Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Ο έξυπνος οδηγός "Think Athens" ξέρει τι σκέφτονται για την Αθήνα  οι επισκέπτες της
Ταξίδια

Ο έξυπνος οδηγός "Think Athens" ξέρει τι σκέφτονται για την Αθήνα οι επισκέπτες της

Η ιδρύτρια του, Ειρήνη Χειμωνίτη, εξηγεί στο LIFO.gr πώς λειτουργεί το διαδικτυακό εργαλείο που στόχος του είναι να υποδεικνύει στον επισκέπτη τα ωραία της χώρας -και της πόλης μας- και όχι μόνο τα "τουριστικά αγκίστρια"

 

Η Αθήνα ανήκει στους κορυφαίους προορισμούς «City Break». Καλύπτει βασικές προϋποθέσεις ώστε να αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν πόλο έλξης για τουρίστες που επιθυμούν να ξεναγηθούν στην πόλη από δύο έως πέντε μέρες και χαρακτηρίζονται ταξιδιώτες των πόλεων. Αξιοθέατα, κρυμμένα μυστικά, εναλλακτικές επιλογές και δραστηριότητες για να γνωρίσεις την Αθήνα από κάθε πλευρά της. Τι θα προτείναμε όμως σε ένα τουρίστα που αναζητά το διαφορετικό; Σε ποια σημεία θα τον στέλναμε και τι περιοχές θα υπογραμμίζαμε για να επισκεφθεί; Την απάντηση ήρθε να δώσει η start- up «Think Athens» η οποία προτείνει, καταγράφει και συστήνει μέρη της πόλης που απευθύνονται σε εκείνους που θέλουν να εξερευνήσουν την άλλη Αθήνα. Η ιδέα προέκυψε, όπως θα μας πει η ιδρύτρια του "Think Athens", Ειρήνη Χειμωνίτη, μέσα σε ένα τραίνο. Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013, όταν επέστρεφε από Γενεύη, ύστερα από μια γρήγορη επίσκεψη στο Στρασβούργο. Εκεί σκέφθηκε πόσο χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει μια εφαρμογή που θα δημιουργεί το ιδανικό πρόγραμμα για μια ολιγοήμερη επίσκεψη και σε αυτήν θα περιλαμβάνει αξιοθέατα, events, σημαντικές πληροφορίες, εκδηλώσεις και σημεία που δεν είναι αμιγώς τουριστικά.


«Παλιότερα δε θα σταματούσες στην Αθήνα, παρά για λίγες ώρες ή το πολύ ένα βράδυ πριν φύγεις για τα νησιά. Σήμερα οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, μετρούν τις μέρες της διαμονής τους στην πόλη κι αναρωτιούνται αν θα προλάβουν να δουν και να ζήσουν όλα όσα θέλουν: να πάνε στα νέα, παγκοσμίως βραβευμένα εστιατόρια και μπαρ, να θαυμάσουν τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες στη σκηνή κάποιου φεστιβάλ, να δουν την αγαπημένη τους ταινία κάτω απ' τ' αστέρια, να περπατήσουν στις γειτονιές με μουσικές και παραδοσιακά μαγαζιά, ν' αγγίξουν την άμμο μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης», μας λέει η Ειρήνη Χειμωνίτη, δημιουργός της ιστοσελίδας www.thinkAthens.com. «Το "Think Athens" δημιουργήθηκε για τους επισκέπτες της πόλης που θέλουν να δουν το καλύτερο πρόσωπο της πόλης, χωρίς ν' αφιερώσουν χρόνο αναζητώντας πληροφορίες και φτιάχνοντας προγράμματα διακοπών. Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται είναι ήδη στην "ατζέντα" τους. Και στο πρόγραμμά τους βρίσκουν μόνο μαγαζιά που αγαπούν οι ντόπιοι. Σου λύνει τα χέρια όταν ψάχνεις "κάτι ωραίο, να θυμίζει Ελλάδα, αλλά να μην είναι και τουριστικό", σου δείχνει την ακριβή διαδρομή για τον περίπατό σου στην Πλάκα και μέσα από τα άρθρα του οδηγού σου θα μάθεις την ιστορία του καθετί που βλέπεις γύρω σου. Θα σου πει ακόμα και μικρά μυστικά που δε θα έβρισκες σ' ένα συμβατικό ταξιδιωτικό οδηγό. Επίσης, για εκείνους που τους αρέσει να αθλούνται, υπάρχουν προτάσεις για να ανακαλύψουν το ιστορικό κέντρο, με παρέα όχι μόνο τον ξεναγό, αλλά και το ποδήλατό τους. Παράλληλα, αν έχουν παιδιά, ίσως προσθέσουν στην ατζέντα τους μία ξενάγηση Στον αιώνα του Περικλή, ειδικά σχεδιασμένη για τους μικρούς επισκέπτες της πόλης», λέει η Ειρήνη Χειμωνίτη και μας απαριθμεί τους βασικούς άξονες των τουριστικών τάσεων της Αθήνας από το Think Athens:

 

• Ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών της Αθήνας χρησιμοποιούν την πόλη ως stopover πριν ή μετά την επίσκεψή τους στα νησιά και όχι ως κύριο προορισμό.

 

• Οι περισσότεροι μένουν 2-3 νύχτες το πολύ, γι' αυτό και θεωρούμε ότι η κατηγορία του city break τουρισμού είναι μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα.

 

Σήμερα οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, μετρούν τις μέρες της διαμονής τους στην πόλη κι αναρωτιούνται αν θα προλάβουν να δουν και να ζήσουν όλα όσα θέλουν. Φωτο: www.tuulavintage.com
Σήμερα οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, μετρούν τις μέρες της διαμονής τους στην πόλη κι αναρωτιούνται αν θα προλάβουν να δουν και να ζήσουν όλα όσα θέλουν. Φωτο: www.tuulavintage.com

 

• Μουσεία: Το Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει κορυφαία επιλογή (και δικαιολογημένα, κατά τη γνώμη μου). Αλλά αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπως και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

• Πολλοί χρήστες εκπλήσσονται με τον αριθμό, την ποιότητα και το χαμηλό κόστος συναυλιών και φεστιβάλ που γίνονται στην Αθήνα και τα επιλέγουν. Αυτό μας ενδιαφέρει πολύ να το αναπτύξουμε, αφού είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο της Αθήνας, όσο και του Think Athens σε σχέση με τους συμβατικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς.

 

Φαγητό:η πλειοψηφία επιλέγει εστιατόρια που προτείνουμε για ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ενώ σε όλες σχεδόν τις ατζέντες υπάρχει τουλάχιστον μία φορά η επιλογή "σουβλάκι". Οι επισκέπτες που ανήκουν στο premium κοινό επιλέγουν συχνά και το προτεινόμενο εστιατόριο μοριακής κουζίνας ή άλλα εστιατόρια που εκφράζουν σύγχρονες τάσεις.

 

Διασκέδαση: με χαρά βλέπουμε ότι το κοινό μας ανταποκρίνεται θετικά στην πρότασή μας για τα wine bars, που είναι ένα φαινόμενο με τεράστια και πολύ ποιοτική ανάπτυξη στην Αθήνα.

 

• Η "εξερεύνηση" μέσα από προσχεδιασμένους περιπάτους ή ιδιαίτερες, εξατομικευμένες ξεναγήσεις, έχει μεγάλη απήχηση στους city breakers, τόσο στα πλαίσια sightseeing όπως π.χ. στον προτεινόμενο περίπατο του Think Athens «Grand Promenade» (βόλτα στο αρχαιολογικό πάρκο | διαδρομή Μοναστηράκι – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Στήλες Ολυμπίου Διός), όσο και απλής γνωριμίας με τις γειτονιές της πόλης. Πλέον αρκετοί επισκέπτες επιλέγουν και πιο εναλλακτικούς τρόπους περιήγησης, όπως η ξενάγηση με scooters ή ποδήλατο. Γενικά οι fitness και well being επιλογές κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

 

Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη από τις ατζέντες Think Athens, γιατί το ποσό εξαρτάται πολύ από τις επιλογές σε κάθε δραστηριότητα.
Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη από τις ατζέντες Think Athens, γιατί το ποσό εξαρτάται πολύ από τις επιλογές σε κάθε δραστηριότητα.

 

• Το καλοκαίρι οι επισκέπτες που μένουν πάνω από 3 μέρες, βάζουν συχνά στο πρόγραμμά τους κάποια παραλία ή ακόμα και επίσκεψη σε νησιά του Αργοσαρωνικού, ως μέρος της διαμονής τους. Μοναδικό φαίνεται επίσης στους επισκέπτες το θερινό σινεμά. Τους αρέσει, καθώς είναι κάτι που συνήθως δεν έχουν στη χώρα τους, τουλάχιστον όχι τόσο οργανωμένα όσο στην Ελλάδα.

 

• Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη από τις ατζέντες Think Athens, γιατί το ποσό εξαρτάται πολύ από τις επιλογές σε κάθε δραστηριότητα (ποιο ξενοδοχείο θα επιλέξει, τι θ' αγοράσει απ' τα προτεινόμενα καταστήματα, ποιο tour θα επιλέξει απ' τις προτεινόμενες εξατομικευμένες δραστηριότητες, κτλ).

 

• Για την ενημέρωσή τους, οι χρήστες του Think Athens μένουν σε αυτό, απ' όσο μας λένε, ακριβώς γιατί οι ατζέντες – οδηγοί πόλης είναι δομημένοι και γραμμένοι έτσι ώστε να μη χρειάζεται καμία άλλη πηγή πληροφόρησης ο χρήστης. Κάθε οδηγός Think Athens (δηλ.η Premium Agenda που αποκτά με 5.45€) περιέχει, εκτός από το πρόγραμμα και τους χάρτες της κάθε ημέρας, ένα περιεκτικό άρθρο για κάθε δραστηριότητα του προγράμματος, με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να έχει ο επισκέπτης: ώρες λειτουργίας, τιμές και υπηρεσίες έκδοσης εισιτηρίων, περιγραφή της δραστηριότητας (π.χ. τα top 10 αγάλματα του μουσείου), ακόμα και την ακριβή διαδρομή πάνω στο χάρτη, όταν πρόκειται για τους περιπάτους.

 

 

 

http://www.thinkathens.com/

 

Δημοσιογράφος. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου ([email protected])

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Walking tours ή πώς η Αθήνα θα μπορούσε να έχει τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο
Do as the locals! O καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την Αθήνα και ο πιο μεθοδικός για έξυπνες τουριστικές μπίζνες
Κατάφερε το Airbnb να ζωντανέψει τον τουρισμό της Αθήνας;
Τα θετικά και τα αρνητικά του εναλλακτικού τρόπου διαμονής που αναβάθμισε ολόκληρες περιοχές και άλλαξε την ποιότητα του τουρισμού στην Αθήνα.
Τσίπρας στον ΣΕΤΕ: Την άνοδο του τουρισμού τη βλέπει κανείς και με το μάτι στην Αθήνα
Φέτος πάμε να ξεπεράσουμε τα 30 εκ. τουρίστες", είπε ο Πρωθυπουργός και περιέγραψε τον επόμενο στόχο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουριστική ασφυξία - Η Ευρώπη διχάζεται με τις ορδές επισκεπτών που κάνουν τη ζωή ανυπόφορη
Το ζήτημα της έκρηξης του τουρισμού στην Ευρώπη και το σχέδιο αντιμετώπισης τεσσάρων πόλεων
Η Ισλανδία του Κωνσταντίνου Σοφικίτη μέσα από 35 εντυπωσιακές εικόνες
Ο βραβευμένος με Sony Award φωτογράφος Κωνσταντίνος Σοφικίτης απαθανάτισε τις μαγευτικές αντιθέσεις της καλοκαιρινής Ισλανδίας.
Σόφια, ξημερώματα Πρωτοχρονιάς
Μπορεί να μην έχει το γοητευτικό χάος της Θεσσαλονίκη, τις ανηφόρες, τα κάστρα, και (κυρίως) την παραλία, αλλά η βουλγαρική πρωτεύουσα είναι μία εξίσου όμορφη και ζωντανή πόλη.
Το ταξίδι ενός Έλληνα ορειβάτη από το Νεπάλ στο Κάλα Πατχάρ
Ο Γιώργος Σπυράκης, αρχηγός της ορειβατικής αποστολής του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών, μιλάει στο LiFO.gr για την εμπειρία του στο βασίλειο των αιθέρων, με φόντο την πιο ψηλή οροσειρά του πλανήτη
Τάκο τουρ, Barragan και μαργαρίτες στο Μέξικο Σίτι
Με 9 εκατομμύρια κατοίκους, άσχημους ουρανοξύστες και τρομακτική κίνηση, το Μέξικο Σίτι δεν είναι η πιο φιλική πόλη, αλλά έχει όλους τους λόγους που θα σε κάνουν να σχεδιάζεις την επιστροφή σου, προτού φύγεις καν
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να πετάξετε αυτές τις γιορτές εύκολα και γρήγορα με την Ellinair
Πώς σχεδιάσαμε το ιδανικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι.
Μάγια Τσόκλη: Η Πρωτοχρονιά μου στην όαση Ελ Άρεγκ
Κάτω από αρχαίους ρωμαϊκούς τάφους
 Διονύσης Π. Σιμόπουλος: Η Πρωτοχρονιά μου το 1969 στη Νεμπράσκα, την πρωτεύουσα του χιονιού και του κρύου
Η χρονιά που ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου πέρασε με χιόνι, αλλά και Κορίτσια στον Ήλιο.
Κώστας Ζηρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν: Η Πρωτοχρονιά μας στην κόλαση του βαθυπέδιου Ντάνακιλ
Η ανατολή του 2008 στο πιο ζεστό σημείο του πλανήτη.
12 μέρες στο Τόκιο ή αλλιώς 12 μέρες ζώντας μέσα σε ένα video game
Όλα όσα μου έκαναν εντύπωση από το ταξίδι μου στην Ιαπωνία (και είναι πολλά)
Δεν κλείνεις δωμάτιο, κλείνεις κρεβάτι: Πώς πέρασα μια νύχτα σε ένα capsule hotel του Τόκιο
Η εμπειρία μιας νύχτας σε ένα capsule hotel του Τόκιο ήταν κάπως στριμωγμένη, αλλά πάντως εκπληκτική.
Ισλανδία και Βαρσοβία: Δύο παγωμένα ταξίδια που αξίζει να κάνεις
Η παγωμένη εσχατιά της Ευρώπης και η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της πρωτεύουσας της Πολωνίας.
Χριστουγεννιάτικη Εμπειρία Εllinair: Πετώντας με την ελληνική αεροπορική εταιρεία
Η Ellinair, προσφέρει αεροπορικές εμπειρίες υψηλών προδιαγραφών.
 Μασάι-Μάρα: Σαφάρι στο εθνικό πάρκο της Κένυας που αποτελεί την τέλεια «τουριστική παγίδα»
Το κόσμημα της Κένυας μπορούν να το επισκεφθούν μόνο οι «πλούσιοι ξένοι», αλλά όχι οι ντόπιοι, καθώς οι επιχειρήσεις από το εξωτερικό κερδοσκοπούν εδώ και χρόνια πάνω στους φυσικούς εθνικούς πόρους της χώρας.
Το τραγούδι του yasiyateré: Ένας Έλληνας ταξιδεύει στην αποδεκατισμένη φυλή των Aché στην Παραγουάη
Ο καθηγητής καρδιολογίας Χαράλαμπος Βλαχόπουλος περιγράφει το οδοιπορικό του στους ιθαγενείς Aché και τη θλίψη που ένιωσε για τα αποψιλωμένα δάση της Παραγουάης.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή