ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Το Generation Next δίνει τη δυνατότητα σε νέους να βοηθήσουν την κοινωνία μέσα από τη τεχνολογία

Το Generation Next δίνει τη δυνατότητα σε νέους να βοηθήσουν την κοινωνία μέσα από τη τεχνολογία Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Ως αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας, η τεχνολογία αποτελεί όχι μόνο μέσο εκμάθησης, αλλά και καινοτομίας. Ειδικά όσον αφορά τους νέους, η τεχνολογία λειτουργεί ως ένα εργαλείο, που σε συνδυασμό με την επιστήμη, τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Αυτός είναι και ο σκοπός του Generation Next του Ιδρύματος Vodafone - να προσφέρει τις κατάλληλες υποδομές, έτσι ώστε οι «εξερευνητές του σήμερα» να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μίας κοινωνίας στην οποία θα θέλουν να ζουν στο μέλλον. Το Generation Next είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους στις νέες τεχνολογίες και στην επιστήμη, ενώ μέσα από την εκπαιδευτική εμπειρία STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν αυτές τις δυνατότητες για καλό σκοπό.

Μέσα από το Generation Next, συνολικά 61.000 νέοι γνώρισαν τις νέες τεχνολογίες, γεννήθηκαν 289 καινοτόμες ιδέες, πήραν μέρος 93 σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ενώ 82 περιοχές σε όλη την Ελλάδα εξοικειώθηκαν με το STEM.

Τη φετινή χρονιά, διακρίθηκαν τρεις ομάδες μαθητών από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι επιστράτευσαν όχι μόνο τη δημιουργικότητα και τις τεχνολογικές τους γνώσεις, αλλά και τη θέληση να επιλύσουν σημαντικά κοινωνικά θέματα, που αφορούν όλους μας.

Την πρώτη θέση και το εισιτήριο για ένα ταξίδι στο Silicon Valley, κέρδισαν τρεις μαθήτριες από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων, οι οποίες δημιούργησαν ένα γάντι μετάφρασης της νοηματικής. Στη μορφή smart συσκευής, το "Sign language glove" αναγνωρίζει την αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας, με σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ατόμων που δε γνωρίζουν τη νοηματική και των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Το Generation Next δίνει τη δυνατότητα σε νέους να βοηθήσουν την κοινωνία μέσα από τη τεχνολογία Facebook Twitter

Συγκεκριμένα, στο «έξυπνο» γάντι βρίσκονται τοποθετημένοι αισθητήρες, οι οποίοι αναγνωρίζουν τις κινήσεις των δαχτύλων των ατόμων που μιλούν τη νοηματική και τις «μεταφράζει» σε γράμματα, που εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού μέσω Bluetooth.

Η έμπνευση των νικητριών προήλθε από την προσωπική τους επαφή και εμπειρία με συνομήλικο, κωφό άτομο, αποδεικνύοντας πως η STEM εκπαίδευση και οι εκθετικές τεχνολογίες μπορούν να δώσουν λύσεις για την ισότιμη συμμετοχή όλων στην ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος. Περισσότερες πληροφορίες για το "Sign language glove" μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το Generation Next δίνει τη δυνατότητα σε νέους να βοηθήσουν την κοινωνία μέσα από τη τεχνολογία Facebook Twitter

Τη δεύτερη θέση κατέκτησαν τρεις μαθητές από το 1ο Λύκειο και 3ο Γυμνάσιο Ρόδου, με μία κατασκευή που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ανάγκες για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι μαθητές δημιούργησαν ένα ψηφιακό σύστημα αυτοματοποιημένων κάδων ανακύκλωσης, με σκοπό να κάνουν την ανακύκλωση τρόπο ζωής. Οι κάδοι ανακύκλωσης που κατασκεύασαν, ταυτοποιούν μέσω προσωπικής κάρτας κάθε πολίτη που ανακυκλώνει και αναγνωρίζουν την κατηγορία του είδους που ανακύκλωσε. Επιπλέον, μέσα στον κάδο τα είδη διαχωρίζονται ανάλογα με το χρώμα της σακούλας και το barcode που φέρουν, διευκολύνοντας έτσι το έργο της μονάδας ανακύκλωσης. Περισσότερες πληροφορίες για το ψηφιακό σύστημα αυτοματοποιημένων κάδων ανακύκλωσης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τέλος, στην τρίτη θέση ήρθαν οι Real Inventors, δύο μαθητές από το 3ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, που σχεδίασαν ένα σύστημα διασφάλισης θέσεων parking ΑμεΑ. Ουσιαστικά, το σύστημα διαχειρίζεται τις θέσεις parking που προορίζονται για ΑμεΑ, αλλά συνήθως καταλαμβάνονται από άλλα αυτοκίνητα. Σκοπός του project ήταν να δώσουν πρακτική και ουσιαστική υποστήριξη σε άτομα με αναπηρία που δικαιούνται θέσεις στάθμευσης - έτσι, δημιούργησαν ένα σύστημα το οποίο εξακριβώνει αν το όχημα που σταθμεύει στο σημείο ανήκει σε ΑμεΑ και διαθέτει την αντίστοιχη κάρτα με τον σωστό σειριακό αριθμό. Το σύστημα συναγερμού του, αποτρέπει τη στάθμευση σε άλλα οχήματα. Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα διασφάλισης θέσεων parking ΑμεΑ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μέσα από το Generation Next, συνολικά 61.000 νέοι γνώρισαν τις νέες τεχνολογίες, γεννήθηκαν 289 καινοτόμες ιδέες, πήραν μέρος 93 σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ενώ 82 περιοχές σε όλη την Ελλάδα εξοικειώθηκαν με το STEM.

Το «μικροσύμπαν» του Generation Next, καλωσορίζει όλους τους νέους που αγαπούν την τεχνολογία και τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν τη θεωρία πράξη, προσφέροντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία. Σε μία κοινωνία που η τεχνολογία βρίσκεται παντού γύρω μας, το πρόγραμμα «ανοίγει» τον δρόμο για τους νέους έτσι ώστε να τη χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποδεικνύοντας πως κάθε ανατρεπτική ιδέα μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να λύσει πρακτικά, καθημερινά προβλήματα που μας επηρεάζουν όλους.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Generation Next μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM