Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Ο έξυπνος οδηγός "Think Athens" ξέρει τι σκέφτονται για την Αθήνα  οι επισκέπτες της
Ταξίδια

Ο έξυπνος οδηγός "Think Athens" ξέρει τι σκέφτονται για την Αθήνα οι επισκέπτες της

Η ιδρύτρια του, Ειρήνη Χειμωνίτη, εξηγεί στο LIFO.gr πώς λειτουργεί το διαδικτυακό εργαλείο που στόχος του είναι να υποδεικνύει στον επισκέπτη τα ωραία της χώρας -και της πόλης μας- και όχι μόνο τα "τουριστικά αγκίστρια"

 

Η Αθήνα ανήκει στους κορυφαίους προορισμούς «City Break». Καλύπτει βασικές προϋποθέσεις ώστε να αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν πόλο έλξης για τουρίστες που επιθυμούν να ξεναγηθούν στην πόλη από δύο έως πέντε μέρες και χαρακτηρίζονται ταξιδιώτες των πόλεων. Αξιοθέατα, κρυμμένα μυστικά, εναλλακτικές επιλογές και δραστηριότητες για να γνωρίσεις την Αθήνα από κάθε πλευρά της. Τι θα προτείναμε όμως σε ένα τουρίστα που αναζητά το διαφορετικό; Σε ποια σημεία θα τον στέλναμε και τι περιοχές θα υπογραμμίζαμε για να επισκεφθεί; Την απάντηση ήρθε να δώσει η start- up «Think Athens» η οποία προτείνει, καταγράφει και συστήνει μέρη της πόλης που απευθύνονται σε εκείνους που θέλουν να εξερευνήσουν την άλλη Αθήνα. Η ιδέα προέκυψε, όπως θα μας πει η ιδρύτρια του "Think Athens", Ειρήνη Χειμωνίτη, μέσα σε ένα τραίνο. Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013, όταν επέστρεφε από Γενεύη, ύστερα από μια γρήγορη επίσκεψη στο Στρασβούργο. Εκεί σκέφθηκε πόσο χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει μια εφαρμογή που θα δημιουργεί το ιδανικό πρόγραμμα για μια ολιγοήμερη επίσκεψη και σε αυτήν θα περιλαμβάνει αξιοθέατα, events, σημαντικές πληροφορίες, εκδηλώσεις και σημεία που δεν είναι αμιγώς τουριστικά.


«Παλιότερα δε θα σταματούσες στην Αθήνα, παρά για λίγες ώρες ή το πολύ ένα βράδυ πριν φύγεις για τα νησιά. Σήμερα οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, μετρούν τις μέρες της διαμονής τους στην πόλη κι αναρωτιούνται αν θα προλάβουν να δουν και να ζήσουν όλα όσα θέλουν: να πάνε στα νέα, παγκοσμίως βραβευμένα εστιατόρια και μπαρ, να θαυμάσουν τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες στη σκηνή κάποιου φεστιβάλ, να δουν την αγαπημένη τους ταινία κάτω απ' τ' αστέρια, να περπατήσουν στις γειτονιές με μουσικές και παραδοσιακά μαγαζιά, ν' αγγίξουν την άμμο μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης», μας λέει η Ειρήνη Χειμωνίτη, δημιουργός της ιστοσελίδας www.thinkAthens.com. «Το "Think Athens" δημιουργήθηκε για τους επισκέπτες της πόλης που θέλουν να δουν το καλύτερο πρόσωπο της πόλης, χωρίς ν' αφιερώσουν χρόνο αναζητώντας πληροφορίες και φτιάχνοντας προγράμματα διακοπών. Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται είναι ήδη στην "ατζέντα" τους. Και στο πρόγραμμά τους βρίσκουν μόνο μαγαζιά που αγαπούν οι ντόπιοι. Σου λύνει τα χέρια όταν ψάχνεις "κάτι ωραίο, να θυμίζει Ελλάδα, αλλά να μην είναι και τουριστικό", σου δείχνει την ακριβή διαδρομή για τον περίπατό σου στην Πλάκα και μέσα από τα άρθρα του οδηγού σου θα μάθεις την ιστορία του καθετί που βλέπεις γύρω σου. Θα σου πει ακόμα και μικρά μυστικά που δε θα έβρισκες σ' ένα συμβατικό ταξιδιωτικό οδηγό. Επίσης, για εκείνους που τους αρέσει να αθλούνται, υπάρχουν προτάσεις για να ανακαλύψουν το ιστορικό κέντρο, με παρέα όχι μόνο τον ξεναγό, αλλά και το ποδήλατό τους. Παράλληλα, αν έχουν παιδιά, ίσως προσθέσουν στην ατζέντα τους μία ξενάγηση Στον αιώνα του Περικλή, ειδικά σχεδιασμένη για τους μικρούς επισκέπτες της πόλης», λέει η Ειρήνη Χειμωνίτη και μας απαριθμεί τους βασικούς άξονες των τουριστικών τάσεων της Αθήνας από το Think Athens:

 

• Ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών της Αθήνας χρησιμοποιούν την πόλη ως stopover πριν ή μετά την επίσκεψή τους στα νησιά και όχι ως κύριο προορισμό.

 

• Οι περισσότεροι μένουν 2-3 νύχτες το πολύ, γι' αυτό και θεωρούμε ότι η κατηγορία του city break τουρισμού είναι μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα.

 

Σήμερα οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, μετρούν τις μέρες της διαμονής τους στην πόλη κι αναρωτιούνται αν θα προλάβουν να δουν και να ζήσουν όλα όσα θέλουν. Φωτο: www.tuulavintage.com
Σήμερα οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, μετρούν τις μέρες της διαμονής τους στην πόλη κι αναρωτιούνται αν θα προλάβουν να δουν και να ζήσουν όλα όσα θέλουν. Φωτο: www.tuulavintage.com

 

• Μουσεία: Το Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει κορυφαία επιλογή (και δικαιολογημένα, κατά τη γνώμη μου). Αλλά αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπως και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

• Πολλοί χρήστες εκπλήσσονται με τον αριθμό, την ποιότητα και το χαμηλό κόστος συναυλιών και φεστιβάλ που γίνονται στην Αθήνα και τα επιλέγουν. Αυτό μας ενδιαφέρει πολύ να το αναπτύξουμε, αφού είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο της Αθήνας, όσο και του Think Athens σε σχέση με τους συμβατικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς.

 

Φαγητό:η πλειοψηφία επιλέγει εστιατόρια που προτείνουμε για ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ενώ σε όλες σχεδόν τις ατζέντες υπάρχει τουλάχιστον μία φορά η επιλογή "σουβλάκι". Οι επισκέπτες που ανήκουν στο premium κοινό επιλέγουν συχνά και το προτεινόμενο εστιατόριο μοριακής κουζίνας ή άλλα εστιατόρια που εκφράζουν σύγχρονες τάσεις.

 

Διασκέδαση: με χαρά βλέπουμε ότι το κοινό μας ανταποκρίνεται θετικά στην πρότασή μας για τα wine bars, που είναι ένα φαινόμενο με τεράστια και πολύ ποιοτική ανάπτυξη στην Αθήνα.

 

• Η "εξερεύνηση" μέσα από προσχεδιασμένους περιπάτους ή ιδιαίτερες, εξατομικευμένες ξεναγήσεις, έχει μεγάλη απήχηση στους city breakers, τόσο στα πλαίσια sightseeing όπως π.χ. στον προτεινόμενο περίπατο του Think Athens «Grand Promenade» (βόλτα στο αρχαιολογικό πάρκο | διαδρομή Μοναστηράκι – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Στήλες Ολυμπίου Διός), όσο και απλής γνωριμίας με τις γειτονιές της πόλης. Πλέον αρκετοί επισκέπτες επιλέγουν και πιο εναλλακτικούς τρόπους περιήγησης, όπως η ξενάγηση με scooters ή ποδήλατο. Γενικά οι fitness και well being επιλογές κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

 

Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη από τις ατζέντες Think Athens, γιατί το ποσό εξαρτάται πολύ από τις επιλογές σε κάθε δραστηριότητα.
Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη από τις ατζέντες Think Athens, γιατί το ποσό εξαρτάται πολύ από τις επιλογές σε κάθε δραστηριότητα.

 

• Το καλοκαίρι οι επισκέπτες που μένουν πάνω από 3 μέρες, βάζουν συχνά στο πρόγραμμά τους κάποια παραλία ή ακόμα και επίσκεψη σε νησιά του Αργοσαρωνικού, ως μέρος της διαμονής τους. Μοναδικό φαίνεται επίσης στους επισκέπτες το θερινό σινεμά. Τους αρέσει, καθώς είναι κάτι που συνήθως δεν έχουν στη χώρα τους, τουλάχιστον όχι τόσο οργανωμένα όσο στην Ελλάδα.

 

• Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη από τις ατζέντες Think Athens, γιατί το ποσό εξαρτάται πολύ από τις επιλογές σε κάθε δραστηριότητα (ποιο ξενοδοχείο θα επιλέξει, τι θ' αγοράσει απ' τα προτεινόμενα καταστήματα, ποιο tour θα επιλέξει απ' τις προτεινόμενες εξατομικευμένες δραστηριότητες, κτλ).

 

• Για την ενημέρωσή τους, οι χρήστες του Think Athens μένουν σε αυτό, απ' όσο μας λένε, ακριβώς γιατί οι ατζέντες – οδηγοί πόλης είναι δομημένοι και γραμμένοι έτσι ώστε να μη χρειάζεται καμία άλλη πηγή πληροφόρησης ο χρήστης. Κάθε οδηγός Think Athens (δηλ.η Premium Agenda που αποκτά με 5.45€) περιέχει, εκτός από το πρόγραμμα και τους χάρτες της κάθε ημέρας, ένα περιεκτικό άρθρο για κάθε δραστηριότητα του προγράμματος, με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να έχει ο επισκέπτης: ώρες λειτουργίας, τιμές και υπηρεσίες έκδοσης εισιτηρίων, περιγραφή της δραστηριότητας (π.χ. τα top 10 αγάλματα του μουσείου), ακόμα και την ακριβή διαδρομή πάνω στο χάρτη, όταν πρόκειται για τους περιπάτους.

 

 

 

http://www.thinkathens.com/

 

Δημοσιογράφος. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου ([email protected])

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Walking tours ή πώς η Αθήνα θα μπορούσε να έχει τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο

ΑθήναWalking tours ή πώς η Αθήνα θα μπορούσε να έχει τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο

Do as the locals! O καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την Αθήνα και ο πιο μεθοδικός για έξυπνες τουριστικές μπίζνες
2.7.2017
Κατάφερε το Airbnb να ζωντανέψει τον τουρισμό της Αθήνας;

ΑθήναΚατάφερε το Airbnb να ζωντανέψει τον τουρισμό της Αθήνας;

Τα θετικά και τα αρνητικά του εναλλακτικού τρόπου διαμονής που αναβάθμισε ολόκληρες περιοχές και άλλαξε την ποιότητα του τουρισμού στην Αθήνα.
29.6.2017
Τσίπρας στον ΣΕΤΕ: Την άνοδο του τουρισμού τη βλέπει κανείς και με το μάτι στην Αθήνα

ΠολιτικήΤσίπρας στον ΣΕΤΕ: Την άνοδο του τουρισμού τη βλέπει κανείς και με το μάτι στην Αθήνα

Φέτος πάμε να ξεπεράσουμε τα 30 εκ. τουρίστες", είπε ο Πρωθυπουργός και περιέγραψε τον επόμενο στόχο
6.7.2017

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Ένας Έλληνας με τα δυο παιδιά του ταξίδεψαν στο νησί που δεν επιτρέπεται να πεθάνεις

Ταξίδια Ένας Έλληνας με τα δυο παιδιά του ταξίδεψαν στο νησί που δεν επιτρέπεται να πεθάνεις

Πώς η περιπέτεια του Γιάννη Ντρενογιάννη και των δυο έφηβων γιων του στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ ενίσχυσε την περιβαλλοντική τους συνείδηση
15.2.2019
Κούβα: Ο Δύσκολος Δρόμος

Ταξίδια Κούβα: Ο Δύσκολος Δρόμος

Μια περίπλοκη και απαιτητική διαδρομή 1.400 χιλιομέτρων με ποδήλατο
12.2.2019
Ο άγνωστος -στους τουρίστες- προορισμός που γίνεται τάση

Ταξίδια Ο άγνωστος -στους τουρίστες- προορισμός που γίνεται τάση

Σκεφτείτε ήλιο και θάλασσα, πολύ πράσινο, πολλές δραστηριότητες, αλλά χωρίς φασαρία, συνωστισμό από τουρίστες και όσα μπορούν να καταστρέψουν τις λίγες μέρες ανάπαυλας σε έναν εξωτικό προορισμό
5.2.2019
Ένα ταξίδι στη μακρινή Αλάσκα

Ταξίδια Ένα ταξίδι στη μακρινή Αλάσκα

Το μαγικό βίντεο ενός instagrammer που θα μπορούσε να είναι μια ταινία μικρού μήκους.
1.2.2019
Η Γροιλανδία μέσα από ένα εκπληκτικό 4K βίντεο

Ταξίδια Η Γροιλανδία μέσα από ένα εκπληκτικό 4K βίντεο

Η γη του πάγου μέσα απ' το φακό του Stefan Forster
27.1.2019
Η λαίλαπα των influencers στα ξενοδοχεία - Πόσο αξίζει το δωρεάν και το θράσος των «επιδραστικών»

Ταξίδια Η λαίλαπα των influencers στα ξενοδοχεία - Πόσο αξίζει το δωρεάν και το θράσος των «επιδραστικών»

Αυτό που πετυχαίνουν οι influencers είναι αρκετό «δωρεάν»....: δωρεάν φαγητό, ρούχα, καλέσματα σε συναυλίες και events,ταξίδια και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία.
22.1.2019
Δαμάζοντας τα κύματα στη Χαβάη

Ταξίδια Δαμάζοντας τα κύματα στη Χαβάη

Στην παραλία Turtle Beach, τον απόλυτο προορισμό για το αγωνιστικό σερφ
18.1.2019
Τρία καλοκαίρια σερί στην πιο απομονωμένη πρωτεύουσα του κόσμου

Ταξίδια Τρία καλοκαίρια σερί στην πιο απομονωμένη πρωτεύουσα του κόσμου

Η περιπετειώδης παραμονή του Λουκά Μέξη στο Περθ της Αυστραλίας
14.1.2019
Όσα αξίζει να δεις και να δοκιμάσεις σε ένα ταξίδι στη Βαρσοβία

Ταξίδια Όσα αξίζει να δεις και να δοκιμάσεις σε ένα ταξίδι στη Βαρσοβία

Milk bars, η καρδιά του Σοπέν και ο David Bowie στην πρωτεύουσα της Πολωνίας που δεν ξεχνάει το κομμουνιστικό παρελθόν, αλλά κοιτάζει στο μέλλον.
13.1.2019
Κωνσταντίνος Τζούμας: Η Πρωτοχρονιά μου με την Πόλα στη Νέα Υόρκη

Ταξίδια Κωνσταντίνος Τζούμας: Η Πρωτοχρονιά μου με την Πόλα στη Νέα Υόρκη

Μπουχτισμένος από το υψηλό γούστο, αποστασιοποιημένη σοφιστικασιόν και ανεξερεύνητα πρόσωπα με ακινησία αγκυλωμένης μάσκας.
2.1.2019
Πρώτη φορά Ελσίνκι

Ταξίδια Πρώτη φορά Ελσίνκι

Και Πρωτοχρονιά στην Klaukkala (κοντά στο Ελσίνκι)
2.1.2019
Πάνος Τεζαψίδης: Η σουρεαλιστική Πρωτοχρονιά μου στη Λαχόρη

Ταξίδια Πάνος Τεζαψίδης: Η σουρεαλιστική Πρωτοχρονιά μου στη Λαχόρη

Με ψεύτικο χιόνι, ένοπλους αστυνομικούς και χορό της κοιλιάς
2.1.2019
Δημήτρης Μεσσίνης: Η Πρωτοχρονιά μου στα Ιμαλάια, σε μία ανταλλαγή ομήρων των Ταλιμπάν

Ταξίδια Δημήτρης Μεσσίνης: Η Πρωτοχρονιά μου στα Ιμαλάια, σε μία ανταλλαγή ομήρων των Ταλιμπάν

Δεκέμβριος μήνας, 1.010 μέτρα υψόμετρο δίπλα στα Ιμαλάια, ήλιος με δόντια και φυσικά η θερμοκρασία πολύ κάτω από το μηδέν.
2.1.2019
Θάνος Σαμαράς, Ρουπέν Καλφαγιάν, Αμάντα Μιχαλοπούλου: Οι αγαπημένες τους πρωτοχρονιές

Ταξίδια Θάνος Σαμαράς, Ρουπέν Καλφαγιάν, Αμάντα Μιχαλοπούλου: Οι αγαπημένες τους πρωτοχρονιές

Τρεις ετερόκλητοι κόσμοι
2.1.2019
Σταμάτης Κραουνάκης: Η Πρωτοχρονιά μου στους Δελφούς

Ταξίδια Σταμάτης Κραουνάκης: Η Πρωτοχρονιά μου στους Δελφούς

Είχα πιει τα κατιτίς μου, έβαλα τούρμπο στη σιντιέρα του ασιατικού μου τζιπ έναν Άρβο Περτ και βρέθηκα στην κοιλάδα των Δελφών, μόνος κι ευτυχής
1.1.2019