FaceApp: Η viral εφαρμογή που προσθέτει χρόνια και ρυτίδες

FaceApp: Η viral εφαρμογή που προσθέτει χρόνια και ρυτίδες Facebook Twitter
Η τελευταία έκδοση του λογισμικού προσφέρει πολύ πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα στις φωτογραφίες των χρηστών, γεγονός που οφείλεται στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης.
0

Τις τελευταίες μέρες το Instagram και το Twitter έχουν κατακλυστεί από φωτογραφίες ηλικιωμένων. Όμως, τα λευκά μαλλιά και οι ρυτίδες δεν είναι φυσικές, αλλά τεχνητές χάρη στο FaceApp: την εφαρμογή που σας επιτρέπει να προσθέσετε στο πρόσωπό σας γένια, μουστάκι, χαμόγελο και ταυτόχρονα σάς προσθέτει και χρόνια. Το hashtag #FaceAppchallenge έγινε αμέσως viral στον κόσμο των social media. Μουσικοί, ποδοσφαιριστές και γενικότερα πρόσωπα από τον χώρο του θεάματος δεν δίστασαν να μοιραστούν με τους χιλιάδες followers τους φωτογραφίες με ρυτίδες και γκρίζα μαλλιά. Και αυτό συμβαίνει επειδή ένα από τα υπάρχοντα φίλτρα της εφαρμογής σάς δίνει την ευκαιρία να κάνετε ένα χρονικό άλμα στο πρόσωπό σας. 

Η εφαρμογή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017 από τη ρωσική εταιρία Wireless Lab. Η τελευταία, όμως, έκδοση του λογισμικού προσφέρει πολύ πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα στις φωτογραφίες των χρηστών, γεγονός που οφείλεται στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Διαθέσιμη σε iOS και Android, η εφαρμογή παρέχει μια πληθώρα φίλτρων, πολλά εκ των οποίων είναι επί πληρωμή. Ωστόσο, το φίλτρο «ηλικία» είναι εντελώς δωρεάν. Γι'αυτό τον λόγο, το FaceApp μετρά πάνω από 700.000 downloads στο Google Play. Πέρα, όμως, από το φίλτρο που σας βάζει μερικά χρόνια, υπάρχει επίσης το φίλτρο «νέος», που ανανεώνει την όψη του προσώπου σας. Τα φίλτρα αυτά εφαρμόζονται ακόμη και σε φωτογραφίες που έχουν ήδη υποστεί κάποια επεξεργασία, επομένως υπάρχει η δυνατότητα να κινηθείτε μπροστά και πίσω στον χρόνο. 

Την ίδια στιγμή, όπως πολλές ακόμη εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, έτσι και το FaceApp έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό. Συγκεκριμένα, το φίλτρο «Hotness», που κάνει το πρόσωπο του χρήστη να φαίνεται πιο ελκυστικό, ουσιαστικά προωθεί έναν τύπο ομορφιάς που βασίζεται στο λευκό δέρμα και στα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε αν όντως αξίζει τον κόπο να μοιραζόμαστε τις φωτογραφίες μας με τέτοιου είδους εφαρμογές. Υπάρχει, πράγματι, η πιθανότητα να αποθηκευτούν τα πρόσωπά σας σε κάποιον server ή να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς. Προς το παρόν, όμως, δεν έχουν προκύψει σχετικές αναφορές για αξιοποίηση ή κλοπή προσωπικών δεδομένων από κακόβουλους hackers. 

Την ίδια στιγμή, όπως πολλές ακόμη εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, έτσι και το FaceApp έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό. Συγκεκριμένα, το φίλτρο «Hotness», που κάνει το πρόσωπο του χρήστη να φαίνεται πιο ελκυστικό, ουσιαστικά προωθεί έναν τύπο ομορφιάς που βασίζεται στο λευκό δέρμα και στα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ακόμα και φωτογραφίες ανθρώπων με σκουρόχρωμη επιδερμίδα υφίστανται σχετικές τροποποιήσεις λεύκανσης. Ως εκ τούτου, ο ίδιος ο ιδρυτής του Wireless Lab, Yaroslav Goncharov, χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη εξηγώντας ότι επρόκειτο για ένα λάθος στη φάση της κατασκευής του νευρωνικού δικτύου. Πράγματι, το σύνολο των φωτογραφιών στις οποίες στηρίχθηκε η τεχνητή νοημοσύνη για την αναγνώριση προσώπων ήταν κατά βάση άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, επιβεβαιώνοντας έτσι την κριτική που ασκήθηκε στην εταιρεία. 

Πηγή: La Stampa

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM