε εκεί συμμετέχοντας σε μια έκθεση. Ήταν αφορμή να γνωρίσει έναν ακριβοθώρητο κόσμο.
Η αυθεντική γωνιά της Στερεάς
Φέτος δες το ρουμελιώτικα!
Oδοιπορικό στη Μεσσηνία
Ένα φωτογραφικό ταξίδι στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
«Μπορείς να ανακαλύπτεις την ελληνική φύση ξανά και ξανά, για μια ζωή»
Ο Λευτέρης Τσουρής μέσα από την εκδοτική εταιρεία που δημιούργησε, την Geopsis, σκοπεύει να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε όλη την ορεινή Ελλάδα μέσα από χάρτες και οδηγούς
Σελιάνα: Ένα χωριό που ξαναγεννήθηκε από τα ερείπια
Γνώρισε τον μαγικό αυτόν τόπο, οδηγώντας με την ασφάλεια της ΒΡ Super Unleaded 98.
Επιστροφή με το "Ρομίλντα". Αύγουστος 2006.
Φωτογραφίες: Σπύρος Στάβερης
Ένα μακρύ ταξίδι με τα πόδια στα δάση και τα βουνά της βόρειας Πίνδου
Με ή χωρίς υποστήριξη, η απίθανη πεζοπορική διάσχιση 100 χιλιομέτρων στον άξονα της Βόρειας Πίνδου είναι πλέον εφικτή και μπορεί ο οποιοσδήποτε να την επιχειρήσει απολαμβάνοντας την ανέγγιχτη φύση και τα παραδοσιακά χωριά αυτής της ξεχασμένης περιοχής της χώρας μας.
Λίμνη Δόξα: Εκεί που ενώνονται η τεχνητή και η φυσική ομορφιά
Μια τοποθεσία κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά της Κορινθίας και της Αχαΐας, που μπορείς να ανακαλύψεις με την BP Super Unleaded 98.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή