Μικρή απόδραση στην Αίγινα

Μικρή απόδραση στην Αίγινα Facebook Twitter
Φτάνοντας στο λιμάνι, αντικρίζεις αμέσως το νεοκλασικό στυλ των σπιτιών του νησιού, αισθάνεσαι τη θαλασσινή αύρα και περνάς από αυλές που μυρίζουν γιασεμί.
1

Αναζητάς οικονομικές διακοπές σε απόσταση μιας ώρας από την Αθήνα; Δεν έχεις παρά να μπεις στον ηλεκτρικό σταθμό με κατεύθυνση προς Πειραιά. Απέναντι από τον σταθμό βρίσκεις τα εκδοτήρια για Αίγινα (με το συμβατικό πλοίο, 16 ευρώ με επιστροφή) και σε 60 λεπτά (όσο περίπου κάνεις για να πας σε κάποια παραλία της λεωφόρου Ποσειδώνος) έχεις φτάσει σε ένα νησιωτικό περιβάλλον. Το ταξίδι είναι πολύ ευχάριστο, ειδικά όταν τα γλαροπούλια συνοδεύουν το πλοίο σε όλη τη διαδρομή. Είτε ως εύκολη και οικονομική λύση είτε ως η «Μύκονος της αριστεράς», τα τελευταία χρόνια η Αίγινα έχει γίνει της μόδας.


Φτάνοντας στο λιμάνι, αντικρίζεις αμέσως το νεοκλασικό στυλ των σπιτιών του νησιού, αισθάνεσαι τη θαλασσινή αύρα, περνάς από αυλές που μυρίζουν γιασεμί κι έχουν μονόχρωμες πόρτες με βουκαμβίλιες, ενώ οι βόλτες στα γραφικά σοκάκια δημιουργούν ένα νοσταλγικό καλοκαιρινό σκηνικό. Τα παραδοσιακά καφενεία ξεπροβάλλουν παντού και οι άμαξες βρίσκονται εκεί για να σου υπενθυμίζουν τις συνήθειες μιας άλλης εποχής. Μια πρωινή βόλτα είναι αρκετή για να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο. Τα υπαίθρια μανάβικα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, οι ψαράδες έχουν βγάλει την πραμάτεια τους στην αγορά του νησιού και οι κάτοικοι σταδιακά πληθαίνουν. Βρίσκεσαι στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού και όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν μαγαζιά που πουλούν φρεσκότατα φιστίκια από τα οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις, αν δεν δεχτείς πρώτα να δοκιμάσεις. Για να συνεχίσετε την εξόρμηση, κατευθυνθείτε προς τα ΚΤΕΛ, που δεν είναι καθόλου δύσκολο να τα βρείτε από τη στιγμή που θα εντοπίσετε τους επισκέπτες με προορισμό το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.


ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ «ΜΟΝΗ»

Μικρή απόδραση στην Αίγινα Facebook Twitter
Η πεζοπορία στη Μονή οδηγεί σε αναπάντεχες συναντήσεις.

Το δρομολόγιο με το ΚΤΕΛ για το ψαροχώρι της Αίγινας, την Πέρδικα, ξεκινά στις 11:30. Διασχίζεις όλη την παραλιακή πλευρά, χαζεύεις το Αγκίστρι απέναντι και, περνώντας από τον Μαραθώνα και την Αιγινήτισσα, καταλήγεις στην Πέρδικα. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι αγοράζει την εφημερίδα του, πολλοί είναι αυτοί που απολαμβάνουν τον πρώτο τους καφέ και στο λιμάνι καραβάκια σε περιμένουν για να περάσεις απέναντι στο νησάκι Μονή. Μπορεί το εισιτήριο να είναι σχετικά ακριβό, αλλά αφήνοντας πίσω σου την Πέρδικα, τα 'χεις ξεχάσει όλα. Μπροστά σου απλώνεται ένας επίγειος παράδεισος, έχεις προσγειωθεί σε μια άλλη πραγματικότητα και το μόνο που θες είναι να βουτήξεις στα γαλαζοπράσινα νερά, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα στα πεύκα. Οι εκπλήξεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Η πεζοπορία στη Μονή οδηγεί σε αναπάντεχες συναντήσεις. Προσπερνώντας με γοργό βήμα τα ζευγάρια που έχουν ξεχυθεί στα απόμερα σημεία, εκπλήσσεσαι όταν βλέπεις παγώνια να τρώνε φλούδες καρπουζιών, αγριοκάτσικα, θάμνους, αγριολούλουδα, πεύκα και θαλασσοπούλια να συνθέτουν ένα πολύ ξεχωριστό τοπίο μοναδικής ομορφιάς, και όλον αυτό τον φυσικό πλούτο να βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από την πρωτεύουσα. Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στο ότι το νησί ονομάστηκε «Μονή» παραπέμποντας σε μια «βραχονησίδα μεμονωμένη». Στο μοναδικό beach bar του νησιού (5 ευρώ το πακέτο «2 ξαπλώστρες και ομπρέλα») θα συναντήσεις αρκετούς τουρίστες και Έλληνες που έρχονται για μία ημέρα και μπορείς να καθίσεις κάτω από τα αρμυρίκια, έχοντας για παρέα το καλύτερο σκηνικό.


Απογευματάκι, και ενώ επιστρέφεις, αξίζει να επιλέξεις για φαγητό μία από τις πολυάριθμες ταβέρνες της Πέρδικας. Εκεί μπορείτε να αναζητήσετε τις τοπικές κατσούλες, ψάρι που βρίσκεις μόνο στον Σαρωνικό, όπως θα σου πουν οι ιδιοκτήτες των παρακείμενων εστιατορίων. Επίσης, αυτό που δεν πρέπει να χάσεις είναι ένας απολαυστικός καφές, ενώ ο ήλιος έχει αρχίσει να δύει.


Έχοντας πάρει και πάλι το ΚΤΕΛ για το κέντρο της Αίγινας, μπορείς να ανακαλύψεις την υπόλοιπη παραλιακή πλευρά. Παρόλο που έχει αρκετό περπάτημα, αποκομίζεις πολλά κάνοντας μια κυκλική βόλτα που θα σε ξαναβγάλει στο κέντρο του νησιού.


Στον δρόμο σου θα συναντήσεις τον Πύργο του Μάρκελλου που χτίστηκε το 1802. Ο Μάρκελλος ήταν αγωνιστής του '21 και βουλευτής της Αίγινας, ενώ πολλές φορές ο πύργος χρησιμοποιήθηκε για τη φιλοξενία υπουργών της κυβέρνησης της εποχής, όταν η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. Θα κοντοσταθείς στο καρνάγιο που βρίσκεται στην πρώτη κοντινή παραλία της Αίγινας και θα παρακολουθήσεις από κοντά πώς φτιάχνεται ένα καΐκι.


ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»

Μικρή απόδραση στην Αίγινα Facebook Twitter
Το άγαλμα της Μάνας
Μικρή απόδραση στην Αίγινα Facebook Twitter
Ο Νίκος Καζαντζάκης με τη γατούλα του Σμινθίτσα στο σπίτι του στην Αίγινα, Μάρτιος 1943.

Στη συνέχεια θα εντυπωσιαστείς από το άγαλμα της Μάνας που στέκει επιβλητικό έξω από το μουσείο του Χρήστου Καπράλου, συμβολίζοντας τη μάνα που περιμένει τον ναυτικό γιο της. Λίγο πιο πέρα, θα δεις από μια πολύ χαρακτηριστική γωνία το σπίτι (το «κουκούλι» του, όπως του άρεσε να το λέει) όπου έμεινε για πολλά χρόνια ο Νίκος Καζαντζάκης και απομονωνόταν για μεγάλα διαστήματα, απολαμβάνοντας την απέραντη θέα του Αργοσαρωνικού. Στη συγκεκριμένη κατοικία θαυμάζεις τη λιτή αρχιτεκτονική, ενώ ο χώρος αποπνέει μια ασκητική διάθεση. Βαδίζοντας προς τα πίσω, δεν χορταίνει το μάτι σου να βλέπει φιστικιές καθώς και χωράφια με άλογα που ξεκουράζονται μέχρι να αναλάβουν δράση στις βραδινές βόλτες με τις άμαξες.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΦΑΙΑΣ

Μικρή απόδραση στην Αίγινα Facebook Twitter
Ο Ναός της Αφαίας

Για να ανακαλύψετε και τις υπόλοιπες όμορφες πλευρές του νησιού, αξίζει να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο ή ένα δίκυκλο. Η Αίγινα κουβαλά μια μακρόχρονη ιστορία που φτάνεις ως την αρχαιότητα. Την επόμενη μέρα, ακολουθώντας τον δρόμο προς την Αγία Μαρίνα –δημοφιλές τουριστικό θέρετρο του νησιού–, κατά μήκος της διαδρομής το απέραντο γαλάζιο απορροφά το βλέμμα σου. Όταν φτάσεις στον Ναό της Αφαίας, και αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, θα διακρίνεις την Ακρόπολη και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Ο Ναός της Αφαίας δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό μέρος της Αίγινας. Θεωρείται το σπουδαιότερο σωζόμενο μνημείο και είναι αφιερωμένο στη θεότητα Αφαία. Όπως θα διαπιστώσετε, ο ναός χτίστηκε σε χώρο όπου υπήρχε λατρευτική δραστηριότητα ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή, ενώ το χτίσιμό του χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ.


ΣΤΟ ΑΝΙΤΣΑΙΟ

Ένα από τα ωραιότερα σημεία –και κατά τη γνώμη το πιο ωραίο– στην Αίγινα είναι ο ορεινός οικισμός του Ανιτσαίου σε υψόμετρο 230 μέτρων. Αφού περάσετε τις Πόρτες, θα ανηφορίσετε προς το χωριό και σε λίγη ώρα οι Κυκλάδες έχουν εμφανιστεί στο οπτικό σας πεδίο. Πέτρινα σπίτια, ένας παλιός ανεμόμυλος, αμπέλια, ελιές και μια απέραντη θέα στον Σαρωνικό είναι τα εντυπωσιακά σημεία του γραφικού οικισμού. Επίσης, μια στάση στο Στέκι του Κυνηγού που βρίσκεται μπροστά από το παλιό σχολείο του χωριού είναι απαραίτητη για να δοκιμάσετε το υπέροχο ζυμωτό ψωμί από ξυλόφουρνο, τα νόστιμα κρέατα και τις χωριάτικες πίτες. Φεύγοντας, θα περάσετε από τους Βλάχηδες και το Σφεντούρι, καταλήγοντας ξανά στο κέντρο του νησιού.


ΦΑΓΗΤΟ - ΚΑΦΕ - ΜΠΑΝΙΟ

Μικρή απόδραση στην Αίγινα Facebook Twitter
Για χταποδάκι στην ψαροταβέρνα του Σκοτάδη

Τον καλύτερο ελληνικό καφέ θα τον πιείτε στο καφενείο του Μοίρα, έναν cult χώρο που θυμίζει άλλες εποχές, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να απολαύσετε την περατζάδα της παραλίας. Επίσης, στο Αιάκειον, το φημισμένο καλλιτεχνικό ζαχαροπλαστείο στο λιμάνι, θα δοκιμάσετε αμυγδαλωτά, πάστες και «φιστικάτα». Για φρέσκα ψαρικά και θαλασσινές γεύσεις μια καλή επιλογή αποτελεί η ψαροταβέρνα του Σκοτάδη, ενώ για κολύμπι, φυσικά, στην παραλία «Κλίμα», που έχει τα πιο καθαρά νερά στο νησί, αλλά και στον Σαρπά για καλές βουτιές, καθώς και στην πλαζ της Αγίας Μαρίνας. Για ρακέτα και beach-bar καταστάσεις μπορείτε να επιλέξετε την Αιγινήτισσα ή τον Μαραθώνα.


Η Αίγινα προσφέρεται για όλα τα γούστα. Είναι ένα νησί με ιστορία, ξεχωριστές επιλογές και σημαντικά αξιοθέατα. Ένας θησαυρός που βρίσκεται μια ανάσα από την πρωτεύουσα. Καθώς το φως του ήλιου χάνεται στον ορίζοντα και τα πλοία προσεγγίζουν το λιμάνι, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην Αθήνα, συνειδητοποιείς πόσο εύκολα, με ελάχιστα ευρώ, καλή παρέα και μόλις σε μία ώρα μπορείς να γεμίσεις με πανέμορφες εικόνες, να ζήσεις υπέροχες στιγμές και να απολαύσεις το ελληνικό καλοκαίρι.

Ταξίδια
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ