Οι «Τρεις Αδερφές» του Τσέχοφ χωρίς λόγια, έτσι όπως δεν τις έχουμε ξαναδεί

Οι «Τρεις Αδερφές» του Τσέχοφ χωρίς λόγια, έτσι όπως δεν τις έχουμε ξαναδεί Facebook Twitter
Μια τετράωρη θεατρική εμπειρία, γιορτή συναισθημάτων και αισθήσεων, όπου οι ζωές, τα όνειρα και οι διαψεύσεις που έχουν βιώσει η Όλγα, η Μάσα και η Ιρίνα, αναπαρίστανται μέσα από μεγάλης ακρίβειας και λεπτότητας χειρονομίες και νοήματα, βλέμματα και μικρές κινήσεις.
0

Ο πολυβραβευμένος και παραγωγικότατος 33χρονος Τιμοφέι Κουλιάμπιν, από τους πλέον καταξιωμένους σκηνοθέτες θεάτρου και όπερας στη Ρωσία σήμερα, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Red Torch του Νοβοσιμπίρσκ, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με τη δική του εκδοχή των Τριών Αδελφών του Αντόν Τσέχοφ.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το 2015 και έκτοτε ακολουθεί μια θριαμβευτική πορεία στα μεγάλα θέατρα της Ευρώπης.

Το κλασικό αριστούργημα μέσα από μια σύγχρονη ματιά με διαχρονικά κοστούμια, σύγχρονες συμπεριφορές που συμπεριλαμβάνουν μέχρι και ομαδική selfie με sticks, χωρίς να ακούγεται ούτε μια λέξη του Τσέχοφ, γιατί απλούστατα όλο το έργο ερμηνεύεται στη ρωσική νοηματική γλώσσα, με υπέρτιτλους στα αγγλικά – εδώ στα ελληνικά.

Ο Κουλιάμπιν πήρε το κλασικό αριστούργημα του 1900, αυτή την παραβολή της αναμονής και της ακύρωσης, και το μετέτρεψε σε ένα βουβό, αλλά ανείπωτης ομορφιάς έπος με έναν ιδιοφυή τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει.


Ο Κουλιάμπιν πήρε το κλασικό αριστούργημα του 1900, αυτή την παραβολή της αναμονής και της ακύρωσης, και το μετέτρεψε σε ένα βουβό, αλλά ανείπωτης ομορφιάς έπος με έναν ιδιοφυή τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει.

Μια τετράωρη θεατρική εμπειρία, γιορτή συναισθημάτων και αισθήσεων, όπου οι ζωές, τα όνειρα και οι διαψεύσεις που έχουν βιώσει η Όλγα, η Μάσα και η Ιρίνα, που τόσο αδημονούν να αποδράσουν από την ανώνυμη επαρχία όπου ζουν και να επιστρέψουν στη γενέθλια πόλη τους, τη Μόσχα, αναπαρίστανται μέσα από μεγάλης ακρίβειας και λεπτότητας χειρονομίες και νοήματα, βλέμματα και μικρές κινήσεις.

Ήχοι όπως το κλείσιμο μιας πόρτας, το τρίξιμο του πατώματος, ο άνεμος που σφυρίζει έξω από το σπίτι, τα πουλιά που τιτιβίζουν στην αυλή, στρατιωτικά εμβατήρια που συνοδεύουν στρατιωτικές παρελάσεις, αποτελούν τη «μουσική» ενός ολόκληρου σύμπαντος που διαποτίζει και περιβάλλει την ανία των τριών γυναικών.

Παράλληλα, η καταβύθιση του κάθε χαρακτήρα σε μια περίπου αυτιστική απομόνωση λόγω της σιωπής εντείνει την έλλειψη επικοινωνίας, όσο και το αίσθημα της απελπιστικής τους μοναξιάς και των αδιεξόδων τους. Μια σιωπή η οποία, ενώ μοιάζει να τους φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα, τους απομακρύνει. Ανυπεράσπιστοι, άλαλοι άνθρωποι απέναντι σε μια κοινωνία ήχων και θορύβων.

Info:

15-16 Ιουνίου

Novosibirsk State Drama Theatre - Tιμοφέï Kουλιάμπιν

Οι τρεις αδελφές, του Τσέχοφ

Πειραιώς 260, Χώρος Δ, 21:00,

διάρκεια: 255',

Στη ρωσική νοηματική, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο Αγγελάκας συναντά τον Μικρό Πρίγκιπα

Θέατρο / Γιάννης Αγγελάκας: «Έχουμε τσαλαπατήσει το παιδί μέσα μας»

Το σύμπαν του «Μικρού Πρίγκιπα» και του δημιουργού του, Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, ζωντανεύει στη σκηνή της Στέγης από τον Έλληνα τραγουδοποιό με στόχο να υπενθυμίσει την αξία της χαμένης μας παιδικότητας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Κοτσιφάκης

Χορός / Γιώργος Κοτσιφάκης: «Θέλω και στη ζωή να κάνω όσα συμβαίνουν στη σκηνή»

Του είπαν «δεν θα γίνει χορευτής με τίποτα» – σήμερα θεωρείται από τους καλύτερους χορευτές της Ευρώπης. Ξεκίνησε την καριέρα του συμμετέχοντας στο «2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, και σήμερα κάνει διεθνή περιοδεία με το «My fierce ignorant step».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο takis ξεκίνησε από το Κιάτο και έφτασε στα κορυφαία θέατρα του κόσμου

Θέατρο / Ο takis ξεκίνησε από το Κιάτο και έφτασε στα κορυφαία θέατρα του κόσμου

Έχει υπογράψει μερικά από τα πιο τολμηρά ανεβάσματα των τελευταίων ετών. Έφτασε στην πεντάδα υποψηφιοτήτων των Διεθνών Βραβείων Όπερας 2025. Ποιος είναι ο ταλαντούχος Έλληνας σκηνογράφος και ενδυματολόγος;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Βιβλίο / Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Ο σπουδαίος σκηνογράφος συγκέντρωσε την πολύτιμη σαραντάχρονη εμπειρία του σε ένα δίτομο λεξικό για τη σκηνογραφία, αναδεικνύοντάς την ως αυτόνομη τέχνη και καταγράφοντας την εξέλιξή της στο ελληνικό θέατρο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιάννης Τσουμαράκης: «Στον Οιδίποδα βρίσκουμε τον Έπσταϊν και τους βιασμούς παιδιών»

Θέατρο / Γιάννης Τσουμαράκης: «Στον Οιδίποδα βρίσκουμε τον Έπσταϊν και τους βιασμούς παιδιών»

Με το βραβείο Χορν στις αποσκευές του αλλά και την ερμηνεία του στο ρόλο του Πολυνείκη στον Οιδίποδα του Ρόμπερτ Άικ, ο νεαρός ηθοποιός βρίσκεται ήδη «στον καλό δρόμο». Βραβεία, σημαντικοί ρόλοι, το θέατρο σήμερα. Πώς τα βλέπει όλα αυτά;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Λούλης: «Ανήκω στη γενιά που δούλεψε σε ένα κακοποιητικό θέατρο»

Θέατρο / Χρήστος Λούλης: «Ανήκω στη γενιά που δούλεψε σε ένα κακοποιητικό θέατρο»

25 χρόνια πριν, συμμετείχε στην παράσταση «Καθαροί πια» που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής. Σήμερα επιστρέφει στο σκληρό έργο της Σάρα Κέιν, έχοντας διαγράψει μια πορεία γεμάτη πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τι τον κρατά ακόμα στο θέατρο; Πώς άλλαξε η δουλειά του; Τι θυμάται από τους παλιούς δασκάλους; Πώς ερωτεύτηκε ξανά το θέατρο; Ο σπουδαίος ηθοποιός μιλά για όλα στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ